Първоначално изпратено от segato
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
А откъде са тея 80 млрд кредити?
... ма той ги избива за 1 вечер, тъй че.............. нищо работа!
п.п.
Няма да го питаме Миродес/Вергил дали е чувал за индекса на Джини и респ. какъв дял са тия кредити спрямо заможните бенефициенти.По-лесно е с бакалския тефтер - делиш едното на другото и механично срявняваш с Люксембург например.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
75 милиарда са кредитите и включват ипотечни ,потребителски и кредити за бизнеса. Има 187 хиляди ипотечни кредити. По 200 хиляди да е всеки средно излизат 37,4 милиарда лева.
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
А откъде са тея 80 млрд кредити?
Коментар
-
Първоначално изпратено от corner Разгледай мнение
Гастербайтерите са едни от най - спонтанните участници на пазара . Като намират мотив да купят краставица за 8лв .....
Аз не намирам основание да се меря с тях и не се бутам там . Че заради тях сега се строи на макс , за да им се угоди - милионите да наместят . Колкото по- скъпо - по лесно за всички . А ипотеките са 70% от сделките през последните години , накрая паднаха на 30% , но това не е представително .
И то при положение, че са купени само жилища, построени в последните 20 години. А естествено са купувани жилища, строени и преди 2004 г,така че най-вероятно с ипотечни кредити са купени не повече от 1/4 от жилищата в последните 20 години.Last edited by mirodes; 01.05.2023, 18:20.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Invmert Разгледай мнение
Ще...
Това дори няма толкова голямо значение, защото недвижимите имоти у нас се купуват с готови пари (77.70%), а ипотеките са изключение (22.30%). Противно на различни видове конспирации и градски легенди, ипотечното финансиране няма особено голяма тежест на пазара на недвижими имоти.
Коментар
-
Тефтера показва, че в България има най-ниските нива на ипотечни кредити в ЕС.
А имотният балон се дължи ЕДИНСТВЕНО на това,че много имоти се купуват като инвестиция. Нека да купуваха само ипотекарите и тия,които купуват жилища, за да живеят в тях, пък да видим дали щяха да са такива цените.
Аз живея в един областен град. Населението драстично намаля и при следващото преброяване ще е два пъти по-малко, отколкото през 1990г.А младите хора ще са поне три пъти по-малко, отколкото през 1993г.Но цените на имотите постоянно растат, въпреки че малко хора купуват с ипотека. Но масово емигрантите купуват жилища в града. Поне едно 90 процента се купуват жилища с готови пари.
Аз не намирам основание да се меря с тях и не се бутам там . Че заради тях сега се строи на макс , за да им се угоди - милионите да наместят . Колкото по- скъпо - по лесно за всички . А ипотеките са 70% от сделките през последните години , накрая паднаха на 30% , но това не е представително .
Коментар
-
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение... пак Ви казвам, гледайте си децата. Вместо да пестите всяка стинка за да им я оставите като тухли, водете ги на ваканции, плащайте да ходят на плуване, балет, уроци по английски, рисуване, частни детски градини и училища, че после си заминавате , те продават тухлите и ги изяждат и изпиват за 2 години. Язък ви за животеца изкаран между плискащи плочки.То кога нямаш желание за нещо - винаги ще намериш оправдание!
п.п.
Иначе спор няма - дай 2 риби на гладния и ще го нахраниш за 1 ден.
Научи го да лови - и ще го нахраниш за цял живот!
Коментар
-
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
Трайчо, не е нужно да влизаш в обяснителен режим. Факта , че човека твърди , че единствения начин да купиш нещо е да разпродадеш и да взимаш заеми от близки би трябвало да ти говори в колко различни светове живеете.
Не мога да разбера защо някои изтъкват това , че половината от покупките са в кеш като плюс. Че то е даже по-притеснително от това да купиш с ипотека при задаващо се повишаване на лихвите. Говори за липса на финансова култура. Събрали пари и се чудели къде да ги изхарчат. Да бе , е сега ще повярвам , че човек , който мисли , че да изтеглиш кредит е зле, ше направи 200к от въздуха и ше се опитва да ги спаси в имоти. От какво ше ги направи бе ? От 2к заплата ли? И как ги прави, събужда се днес и хоп , нчкой му пратил 200к в сметката ? Аре у лево. Пак Ви казвам, гледайте си децата. Вместо да пестите всяка стинка за да им я оставите като тухли, водете ги на ваканции, плащайте да ходят на плуване, балет, уроци по английски, рисуване, частни детски градини и училища, че после си заминавате , те продават тухлите и ги изяждат и изпиват за 2 години. Язък ви за животеца изкаран между плискащи плочки.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнениеПървоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
Интересно, че само той от приятелския му кръг само е наблюдавал кредитирането и хоп , купува през 2011г. в София.Може, но само , ако продадеш нивите, оборите и къщите в прованса на родата на теб и жената до девето коляно и да молиш и братовчеди за финансова взаимопомощ..
