IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• с 50% до 10 години.

Коментар

• Това, че имотния балон в България създаде своеобразна "куха" икономика не е най-големия проблем. Основният е, че дори нужните за масовото презастрояване материали влизаха отвън, а т.нар. бизнесмени се занимаваха главно с посреднически услуги. Т.е. у нас никога не е имало пряко свързано с балона производство и развити на негова база заводи, фабрики и пр. индустрия. Внасяха се главно евтини материали от Турция и Китай, които в съчетание с липсата на качествена работна ръка, доведоха до парадокса сгради по на 2 - 3 години да изглеждат така все едно са минали под масиран обстрел. И да бе мазилката основният им проблем, а не калпавото проектиране и липсата на каквато и да е читава инфраструктура.

Истината е простичка. В началото на балона, когато строителството беше икономически оправдано като инвестиция, се изпраха доста пари. Големите играчи се изтеглиха навреме, а на тяхно място се настаниха т.нар. инвеститори, играчи и пр. забързани да не изпуснат големия келипир люде. Те, заедно с пишман инвеститорите раздуха балона до познатите ни вече размери и в момента вият на умряло, че някой друг им е крив за собствената глупост и не на последно място - алчност. Разбира се, не трябва да подценяваме ролята на банките за създалата се ситуация, но лично за мен, цялата история беше просто една добре изградена пирамида. Имотна пирамида, която въвлече изключително ценни ресурси и време, които в момента няма как да наваксаме.

Коментар

• Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
        Всеки балон, какъвто беше и имотният, влияе много зле на икономиката. Много по-добре е да има плавно развитие, без резки пикове и спадове, отколкото експлозия на цените, силен ръст на продукция и цени и после - тотален срив. Най-малкото при надуването на балона рязко се увеличава задлъжнялостта - домакинствата задлъжняват, защото цените са много високи и трябва да теглят големи и дългосрочни кредити, за да си купят жилище, а предприемачите задлъжняват, защото или са нови в бизнеса, искат да се възползват от бума, но нямат необходимите собствени средства, или започват по няколко проекта без да са реализирали необходимите продажби - и в двата случая се теглят бизнес кредити. И като се спихне балонът, имаме от една страна жестоко задлъжнели домакинства, чиито обезпечения не покриват кредитите им, а от друга страна - фалирали предприемачи и купища недовършени сгради или пък такива, които се предлагат от ЧСИ.
        Crux,разбирам какво искаш да кажеш,но се съгласи,че за това положение са "виновни" всички.Колкото до това колко е лошо за икономиката не съм сигурна,защото всеки занимаващ се с бизнес носи глава не раменете си,както и кредитополучателите физически лица,при това винаги има фирми които фалират по една или друга причина.Дори си помислих,ами добре давам един апартамент под наем,е да взема сега да го продам и какво ще правя с парите ?
        Не се занимавам с бизнес за който са необходими още средства и да ги вкарам в банката ? Не благодаря,банката ми се струва по лошо място за парите ми

Коментар

• Първоначално изпратено от boogie Разгледай мнение
          И вие сте прав(а) но проблема се корени в друго -
          строенето на жилища не създава добавена стойност.
          Какво имам предвид:
          едно жилище се строи, продава се и дотам.
          В същото време ако има завод, той постоянно бълва продукция, и ако е печеливш - постоянно генерира продукция и съответно добавена стойност.

Това е разликата.
          Затова и страните с промишленост влязоха и излязоха от кризата.
          А ние като Испания се чудим откъде ни е дошло
          Нямам нищо общо със строителството,но като се замисля за да построиш каквото и да е са нужни милион неща:арматура,бетон,цимент и т.н. и т.н.После са необходими още милион работи за да живее човек в него,изобщо нали хората за да произвеждаме добавена стойност не спиме в пещери.
          Хубаво е да има заводи и да се произвежда продукция,разбира се не като "Кремиковци" и хилядите като него.
          Тук ставаше въпрос за това да се повишат още данъците за притежаване на жилища / дори и не ставаше дума за търговските обекти/ защото има хора които мислят,че с непазарни механизми могат да влияят на цените,затова се намесих.
          Някакси не ми харесва да виждам хора,които се сучат заради собственият си личен интерес и да ми вменяват дивотии,при това с претенции за "общото благо".
          Строителството,без съмнение е сериозен бизнес и заради кризата сега не е необходимо да го линчуваме,нали.
          Сега ситуацията ми прилича на тази през 1997-2004 г.,разбира се с уговорката,че сега кризата е световна,но и за това не са виновни строителите,а печатарите на пари.Вал спомена за покупките на руснаците и се замислих,че е права,ако сте ходили на южното черноморие тази година ще видите,че си е руска губерня вече.
          Купуват си хората имоти на БГ черноморието и търсят непрекъснато.
          Сега си представете и една "инвазия" от китайци и имотния балон ще ни се види като "приказка".Не ме питайте дали съм за намаляване или увеличаване на цените на имотите,защото не се вълнувам много,аз това съм го виждала вече

