Първоначално изпратено от Бате Пешо
Разгледай мнение
Един интелигентен човек с какво да е образование няма да работи за 350-400лв. Аз не мога да си представя тези 400лв за какво ще стигнат. Само токът ти е 100лв зимата, ако се отопляваш на ток и то без глезотии - поддържаш температура, колкото да не е съвсем студено. С другите пари ще ядеш, вода ще плащаш, дрехи, обувки, деца ще гледаш...някои говорят тука и за купуване на жилища по 1000 евро квадрата?! Затова умните и интелигентни хора се изселват от градовете към София, а да не се залъгват някои - от София в чужбина.
Аз за 400лв на месец никога няма да раборя. Ако се стигне до там, че да няма работа или само работа за 400лв веднага напускам града и отивам на село. Във варненско на разстояние 30-40 км къщи в добро състояние с дворове по 3-4 дка са по 10-20хил лева. В някои от селата има дори училища. Ако край Варна е така, сигурно къщите във вътрешността на страната са още по-евтини.
Реших да пробвам за една работа - отидох, говорихме и пита - колко искаш - казвам му - поне 1500лв чисто, той вика ама как тъй, заплатите на такава длъжност били за Варна 600лв. Аз му казах - пич, това е корабна компания, работи с чужди кораби, печели по световни стандарти, защото в света агенциите вземат почти еднакво. Обаче в чужбина служителят взема 5000Евро. Е питам го - как така фирмата печели по световни стандарти, а искаш да даваш по някакви си други? Къде отива разликата от 600лв до 5000евро? И ме гледа като теле. Казх му ако иска някой за 600лв да отиде на борсата или в университетите да си вземе студенти, а не да пише че му трябвал опитен, с език, със знания и да не говорим, че това е тясноспециализирана работа и хора без знание и опит ще се пулят само - демек не е да седнеш на компютъра и да напишеш един документ - иска се много качества - дипломатичност, бързо мислене, обикновено е много натоварено и стресово защото става думи за милиони пряко.
Та казах му това, и му казах довиждане. Такива са нашите велики работодатели - особено тези, които са външно-търговски насочени и работят с чужди контрагенти - фирмата печели и взема пари по световни стандарти, пък дава трохи на хората.
Коментар