Нито едно от по-горе изброените твърдения не е и на 1% вярно. От 2003 г., не съм спирал да работя, даже на моменти съм работел на 2 места. Всичко по апартамента ми е платено от мен и жена ми без никаква финансова помощ от близки и роднини.
Иначе и аз и жена ми тепърва ще имаме много имоти за разпродаване в прованса...
Не мога да разбера защо някои изтъкват това , че половината от покупките са в кеш като плюс. Че то е даже по-притеснително от това да купиш с ипотека при задаващо се повишаване на лихвите. Говори за липса на финансова култура. Събрали пари и се чудели къде да ги изхарчат. Да бе , е сега ще повярвам , че човек , който мисли , че да изтеглиш кредит е зле, ше направи 200к от въздуха и ше се опитва да ги спаси в имоти. От какво ше ги направи бе ? От 2к заплата ли? И как ги прави, събужда се днес и хоп , нчкой му пратил 200к в сметката ? Аре у лево. Пак Ви казвам, гледайте си децата. Вместо да пестите всяка стинка за да им я оставите като тухли, водете ги на ваканции, плащайте да ходят на плуване, балет, уроци по английски, рисуване, частни детски градини и училища, че после си заминавате , те продават тухлите и ги изяждат и изпиват за 2 години. Язък ви за животеца изкаран между плискащи плочки.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение
При валутен борд динамиката в задлъжняването е от по-голямо значение! За увеличението на лихвите е ясно, че не го виждаш, но стой и гледай, процесът вече е задвижен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеТова ли показа бакалският тефтер?
А "имотният балон", за да има изобщо такъв - с какво е финансиран?!
А имотният балон се дължи ЕДИНСТВЕНО на това,че много имоти се купуват като инвестиция. Нека да купуваха само ипотекарите и тия,които купуват жилища, за да живеят в тях, пък да видим дали щяха да са такива цените.
Аз живея в един областен град. Населението драстично намаля и при следващото преброяване ще е два пъти по-малко, отколкото през 1990г.А младите хора ще са поне три пъти по-малко, отколкото през 1993г.Но цените на имотите постоянно растат, въпреки че малко хора купуват с ипотека. Но масово емигрантите купуват жилища в града. Поне едно 90 процента се купуват жилища с готови пари.Last edited by mirodes; 01.05.2023, 17:12.
Коментар
-
Съотношението кредити към депозити е 70 процента. За оптимално се смята около 80-90 процента. Така че никакъв кредитен балон няма (за разлика от имотният).Кредитите нарастват,ама депозитите нарастват още повече. Банките са пълни с пари и нямат никаква изгода да вдигат лихви по кредити и така да се лишават от потенциални клиенти и да увеличат лихвите по депозитите при положение, че и сега има излишък.
Ситуацията в България си е доста специфична и не винаги това,което се случва в Западна Европа е приложимо и тук.
А "имотният балон", за да има изобщо такъв - с какво е финансиран?!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
Интересно, че само той от приятелския му кръг само е наблюдавал кредитирането и хоп , купува през 2011г. в София.Може, но само , ако продадеш нивите, оборите и къщите в прованса на родата на теб и жената до девето коляно и да молиш и братовчеди за финансова взаимопомощ..
Иначе и аз и жена ми тепърва ще имаме много имоти за разпродаване в прованса...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение
Ти сериозно ли?
ЕЗ я отпиши в близките 5 години!
Тази граница на дефицит от 3% е плод на многогодишни анализи, а не е просто произволно избрана!
Всичко над 3% е нестабилно и рисково!
Разговорът стана несериозен и дори смешен!!!
Иначе за еврозоната-по-добре да сме извън нея. Една от причините, които изтъкваха привържениците на влизането в еврозоната беше, че лихвите щели да паднат.А сега в България са по-ниски от тия в еврозоната.Last edited by mirodes; 01.05.2023, 16:35.
Коментар
Коментар