IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Bonas57,благодаря за отговора

    Коментар


    • обикновени плужеци = държавни чиновници

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Bones57 Разгледай мнение
        panther, не са възможни промени по никоя от тези точки, тъй като потърпевши от тях ще са именно бозаещите от държавата "бизнесмени", инвеститори и пр. забъркани в схемите криминални и обикновени плужеци. Те са и причината срива при имотите да се забави толкова дълго във времето, докато в Европа той отдавна е факт при далеч по-стабилна икономика и социален статус. Изводите. Тепърва ще става все по-интересно.
        Bonas57,извинявай но бих те попитала,кои са тези "обикновенни плужеци " ?

        Коментар


        • panther, не са възможни промени по никоя от тези точки, тъй като потърпевши от тях ще са именно бозаещите от държавата "бизнесмени", инвеститори и пр. забъркани в схемите криминални и обикновени плужеци. Те са и причината срива при имотите да се забави толкова дълго във времето, докато в Европа той отдавна е факт при далеч по-стабилна икономика и социален статус. Изводите. Тепърва ще става все по-интересно.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Muller Разгледай мнение
            Свърши понижението сега започва зълга депресивна консолидация на пазара
            Така е, ето и доказателството:

            Частните съдия изпълнители само за София замо за 8,7 и 6 февруари са пуснали към 200 нови търга. В тях има всичко. Има и доста парцели, дето били причината за високата себестойност...

            Коментар


            • Свърши понижението сега започва зълга депресивна консолидация на пазара

              Коментар


              • Първоначално изпратено от каун Разгледай мнение

                Уважаеми дами и господа министри,

                Моля, вдигнете данъците (пари има достатъчно в банките за плащането им ) на жилищата за да има раздвижване на пазара на имоти най-накрая.
                Надявам се, че молбата ми ще бъде удовлетворена (ако не сега то есента, след изборите) )
                Има доста сериозни аргументи в тази посока. Нека да разгледаме малко факти:

                1. Косвени данъци. В момента данъците в България са силно дебалансирани в посока тежест на косвените данъци (предимно ДДС и акцизи). Косвените данъци в България са 55.4% от всички събрани данъци. Следващите страни по тежест на тези данъци в ЕС - Унгария и Румъния имат тежест на косвените данъци 45.5% и 45.2%. Средното ниво за ЕС-27 е 38.6% или българите плащат около 40% повече косвени данъци от средното за ЕС. В Германия косвените данъци са 29.8% или с други думи българите плащат пропорционално почти ДВА ПЪТИ повече от германците косвени данъци. Какво значи това? С прости думи това значи, че се товари с данъци (наказва се) консумацията на стоки. И в същото време политиците в България се кълнат, че искат да стимулират консумацията, което да доведе до ръст в икономиката. Е, как да стане?

                2. Преките данъци върху доходи и капиталови печалби.
                В България са най-ниските в Европа. Има известен потенциал за повишение, но момента не е подходящ - повишението на тези данъци бързо рефлектира в спад на икономиката и увеличаване на безработицата. Всъщност решението на правителството за въвеждане на данък върху лихвите може да се брои като увеличение на данъците от печалби, но като процент е минимално и не би трябвало да има горепосочените отрицателни ефекти. Аз лично няколко пъти съм критикувал това увеличение от гледна точка на това че налага допълнителни разходи за банките, и психологически налага данъци (наказва) на хората, които запазиха здравия си разум по време на имотния балон се въздържаха от инвестиции в имоти, т.е. индиректно насърчава неразумните инвеститори които пропиляха милиарди за имоти със съмнителна стойност. Решение с малък фискален ефект и насочващо хората към съмнителна мотивация.

                3. Имотните данъци.
                Първо малко данни:
                Като процент от БВП. Имотните данъци в България са 0.5%. Средно за Европа са 1.3%. В някои страни са над 3% (Франция - 3.4%, Великобритания - 4.2%). В същото време по данни на НСИ близо 1/4 от жилищата в София са (декларирани) незаети, а в провинцията още повече. Допълнително много строителни проекти с недостатъчно купувачи/наематели се оставят умишлено незавършени, за избягване на данъци.
                Може да се мисли и в посока повишаване на данъците върху земеделската земя, но по-скоро съм против. Земеделието е един от малкото производства които създават реален продукт в България и товаренето му с данъци не е добра идея. Общата политика в ЕС е по-скоро стимулиране на селското стопанство и явно това е пътя за развитие.
                Друг проблем тук е високия процент на таксите за имотна транзакция, спрямо годишните имотни данъци. Това е проблем от поне 2 страни. Първо държавата ограничава собственика на имота да се разпорежда с него като му налага такса за транзакцията. Второ - високата пропорция транзакционни такси води до сериозни разлики в събраните средства в период на имотен балон и спадане на балона поради разлика на броя имотни транзакции в пъти. Това оказва влияние върху стабилността и прогнозируемостта на бюджетните приходи.
                Последните изледвания също така показват, че увеличението на имотните данъци влияе на ръста/спада на икономиката много по-слабо отколкото примерно преките данъци.

                По изключение ще си позволя няколко извода и препоръки, които следват според мен от гореописаните факти.
                Могат да се вземат няколко прости мерки, които ще имат сериозен положителен икономически и фискален ефект.
                1. Увеличение на годишните данъци върху всеки неосновен жилищен имот. Има потенциал за увеличение на тези данъци до 2-3 пъти. Това ще доведе до бюджетни приходи неколкократно по-високи от данъците върху лихви примерно. Запазването на сегашните нива на данъци върху основен имот е разумно от гледна точка на социалната справедливост.
                2. Намаление на таксите при транзакции с имоти. По-горе описах причините за това - най-просто казано, справедливост спрямо собственика и стабилност на бюджетните приходи. Това ще доведе и до раздвижване на имотния пазар, който дори според оптимистите в момента е почти "блокирал". А по-голямата динамика на пазара ще доведе съответно и до по-бързо намиране на реалните цени, при които пазара е балансиран.
                3. Да се въведе някаква форма за облагане (поне минимална) на строителни проекти -примерно 4-5 години след издаване разрешение за строеж започват да се начисляват данъци. Независимо дали е завършен или не проекта. Ако може да се завърши - ОК, ако не - да се продава на някой които може да го завърши, а не да се държи безкрайно във "висящо" състояние.

                Повечето данни включително и част от изводите са взети от изданието на Евростат:
                "Taxation trends in the European Union" 2012 edition.
                Last edited by panther; 09.02.2013, 11:35.

                Коментар


                • Въпросът е наистина на КОГО ще продават! Казвам го като човек с преки наблюдения на пазара и щастливец, който успя да продаде в суматохата преди няколко години. А дори тогава ситуацията далеч не беше розова. Елементарните сметки сочат следното.

                  1. Близо 80 % от хората, особено младите семейства, се обзаведоха с жилище през изминалите години, пък било то на кредит или с помоща на родители и близки. Като се има предвид, че демографския приръст е отрицателен и проблема продължава да се задълбочава, не виждам дори една причина за някакво подобрение на климата в тази сфера.

                  2. За център на имотните пазари се сочат София, Варна, Пловдив и т.н. и т.н., но хайде да не се заблуждаваме и правим на слепи, че през последните години не малка цифра от хора се върнаха по родните места, където осигуреното жилище прави малката заплата и дори безработицата далеч по-поносим фактор, от колкото в големите градове.

                  3. Фактор икономика не виждам какво изобщо има да се коментира. Бизнес климата е по-зле от когато и да е било и мнозина от умните около мен биха кепенците, вместо да продължават да бъдат донори на разни плужеци и мутри маскирани под маската на държава. А положението продължава да се влошава.....

