IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Покупка на "панелка" - струва ли си?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tea_cup Разгледай мнение
    Изчерпателен беше, благодаря за усилието, което си направил.
    Според мен освен апартамента си сменил и квартала. Моето мнение е, че на тези неща трябва да се гледа малко по-мащабно - не толкова на хората само от входа, колкото на това какви преобладават в квартала. Защото дори в един вход ново строителство няма как всички обитатели да са хомогенни - ще има такива с обезщетение, такива, които са продали 1-2 ниви на село и са дошли в София, и такива, които са от София, но с ипотеки... всякакви хора с всякакви схващания за лично пространство, поддръжка на имуществото и отговорност към общото. Докато на ниво квартал нещата изглеждат по-балансирани - все пак хората се гледат едни други, децата им ходят заедно на градина или играят в градинката и т.н. Искам да кажа, че няма смисъл да се отделя рязко типа строителство от заобикалящата го среда - колко може да е хубаво и най-хубавото ново блокче, ако човек не смее да си остави детското столче в колата, за да не я разбият?
    Моля :-)
    Явно тук имаме фундаментално разминаване. За кварталите мнението си съм го написал много отдавна - всички квартали в София са горе-долу еднакви, изключвам 2-3 местообитания, населени предимно с цигани. Разбира се, трябва да има и поне някаква инфраструктура, а не кални коловози като в Манастирските :-) За мен много по-важна е самата сграда, а вече дали ще е в Люлин или Лозенец, няма чак такова значение. Понятие "елитен квартал" в София просто не съществува.
    Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
      В сградата, където живеех преди няколко години - над 40-годишен блок (бивш ведомствен), се събираха по 2 лева за асансьор и 2 лева за чистачка, като половината обитатели отказваха да плащат дори и тия мизерни 4 лева. Чистачка идваше веднъж седмично и миеше само половината стълбищни площадки, защото някои етажи не даваха пари. Със седмици нямаше асансьор, защото в касата на блока нямаше пари да повикат техник да го оправи. Прозорците на стълбището бяха натрошени и зимно време духаше като за световно. Вратата на входа не се заключваше, нямаше и домофонна уредба.
      Та така за панела и новото... Надявам се, че съм бил изчерпателен :-)
      Абсолютно съм съгласен по темата за панелите, само да вметна ...

Имам панел до парк, не с изглед към парк, или на 5 мин с метрото до парк, а до парк. Мирише на гора, когато отвориш прозореца, птички пеят, катерици по дърветата. Входа е пребоядисан, асансьора е подновен, входната врата и домофоните са нови, сега ще се прави и дограмата в общите части. Това е от парите, събирани във входа. Аз пак си живея до парка, но няколко пъти по-скъпо, в новото, където пак си има идиоти, в апаратаменти от по 300кв и не плащащи за общи части. Та така - БеГе

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
        ... Над мен живее един от известните хирурзи в Бг, над него пък е една дама от Швейцария, под нас са много приятно младо семейство, а още един етаж надолу - добре възпитан и финансово стабилен младеж. Дори и някога да имам проблем, общ проблем по сградата, в което се съмнявам, ще го отстраня сам, на секундата, а след това ще си взема парите от съседите в рамките на не повече от седмица. Ти можеш ли да направиш същото в коя да е панелка?
        ...
        Ако ще си мерим съседите... в съседния апартамент е действащ министър, един етаж под мен - бивш шеф на митниците, по други етажи - чуждестранни дипломати и т.н. Всички сме приятни и добре възпитани И единият асансьор пак не работеше сутринта... но ще го оправят до няколко часа предполагам. И?
        Но понеже говорим за инвестиции - апартамент като моя дава по-малък доход спрямо сумарния от 3-4 по-малки апартамента. Ако търся къде да инвестирам Х лв. за максимална печалба, определено ще предпочета втория вариант.

