Напротив данъците на имотите са много високи , ако не искаме всички да напуснат страната и всичко тук да остане на ромите трябва да се спре това нещо- да се притесняват хората с високите данъци на имотите.Както стандарта на живот е по нисък 10 пъти , така и данъкът не трябва да е 1% , а 0.1%.Това може да накара българите , които напускат страната да се върнат обратно и да донесат спечелените навън пари от живот в мизерия и по квартири.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от terazini Разгледай мнениеОт много време съм стигнал до този извод. Радвам се, че не съм единствен. В тази връзка съм правил проучване и установих, че във всички държави с нормален и ликвиден пазар на имоти данъците за притежаване на недвижим имот се движат около 1 % от стойността на имота годишно. В допълнение освен, че данъците са високи и се събират ежегодно без никакви варианти за отлагане или неплащане.
Да си представим сега, че съм с доход от 1000 - 1500 лева месечно, имам апартамент, на който данъчната оценка е 100 000 лева и всяка година за него трябва да платя около 1 000 лева данък. Дали ще си позволя да го държа без наемател и без да го продам години наред ? Едва ли. Напротив, ще направя всичко възможно да го дам под наем за да избивам разхода или ако не мога ще го продам възможно най-бързо. Това ще ме накара да се съобразявам с пазарните нива на цените а не да пускам обяви за продажба на цени от преди 5 години па ако ще да го купи някой ако ще да го наеме, на мене хич не ми дреме
Тая мантра " ни храна иска , ни вода пие" за имотите в България убива пазара и е вредна за цялата икономика. Тя кара хората да вкарват пари в имоти, които да държат затворен и празни вместо да търсят други места за инвестиране на парите си и да съживят бизнеса.
Българинът обича да има покрив над главата си, а и по един за децата му в запас.
А и не виждам причина да се качва данък на нещо на което цената му пада, инфраструктурата е лоша и неподдържана и прочее. Още по-непривлекателни за кандидат купувачите ще станат имотите с по-висок данък. Те и без това не желаят да купуват заради високите банкови лихви и некачествено строителство, пък остава и да им се наложи да плащат двойни и тройни данъци. Абсурд. Да не говорим, че вече има апартаменти в провинцията на които пазарната цена е по-ниска от данъчната оценка на имота. Корекция в тази посока ще има ли?
Коментар
-
Първоначално изпратено от MarginCall Разгледай мнениеТова няма нищо общо с кризата, според мен.
Просто, докато не се въведат адекватни данъци върху имотите - така ще е.
Както обича да казва българският Пишман Инвеститор: ... ни вода пие, ни леб яде...
И пазара в стагнация.
Я да въведат прогресивно данъчно облагане върху имотите - всеки следващ имот - данъците х2, да видим яде ли, пие ли, трева ли пуши. Те тогава ще видите що му се вика: раздвижване на пазара, де брокониерите го блянуват всеки месец с по една статия, аха що съберат стотинки.
Това, разбира се, няма как да стане при сегашното управление, защото тъкмо наш политически елит най-се е огърмял с непродаваеми имоти, та и данъци да им плаща. Има си хас да си прережат сами клона. Начело с Цецко, барабар Петко с мъжете...
Но, ако, все пак, някога тръгнем да ставаме нормална държава, това ще е едно от нещата, които със сигурност ще се направят и тогава ще видим кон боб ядели, или: колко струват копторите построени на килограм с мръсни пари, върху незаконно приобщени терени.
Да си представим сега, че съм с доход от 1000 - 1500 лева месечно, имам апартамент, на който данъчната оценка е 100 000 лева и всяка година за него трябва да платя около 1 000 лева данък. Дали ще си позволя да го държа без наемател и без да го продам години наред ? Едва ли. Напротив, ще направя всичко възможно да го дам под наем за да избивам разхода или ако не мога ще го продам възможно най-бързо. Това ще ме накара да се съобразявам с пазарните нива на цените а не да пускам обяви за продажба на цени от преди 5 години па ако ще да го купи някой ако ще да го наеме, на мене хич не ми дреме
Тая мантра " ни храна иска , ни вода пие" за имотите в България убива пазара и е вредна за цялата икономика. Тя кара хората да вкарват пари в имоти, които да държат затворен и празни вместо да търсят други места за инвестиране на парите си и да съживят бизнеса.
