Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Invmert Разгледай мнениеТежък срив на лихвените проценти по всички видове кредити в лева за домакинствата. Фразата "този път е различно и този път банките ще повишат лихвите си" си остава просто сбор от думи, лишени от реализъм, логика и надежда.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Тежък срив на лихвените проценти по всички видове кредити в лева за домакинствата. Фразата "този път е различно и този път банките ще повишат лихвите си" си остава просто сбор от думи, лишени от реализъм, логика и надежда.
Година/месец: Новоотпуснати ипотечни кредити: Новоотпуснати потребителски кредити: 2023.12 2.58% 9.60% 2024.01 2.57% (-0.01%) 8.67% (-0.93%)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от direkto4eto2 Разгледай мнение
От любопитство, какво не й хареса? Бих те помолил за линк към комплекса, но може би е too much info, ще разбера ако не е ОК.
*Пратих линка на комплекса на лични,
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
много е важно новите кредити на какви оценки ги отпускат - това неиминуемо ще създаде проблем при едно сътресение на пазара на имоти...
Дали реално ще има такава разлика между цените според оцените и реални, която да доведе до сериозно отражение, което да възпре част от потенциалните купувачи.
По принцип уж оценителите показват моментната картинка на пазара, но съм виждал пряко как пишат това, което им кажат банките (особено в провинцията), така че не казвам, че е невъзможно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Thrace Разгледай мнение
Благодари ѝ на жена ти. Кой ли знае колко пъти ти е спасявала кожата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение
Лятото бях пуснал запитване по мейл за свободни апартаменти и цени в един луксозен комплекс с акт 15. Върнаха ми мейл с цените, но не ми харесаха и не отидох на оглед.
Миналата седмица ми писа собственика на комплекса, като ми предложи специални цени преди акт 16. Ами цените, които ми предложи бяха с 9% надолу от офертата лятото. Отидох на оглед и на мен комплекса ми хареса и според мен можех още надолу да спазаря, но жената каза "не"...
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
Дай им време хубаво да огладнеят и да станат още по-сговорчиви!
Тепърва ще излизат такива (напук на повишителските мантри за изчезването им от пазара).
Миналата седмица ми писа собственика на комплекса, като ми предложи специални цени преди акт 16. Ами цените, които ми предложи бяха с 9% надолу от офертата лятото. Отидох на оглед и на мен комплекса ми хареса и според мен можех още надолу да спазаря, но жената каза "не"...
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнениеУсещам, че скоро ще атакувам :
Продавачите на луксозни имоти в София вече са готови на отстъпки в цената
Предлагането на жилища от високия клас се е увеличило значително последната година, показва доклад на Colliers
https://www.economic.bg/bg/a/view/pr...typki-v-cenata
Тепърва ще излизат такива (напук на повишителските мантри за изчезването им от пазара).
- 3 Харесвания
Коментар
-
Усещам, че скоро ще атакувам :
Продавачите на луксозни имоти в София вече са готови на отстъпки в цената
Предлагането на жилища от високия клас се е увеличило значително последната година, показва доклад на Colliers
https://www.economic.bg/bg/a/view/pr...typki-v-cenata
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
много е важно новите кредити на какви оценки ги отпускат - това неиминуемо ще създаде проблем при едно сътресение на пазара на имоти...
но ти вече си готов с прогнозата
един цитат от друг много значим участник, когото виждам през ръка;
"Надминаването е с цели 3 процентни пункта."
надявам се спада в цените да е поне с толкова, с цели 3 процентни пункта
увеличавам шрифта малко, за да изглежда по-внушително
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Имах комуникация със Светослав Делчев икономист 17 години е бил е банковите среди ,именно в предишния балон когато според него банките са давали пари на картинки и сега било така според него.Та той ми каза че в момента банките вече имат 50% от портфейлите си в ипотеки което според него вече е пик в тяхната експанзия изследва обрат и на пазара и в лихвите и в кредитиранетотова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Thrace Разгледай мнениеПубликувам това тука да не създавам излишни главоболия на тухлоглавите. Те ще научат тази информация от първо лице много скоро.
Нека обобщим последната паричната статистика публикувана от БНБ.
1. За първи път от поне началото на графиките в доклада - 2015г ръста на кредитите към края на 2023г, както и януари 2024г. надминава ръста на депозитите. Надминаването е с цели 3 процентни пункта.
2. За първи път от началото на пандемията, депозитите с договорен матуритет (и носещи лихва) бележат ръст, като скачат драстично от 5.8пп спад през 2022 до 12.1пп ръст 2023г.
Заключенията може да направите сами.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Публикувам това тука да не създавам излишни главоболия на тухлоглавите. Те ще научат тази информация от първо лице много скоро.
Нека обобщим последната паричната статистика публикувана от БНБ.
1. За първи път от поне началото на графиките в доклада - 2015г ръста на кредитите към края на 2023г, както и януари 2024г. надминава ръста на депозитите. Надминаването е с цели 3 процентни пункта.
2. За първи път от началото на пандемията, депозитите с договорен матуритет (и носещи лихва) бележат ръст, като скачат драстично от 5.8пп спад през 2022 до 12.1пп ръст 2023г.
Заключенията може да направите сами.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение
Как от къде? От официалното преброяване проведено през 2021 г. от НСИ. То показва, че дори населението на София-град намалява с 1.3% спрямо предишното преброяване от 2011 г. Какви уикипедии, какви 5 лв?
StatBook_Census2021.pdf (nsi.bg) - страница 21 от документа.
Любопитно ми е - за всичко ли твои анализи взимаш данни от уикипедия? Това би обяснило защо всичко е "розово" и не виждаш проблеми. Без лоши чувства.
Така де, разбирам забележката.
Бих се разровил в методиката зад данните, но пак ме мързи. При всички случаи наемния пазар кипи. Изобщо не ме притеснява.Last edited by direkto4eto2; 24.02.2024, 09:21.
- 1 like
Коментар
Коментар