Първоначално изпратено от Laconic
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Пазарът на имоти в началото на 2023 – спад навсякъде, без Несебър и Банско
Най-сериозен изглежда във Варна, където статистиката отчита 2813 продадени имота, което е с 23.4% по-малко спрямо предната година
В София се наблюдава понижение от 13.9% в броя продадени имоти спрямо първото тримесечие на 2022 г. В Пловдив и Бургас наблюдаваме спад в активността, съответно с 9 и близо 10%.
https://www.flagman.bg/article/292262
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнениеИма ли някакво логично обяснение на това?
Нали имаше някакъв счет. лаф - как се осчетоводява банкет: Дебит Маса / Кредит Каса!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеВсъщност единственото (леко) неудобство е, че се случва точно преди Джеромдан (това е седмицата преди Джорджевдан), в която има риск капачките на коленете на шефа на Фед да не издържат, да омекнат и той да не вдигне лихвите с очакваните 0.25% и мишУето Джери-бой да вземе по случаЕност да познае, че с вдигането всичко е приключило!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеВсъщност единственото (леко) неудобство е, че се случва точно преди Джеромдан (това е седмицата преди Джорджевдан), в която има риск капачките на коленете на шефа на Фед да не издържат, да омекнат и той да не вдигне лихвите с очакваните 0.25% и мишУето Джери-бой да вземе по случаЕност да познае, че с вдигането всичко е приключило!препоръка е
Коментар
-
Всъщност единственото (леко) неудобство е, че се случва точно преди Джеромдан (това е седмицата преди Джорджевдан), в която има риск капачките на коленете на шефа на Фед да не издържат, да омекнат и той да не вдигне лихвите с очакваните 0.25% и мишУето Джери-бой да вземе по случаЕност да познае, че с вдигането всичко е приключило!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеТова сме го дъвкали толкова пъти...... чукни за Софето при среден размер 235 хил. /към ноември 2022, т.е. към днешна дата е дори малко отгоре/ как се променя вноската (и най-вече какъв ТОТАЛ ще върнеш), отделно дори с 240 хил. лв. какво читаво ще вземеш!?
Вноската скача с 350 лв. но ако си в началото на кредита накрая ще си върнал едни 100 хил. лв. повече!
2015-та стар три-четиристаен в Гео Милев можеше да се купи на около 100 000 евро на около 4-4.5% лихва;
2016-та ново строителство във Витоша(частта непосредствено до Зоопарка) тристайни вървяха по около 90к евро;
2017-та в Хладилника (под Парадайс, над не е, а е Кръстова вада) тристайни излизаха на обява за около 130к -- 140к евро. И т.н
За пример -- Хладилника в момента няма тристаен читав за под 300к евро.
Искам да кажа, че ако смяташ ипотека от 300 000 -- 400 000 лева с покачващи се лихви разликата процент/вноска е доста голяма, но ако си тръгнал от ниска база като горепосочените цени -- едно ударно повишение на лихвите дори и с три процента трудно ще те бутне. Това е!
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеВ бизнеса има 3 типа играчи!
- Такива, които виждат промените и реагират!
- Такива, които виждат промените, но не реагират!
- Такива, които не реагират, защото не виждат промените!
Вергил визира последните две групи играчи, защото те са мнозинството.
(макар и емоционално обременени в решенията си - някои от тях)
предизвестие за освобождаване на квартирата
или за вдигане на наема
ако искаш да комуникираш с него
трябва малко да опростиш изреченията
и вкарвай по някое междуметиепрепоръка е
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение
Ти изразяваш твоето мнение. Аз го споделям.Но масовият българин мисли, че цените на имотите няма как да падат.Затова ще тегли кредит.
Тая вяра в ценността на недвижимите имоти на българите е мистична.И при нея логиката отсъства.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеАми тегли!
Някои житейски уроци затова са толкова скъпи - защото се научават по трудния начин...
Ако аз съм изправен в момента пред подобена дилема (и имам парите да речем само за 2-стаен в града) - при тия ниски наеми директно бих наел 3-стаен, за да ни е широко, докато се очертае ясно накъде ще върви пазара и до 1 год. скачам - дали на по-тесен 2-стаен или на 3-стаен... ще си проличи?
Ако пък моите доходи са решаващи и работя дистанционно - директно къща (ако ще и с малка ипотека) в някое прилично и поддържано село близо до голям град. Пък чаветата като пораснат - нека нарочно им е тясно (или селско), за да хващат по-рано по белия свят... това е!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеНямам предвид тия,които купуват жилища като инвестиция,а тия,които купуват, за да живеят в тях. В тоя случай пазарната логика не е водеща.
Втората група е най-интересната - а именно ТЕЗИ, КОИТО ВИЖДАТ ПРОМЕНИТЕ, НО НЕ РЕАГИРАТ!
Тук също влизат Пена & Вуте, ако приемем, че Вуте има една идея малко повече акъл и все пак се е ориентирал в пазара, но въпреки вдигащите се лихви, въпреки падащите цени - те "не реагират" на пазарните промени, А ВЪПРЕКИ ВЛОШАВАЩИТЕ СЕ УСЛОВИЯ ТЕ КУПУВАТ, защото им е дошло до гуша да търпят натякванията на тъста и тъщата! Така сега по-ясен ли съм?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеНямам предвид тия,които купуват жилища като инвестиция,а тия,които купуват, за да живеят в тях. В тоя случай пазарната логика не е водеща.
Честно казано и аз да бях без жилище както съм семеен и с две деца, и аз щях да тегля ипотечен кредит .По-добре, отколкото да живеят децата под наем.
Някои житейски уроци затова са толкова скъпи - защото се научават по трудния начин...
Ако аз съм изправен в момента пред подобена дилема (и имам парите да речем само за 2-стаен в града) - при тия ниски наеми директно бих наел 3-стаен, за да ни е широко, докато се очертае ясно накъде ще върви пазара и до 1 год. скачам - дали на по-тесен 2-стаен или на 3-стаен... ще си проличи?
Ако пък моите доходи са решаващи и работя дистанционно - директно къща (ако ще и с малка ипотека) в някое прилично и поддържано село близо до голям град. Пък чаветата като пораснат - нека нарочно им е тясно (или селско), за да хващат по-рано по белия свят... това е!
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар