IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

Трайчо, не е нужно да влизаш в обяснителен режим. Факта , че човека твърди , че единствения начин да купиш нещо е да разпродадеш и да взимаш заеми от близки би трябвало да ти говори в колко различни светове живеете.

Не мога да разбера защо някои изтъкват това , че половината от покупките са в кеш като плюс. Че то е даже по-притеснително от това да купиш с ипотека при задаващо се повишаване на лихвите. Говори за липса на финансова култура. Събрали пари и се чудели къде да ги изхарчат. Да бе , е сега ще повярвам , че човек , който мисли , че да изтеглиш кредит е зле, ше направи 200к от въздуха и ше се опитва да ги спаси в имоти. От какво ше ги направи бе ? От 2к заплата ли? И как ги прави, събужда се днес и хоп , нчкой му пратил 200к в сметката ? Аре у лево. Пак Ви казвам, гледайте си децата. Вместо да пестите всяка стинка за да им я оставите като тухли, водете ги на ваканции, плащайте да ходят на плуване, балет, уроци по английски, рисуване, частни детски градини и училища, че после си заминавате , те продават тухлите и ги изяждат и изпиват за 2 години. Язък ви за животеца изкаран между плискащи плочки.
    Ами, аз нали точно това казвам бе!!!!!!!!!!! Ти как четеш мненията????? Като дявола евангелието ли?Точно Трайчо написа, че бил наблюдавал кредитирането и после бил купил през 2011г, но едва после уточни, че е теглил ипотека. КЪДЕ ВИДЯ, ЧЕ СЪМ ПИСАЛ ЧЕ ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН? Трябваше Трайчо да уточни как е купил, иначе изглеждаше нереално неговото....

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

А откъде са тея 80 млрд кредити?
      Ааа, т'ва ли - 'жобните на Архитекта!
      ... ма той ги избива за 1 вечер, тъй че.............. нищо работа!

п.п.
      Няма да го питаме Миродес/Вергил дали е чувал за индекса на Джини и респ. какъв дял са тия кредити спрямо заможните бенефициенти. По-лесно е с бакалския тефтер - делиш едното на другото и механично срявняваш с Люксембург например.

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

75 милиарда са кредитите и включват ипотечни ,потребителски и кредити за бизнеса. Има 187 хиляди ипотечни кредити. По 200 хиляди да е всеки средно излизат 37,4 милиарда лева.
        Няма значение кви, кредити са, които трябва да се връщат! Как ще се връщат като се вдигнат лихвите? Откъде ще дойдат тези допълнителни милиарди за повишените лихви?

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

75 милиарда са кредитите и включват ипотечни ,потребителски и кредити за бизнеса. Има 187 хиляди ипотечни кредити. По 200 хиляди да е всеки средно излизат 37,4 милиарда лева.

Коментар

• Първоначално изпратено от corner Разгледай мнение

Гастербайтерите са едни от най - спонтанните участници на пазара . Като намират мотив да купят краставица за 8лв .....
            Аз не намирам основание да се меря с тях и не се бутам там . Че заради тях сега се строи на макс , за да им се угоди - милионите да наместят . Колкото по- скъпо - по лесно за всички . А ипотеките са 70% от сделките през последните години , накрая паднаха на 30% , но това не е представително .
            Излезе информация, че в България има 187 хиляди ипотечни кредити. Като не с всички е купувано жилище,а някои хора си залагат жилището,щото им трябват пари.Да приемем,че жилища са купени с 170 хиляди кредита.Един кредит средно се изплаща за 20 години, така че средно е имало по 8500 кредити на година. За последните 20 години жилищата са се увеличили с 500 хиляди. От тях 170 хиляди с ипотечни кредити и другите 330 хиляди с пари в брой.Което означава, че само 1/3 от жилищата са купени с ипотечни кредити.
            И то при положение, че са купени само жилища, построени в последните 20 години. А естествено са купувани жилища, строени и преди 2004 г,така че най-вероятно с ипотечни кредити са купени не повече от 1/4 от жилищата в последните 20 години.
            Last edited by mirodes; 01.05.2023, 18:20.

