IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от TCM Разгледай мнение
    Здравейте,

За пръв път пиша тук, макар че следя форума от няколко години. Няма такъв филм - и трите страни да са доволни. Моят случай е подобен - набутах се с 25-годишна ипотека 2006 г., в кризата доходите ми намаляха почти наполовина, две години преструктурирахме и накрая хванахме последния влак - октомври продадохме апартамента. Но на въпроса, цитиран по-горе - по принцип рядко може да се случи банката да се съгласи да прехвърли ипотека, пък и малко купувачи се навиват на такова нещо. В друг пост беше написано, че ако можели да заменят лош длъжник с надежден, банките били много сговорчиви. Не ви пожелавам да видите на практика колко са сговорчиви. Моята ипотека беше към Пощенска банка, която реагира абсолютно неадекватно на моя случай - март месец имахме реални клиенти, но цената, която предложиха, не покриваше стойността на ипотеката. Писахме молба да ни опростят поне такса предсрочно погасяване. Първо - никакъв отговор 3 седмици (естествено, дотогава нещата се бяха разсъхнали), а когато пристигна беше само: "Дайте да видим предварителен договор" (сигурно за да не го продам на по-висока цена, отколкото твърдя и да се минат, горките). И ме поставят в параграф 22 - аз нямам достатъчно пари да покрия ипотеката, ако не опростят таксата, а кой нормален ще се съгласи да прави договор, при положение, че не е сигурно дали банката ще я опрости (4% върху главницата)? Апартаментът беше в провинцията, служителка в тамошния клон каза, че всичко се праща в София, а там кой разглежда случаите - Божа работа... Междувременно цените паднаха още, предложения нямаше, накрая октомври се получи същия казус, но този път купувачите предложиха с 10 хил. лева под цената на ипотеката. Отново подадох молба за опрощаване на таксата, този път с копие от предварителен договор - единственият резултат беше, че ни загубиха цяла седмица и накрая я отхвърлиха. Абсолютно необяснима за мен реакция - след като 6 години са цоцали лихви от мен, т.е. са на чиста печалба, след което си връщат цялата дадена ми сума (защото в крайна сметка взех 7 хил. назаем от роднини, само и само да погася ипотеката), не направиха дори един жест. Е, в крайна сметка изтеглих една застраховка живот, която бяхме направили за сина ни (при навършване на пълнолетие щеше да има някаква сума за образование) и погасихме ипотеката (прегризах си крака като вълк в капан, с една дума ), но оттук нататък ще гледам допира ми с каквито и да е банки да е абсолютно минимален.
    Та толкова, относно сговорчивостта на банките. Аз ще си върна дълговете на роднините и ще се оправя, но те повече за клиент няма да ме хванат. Сами си режат клона, да видим докога...
    Пич, радвам се че си рагирал толкова разумно! Малко са хората, които биха направили същото, дори в тази ситуация. Аз мисля че въпреки ядовете си излязал сух от водата. Все пак мисля че има разумни хора и въпреки банките все още има шансове за спасение от ипотечни дългове. След нова година това ще е невъзможно.

Коментар

• Първоначално изпратено от TCM Разгледай мнение
      Здравейте,

За пръв път пиша тук, макар че следя форума от няколко години. Няма такъв филм - и трите страни да са доволни. Моят случай е подобен - набутах се с 25-годишна ипотека 2006 г., в кризата доходите ми намаляха почти наполовина, две години преструктурирахме и накрая хванахме последния влак - октомври продадохме апартамента. Но на въпроса, цитиран по-горе - по принцип рядко може да се случи банката да се съгласи да прехвърли ипотека, пък и малко купувачи се навиват на такова нещо. В друг пост беше написано, че ако можели да заменят лош длъжник с надежден, банките били много сговорчиви. Не ви пожелавам да видите на практика колко са сговорчиви. Моята ипотека беше към Пощенска банка, която реагира абсолютно неадекватно на моя случай - март месец имахме реални клиенти, но цената, която предложиха, не покриваше стойността на ипотеката. Писахме молба да ни опростят поне такса предсрочно погасяване. Първо - никакъв отговор 3 седмици (естествено, дотогава нещата се бяха разсъхнали), а когато пристигна беше само: "Дайте да видим предварителен договор" (сигурно за да не го продам на по-висока цена, отколкото твърдя и да се минат, горките). И ме поставят в параграф 22 - аз нямам достатъчно пари да покрия ипотеката, ако не опростят таксата, а кой нормален ще се съгласи да прави договор, при положение, че не е сигурно дали банката ще я опрости (4% върху главницата)? Апартаментът беше в провинцията, служителка в тамошния клон каза, че всичко се праща в София, а там кой разглежда случаите - Божа работа... Междувременно цените паднаха още, предложения нямаше, накрая октомври се получи същия казус, но този път купувачите предложиха с 10 хил. лева под цената на ипотеката. Отново подадох молба за опрощаване на таксата, този път с копие от предварителен договор - единственият резултат беше, че ни загубиха цяла седмица и накрая я отхвърлиха. Абсолютно необяснима за мен реакция - след като 6 години са цоцали лихви от мен, т.е. са на чиста печалба, след което си връщат цялата дадена ми сума (защото в крайна сметка взех 7 хил. назаем от роднини, само и само да погася ипотеката), не направиха дори един жест. Е, в крайна сметка изтеглих една застраховка живот, която бяхме направили за сина ни (при навършване на пълнолетие щеше да има някаква сума за образование) и погасихме ипотеката (прегризах си крака като вълк в капан, с една дума ), но оттук нататък ще гледам допира ми с каквито и да е банки да е абсолютно минимален.
      Та толкова, относно сговорчивостта на банките. Аз ще си върна дълговете на роднините и ще се оправя, но те повече за клиент няма да ме хванат. Сами си режат клона, да видим докога...
      Колкото е тъжно, толкова е истина
      Този случай просто потвърждава следните изводи, които бях направил:
      - с банка не може да се преговаря, правиш каквото ти кажат, а за пред медиите се казва, че се договаряш
      -няма развит пазар на ипотекирани имоти - т.е. не се правят достатъчен брой сделки с участието само на купувач, продавач и банка (без и преди СИ) за да може да се каже, че има такъв пазар. Единични случаи обаче има, и те не са изгодни за продавача, поради което вместо този вариянт ще избере ЧС
      -всякакви сладки приказки колко било лесно и как банките с драго сърце помагали за продажба на ипотекиран имот е пропаганда и миене на мозъци
      -купувачите с кеш бягат като чуят думата ипотека като от чума, както налитаха преди 2008 на кредити като мухи на л-но - бг психика
      -много е трудно да се продаде ипотекиран имот сега - а ако стане, то ще е с огромни загуби за продавача, стигащи до стойността на жилището в момента

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
        Ей това е трудно осъществимо според мен.

Какво значи някой да изкупи задължението? Това е обвързано не само със желанието на купувача, а и с желанието на продавача. Ако можеш да ми кажеш едни параметри на такава сделка, при която собственик е купил имот да кажем преди 5 години с кредит от банка и сега го продаде на друг който да му изкупи дълга? Ама ако може и 3-те страни да са доволни от сделката
        Здравейте,

Коментар

• Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение
          Водата все още е относително евтина и икономията не е достатъчно привлекателна. Не знам колко струва такова съоръжение, но едва ли ще се изплати много бързо, а без поддръжка е ясно че няма да мине. Би имало смисъл за хотел, който работи целогодишно и е добре натоварен. За градски сгради с апартаменти не знам - те повечето са под 40 апартамента. Големите комплекси са ваканционни и се ползват само през лятото. На интвеститора не му е интересно да спестява консумативи на бъдещия си купувач. На купувача пък му е все тая щото е само за месец-два тук.

Иначе за чушките и доматите на балкона нямам нищо против, даже ще изглеждат по-добре. Ама Бай Ганьо първо ще изреве, че са му нарисували голям балкон и трябва да го плаща, а после и остъкляването ще му е скъпо. За мен балкон 5х5 метра си е екстра и няма да ми дойде на акъла да го остъкля, но ако някой предприемач направи апартаменти с такива балкони, ще си остане дълго време техен собственик и ще слуша лекции от купувачите какъв е мошеник, че иска да им продава и балкон заедно със стаите.
          Да, прав си, че още Фиск-а не надул както си трЕбе цените през ВиК-ата, но ще стане и то скоро до 2-3 години, под маскировката, че имало загуби над 60% по мрежата и т.н.

Но явно денсят с държатата, щот' при мен идат и на водомера ми горе пише примерно 3 кубика, че съм охакал и тая "уж" го засича и после ми вика, ама на общия ви водомер на блокчето ви се падат по още 7 кубика на хапартамент и шъ ви пиша 10

И аз й викам на тая, ами то долу се заключва и водомера е "на тапа" бе, скъпа, нали сме ви дали документи, че долу не се ползва. Обаче мацката подготвена и ми вика, ами "загубите" ни са големи и ги начисляваме на общия водомер. Демек, колкото си решат по толкоз ти пишат и така.

Ся кат' бутнат още малко и цената да отиде на 4-5 лв/кубика примерно и тогава може би ще се прояви интерес за тия неща, за които шпрехам. Там има различни варианти на изпълнение, т.е. може и само към мръсния канал да се върже, може и да не се изхвърля водата, а се ползва една и съща. Даже става и за миене май, но който както го кефи да го прави и на мИня ми трябват само параметри на конструкцията и толкоз. Не е скъпо мисля, че на едно блокче малко като моето ще излезе към 25к евра цялата работа заедно с тоалетните чинии, тръби и всичко, ама как да си навия комшиите, че ще спрат да ни цакат с тия надписани сметки, щот' то и сега водата кат' ме люсне оная с такса загуби и тя водата отива на 3-4 лв/куб.

Иначе ми лафят, че ползваме най-евтината вода у ЕвропО, па тая кат' дойде и ми умножава цената по 3.5 щот' така са й казали да прави. Ама за 8 хапартаментя няма смисъл, че не можем събра кинтите и не е изгодно. От около 40 кенефни точки в сграда вече има ефект, щот' ти почиства тоалетната чиния с 1.3 литра вода и то перфектно.

Докато тия дет' сме на гравитационен принцип кат' бутнеш копчето и заминават 10 литра за едно ръчкане, смятай по колко пъти се прави това на ден/месец и т.н. и отиде коня у рЯкатъ ...

8 пъти по-икономични са и нямат задръстване кат' система, щот' колкото повече го "задръстваш" толкова повече започва да смуче. По туристическите лайнери, долу в системата са намирали от презарвативи до цели чаршафи, но иначе е "умничка", щот' ако паднат ключове и т.н. не ги "взема" кат' изтървеш.

Бе, има време и който иска да се обажда там и ще му се удари едно рамо ( ако не може и да проектира такова нещо тоже ), ама си мисля, че нормативната уредба в БГ-то нЕма да го позволява за жилищно строителство. Щот' в момента на Фиска повече му изнася да сме на гравитационен принцип с казанчетата от по 10 литра, че да събере някой левец и няма да се учудя, ако се окаже "забранена" стока, щот' архитекта не може да се подпише под докунента Х да кажем. Не съм го проучвал упражнението, щот' няма интерес от архитектите в БГ-то ....
          Last edited by Beti; 17.12.2011, 10:36.

Коментар

• Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
            Да - добър е !

Всеки блог който не съдържа копи-пейстнати статии , а е на база авторски разсъждения,е добър ...Даже и тезата да е погрешна на първо четене или пък се окаже калпава след време - особено когато става дума за икономика шанса човек да "познае" е нулев ! Щото колкото читатели , толкова и различни мнения ...И тълпата няма как да надникне в главата на блогъра за да му прочете и най-задните мисли . Нито пък блогчо може да разконспирира неизвестно число души , за да им угоди предварително и да спИчели симпатии .

Според мен е добре да си спретнеш некво лично сайтче и там да си пишеш . И не се сещам в момента много сайтове които да предлагат БГ - фундаментални анализи, веротнъа причина за което е не в това че нямаме добри специалисти, а по скоро това че никой не вярва на родната статистика . В такава хлъзгава среда(от измислени числа) никой уважаващ себе си икономист ,няма да седне да анализира и прогнозира, само за да бъде бурно опроверган от (същите тия измислени цифри , но с обратен знак ) поне 3 пъти в годината !

ПС : Нали виждаш кво става тука в тоя форум - всеки кьопак който случайно е ударил кьоравото преди N-години ,си мисли че е крупен финансист до гроб . И обратно - други които избягват да се изявяват често , излиза че са пълни лешпери!

ПС2: Най-радостното е ,че Кризата на Системата ще приключи със смъртта на самата Система която беше изградена в " цивилизования свят" след Втората Световна Война. Лошото е обаче ,че Тя няма да завлече със себе си своите Създатели - които отдавна са мъртви (макар че ако имах възможност бих ги Възкресил за да се "насладят" тоя път на бавната си гибел .....) - а нейните сегашни глашатаи, които продължават да тръбят нон стоп ,че и "сега , пак ще е като преди" и до няколко месеца всичко ще отшуми .....
            Бях мернал, че ме беше питал въпрос, защо съм "млъкнал" точно ся кат' всичките ми прогнози се сбъдват, ама не помня в кой пост, па не ми се търси ся, че фуча с метлата по други задачи.

Но, ако ти е допаднало там - ето ти тая дивотия дет' написах преди малко, че издивях, щот' ония не си изписаха телл-а на предаването им Полет над Г*за. Мноу' се бях ядосал и глей с к'ви глупости се занимавам по нощите - хихии

http://marandi.blog.bg/biznes/2011/12/17/.868306

П.П. Иначе си прав за всичко и явно си мислещ Човек, но в БГ-стан мащаба на пазара е малък и не си струва да правиш проекти тук, поради ограничения мащаб на българския език в цял свят и затова, отдавна съм минал при англо-говорящите, че е световен език и там повече има смисъл.

Това блог-че го поддържах кат' хоби като някой път имам свободно време, а и кофти е кат' те натисне "социалния" ангажимент, че трябва да кажеш нещо и на 'орицата, щот' са те подготвили кат' профи убиец по търговски марки и т.н. и то западни компании. Ама, да обясняваш на някого, че съм изръсил към 20 бона само по семинари, за да мога да науча нещо по различни места - кой в БГ-то ще те разбере? Тук са на фаза от УНСС-ту по-високо нЕма и т'ва е. Ама, токава политиката в момента, че ние сме прости и не ни признават кетапите и затова скастрих и Асенката един път, щот' той па понякога "пресолява" и той на тема УННС-ту и образованието. Прав е, ама нищо не може да се направи точно сега, освен ако чиляк не бърка от джоба си да ходи напред-назад, че белким е в час к'во става.

Чиърс-а дан' забрайкам!
            Last edited by Beti; 17.12.2011, 10:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
              Абе аз пък съм от ' орицата дет се заинтригувах ....Тая като е родена тук , що няма БГ-гражданство ? Или има и руско - демек и тука, и там (двойно гражданство) ..Руснаците признават двойно ...Но ако се е отказало от тяхното(ако и когато е вадила БГ-тското) вече не знам ....

В крайна сметка ако няма нашенско , да се се омъжва фиктивно , но по документи за некой Голчо от Голтупан и готово ...Пък ако е под 16 год . да се осиновява пак за некой Голчо и кат навърши 18 ....- виж по -горе . ....Интересен казус ....
              Спартов,

сорка, че късно отговарям, ама не бях спал и вече фъфлех по телефоните даже. Успях да се просна за 1 час може би и понеже спя на включено ТВ и се събудих да гледам Полет на Г*за по БНТ.

И там бяха поканили един п*дал, дет' да го изкарат герой и той колко е готин, ама "българите" сме били нетолератни към пе*алите. И после нЕква кифла цъфна и това вече ми преля чашата, щот' аз им пиша по скайпа на Полет над Нощта, толкова ли падна достойнството на "академика" Хачо Бояджиев, че го грабнаха да прекарва полотически поръчки и т.н.

Тия не ми отговориха, през цялото време нито веднъж не изписаха номера за зрители, т.е. явно пускаха нЕкви записи от "уж" ТВ-обаждания от чужбината и от БГ-то, демек предварително записани.

Драго Чая дет' сме се виждали с него гледаше кат' насран човека, т'ва са му казали да прави и т.н.

И аз издивях хептен и дет' не съм и спал от месеци пак и заблъсках клавира и пуснах една статия в тоя блог, дет' го бях отсвирил и се бях зарекал повече да не пиша там и така.
              --------------------------------------------------------------------------------------
              Та, навремето кат' руска республика БГ-то като идва рускинята при мъжО си да правят любов, са можели да избират. Тогава е било така и едното киндерче ( момчето ) го пишат БГ гражданство, а после малкото ( щерката ) руско. И ся е пълен смях, щот' то лапето в УСА излиза по-лесно, отколкото в ЕС. Щот' тряя плаща луди пари за виза за ЕС.

Ама, не мога да ти навляза в казуса, щот' кат' застраховател никога не давам лична информация за 'орицата, а само като казуси как са нещата. И няма как да ти обясня в детайли случката, налЕ се сещаш

Та, мама демек тряя маха имотката в Москва, престижен квартал, защото не е оставал без наематели и явно наистина е добро жилището. Пращат им наема редовно и брата на мама ( рускинята ) е от добрите адвокати в Москва и той им движи нещата. Но, ако не го продадат и мама се гътне, понеже е женена за Българин, жилището ще им го вземе държавата и така. И затова тия бързат да го махнат, ама там нема пазар от 2 години, щот' е криза луда и там.

Поздрави!
              Last edited by Beti; 17.12.2011, 10:28.

Коментар

Няма как да има отделен пазар за ипотекирани имоти. Те не се различават по нищо от неипотекираните, че да се обявяват отделно. Мотивацията на продавачите не може да се определи еднозначно. "Печалба" и "загуба" са относителни понятия. Познавам предприемач, когото кризата завари с обект на груб строеж с пикова себестойност. Успя да го довърши, но разпродаде апартаментите с 30% загуба. Което се оказа правилен ход, защото си освободи капитал и веднага започна нови обекти, но вече с доста по-ниска себестойност. Сега бизнесът му расте, работи без кредити и прави много продажби, докато другите на практика не работят.
                Това е много интересен случай, не всеки може да се пречупи да продаде бързо на загуба! Изконният страх на българина да не се мине и да не настине е много силен!

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                  ..."моята" московчанка....

Щот' в момента, ако пукне майката дет' е женена за българин, а па раждала в България и ся лапето й се води "никаква" - то държавата им взима апартамента там. .... А, па какви проблеми й правят тук и не може да пътува из ЕС, не е истина. Та, аз й помагам, когато мога, ама смешна работа. Тя, родена тук и всички "врати" са й хлопнати. ...
                  Абе аз пък съм от ' орицата дет се заинтригувах ....Тая като е родена тук , що няма БГ-гражданство ? Или има и руско - демек и тука, и там (двойно гражданство) ..Руснаците признават двойно ...Но ако се е отказало от тяхното(ако и когато е вадила БГ-тското) вече не знам ....

В крайна сметка ако няма нашенско , да се се омъжва фиктивно , но по документи за некой Голчо от Голтупан и готово ...Пък ако е под 16 год . да се осиновява пак за некой Голчо и кат навърши 18 ....- виж по -горе . ....Интересен казус ....
                  Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

Бебе Люк,

нали това ти казах с предната случка, че не е проблем т'ва. Но имаше нЕкви дреболии по сделката дет' трябваше да се оправят, т.е. ремонтЯ.

И моето момче понеже на 5-6-ия път попадна на жилище от закъсали 'орица, дет' баМката им пили на главата вече и цената беше мега-атрактивна и той пак тръгна да се мята. И последно кат' говорихме с него му казах, заеби че цената е супер атрактивна, мястото и жилището ти харесват ( демек топ център с паркинг ), ама аз го гледам кат' конструкция и беше май ЕПК, не помня вече наистина и викам кой ще сменя ВиК-то и Ел-а или ко беше там по снимките дет' гледах и викам т'ва нещо защо ти ще го плащаш.