Коментар
-
sillyboy
Първоначално изпратено от MarginCall Разгледай мнениеТова няма нищо общо с кризата, според мен.
Както обича да казва българският Пишман Инвеститор: ... ни вода пие, ни леб яде...
И пазара в стагнация.
Я да въведат прогресивно данъчно облагане върху имотите - всеки следващ имот - данъците х2, да видим яде ли, пие ли, трева ли пуши. Те тогава ще видите що му се вика: раздвижване на пазара, де брокониерите го блянуват всеки месец с по една статия, аха що съберат стотинки.
Това, разбира се, няма как да стане при сегашното управление, защото тъкмо наш политически елит най-се е огърмял с непродаваеми имоти, та и данъци да им плаща. Има си хас да си прережат сами клона. Начело с Цецко, барабар Петко с мъжете...
Но, ако, все пак, някога тръгнем да ставаме нормална държава, това ще е едно от нещата, които със сигурност ще се направят и тогава ще видим кон боб ядели, или: колко струват копторите построени на килограм с мръсни пари, върху незаконно приобщени терени.
Надявам се осъзнаваш колко си прав !!!
Адекватната данъчна политика е може би разковничето, и начина хората да извадят парите си, а магаретата да започнат да продават.
Защото и хора с пари бол, и магарето бол ...
Коментар
-
bpst
Занимай се от страна на продавачите и ще ти просветне защо няма сделки. Ти в момента едно и също нещо и за 40к евро може да го продадеш и за 60к , цената е ала- бала при толкова рехав пазар..пък ти си ги оценявай , нали трябва да вземеш лев за работа която уж си свършил. На банките проблема им е че раздават лоши кредити , всеки кредит който не е преобезпечен в пъти и е за 20 години е ЛОШ. Те с доходи въобще няма защо да се занимават , доходите са абсолютно несигурни за толкова дълъг период и са си проблем на този , който взема парите.Но пък кой ли ще заложи обезпечение , което превишава в пъти сумата която получава при халтав договор с който въобще не се знае колко всъщност трябва да върне. Май никой ! Това е големия проблем и банките нещо трябва да променят, няма да може вече с халтави договори и плаващи лихви по някакъв си Бор. Има си съответния финансов инструментариум , чрез който те трябва да фиксират лихвата за кредиторолучателя си. Ама не могат ли , не разбират ли от финанси ..това си е техен проблем и да удрят кепенците тогава. От оценки на имотите нужда няма , те си имат данъчни такива и може да се приеме че цената е около тях и че е различна с 20% няма значение , защото кредитополучателя трябва да заложи имот поне два пъти по скъп.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от индианеца Разгледай мнениеСделките не могат и хипотетично да се доближат до това, което беше 2007/началото на 2008. Банките дават пари като за последно, но за хора с прилични доходи. Лихвите са им на нивата от 2007, ако не и надолу ! И пак няма кандидати, седят там и си чоплят носовете. Явно чакат да се върнат хората от морето, като една силиконова брокерка, която се изцепи подобно в началото на септември 2008. И те като се върнаха, дръпнаха шалтера, та така 4 години. Малко е тая криза, още трябва.в Швеция ДДС-то е 20% + и учебниците са безплатни диференциална геометрия комплексен анализ
Коментар
-
Не знам колко са сделките в момента но знам със сигурност, че повечето не минават през агенции. Един читав адвокат спестява стааашно много нерви пари и време. Щото професионалистите в агенциите и техните шефове могат да ви вкарат в голям филм. Не им вярвайте и дума и не подписвайте нищо на агенция. Поне не без адвокат. По сайтовете има общи условия на по-големите агенции. Прочетете ги и тези на банките ще ви се сторят смешни!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Babbitt Разгледай мнениеЕто това е най-голямият проблем! Всеки трети мой клиент се оплаква от ето това:
http://ceb.bg/blogs/view/highlight/%...-idb-1093.html
Ще кажа аз от моя опит при купуването - първоначалното впечатление на купувача е такова - няма прилични жилища. Това е умишлено направено така, цялата система на пазара на имоти в БГ работи единствено и само в полза на продавача и посредника. Ако забележите, 99% от сайтовете за обяви за имоти не дават възможност да се публикува обява за търсене - не е необходимо да си много умен да знаеш защо е така. А ако има някой случаен сайт, където може да се публикуват обяви закупуване, то или са непосещаеми сайтове или ако е посещаем, той се наводнява с други обяви, така, че обявата се губи някъде, където никой не я вижда.
