IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Слабо повишение на броя на пенсионерите в София:
    1)
    - в края на юни 2011г. бяха 340,891
    2)
    - в края на юни 2012г. бяха 341,952
    Тоест за една година са се увеличили с по-малко от една трета от един процент.

Разходите за пенсии на пенсионерите в София обаче са се увеличили с над 2.8% за същия интервал:
    1)
    - през първото полугодие на 2011г. бяха 645,476,713 лв.
    2)
    - през първото полугодие на 2012г. бяха 664,089,073 лв.
    За сравнение отпуснатите през първото полугодие на 2012г. жилищни заеми в България бяха по-малко от 562 милиона лв.

http://bnb.bg/Statistics/index.htm
    http://www.noi.bg/aboutbg/st/statistic/152-pensions

Коментар

• Първоначално изпратено от bpst Разгледай мнение
      Аз се занимавам с имоти от страна на оценките и банките.
      Проблема е по-скоро в продавачите.
      Повечето от тях все още не са разбрали, че 2008 г. беше отдавна.
      И няма да се върне!
      Строителите все още искат да пИчелят 200%, а частните лица гледат от тях.
      И пазара тъпче на място - сделки почти няма.

Нооооо - споко - края на света е след само четири месеца!!
      100% истина.Не е за вярване колко прости продавачи има.

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
        Кво е тва данъчна оценка и застава ли държавата зад нея?

Ето моите наблюдения:
        1. Данъчната оценка е произволно изсмукана от пръстите сума, определена по никому неясни критерии.
        2. Данъчната оценка няма нищо общо с пазарната. Или е много ниска, или много висока.
        3. Данъчната оценка във връзка с 1 и 2 се използва за навеждане на фирмите.
        4. Колкото повече се грижиш за имота си, толкова по-висока е данъчната оценка.
        5. Данъчната оценка не се използва за данъчни цели при продажба или покупка.

А колко по-лесно щеше да бъде, ако данъчната оценка е равна на количеството пари, които държавата би заплатила за този имот. Демек, пишат ми данъчна оценка 20000 кинта и да имам право по всяко време да продам на тази цена на държавата
        Много добра идея! Ако си ЕТ и отговаряш с имуществото си да ти е гарантирана цената от държавата. Прекрасно. А защо не и за останалите ф.л.?

Коментар

• Кво е тва данъчна оценка и застава ли държавата зад нея?

Ето моите наблюдения:
          1. Данъчната оценка е произволно изсмукана от пръстите сума, определена по никому неясни критерии.
          2. Данъчната оценка няма нищо общо с пазарната. Или е много ниска, или много висока.
          3. Данъчната оценка във връзка с 1 и 2 се използва за навеждане на фирмите.
          4. Колкото повече се грижиш за имота си, толкова по-висока е данъчната оценка.
          5. Данъчната оценка не се използва за данъчни цели при продажба или покупка.

А колко по-лесно щеше да бъде, ако данъчната оценка е равна на количеството пари, които държавата би заплатила за този имот. Демек, пишат ми данъчна оценка 20000 кинта и да имам право по всяко време да продам на тази цена на държавата

Коментар

• [QUOTE=iivanoff;1059298389]Не те знам за кой се бориш (на челото ти е изписано!), но данъка на 3-стаен в идеален център на СОФИЯ е над 500лв (+такса смет) !! Данъчната оценка е с 20% над пазарната цена !!!!!!!

А данъка на 3-стаен в идеален център на голям областен град е над 150лв !!!!
            !

260
            http://milom.blog.bg/

Коментар

• Първоначално изпратено от terazini Разгледай мнение
              Данък на тристаен апартамент в идеалния център на София - 130 лева.
              Данък на голяма къща с декар двор на 15 километра от центъра на София - 35 лева.
              Данък на тристаен апартамент на възможно най - централното място в голям областен град - 40 лева.
              Данък на земедлски земи - 0 лева

Викаш високи са данъците а?
              Айде сега ме мотивирай да продавам на ниски цени с тия разходи.

Не те знам за кой се бориш (на челото ти е изписано!), но данъка на 3-стаен в идеален център на СОФИЯ е над 500лв (+такса смет) !! Данъчната оценка е с 20% над пазарната цена !!!!!!!

А данъка на 3-стаен в идеален център на голям областен град е над 150лв !!!!!

