Първоначално изпратено от НАИВHИК
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Кво е тва данъчна оценка и застава ли държавата зад нея?
Ето моите наблюдения:
1. Данъчната оценка е произволно изсмукана от пръстите сума, определена по никому неясни критерии.
2. Данъчната оценка няма нищо общо с пазарната. Или е много ниска, или много висока.
3. Данъчната оценка във връзка с 1 и 2 се използва за навеждане на фирмите.
4. Колкото повече се грижиш за имота си, толкова по-висока е данъчната оценка.
5. Данъчната оценка не се използва за данъчни цели при продажба или покупка.
А колко по-лесно щеше да бъде, ако данъчната оценка е равна на количеството пари, които държавата би заплатила за този имот. Демек, пишат ми данъчна оценка 20000 кинта и да имам право по всяко време да продам на тази цена на държавата
Коментар
-
[QUOTE=iivanoff;1059298389]Не те знам за кой се бориш (на челото ти е изписано!), но данъка на 3-стаен в идеален център на СОФИЯ е над 500лв (+такса смет) !! Данъчната оценка е с 20% над пазарната цена !!!!!!!
А данъка на 3-стаен в идеален център на голям областен град е над 150лв !!!!
260http://milom.blog.bg/
Коментар
-
Първоначално изпратено от terazini Разгледай мнениеДанък на тристаен апартамент в идеалния център на София - 130 лева.
Данък на голяма къща с декар двор на 15 километра от центъра на София - 35 лева.
Данък на тристаен апартамент на възможно най - централното място в голям областен град - 40 лева.
Данък на земедлски земи - 0 лева
Викаш високи са данъците а?
Айде сега ме мотивирай да продавам на ниски цени с тия разходи.
Не те знам за кой се бориш (на челото ти е изписано!), но данъка на 3-стаен в идеален център на СОФИЯ е над 500лв (+такса смет) !! Данъчната оценка е с 20% над пазарната цена !!!!!!!
А данъка на 3-стаен в идеален център на голям областен град е над 150лв !!!!!
П.С. И понеже до тук се вижда само манипулацията за която се бориш... да те попитам какво ще стане с цените на имотите и респективно ДАНЪЧНИТЕ ИМ ОЦЕНКИ ако всички собственици се побъркат да ги продават! И какви ще са данъците известно време след това ?? Ами те ще се сринат, няма да паднат ...Last edited by iivanoff; 16.08.2012, 20:08.Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.
Коментар
-
Данък на централно място в София - 130лв ???? Такова животно няма 400-500..А би трябвало ако апартамента струва 150 000 , данъка да е 150лв. Аз те питам - ти на циганите ли искаш да си оставим държавата ? Така ще мотивираме българите да си продавали жилищата , ами що не вземем да ги бием да им вземем жилищата.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от terazini Разгледай мнениеДанък на тристаен апартамент в идеалния център на София - 130 лева.
Данък на голяма къща с декар двор на 15 километра от центъра на София - 35 лева.
Данък на тристаен апартамент на възможно най - централното място в голям областен град - 40 лева.
Няма как тристаен в центъра да е 130лв. Имам познат който има апартамент на "Гурко" и данъка му със сигурност беше над 300, но трябва да го попитам като го видя.
Коментар
-
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнениеДанъкът за притежание на имот и сега е висок. Оценките бяха напомпани преди да стартира набалончването.
Какво правим когато пазарната стойност е значително под данъчната оценка (това вече е факт за някои локации) ?
Коментар
-
Напротив данъците на имотите са много високи , ако не искаме всички да напуснат страната и всичко тук да остане на ромите трябва да се спре това нещо- да се притесняват хората с високите данъци на имотите.Както стандарта на живот е по нисък 10 пъти , така и данъкът не трябва да е 1% , а 0.1%.Това може да накара българите , които напускат страната да се върнат обратно и да донесат спечелените навън пари от живот в мизерия и по квартири.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от terazini Разгледай мнениеОт много време съм стигнал до този извод. Радвам се, че не съм единствен. В тази връзка съм правил проучване и установих, че във всички държави с нормален и ликвиден пазар на имоти данъците за притежаване на недвижим имот се движат около 1 % от стойността на имота годишно. В допълнение освен, че данъците са високи и се събират ежегодно без никакви варианти за отлагане или неплащане.
