IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• А бе батко,

къде са Джоан и Лорда31 да им пожелая весели празници?

Коментар

• Първоначално изпратено от Веско Разгледай мнение
      Явно не съм от по-умните щото не мога да ви рабера
      На когото не му харесват цените ми идват на малкото акъл следните варианти:
      - купува си тухли, дъски и киреч и почва да зида
      - гледа да си увеличи доходите
      - купува си там където не му изглежда толкова набалонизирано. (примерно Гърция, гледам че са ти харесали данъците там
      Веско,

така не става. Като не ти харесва и да почваш...

Ами на тези дето се набълбукаха с кредити и сега не им харесва?
      Ами ако не ти харесва правосъдието в БГ?
      Ами ако не ти изнася корупцията и рушветите в държавата?
      Ами ако не ти харесва, че провинцията храни София?
      ....

За увеличаване на доходите си прав - това е цел на всеки, но зависи от способностите и желанието за работа.

Коментар

• Първоначално изпратено от toto Разгледай мнение

Първоначално изпратено от luboil
        Уникалното на нашата криза (в БГ) е, че не цените са много по ниски от реалните, а че цените бяха много набалонизирани при бума и сега си идват на място.

+1 !!

И аз това разправям от три години, ама нали има по-умни от мен
        Явно не съм от по-умните щото не мога да ви рабера
        На когото не му харесват цените ми идват на малкото акъл следните варианти:
        - купува си тухли, дъски и киреч и почва да зида
        - гледа да си увеличи доходите
        - купува си там където не му изглежда толкова набалонизирано. (примерно Гърция, гледам че са ти харесали данъците там
        Ако имаш някакви други идеи, сподели с глупавите. Никога не отказвам акъл!

пс. Макар че като гледам цитата ти за Гърция ме обземат съмнения доколко можеш да съветваш. Наште журналисти са доказано неграмотни и обикновено недоразбрали. Числата които са плеснали са за еднократно облагане на имотите, нешто като нашия "данък богатство" дето го мъдриха.

Коментар

• Първоначално изпратено от bbzz24 Разгледай мнение
          запознай се с методологията:
          http://www.nsi.bg/otrasal-metodologia.php?otr=26

в тези 927 са и данъците и осигуровките, които фирмата плаща за служителя (около 13%), разходите за униформа, транспорт, храна, които покриват, дори някои административни разходи.

сивата икономика не е доход над заплатата, ако не си наясно. сива икономика в секторите с най-високи заплати: финанси, застраховане, енергетика, ИТ, добивна промишленост де факто не съществува. нискоквалифицираният (и следователно нискозаплатен) труд е в основата на сивата икономика. добави авто монтьори и тенекиджии, бензинджии и пласьори на контрабандни цигари, магазинерки в групата с шивачките и строителите и що годе си покрил 90% от заетите в сивия сектор.

в София е съсредоточена държавната администрация, тя е със 780лв среден месечен доход, което вдига мноооого средния доход, това са над 20% от работещите в София, де факто 'средната класа'
          И? Две заплати по 1000 лева нето стигат на едно семейство в София да живее що-годе сносно и... дотам. Това ако не изплащат заеми и ипотеки. Теглят ли ипотека, отиват на ръба на мизерията с остатъчния си доход.
          Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• "Гърците ще посрещнат Нова година с по-високи данъци

.........

С 40 евро на квадратен метър ще се облагат жилищата до 80 кв. м. Стойността се увеличава в зависимост от квадратурата. Жилище над 300 кв. м. ще се облага с 400 евро на квадратен метър.

..............

При леките автомобили до 1200 кубика облагането е до 4000 евро, като нараства според кубатурата. "

Източник: Инфосток
            Last edited by toto; 29.12.2011, 15:57.

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
              Уникалното на нашата криза (в БГ) е, че не цените са много по ниски от реалните, а че цените бяха много набалонизирани при бума и сега си идват на място.

И точно падането на цените е добро за икономиката, а не надуването.
              +1 !!

И аз това разправям от три години, ама нали има по-умни от мен

Коментар

• http://censusresults.nsi.bg/Reports/...7.aspx?OBL=SOF

Разпределение на градовете според броя на населението по пол и възраст
                в Швеция ДДС-то е 20% + и учебниците са безплатни диференциална геометрия комплексен анализ

Коментар

• Първоначално изпратено от Longin Разгледай мнение
                  ето че данните от НСИ 2011 потвърждават предишната ми оценка:

СРЕДНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА ... ПО СТАТИСТИЧЕСКИ РАЙОНИ ... 2011 ГОДИНА..*предварителни данни :
                  Югозападен район -> София(столица) 2011-Q3: 927 лв

927 лв + минимум 20% отгоре от сива икономика и тарикатлъци => ~1112 лв за София(столица);
                  мисля си че тия 20% са даже малко... някой твърдеше, че реалната средна била по малка от официалната но не ми стана ясно на какво основание..?
                  запознай се с методологията:
                  http://www.nsi.bg/otrasal-metodologia.php?otr=26

в тези 927 са и данъците и осигуровките, които фирмата плаща за служителя (около 13%), разходите за униформа, транспорт, храна, които покриват, дори някои административни разходи.

сивата икономика не е доход над заплатата, ако не си наясно. сива икономика в секторите с най-високи заплати: финанси, застраховане, енергетика, ИТ, добивна промишленост де факто не съществува. нискоквалифицираният (и следователно нискозаплатен) труд е в основата на сивата икономика. добави авто монтьори и тенекиджии, бензинджии и пласьори на контрабандни цигари, магазинерки в групата с шивачките и строителите и що годе си покрил 90% от заетите в сивия сектор.

в София е съсредоточена държавната администрация, тя е със 780лв среден месечен доход, което вдига мноооого средния доход, това са над 20% от работещите в София, де факто 'средната класа'
                  Last edited by bbzz24; 29.12.2011, 12:48.

Коментар

• Първоначално изпратено от Longin Разгледай мнение
                    ......
                    нещо си се пообъркал, явно счетоводството не ти е от силните страни. колкото и да си декларира като заплата 1 собственик на ЕООД, това има значение само върху статистическата заплата отчитана от НСИ, защото печалбата на фирмата е облагаема с 10% данък печалба, а дохода, който си даде като дивидент или на комисионно е облагаем като личен доход. няма начин да скриеш парите, ако искаш да ги харчиш, освен с двойно счетоводство де.
                    може да откриеш разликата в 100-те лева (ако не се лъжа) по-висок доход от месечната заплата на глава от населението, там са и наемите и лихвите от влоговете обаче.
                    предимствата на фирмите е, че може да изписват горивото, джиповете и така да си намаляват данъчната основа, а ти си мислиш, че това си го позволяват заради високия, доход, то всъщност е заради приходите, не дохода

Коментар

• Първоначално изпратено от panther Разгледай мнение
                      ..
                      Относно сивата икономика - колегата по-долу смята, че наличието на сива икономика дига средната заплата с 25-30% над отчетената от НСИ.
                      Всъщност много по-вероятно е след отчитане на сивата икономика задържане на средната заплата на същите нива, като е възможно дори средната реална заплата да е по-ниска от отчетената от НСИ. Защо - всеки сам да се сети.
                      ..
                      panther,
                      ще се радвам да прочета твоята гледна точка?

единствения аргумент (за който аз се сещам) за ниски сиви заплати е в производства с ниска добавена стойност (като прословутите шивачки) на и около минимална работна заплата; обаче тоя тип сектори не са съсредоточени в София именно заради възможностите за алтернативна заетост на ниско квалифицираните позиции но на по високи нива на заплащане;

докато в софия например сиви длъжности в сектори като складове или продажба на високооборотни стоки например има колкото щеш - и надали плащат по 300-400 лв под масата за отчетни длъжности с обороти десетки хиляди лв на ден... шивачките са из Родопите и провинцията докато в София са икономически активните и голяма част от регистрираните средно големи фирми -> една голяма част от управителите на хиляди ЕООД-та си плащат минималната възможна заплата сваляйки така средната официална - но реално техния труд не струва толкова малко - и надали ако трябва да търсят алтернативна заетост ще отидат да управляват чужда фирма за 500 лв на месец; т.е. те при все че са официални (и като такива подлежат на тая статистика) свалят нивото на "официалната" работа заплата на НСИ