И така докато купувачът се пречупи и вземе някакъв боклук. Но те купувачите вече не са балъци и не си подаряват парите. Затова и сделките са толкова малко. И така купувачът като покаже, че не е балък и брокерски бла-бла-бла приказки не вървят му се отваря една друга врата, където има оферти, които въобще не се публикуват. Тази врата може да се отвори и много по-рано ако имаш подходящ човек. И тогава се вижда, че има и много добри имоти, които се пазят за по добри комисионни и по други причини.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vabo_2008 Разгледай мнениеняма зделки а скоро някой пусна инфо че били сключини 4000 за 2-рото тримесечие от НСИ май беше инфото
кой лъже ти или НСИ
Коментар
-
Първоначално изпратено от vabo_2008 Разгледай мнениеняма зделки а скоро някой пусна инфо че били сключини 4000 за 2-рото тримесечие от НСИ май беше инфото
кой лъже ти или НСИ
http://fakti.bg/imoti/44556-broat-na...niva-ot-2004-g
"Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от bpst Разгледай мнениеАз се занимавам с имоти от страна на оценките и банките.
Проблема е по-скоро в продавачите.
Повечето от тях все още не са разбрали, че 2008 г. беше отдавна.
И няма да се върне!
Строителите все още искат да пИчелят 200%, а частните лица гледат от тях.
И пазара тъпче на място - сделки почти няма.
Нооооо - споко - края на света е след само четири месеца!!
кой лъже ти или НСИв Швеция ДДС-то е 20% + и учебниците са безплатни диференциална геометрия комплексен анализ
Коментар
-
Първоначално изпратено от Babbitt Разгледай мнениеЕто това е най-голямият проблем! Всеки трети мой клиент се оплаква от ето това:
http://ceb.bg/blogs/view/highlight/%...-idb-1093.html
Проблема е по-скоро в продавачите.
Повечето от тях все още не са разбрали, че 2008 г. беше отдавна.
И няма да се върне!
Строителите все още искат да пИчелят 200%, а частните лица гледат от тях.
И пазара тъпче на място - сделки почти няма.
Нооооо - споко - края на света е след само четири месеца!!"Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнениеБаце... Ти май не разбра.. В тази сграда изобщо не се продават апартаменти... Защото е качествена с перфектна локация и инфраструктира и архиректурно решение.
А иначе това с прогресивния данък е най-голямата глупост... Тъпо... по-тъпо....най-тъпо... Прогресивен данък върху имотите... Направо да стане, като при бай Тошо, където ако имаш над 120 кв.м. трябва да настаниш още един човек да живее с тебе... виж защото ти било голямо жилището и така било спреведливо... Аре моля ти се .. Комунизма свърши 89 година...I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?
Коментар
-
И пазара в стагнация.
Както писаха днеска в един сайт - Трябва да избириаш между приордната стабилност на златото и доказаната стабилности и честност на управляващите. И с уважение към последните, аз ви съветвам, докато системата го позволява - да изберете първото.
А т.нар. мръсни пари са точно тези които са направени от въздуха и вкарани 'да раздвижат икономиката'.. Българинът нали е 'доказан предприемач' първото нещо което се сеща като му дадът пари на куп е да строи и продава..I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?
Коментар
Коментар