Първоначално изпратено от winner
Разгледай мнение
Ще тикажа защо мисля, че в БГ няма такъв пазар. Причините са много прости, и колкото е по-просто нещо, толкова е по-истина.
Ако някой преди 5 г си е купил жилище за 100000 Е, и е взел 100К Е, като след 20 г ще трябва да е върнал 200К на банката за да заличи ипотеката (уточнявам, че работя с кръгли числа и на око, само за примера) и реши да се оттърве от имота и ипотеката.
За 5 години да кажем е върнал в банката 50К. Тръгва да продава имота, който преди 5 г е струвал 100К, а сега 50К. За колко да го продаде? За повече от 50К трудно. Ако го продаде за 50 К и 50К които е върнал в банката му остават още 100К за 15г да върне. Тука е и поставен въпросът ако успее да го продаде за 50К, с банката как ще се спазарят тези 50К какво ще погасят - лихви, главници. И в най-добрия случай за продавача, след продажбата ще има да връща още много пари.
Тука идва и народопсихологията на българина - как така ще продам на загуба - затова се стига и до СИ. От друга страна, българина не смята, че проблемът с неплащане на вноски е вързан с продажба. За нега това са съвсем различни неща и вместо да вземе бързо и адекватно решение да продаде дори и със загуба се стига до неплащане на вноски и до СИ.
Да погледнем и другата страна - купувач. Първо купувача откъде ще разбере за такива оферти (предполагам ще кажеш че ани-тата са за това), но после и идва и втората черта на народопсихологията - да купуваш вече ипотекиран имот ("аз да не съм луд" си казва бг-то). Така че не виждам въобще реален пазар на ипотекирани имоти в БГ.
Нооооо, мисля, че ако се въведат ясни и открити правил, този пазар би имал бъдеще в БГ.
Поздрави и на теб

Коментар