И оттам май той ми се обиди - хихи

П.П. Та, за тая сделка, за която говориш аз бих минал точно през ипотека наистина, щот' няма се притеснявам за тежести на отсрещната страна и става 'ноу интелигентно даже, но не всяка баМка го предлага и там пак трябва да се сравнява с параметрите по дълга, щот' зависи дали си бачкер, зависи какъв е срока, какво ще е оскъпяването и прочие ...

Т.е. смятам всичко и примерно за нея сделка мноу трудно успях да обясня, че 10 години за ипотека приемлив вариант. Нагоре вече става убийствено от гледна точка кой ще носи риска и оскъпяването и т.н.

Но всичко може, стига чиляк да има желание ...но аз се пазаря по всеки казус кат' тъпанар до дупка! То зат'ва ме и мразят всички по баМките, Застрахователите и т.н. - т.е. гледам си моя чиляк, ко ми пука коя шъ е баМката и прочие.

Бебе, шъ бягам че окъснях със задачите!
                    Е тука е заровено кучето. Какво значи атрактивна цена? Предполагам, че е атракнивна за познатия ти, но от това следва, че тя е изключително неизгодна за някоя друга страна - в случая продавача с ипотека. В тази схема няма вълкът сит и агнето цяло. Та тука е и въпросът - защо след като е изключително неизгодна цената за продавача той ще продаде? Защо да не го остави на ЧСИ с явен търг? Така мислят според мен и повечето ипотекари - до дупка ако може

Със П.П.-то ти съм абсолютно съгласен. Обаче ако има ясни правила за такава схема. Ако като купувач се договаряш директно с банката чрез продавача, наистина мисля като теб, че вариянта е много добър. Обаче аз не знам да има правила някакви. За разлика от ЧСИ. Е, все пак това си е работа между 3 лица и може би не трябва да се регулира, но като се замисля, в този случай банката е силната страна и може да манипулира продавача, който е слабата страна, та може би трябва да има някакви правила, които да дадат някаква минимална защита на продавачите.

Аи поздрави и чиърс, по една болярска
                    Last edited by luboil; 16.12.2011, 20:33.

Коментар

Няма как да има отделен пазар за ипотекирани имоти. Те не се различават по нищо от неипотекираните, че да се обявяват отделно. Мотивацията на продавачите не може да се определи еднозначно. "Печалба" и "загуба" са относителни понятия. Познавам предприемач, когото кризата завари с обект на груб строеж с пикова себестойност. Успя да го довърши, но разпродаде апартаментите с 30% загуба. Което се оказа правилен ход, защото си освободи капитал и веднага започна нови обекти, но вече с доста по-ниска себестойност. Сега бизнесът му расте, работи без кредити и прави много продажби, докато другите на практика не работят.
                      Относно примера с предприемача, който познаваш - тън мън няма - постъпил е най-правилно.

Ноооо, птичка пролет не прави. Още повече, че говорим за предприемач. Като контра ще те попитам защо тогава има толкова много обяви за продажби от ЧСИ? Щом има работещ пазар на имоти с ипотеки? Ами защото балъка, който е взел имот на 2000 евра квадрата след като е попаднал в капана на ипотеката, вероятността да попадне в капана на ЧСИ (да стигне до ЧСИ) е много голяма.

Относно това, че смяташ, че не има отделен пазар на ипотекирани имоти, не те разбирам. Щом има пазар за купуване на имоти с кредит, щом има пазар на различни локации, щом има пазар на ново и старо, защо да няма пазар на имоти с ипотека и на имоти без ипотека? Може би искаш да кажеш, че няма никаква разлика? Според мен има голяма разлика между продаване на имот с ипотека и имот без ипотека.