т.е. искам да кажа че е по вероятно това "след отчитане на сивата икономика задържане на средната заплата на същите нива, като е възможно дори средната реална заплата да е по-ниска от отчетената от НСИ." да е вярно за провинцията където няма алтернатива и сивите заплати ще са по ниски от официалните от НСИ именно поради липсата на икономическа синергия( която я има в София)

пс.
                      темата беше "средната" заплата в София; медианата със сигурност е по-ниска заради неравното разпределение (тип "Свинско със зеле") но за съжаление нямаме данни; а сякаш повечето хора усещат това неравенство и затова се нервят на "средната"...
                      Last edited by Longin; 29.12.2011, 05:07.
                      "the trend is your friend until the end..."

Коментар

• НСИ - вече дава статистика за 2011 г

Първоначално изпратено от Longin Разгледай мнение
                        уточнение - за - "София(столица)" по НСИ за 2009 г т.н. "Средна работна заплата" e 826 лв; за 2010 г не намирам данни на сайта на НСИ обаче има средна за страната (2010/2009 годишна) 7769лв/7309 лв = +6.3%; та оттам софийската преизчислена месечна излиза ~ 880 лв

това са официалните заплати; като знаем че има и 30-40% сива икономика (че даже и повече : "Сивата икономика е между 30 и 75% в различните сектори" )

аз бих сложил поне едни 25-30% отгоре в/у официалните заплати: 880 лв * 1.25 = 1100 лв

а и личното ми (субективно) мнение от върховата ~2008 г е че тогава беше по-близо до 1500 отколкото 1000, нещо като ~1300 лв (сума ти "майстори" и строители тогава също надуваха надниците)

ПС.
                        т.н. "Средна работна заплата" въпреки статистическия си смисъл не дава обективна представа за масата хора - един "мениджър" с месечна заплата от 5000 лв (а такива има доволно в София) в средната тежи колкото 10 продавачки по 500 лв...
                        (затова трябва да се гледа "медианата" но това само от НСИ може да го сметне)
                        ето че данните от НСИ 2011 потвърждават предишната ми оценка:

СРЕДНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА ... ПО СТАТИСТИЧЕСКИ РАЙОНИ ... 2011 ГОДИНА..*предварителни данни :
                        Югозападен район -> София(столица) 2011-Q3: 927 лв

927 лв + минимум 20% отгоре от сива икономика и тарикатлъци => ~1112 лв за София(столица);
                        мисля си че тия 20% са даже малко... някой твърдеше, че реалната средна била по малка от официалната но не ми стана ясно на какво основание..?
                        "the trend is your friend until the end..."

Коментар

• Първоначално изпратено от Dimitar. Разгледай мнение
                          Според мен се продават само идеални части от дворно място. 2107 кв.м е часта, която се продава, цялото дворно място е 2426 кв.м, линк към обявата.
                          Да, вярно..С диагоналното четене съм пропуснал същината...
                          А и шрифта един мъничък.....

Коментар

• Първоначално изпратено от Future Разгледай мнение
                            защото цените на строителството и на материалите, и на готовите обекти е много по-ниска от реалната.
                            "Реална" цена? И какво е според теб "реална" цена???
                            За де не се мъчиш, ще ти помогна - "реална цена" може да бъде единствено цената, при която купувач и продавач извършват сделка за покупко-продажба на определена стока.
                            Don't work hard, work smart!

Коментар

• Първоначално изпратено от Future Разгледай мнение
                              Популярна е и теорията, че най-добре се инвестира по време на криза, защото цените на строителството и на материалите, и на готовите обекти е много по-ниска от реалната. Така че, ако имаш пари и време да чакаш купувай сега и в бъдеще ще спечелиш.
                              Това не е препоръка, а просто теория

И точно падането на цените е добро за икономиката, а не надуването.

Коментар

• Първоначално изпратено от Dimitar. Разгледай мнение
                                Според мен се продават само идеални части от дворно място. 2107 кв.м е часта, която се продава, цялото дворно място е 2426 кв.м, линк към обявата.
                                Какво ли може да прави човек с двор, в който има две жилищни сгради? Освен да фърли една ограда с бариера и да взема входче по 1 левче по български... А в тези 2107кв дали влиза и земята под сградите...

Коментар

Working...
                                X