П.С. И понеже до тук се вижда само манипулацията за която се бориш... да те попитам какво ще стане с цените на имотите и респективно ДАНЪЧНИТЕ ИМ ОЦЕНКИ ако всички собственици се побъркат да ги продават! И какви ще са данъците известно време след това ?? Ами те ще се сринат, няма да паднат ...
              Last edited by iivanoff; 16.08.2012, 21:08.
              Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Коментар

• Данък на централно място в София - 130лв ???? Такова животно няма 400-500..А би трябвало ако апартамента струва 150 000 , данъка да е 150лв. Аз те питам - ти на циганите ли искаш да си оставим държавата ? Така ще мотивираме българите да си продавали жилищата , ами що не вземем да ги бием да им вземем жилищата.
                D.Y.F-091066

Коментар

Данък на голяма къща с декар двор на 15 километра от центъра на София - 35 лева.
                  Данък на тристаен апартамент на възможно най - централното място в голям областен град - 40 лева.

Това не е вярно! Плащам данък за двустаен апартамент в краен квартал 120лв.
                  Няма как тристаен в центъра да е 130лв. Имам познат който има апартамент на "Гурко" и данъка му със сигурност беше над 300, но трябва да го попитам като го видя.

Коментар

• На мен данъка ми е 650 лева... Идеален център в София..Какви 130 лева бълнуваш..
                    Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

380 лв беше миналата година -във Варна и не в центъра.

Коментар

Извинявай колега, но ти явно живееш на квартира и не плащаш данък сгради, след като цитираш такива неверни цифри. Данъците са поне 2-3 пъти в повече от посочените и то за първо основно жилище. За второ жилище - доста нагоре.

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                          Данъкът за притежание на имот и сега е висок. Оценките бяха напомпани преди да стартира набалончването.
                          Какво правим когато пазарната стойност е значително под данъчната оценка (това вече е факт за някои локации) ?

Коментар

• Напротив данъците на имотите са много високи , ако не искаме всички да напуснат страната и всичко тук да остане на ромите трябва да се спре това нещо- да се притесняват хората с високите данъци на имотите.Както стандарта на живот е по нисък 10 пъти , така и данъкът не трябва да е 1% , а 0.1%.Това може да накара българите , които напускат страната да се върнат обратно и да донесат спечелените навън пари от живот в мизерия и по квартири.
                            D.Y.F-091066

Коментар

• Данъкът за притежание на имот и сега е висок. Оценките бяха напомпани преди да стартира набалончването.
                              Какво правим когато пазарната стойност е значително под данъчната оценка (това вече е факт за някои локации) ?

Коментар

От много време съм стигнал до този извод. Радвам се, че не съм единствен. В тази връзка съм правил проучване и установих, че във всички държави с нормален и ликвиден пазар на имоти данъците за притежаване на недвижим имот се движат около 1 % от стойността на имота годишно. В допълнение освен, че данъците са високи и се събират ежегодно без никакви варианти за отлагане или неплащане.
                                Да си представим сега, че съм с доход от 1000 - 1500 лева месечно, имам апартамент, на който данъчната оценка е 100 000 лева и всяка година за него трябва да платя около 1 000 лева данък. Дали ще си позволя да го държа без наемател и без да го продам години наред ? Едва ли. Напротив, ще направя всичко възможно да го дам под наем за да избивам разхода или ако не мога ще го продам възможно най-бързо. Това ще ме накара да се съобразявам с пазарните нива на цените а не да пускам обяви за продажба на цени от преди 5 години па ако ще да го купи някой ако ще да го наеме, на мене хич не ми дреме
                                Тая мантра " ни храна иска , ни вода пие" за имотите в България убива пазара и е вредна за цялата икономика. Тя кара хората да вкарват пари в имоти, които да държат затворен и празни вместо да търсят други места за инвестиране на парите си и да съживят бизнеса.
                                Eдва ли като се вдигат данъците, имотите ще станат по-ликвидни или ще почнат продавачите да ги продават по-евтино. Ако някой се надява на това, сбъркал е доста.
                                Българинът обича да има покрив над главата си, а и по един за децата му в запас.
                                А и не виждам причина да се качва данък на нещо на което цената му пада, инфраструктурата е лоша и неподдържана и прочее. Още по-непривлекателни за кандидат купувачите ще станат имотите с по-висок данък. Те и без това не желаят да купуват заради високите банкови лихви и некачествено строителство, пък остава и да им се наложи да плащат двойни и тройни данъци. Абсурд. Да не говорим, че вече има апартаменти в провинцията на които пазарната цена е по-ниска от данъчната оценка на имота. Корекция в тази посока ще има ли?

Коментар

Working...
                                X