От друга страна ако влезеш в произволен сайт за имоти в колко от тях има отделен раздел за имоти с ипотека? Аз не съм срещал. А ако вземеш вестник и прочетеш обявите колко в тях ще пише, че се продава имот с ипотека? Аз лично съм виждал само 2 обяви. А ако се продава имот с ипотека, това означава, че вече собственика и банката са се разбрали. Защо обаче банките не обявяват открито, че се продава имот с тяхна ипотека? Нали колкото повече се разгласи, толкова по-вероятно е да има по-добра цена?

Та казвам, че според мен продажбите на ипотекирани имоти (дребни рибоци) са минимални. И всичките са с вътрешна инфо - или е човек на банката, или продавача и купувача се познават.

Тъй като си навътре в нещата, може ли да споделиш да кажем какъв процент от сделките са сделки с ипотекирани имоти, колко от предлаганите имоти са такива и въобще какъв е делът на тези имоти на бг пазара?

Ей, ама много въпроси зададох. Може и да не отговаряш

Коментар

Не им познавам пазара в Москва, но миналата седмица една московчанка ми разправяше, че за $500 може да се наеме скромно жилище в най-краен квартал. Тя дойде да купи малък апартамент за майка си, че жената е с астма и московския климат не и понася. Интересуваше се с колко пари на месец ще може майка и да живее тук нормално. Бабето получава около 300 евро пенсия и си правеше сметка да си даде апартамента в Москва под наем и така да пенсионерства тук "в рая", както сама се изрази.
                        Виж ся,

твоята "московчанка" ти ги е говорела едни, а "моята" московчанка други и истината е нейде по "средата".

Аз не вярвам лапето да ме лъже, понеже да на зор и искат да го продадат, но не могат вече 2 години и то с 30% под пазарните цени.

П.П. Аз също не знаех, че при смесени бракове - жилището им го отнася държавата и дотам. Както и да е, да не занимаваме 'орицата с глупости - мислех, ако имаш някой контакт за там и сериозен човек, да житка нещата.

Щот' в момента, ако пукне майката дет' е женена за българин, а па раждала в България и ся лапето й се води "никаква" - то държавата им взима апартамента там. Бе, само с глупости се занимавам и чат-пат с жени, но това рускинче си го бива, макар, че говори по-добре български от мен. А, па какви проблеми й правят тук и не може да пътува из ЕС, не е истина. Та, аз й помагам, когато мога, ама смешна работа. Тя, родена тук и всички "врати" са й хлопнати. Както и да е ...

Чиърс!

Коментар

Винеров,

имам една девойка дет' от време на време "общуваме" с нея, но писана рускиня и имат хапартамент в Москва. В средно престижен квартал и се мъчат от 2 години да отикат хапартаментя.

По принцип хубав е квартала и имат наематели постоянно на 500$ са сега последните месечно. Дават го на 30% под пазарните им цени като цена за района и вече 2 години.

П.П. Ако може да удариш едно рамо с някой купувач и представлява интерес за тИбя подобно нещо, цъкни ми на лични, да видим к'во може се направи.

Поздрави и дръж матрьошките изкъсо - хихи
                          Не им познавам пазара в Москва, но миналата седмица една московчанка ми разправяше, че за $500 може да се наеме скромно жилище в най-краен квартал. Тя дойде да купи малък апартамент за майка си, че жената е с астма и московския климат не и понася. Интересуваше се с колко пари на месец ще може майка и да живее тук нормално. Бабето получава около 300 евро пенсия и си правеше сметка да си даде апартамента в Москва под наем и така да пенсионерства тук "в рая", както сама се изрази.

Коментар

Привет и от мен! Ако щеш вярвай, но съм се затрупал с работа покрай рашъните, търча по 300-400 километра по крайбрежието почти всеки ден. Много добре пазаруват и колкото по-зле става в Русия, толкова по-добре за нас.

Договарянето с банката не е трудно. Всъщност са много сговорчиви и ако имат възможност да заменят потенциален лош длъжник с читав такъв, оказват пълно съдействие.

Браво!
                            Успех.
                            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Според мен в БГ няма работещ пазар за ипотекирани имоти. Едно е ако си човек на банката и да имаш вътрешна инфо и подкрепа, също така и ако си познат с някой с ипотека, който иска да се оттърве. Тези два случая не са пазар на имоти с ипотеки.

