IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

Нищо не разбрах. Взели с ипотека и потребителси и не са ги плащали и са им запорирали заплатите, така ли ?
    гарант знаеш ли кво е?
    https://www.vivus.bg/blog/kakvo-e-garant-po-kredit
    Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Миналата година гледах за кредит в България и Франция. не помня къде, но поне на едното място имаше минимален период преди да може кредита да бъде изплатен. Демек ако изтегля 300к и искам да изплатя целия кредит след 3 месеца ше има наказание. Трябва да плащам лихвите поне 1 година (или колкото е там мин период) и после да го изплатя. В САЩ има разлики между правилата в различните щати. В Калифорния няма такси за предварително изплащане ако ше да изплатиш кредита половин час след като си го изтеглил, но в други шати може и да има. Също така май таксите по кредита не можа да са свързани с размера, което в България май не е така и останах с впечатлението , че банките си измислят някакви лихви а останалата част от лихвата я ръгат като такса и хем си на висока лихва хем предплащаш част от нея. Не помня какво беше , но помня , че си помислих , че това няма как да е законно тук.
      Аа, като стана дума за разл. щати - я кажи данък дивидент различен ли е? Щото ми прави впечатление, че някои щатски компании като превеждат дивидента си удържат 10% данък, обаче една друга сякаш ми удържа 1/8 - демек 12.5%! Зема да я сменям - хихи! Ама не съм я гледал в кой щат е регистрирана?
      п.п.
      В швейцарските кантони си спомням, че имаше някакви разлики и по-специално с осигуряването. Ако наемеш човек от друг кантон напр. се гледаше там на какви % са осигуровките и можеше да има разлика в удръжките.
      Last edited by Julius_BG; 01.04.2023, 22:00.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

Пример с един бивш колега че забегна заради тези схеми в чужбина и му направиха добро.
        Ипотека и жена му гарант по потребителски. Спират плащанията по потребителския (забягване в чужбина) и предсрочно изискуеми 50к.
        Обезпечават ги со всички имоти - и вилата (без каквито и да е тежести) и апарта с ипотека. Вземаха им целите заплати без 400лв - към 4к лева. И колегата се молеше да го пращат командировки, граждански договори за да има какво да ядат 5 човека. 1 година се мъчи и кри така ама им тегли една майна като му смятаха че с 50к само лихви и глоби е плащал и цялото задължение си му седи. Тегли им много майни и избяга на 10к€ заплата.
        Бамките не ти щат имотиту - те искат да плащаш до живот ако може.
        Нищо не разбрах. Взели с ипотека и потребителси и не са ги плащали и са им запорирали заплатите, така ли ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
          Ми интересно ми е да разбера спецификите. Ся обяснения ли да ти давам!? Явно че и ти не си разбрал какво питам!

​​​​​А и ако 1 ден влезем у зоната и тук ще почнат да се предлагат такива.
          А що ли в Гърция не предлагат таквиз екстри - нали са в еврозоната, а?
          Ти да не си правителство да можеш да вземаш заеми от чужбина

Коментар

Ми интересно ми е да разбера спецификите. Ся обяснения ли да ти давам!? Явно че и ти не си разбрал какво питам!

Миналата година гледах за кредит в България и Франция. не помня къде, но поне на едното място имаше минимален период преди да може кредита да бъде изплатен. Демек ако изтегля 300к и искам да изплатя целия кредит след 3 месеца ше има наказание. Трябва да плащам лихвите поне 1 година (или колкото е там мин период) и после да го изплатя. В САЩ има разлики между правилата в различните щати. В Калифорния няма такси за предварително изплащане ако ше да изплатиш кредита половин час след като си го изтеглил, но в други шати може и да има. Също така май таксите по кредита не можа да са свързани с размера, което в България май не е така и останах с впечатлението , че банките си измислят някакви лихви а останалата част от лихвата я ръгат като такса и хем си на висока лихва хем предплащаш част от нея. Не помня какво беше , но помня , че си помислих , че това няма как да е законно тук.

Коментар

Ако се изпълняват условият по кредита няма как да се преразгледа освен ако и двете страни не искат. Като рефинансираш идва оценител, мери къщата, гледа какво е състоянието примерно на кухнята , баните, отоплителната система и т.н и прави реална оценка. Взимат се предвид и продажбите в района и трябва да бъдат включени поне 3 къши с подобен размер. Това струва пари и едва ли някой кредитор ще си помисли да прави масови преоценки, първо , че е скъпо, второ, че собственика просто няма да ги пусне. Та ня вярвам да е дори теоретично възможно. От друга страна ако банката поиска преоценка само ше се вкара в проблеми. Ако дължа 200к а имота ми се обезцени до 100к банката какво ше направи ? Ше ми поиска да върна 100к, ми то е ясно , че няма как да стане. Докато се плащат вноските , банката не може да гъкне. Ако получателя споре да плаща отива на foreclosure, имота се продава, банката си взима парите или поне каквото може да вземе, ако останат пари след продажбата се връщат на кредитополучателя, или се дават на следвашите кредитори в списъка, но рядко се случва
              Пример с един бивш колега че забегна заради тези схеми в чужбина и му направиха добро.
              Ипотека и жена му гарант по потребителски. Спират плащанията по потребителския (забягване в чужбина) и предсрочно изискуеми 50к.
              Обезпечават ги со всички имоти - и вилата (без каквито и да е тежести) и апарта с ипотека. Вземаха им целите заплати без 400лв - към 4к лева. И колегата се молеше да го пращат командировки, граждански договори за да има какво да ядат 5 човека. 1 година се мъчи и кри така ама им тегли една майна като му смятаха че с 50к само лихви и глоби е плащал и цялото задължение си му седи. Тегли им много майни и избяга на 10к€ заплата.
              Бамките не ти щат имотиту - те искат да плащаш до живот ако може.

Коментар

35к продажби ли има в София 2022 ? Че те 3% от софиянци трябва да са купили имот само 2022 ( близо 8% от домакинствата).
                Както и да е , не разбирам каква ти е тезата. За мен няма значение колко имота са купени с кредит или рефинансирани. Накрая се дължат едни пари за един имот и ако се качи лихвата имота пада. Ако казваш , че в справката има кредити несвързани с имоти , примерно за коли , тогава не разбирам за какво ги постваш тия цифри.
                Статистиката не е само за жилища. Там се включват търговски площи и земеделски земи.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
                  И за кво ти е в чужбина как е?
                  Нямаш ли доходи там НЯМА как да вземеш какъвто и да е кредит

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
                    явно аз не съм.
                    питай в неко американски форум, колега
                    Човекът по-долу даде предостатъчно информация, стига ми толкова за една вечер, иначе ще се претоваря!

Коментар

Надявам се, че ти и ботчо сте проследили разговора от самото му начало и че разпитвам сегато за разни детайли на ипотеки с изцяло фиксирани проценти за целия период - т.е. такива, каквито у нас НЕ се предлагат. Ако ми говорите за кредитите у Бг - хабите си времето, наясно съм.
                      И за кво ти е в чужбина как е?
                      Нямаш ли доходи там НЯМА как да вземеш какъвто и да е кредит

Коментар

• Първоначално изпратено от Invmert Разгледай мнение

Това не са данни за България, а за София. Освен това, числата са за сключени ипотеки общо, не само за покупка на имот, както е с румънския пример. По някой път се налага, предимно с бизнес цели, да се използва ипотечно финансиране. Агенцията по вписванията обработва и отчита всички ипотеки.
                        35к продажби ли има в София 2022 ? Че те 3% от софиянци трябва да са купили имот само 2022 ( близо 8% от домакинствата).
                        Както и да е , не разбирам каква ти е тезата. За мен няма значение колко имота са купени с кредит или рефинансирани. Накрая се дължат едни пари за един имот и ако се качи лихвата имота пада. Ако казваш , че в справката има кредити несвързани с имоти , примерно за коли , тогава не разбирам за какво ги постваш тия цифри.

Коментар

Надявам се, че ти и ботчо сте проследили разговора от самото му начало и че разпитвам сегато за разни детайли на ипотеки с изцяло фиксирани проценти за целия период - т.е. такива, каквито у нас НЕ се предлагат. Ако ми говорите за кредитите у Бг - хабите си времето, наясно съм.
                          явно аз не съм.
                          питай в неко американски форум, колега
                          препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
                            това трудно ще стане, защото през цялото си погасявал лихва + главница
                            и да се отвори някаква разлика, банката няма да ти изиска заема предсрочно защото това е равно на изселване от имота
                            отделно, това не са ти борсите да имамаржин колове

Коментар

Мисля, че се ориентирах, мерси. А ако през фиксирания период 'екуитито' падне под 'лайабилито' банката има ли право да поиска доп. обезпечение или преразглеждане на договора или... изобщо реагира ли в подобни случаи?
                              това трудно ще стане, защото през цялото си погасявал лихва + главница
                              и да се отвори някаква разлика, банката няма да ти изиска заема предсрочно защото това е равно на изселване от имота
                              отделно, това не са ти борсите да имамаржин колове
                              препоръка е

Коментар

Ами значи поне половината от продажбите са на кредит. Дали има рефинансиране или е директна продажба е все едно. Има кредити които не са за имоти но са получени срешу обезпечение на имоти. Те вероятно въобше не са включени в справката. Днес имаше някакво предаване за задържаните рибари в Румъния и рибарите казаха , че са си заложили къшите за да кредитират корабите като са им задържали корабите не могат да ис обслужват кредитите и ше си загубят икъшите. Та България въобще не е толкова изостанала както на селяците от Слатински Редут им се иска.
                                Това не са данни за България, а за София. Освен това, числата са за сключени ипотеки общо, не само за покупка на имот, както е с румънския пример. По някой път се налага, предимно с бизнес цели, да се използва ипотечно финансиране. Агенцията по вписванията обработва и отчита всички ипотеки.

Коментар

Working...
                                X