Коментар

• Първоначално изпратено от Invmert Разгледай мнение

Ще...
              Това дори няма толкова голямо значение, защото недвижимите имоти у нас се купуват с готови пари (77.70%), а ипотеките са изключение (22.30%). Противно на различни видове конспирации и градски легенди, ипотечното финансиране няма особено голяма тежест на пазара на недвижими имоти.

Коментар

Тефтера показва, че в България има най-ниските нива на ипотечни кредити в ЕС.
                А имотният балон се дължи ЕДИНСТВЕНО на това,че много имоти се купуват като инвестиция. Нека да купуваха само ипотекарите и тия,които купуват жилища, за да живеят в тях, пък да видим дали щяха да са такива цените.
                Аз живея в един областен град. Населението драстично намаля и при следващото преброяване ще е два пъти по-малко, отколкото през 1990г.А младите хора ще са поне три пъти по-малко, отколкото през 1993г.Но цените на имотите постоянно растат, въпреки че малко хора купуват с ипотека. Но масово емигрантите купуват жилища в града. Поне едно 90 процента се купуват жилища с готови пари.
                Гастербайтерите са едни от най - спонтанните участници на пазара . Като намират мотив да купят краставица за 8лв .....
                Аз не намирам основание да се меря с тях и не се бутам там . Че заради тях сега се строи на макс , за да им се угоди - милионите да наместят . Колкото по- скъпо - по лесно за всички . А ипотеките са 70% от сделките през последните години , накрая паднаха на 30% , но това не е представително .

Коментар

... пак Ви казвам, гледайте си децата. Вместо да пестите всяка стинка за да им я оставите като тухли, водете ги на ваканции, плащайте да ходят на плуване, балет, уроци по английски, рисуване, частни детски градини и училища, че после си заминавате , те продават тухлите и ги изяждат и изпиват за 2 години. Язък ви за животеца изкаран между плискащи плочки.
                  И аз от колко време приказвам, че образованието е най-добрата възможна инвестиция, ама... Песимиста ми философстваше, че и бръшляновата лига вече не била същото като някога! То кога нямаш желание за нещо - винаги ще намериш оправдание!

п.п.
                  Иначе спор няма - дай 2 риби на гладния и ще го нахраниш за 1 ден.
                  Научи го да лови - и ще го нахраниш за цял живот!

Коментар

Трайчо, не е нужно да влизаш в обяснителен режим. Факта , че човека твърди , че единствения начин да купиш нещо е да разпродадеш и да взимаш заеми от близки би трябвало да ти говори в колко различни светове живеете.

Не мога да разбера защо някои изтъкват това , че половината от покупките са в кеш като плюс. Че то е даже по-притеснително от това да купиш с ипотека при задаващо се повишаване на лихвите. Говори за липса на финансова култура. Събрали пари и се чудели къде да ги изхарчат. Да бе , е сега ще повярвам , че човек , който мисли , че да изтеглиш кредит е зле, ше направи 200к от въздуха и ше се опитва да ги спаси в имоти. От какво ше ги направи бе ? От 2к заплата ли? И как ги прави, събужда се днес и хоп , нчкой му пратил 200к в сметката ? Аре у лево. Пак Ви казвам, гледайте си децата. Вместо да пестите всяка стинка за да им я оставите като тухли, водете ги на ваканции, плащайте да ходят на плуване, балет, уроци по английски, рисуване, частни детски градини и училища, че после си заминавате , те продават тухлите и ги изяждат и изпиват за 2 години. Язък ви за животеца изкаран между плискащи плочки.
                    Това е най-смисления коментар, който прочетох днес...

Коментар

• Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение
                      Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
                      Интересно, че само той от приятелския му кръг само е наблюдавал кредитирането и хоп , купува през 2011г. в София. Може, но само , ако продадеш нивите, оборите и къщите в прованса на родата на теб и жената до девето коляно и да молиш и братовчеди за финансова взаимопомощ..