                  Та питам се, къф ще го дървим в тази "държава" след още 2 - 3 години?

                  Коментар


                  • Това е линкът, където пише колко са обитаемите в София:

                    www.nsi.bg/EPDOCS/Census2011final.pdf

                    На 40та страница са данните.

                    Коментар


                    • Някой знае ли защо два партамента с абсолютно еднаква площ по нот.акт и схеми в един вход имат различни общи части? Това е ново строителство.

                      Коментар


                      • Ммдаа,

                        няма какво да се чудите.

                        Както стана ясно в София около 25% от жилищата са необитаеми. Това означава, че на на всяко 3-то жилище има 1 празно. (Интересно ми е каква е статистиката за Варна).
                        Така че няма нищо чудно и най-вече няма нищо страшно, че ще почват да се появяват обяви за продажба на жилища с акт 16 по БДС от 1991, 96, 2000, 2005, 2009, 2013...
                        Явно някои не могат повече да стискат. Въпросът е на кого ще продадат, защото когато тръгнат да го продават, децата им вече са в чужбина, а като се поогледат ще видят че времената не са преди 1989. Ще разберат, че не само техните деца са в чужбина...

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
                          Проблемите може да са много. Примерно - блокът да потъва или да се накланя, да е пропукан, мазетата да се наводняват, покривът да тече... От няколко снимки, правени за обява, едва ли може да се разбере. А и 91-а беше доста смутно време, регулации за строителството почти нямаше, а и тия, дето ги имаше, много-много не се спазваха. Щом това жилище виси толкова време по обяви и не е купено въпреки ниската цена, явно има някакви сериозни проблеми.
                          Crux, смятах те за сериозен

                          Проблемите МОЖЕ да са много. А проблеми МОЖЕ и да няма.
                          Не е необходимо да казваш какви МОЖЕ да са проблемите, защото същото МОЖЕ може да се приложи за всяко жилище. Ако знаеш дали наистина има проблеми кажи - ще бъде интересно за всички. Всичко друго е спекулация и отстрани звучи сякаш тази обява ти е накаква конкуренция...

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
                            Ами кажи какви рпоблеми има, защото иначе всичко друго са празни приказки. Ако се поразровиш ще намериш и на други места същата обява с много други снимки - там си живеят хора, чисто е, има ЧИСТА и поддържана градинка където не паркират коли, колите са паркирали там където трябва. Та какви са проблемите...
                            Проблемите може да са много. Примерно - блокът да потъва или да се накланя, да е пропукан, мазетата да се наводняват, покривът да тече... От няколко снимки, правени за обява, едва ли може да се разбере. А и 91-а беше доста смутно време, регулации за строителството почти нямаше, а и тия, дето ги имаше, много-много не се спазваха. Щом това жилище виси толкова време по обяви и не е купено въпреки ниската цена, явно има някакви сериозни проблеми.

                            P.S. Това за цената го казах като потвърждение на моята теза, че цените в последно време са стабилни и не се променят (поне по обявите). Не се вдигат, но и не падат.
                            Last edited by Crux; 09.02.2013, 10:35.
                            Never underestimate the predictability of stupidity

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от индианеца Разгледай мнение
                              luboil,
                              това са група блокове с проблеми. И в бума цените им бяха подобни. Не случайно пише, че има Акт 16 ... за блок от 91ва.
                              Ами кажи какви рпоблеми има, защото иначе всичко друго са празни приказки. Ако се поразровиш ще намериш и на други места същата обява с много други снимки - там си живеят хора, чисто е, има ЧИСТА и поддържана градинка където не паркират коли, колите са паркирали там където трябва. Та какви са проблемите...

                              Коментар


                              • luboil,
                                това са група блокове с проблеми. И в бума цените им бяха подобни. Не случайно пише, че има Акт 16 ... за блок от 91ва.

                                Коментар

                                Working...
                                X