Ще тикажа защо мисля, че в БГ няма такъв пазар. Причините са много прости, и колкото е по-просто нещо, толкова е по-истина.

Ако някой преди 5 г си е купил жилище за 100000 Е, и е взел 100К Е, като след 20 г ще трябва да е върнал 200К на банката за да заличи ипотеката (уточнявам, че работя с кръгли числа и на око, само за примера) и реши да се оттърве от имота и ипотеката.

За 5 години да кажем е върнал в банката 50К. Тръгва да продава имота, който преди 5 г е струвал 100К, а сега 50К. За колко да го продаде? За повече от 50К трудно. Ако го продаде за 50 К и 50К които е върнал в банката му остават още 100К за 15г да върне. Тука е и поставен въпросът ако успее да го продаде за 50К, с банката как ще се спазарят тези 50К какво ще погасят - лихви, главници. И в най-добрия случай за продавача, след продажбата ще има да връща още много пари.

Тука идва и народопсихологията на българина - как така ще продам на загуба - затова се стига и до СИ. От друга страна, българина не смята, че проблемът с неплащане на вноски е вързан с продажба. За нега това са съвсем различни неща и вместо да вземе бързо и адекватно решение да продаде дори и със загуба се стига до неплащане на вноски и до СИ.

Да погледнем и другата страна - купувач. Първо купувача откъде ще разбере за такива оферти (предполагам ще кажеш че ани-тата са за това), но после и идва и втората черта на народопсихологията - да купуваш вече ипотекиран имот ("аз да не съм луд" си казва бг-то). Така че не виждам въобще реален пазар на ипотекирани имоти в БГ.

Нооооо, мисля, че ако се въведат ясни и открити правил, този пазар би имал бъдеще в БГ.

Поздрави и на теб

Коментар

Ей това е трудно осъществимо според мен.

Какво значи някой да изкупи задължението? Това е обвързано не само със желанието на купувача, а и с желанието на продавача. Ако можеш да ми кажеш едни параметри на такава сделка, при която собственик е купил имот да кажем преди 5 години с кредит от банка и сега го продаде на друг който да му изкупи дълга? Ама ако може и 3-те страни да са доволни от сделката
                                Бебе Люк,

нали това ти казах с предната случка, че не е проблем т'ва. Но имаше нЕкви дреболии по сделката дет' трябваше да се оправят, т.е. ремонтЯ.

И моето момче понеже на 5-6-ия път попадна на жилище от закъсали 'орица, дет' баМката им пили на главата вече и цената беше мега-атрактивна и той пак тръгна да се мята. И последно кат' говорихме с него му казах, заеби че цената е супер атрактивна, мястото и жилището ти харесват ( демек топ център с паркинг ), ама аз го гледам кат' конструкция и беше май ЕПК, не помня вече наистина и викам кой ще сменя ВиК-то и Ел-а или ко беше там по снимките дет' гледах и викам т'ва нещо защо ти ще го плащаш.

И оттам май той ми се обиди - хихи

П.П. Та, за тая сделка, за която говориш аз бих минал точно през ипотека наистина, щот' няма се притеснявам за тежести на отсрещната страна и става 'ноу интелигентно даже, но не всяка баМка го предлага и там пак трябва да се сравнява с параметрите по дълга, щот' зависи дали си бачкер, зависи какъв е срока, какво ще е оскъпяването и прочие ...

Т.е. смятам всичко и примерно за нея сделка мноу трудно успях да обясня, че 10 години за ипотека приемлив вариант. Нагоре вече става убийствено от гледна точка кой ще носи риска и оскъпяването и т.н.

Но всичко може, стига чиляк да има желание ...но аз се пазаря по всеки казус кат' тъпанар до дупка! То зат'ва ме и мразят всички по баМките, Застрахователите и т.н. - т.е. гледам си моя чиляк, ко ми пука коя шъ е баМката и прочие.

Бебе, шъ бягам че окъснях със задачите!

Коментар

Working...
                                X