Нито едно от по-горе изброените твърдения не е и на 1% вярно. От 2003 г., не съм спирал да работя, даже на моменти съм работел на 2 места. Всичко по апартамента ми е платено от мен и жена ми без никаква финансова помощ от близки и роднини.
                      Иначе и аз и жена ми тепърва ще имаме много имоти за разпродаване в прованса...

Коментар

• Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение

При валутен борд динамиката в задлъжняването е от по-голямо значение! За увеличението на лихвите е ясно, че не го виждаш, но стой и гледай, процесът вече е задвижен.
                        Каква динамика , какъв валутен борд бе човек? Колко държави имат валутен борд та се натрупаха данни какво е важно и какво не. Кредитите са си кредити. Идва ти плащането и трябва да намериш пари за него. Ако си изтеглил кредита и си го вкарал в нешо , което прави пари, добре, ако си го изтеглил за да го раздадеш на пенсионерите, ше духаш супата. Каква динамика те бърка.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                          Това ли показа бакалският тефтер?

А "имотният балон", за да има изобщо такъв - с какво е финансиран?!
                          Тефтера показва, че в България има най-ниските нива на ипотечни кредити в ЕС.
                          А имотният балон се дължи ЕДИНСТВЕНО на това,че много имоти се купуват като инвестиция. Нека да купуваха само ипотекарите и тия,които купуват жилища, за да живеят в тях, пък да видим дали щяха да са такива цените.
                          Аз живея в един областен град. Населението драстично намаля и при следващото преброяване ще е два пъти по-малко, отколкото през 1990г.А младите хора ще са поне три пъти по-малко, отколкото през 1993г.Но цените на имотите постоянно растат, въпреки че малко хора купуват с ипотека. Но масово емигрантите купуват жилища в града. Поне едно 90 процента се купуват жилища с готови пари.
                          Last edited by mirodes; 01.05.2023, 17:12.

Коментар

Съотношението кредити към депозити е 70 процента. За оптимално се смята около 80-90 процента. Така че никакъв кредитен балон няма (за разлика от имотният).Кредитите нарастват,ама депозитите нарастват още повече. Банките са пълни с пари и нямат никаква изгода да вдигат лихви по кредити и така да се лишават от потенциални клиенти и да увеличат лихвите по депозитите при положение, че и сега има излишък.
                            Ситуацията в България си е доста специфична и не винаги това,което се случва в Западна Европа е приложимо и тук.
                            Това ли показа бакалският тефтер?

А "имотният балон", за да има изобщо такъв - с какво е финансиран?!

Коментар

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение

Интересно, че само той от приятелския му кръг само е наблюдавал кредитирането и хоп , купува през 2011г. в София. Може, но само , ако продадеш нивите, оборите и къщите в прованса на родата на теб и жената до девето коляно и да молиш и братовчеди за финансова взаимопомощ..
                              Нито едно от по-горе изброените твърдения не е и на 1% вярно. От 2003 г., не съм спирал да работя, даже на моменти съм работел на 2 места. Всичко по апартамента ми е платено от мен и жена ми без никаква финансова помощ от близки и роднини.
                              Иначе и аз и жена ми тепърва ще имаме много имоти за разпродаване в прованса...

Коментар

• Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение

Ти сериозно ли?
                                ЕЗ я отпиши в близките 5 години!
                                Тази граница на дефицит от 3% е плод на многогодишни анализи, а не е просто произволно избрана!
                                Всичко над 3% е нестабилно и рисково!
                                Разговорът стана несериозен и дори смешен!!!
                                Сигурно е много рисково. Затова и средно външният дълг в еврозоната е 98 процента от БВП при 23 за България. Пък като гледам не са стигнали до просия държавите от еврозоната. Не че казвам, че е хубаво да имаме 100 процента дълг,ама нищо страшно няма да стане ако се повиши дългът.
                                Иначе за еврозоната-по-добре да сме извън нея. Една от причините, които изтъкваха привържениците на влизането в еврозоната беше, че лихвите щели да паднат.А сега в България са по-ниски от тия в еврозоната.
                                Last edited by mirodes; 01.05.2023, 16:35.

Коментар

Working...
                                X