Коментар

• Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение
            И на мен не ми харесва презастрояването,но факта,че строителният сектор в тези години повиши БВП,намали безработицата е неоспорим.Колкото до дълговете на населението,строителния бизнес не е виновен за това,там вина имат банките,поради изключително либералната им политика при отпускането на кредитите и самите кредитополучатели,не всички разбира се.
            Може да кажеш,че за презастрояването е виновен стр.бизнес,но и това няма да е съвсем коректно защото им се позволява.
            След 2008 г. строителството в градовете намаля,банките спряха отпускането на лесни кредити и малко от малко нещата се нормализират.Като мине някоя и друга година може пак да започне да се строи,надявам се да е в нормални граници.
            Колкото до имотния данък,сега е 50% по-висок за неосновно жилище ето:
            http://bizines.dir.bg/zakoni/zzmtd.htm
            чл.25.ал.1.
            чл.25.ал.2 стига 75%
            Всеки балон, какъвто беше и имотният, влияе много зле на икономиката. Много по-добре е да има плавно развитие, без резки пикове и спадове, отколкото експлозия на цените, силен ръст на продукция и цени и после - тотален срив. Най-малкото при надуването на балона рязко се увеличава задлъжнялостта - домакинствата задлъжняват, защото цените са много високи и трябва да теглят големи и дългосрочни кредити, за да си купят жилище, а предприемачите задлъжняват, защото или са нови в бизнеса, искат да се възползват от бума, но нямат необходимите собствени средства, или започват по няколко проекта без да са реализирали необходимите продажби - и в двата случая се теглят бизнес кредити. И като се спихне балонът, имаме от една страна жестоко задлъжнели домакинства, чиито обезпечения не покриват кредитите им, а от друга страна - фалирали предприемачи и купища недовършени сгради или пък такива, които се предлагат от ЧСИ.
            Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• Първоначално изпратено от boogie Разгледай мнение
              И вие сте прав(а) но проблема се корени в друго -
              Какво имам предвид:
              В същото време ако има завод, той постоянно бълва продукция, и ако е печеливш - постоянно генерира продукция и съответно добавена стойност.

Това е разликата.
              +++
              Точно, прекомерно се инвестира през годините в застрояване.
              А и сега гледам разни колцентрове само отварят работни места.

Коментар

• И вие сте прав(а) но проблема се корени в друго -
                Какво имам предвид:

Това е разликата.

Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение
                И на мен не ми харесва презастрояването,но факта,че строителният сектор в тези години повиши БВП,намали безработицата е неоспорим.Колкото до дълговете на населението,строителния бизнес не е виновен за това,там вина имат банките,поради изключително либералната им политика при отпускането на кредитите и самите кредитополучатели,не всички разбира се.
                Може да кажеш,че за презастрояването е виновен стр.бизнес,но и това няма да е съвсем коректно защото им се позволява.
                След 2008 г. строителството в градовете намаля,банките спряха отпускането на лесни кредити и малко от малко нещата се нормализират.Като мине някоя и друга година може пак да започне да се строи,надявам се да е в нормални граници.
                чл.25.ал.1.
                чл.25.ал.2 стига 75%

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                  Когато чужденците започнат да съставляват някакъв процент, мисля, че ще могат да вземат отношение към фискалната НИ политика. Когато тези чужденци са и с двойно гражданство като другото им е руско, могат да провеждат и политики.
                  Наистина ли не го разбирате това?
                  Ако човек има българско гражданство той има право да участва в политическия живот. Поне като избирател а и по-сериозно ако има желание. Дали има и друго гражданство си е негова работа и ограничение в някои случаи. При условие че има доста празни новопостроени имоти, които никой с пари не иска, а тези които ги искат нямат пари, какво точно предлагате?
                  Аз лично предпочитам руснаци пред цигани и турци. Вие някаква фобия ли имате към Русия?

Коментар

• Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
                    Е, видяхме какво изгенерира строителният сектор в периода 2003 - 2008 - бетон по морето, в планините и в големите градове и огромни дългове на населението :-)
                    чл.25.ал.1.
                    чл.25.ал.2 стига 75%

Коментар

• Когато чужденците започнат да съставляват някакъв процент, мисля, че ще могат да вземат отношение към фискалната НИ политика. Когато тези чужденци са и с двойно гражданство като другото им е руско, могат да провеждат и политики.
                      Наистина ли не го разбирате това?

Коментар

Осигурителните прагове изкривяват данните. Заплатите са значително по-ниски особено в частния сектор, който все пак генерира БВП.
                        Точно обратното е. В държавния сектор няма "сива" икономика, всички се осигуряват на реалните си заплати. В частния сектор обаче до ден-днешен си има фирми, които осигуряват служителите си на минимална работна заплата, а всъщност им плащат доста повече "на ръка" и без никакви документи. Тъй че в частния сектор реалните заплати са доста по-високи от обявените. Конкретно за София - средната нетна заплата със сигурност е около 100 лева, ако не и малко повече.

Коментар

• Осигурителните прагове изкривяват данните. Заплатите са значително по-ниски особено в частния сектор, който все пак генерира БВП.

Коментар

Panther, логиката ти не е съвсем коректна и подозирам, че бива мотивирана от някакъв личен интерес. Имотните данъци в големите и средни градове и сега СА ВИСОКИ- повече от 1 средна работна заплата. Евентуално може да има малко по-висока ставка за втори жилищен имот, но да се "раздвижва" пазар чрез данъци, не е много мъдро.
                            Това да се пълнят продънени общински бюджети защото, видите ли, българинът има сантимент към тухли и няма начин да не плати масрафа, търпи корекции. Променят се нагласите и то не в търсената от управниците посока.
                            Ако критична маса от хора продата жилищата си на руснаци, което не е съвсем фантастичен сценарий, като как биха се развили нещата?
                            Каква е разликата дали жилищата ще са на руснаци или на българи? Имотният данък е общински налог и го плаща всеки, който притежава имот на територията на дадена община, независимо дали е българин, руснак или суринамец. Същото се отнася и за "членския внос", само дето той се събира не от общината, а от управата (домсъвета) на жилищната сграда.

Коментар

Panter, логиката ти не е съвсем коректна и подозирам, че бива мотивирана от някакъв личен интерес. Имотните данъци в големите и средни градове и сега СА ВИСОКИ- повече от 1 средна работна заплата. Евентуално може да има малко по-висока ставка за втори жилищен имот, но да се "раздвижва" пазар чрез данъци, не е много мъдро.
                              Това да се пълнят продънени общински бюджети защото, видите ли, българинът има сантимент към тухли и няма начин да не плати масрафа, търпи корекции. Променят се нагласите и то не в търсената от управниците посока.
                              Ако критична маса от хора продата жилищата си на руснаци, което не е съвсем фантастичен сценарий, като как биха се развили нещата?
                              В момента една средна заплата в страната е над 750лв (http://www.nsi.bg/eventbg.php?n=1594). В София най-вероятно е над 1000лв. При това по официални данни на НСИ които най-вероятно не отчитат сивата икономика, т.е. са леко занижени.
                              Къде точно имотните данъци са по-високи и за какъв точно имот?
                              Ако купят повече руснаци - ами да са живи и здрави и те ще плащат данъци. Всеки чужденец, който вложи суми от 100К+ евро, плаща си данъците и спазва закона е добре дошъл, няма значение дали е руснак, англичанин, японец или какъвто и да е там.
                              Личен интерес всеки има, не претендирам да съм абсолютно безпристрастен. Аз (и още 1-2 колеги) се старая да давам някакви цифри (доколкото мога да намеря), за разлика от някои други...

Коментар

• Кредитите, които фирмите занимаващи се със строителство (основно на КОПТОРИ) дължат на банковата система в България значително спадат:
                                1)
                                - в края на март 2009г. бяха 4,745,335 хил. лв.
                                2)
                                - в края на декември 2012г. бяха 3,948,140 хил. лв.
                                Тоест чудесната новина е, че за по-малко от 4 години има спад с над 797 милиона лв.

За сравнение кредитите, които фирмите извън финансовия сектор дължат на банковата система в България се увеличиха значително:
                                1)
                                - в края на март 2009г. бяха 30,754,960 хил. лв.
                                2)
                                - в края на декември 2012г. бяха 35,108,251 хил. лв.
                                Тоест за по-малко от 4 години има увеличение с над 4.6 милиарда лв.

http://www.bnb.bg/Statistics/index.htm

Коментар

Working...
                                X