Да си представим сега, че съм с доход от 1000 - 1500 лева месечно, имам апартамент, на който данъчната оценка е 100 000 лева и всяка година за него трябва да платя около 1 000 лева данък. Дали ще си позволя да го държа без наемател и без да го продам години наред ? Едва ли. Напротив, ще направя всичко възможно да го дам под наем за да избивам разхода или ако не мога ще го продам възможно най-бързо. Това ще ме накара да се съобразявам с пазарните нива на цените а не да пускам обяви за продажба на цени от преди 5 години па ако ще да го купи някой ако ще да го наеме, на мене хич не ми дреме
Тая мантра " ни храна иска , ни вода пие" за имотите в България убива пазара и е вредна за цялата икономика. Тя кара хората да вкарват пари в имоти, които да държат затворен и празни вместо да търсят други места за инвестиране на парите си и да съживят бизнеса.
Българинът обича да има покрив над главата си, а и по един за децата му в запас.
А и не виждам причина да се качва данък на нещо на което цената му пада, инфраструктурата е лоша и неподдържана и прочее. Още по-непривлекателни за кандидат купувачите ще станат имотите с по-висок данък. Те и без това не желаят да купуват заради високите банкови лихви и некачествено строителство, пък остава и да им се наложи да плащат двойни и тройни данъци. Абсурд. Да не говорим, че вече има апартаменти в провинцията на които пазарната цена е по-ниска от данъчната оценка на имота. Корекция в тази посока ще има ли?
Коментар
-
Първоначално изпратено от MarginCall Разгледай мнениеТова няма нищо общо с кризата, според мен.
Просто, докато не се въведат адекватни данъци върху имотите - така ще е.
Както обича да казва българският Пишман Инвеститор: ... ни вода пие, ни леб яде...
И пазара в стагнация.
Я да въведат прогресивно данъчно облагане върху имотите - всеки следващ имот - данъците х2, да видим яде ли, пие ли, трева ли пуши. Те тогава ще видите що му се вика: раздвижване на пазара, де брокониерите го блянуват всеки месец с по една статия, аха що съберат стотинки.
Това, разбира се, няма как да стане при сегашното управление, защото тъкмо наш политически елит най-се е огърмял с непродаваеми имоти, та и данъци да им плаща. Има си хас да си прережат сами клона. Начело с Цецко, барабар Петко с мъжете...
Но, ако, все пак, някога тръгнем да ставаме нормална държава, това ще е едно от нещата, които със сигурност ще се направят и тогава ще видим кон боб ядели, или: колко струват копторите построени на килограм с мръсни пари, върху незаконно приобщени терени.
Да си представим сега, че съм с доход от 1000 - 1500 лева месечно, имам апартамент, на който данъчната оценка е 100 000 лева и всяка година за него трябва да платя около 1 000 лева данък. Дали ще си позволя да го държа без наемател и без да го продам години наред ? Едва ли. Напротив, ще направя всичко възможно да го дам под наем за да избивам разхода или ако не мога ще го продам възможно най-бързо. Това ще ме накара да се съобразявам с пазарните нива на цените а не да пускам обяви за продажба на цени от преди 5 години па ако ще да го купи някой ако ще да го наеме, на мене хич не ми дреме
Тая мантра " ни храна иска , ни вода пие" за имотите в България убива пазара и е вредна за цялата икономика. Тя кара хората да вкарват пари в имоти, които да държат затворен и празни вместо да търсят други места за инвестиране на парите си и да съживят бизнеса.
Коментар
-
sillyboy
Първоначално изпратено от MarginCall Разгледай мнениеТова няма нищо общо с кризата, според мен.
Просто, докато не се въведат адекватни данъци върху имотите - така ще е.
Както обича да казва българският Пишман Инвеститор: ... ни вода пие, ни леб яде...
И пазара в стагнация.
Я да въведат прогресивно данъчно облагане върху имотите - всеки следващ имот - данъците х2, да видим яде ли, пие ли, трева ли пуши. Те тогава ще видите що му се вика: раздвижване на пазара, де брокониерите го блянуват всеки месец с по една статия, аха що съберат стотинки.
Това, разбира се, няма как да стане при сегашното управление, защото тъкмо наш политически елит най-се е огърмял с непродаваеми имоти, та и данъци да им плаща. Има си хас да си прережат сами клона. Начело с Цецко, барабар Петко с мъжете...
Но, ако, все пак, някога тръгнем да ставаме нормална държава, това ще е едно от нещата, които със сигурност ще се направят и тогава ще видим кон боб ядели, или: колко струват копторите построени на килограм с мръсни пари, върху незаконно приобщени терени.
Надявам се осъзнаваш колко си прав !!!
Адекватната данъчна политика е може би разковничето, и начина хората да извадят парите си, а магаретата да започнат да продават.
Защото и хора с пари бол, и магарето бол ...
Коментар
Коментар