Коментар

ОК, ще обясня.
          Типичният обитател на панелката е човек/семейство от село, докаран в големия град да работи в някой от безумните соц заводи. Получил е панеляка по ведомствена линия - от местоработата, без право да избира. В общия случай панелката е отдавна изплатена - или още по време на соца, или малко по-късно с деноминирани вече леффффффчета.
          Съответно, след краха на соца голяма част от обитателите на панеляците загубиха работата си, защото соц фабриките скоропостижно фалираха. Доходите на тези хора спаднаха, защото в голямата си част те бяха нискоквалифицирани и трудно можеха да си намерят високоплатена работа. А за висококвалифицираните, примерно инженери, работа по специалността също много трудно може да се намери и те също се видяха принудени да се хванат като таксиджии, охранители или склададжии.Отделно, немалка част от тези хора вече са в пенсионна възраст и преживяват от мизерните си пенсии. И така, качеството на живот в панелните комплекси се влоши драстично. Заради по-ниските доходи никой не отделя пари за ремонти и саниране, а малцината, които успеят да си осигурят някакъв приличен (за българските стандарти) доход, моментално се изнасят от панела. На тяхно място пристигат млади семейства, отново с нисък доход (защото ако имаха по-висок, нямаше да си купят панелка) и така кръгът се затваря.
          Между другото, положението в старите тухлени сгради не е много по-добро. Там пък основната част от обитателите са пенсионери със съответните супер ниски доходи и отново не може да става дума за каквато и да е поддръжка.
          Да видим сега новото. Както Грую много правилно отбеляза, като си кихнал няколко десетки хиляди Евро (обикновено - и с дългосрочна ипотека), значи не си чак такъв бедняк и имаш възможност да поддържаш жилището. Освен това гледаш на имота не като на даденост, а като на нещо, което си изработил сам и съответно ти е по-скъпо.
          Личен пример:
          В сградата, където живея в момента (ново строителство, АКТ 16 от есента на 2012) събираме по 25 лева на месец членски внос и никой не роптае, всички си плащат чинно. Събрахме и по няколкостотин лева от апартамент за довършителни работи. Два пъти седмично идва чистачка.
          В сградата, където живеех преди няколко години - над 40-годишен блок (бивш ведомствен), се събираха по 2 лева за асансьор и 2 лева за чистачка, като половината обитатели отказваха да плащат дори и тия мизерни 4 лева. Чистачка идваше веднъж седмично и миеше само половината стълбищни площадки, защото някои етажи не даваха пари. Със седмици нямаше асансьор, защото в касата на блока нямаше пари да повикат техник да го оправи. Прозорците на стълбището бяха натрошени и зимно време духаше като за световно. Вратата на входа не се заключваше, нямаше и домофонна уредба.
          Всяко обобщение е признак на повърхностно мислене. Ето защо:
          За социалния статус на обитателите на една сграда да съдиш по конструкцията е меко казано безумие.
          Аз мога да ти дам и профил на типичен купувач на ново. Не къща , а някое кими в манасирските ливаде или долината на малините.
          Дошъл най-често от село компрексарче пообразовало се във варненския или русенския университет и мьекащ като котка. Обикаля и цъка с език и Софето, докато най-често с помоща на някой далечен роднина се врежда в някоя банка или юристконсултче или компютърно нящо си и вече почва да си въобразява, че е фанал Господ за шлиферо. Тегли ипотека която се равнява на 70% от дохода му и живеят с остатъка и този на жИната. Продал е и 2-3 наследствени ниви с които си е купил нов ситроен или тойота.
          Само след първите няколко месеца или след като му се роди дете, врьекащия селтак установява колко много се е набичил за средно 25 години на място без изградена инфраструктура, близост на учебни и здравни заведения, както и др. обществени сгради. Още по-зле му става като изолацията почва на места да пада, мазилката отвътре също. Много скоро новото кими заприличва на зле поддържана еднодневка! На всеки от вас мога да посоча десетки подобни места из София. Пет години след построяването им са придобили достатъчно плачевен вид от който прозира алчността на инвеститора и строителя, както и вложението в най-евтиния и некачествен материал който може да се намери на пазара. Има и изключения разбира се, не обобщавам, нямам повърхностно мислене
          Що се отнася до панеляка в който живея, щранговете изцяло са подменени, както и голяма част от дограмата. Козирката на входа е отремонтирана миналата година. Имаме си нает адвокат на етажната собственост, асансьорния техник през ден идва да прави подобрения, сложи чип, направи двигателя безшумен и прочие и прочие....
          Преди три години когато изкъртих един комин при основен ремон разбрах, че якостта на бетона при направа на панелки е в пъти по-здрав от бетона на всяко ново строителство. С този къртач съм изкъртил десетки кубици. Разликата се почувства осезаемо. Такъв бетон не съм къртил никога. Твърд като диамант.

Коментар

...
            Изчерпателен беше, благодаря за усилието, което си направил.
            Според мен освен апартамента си сменил и квартала. Моето мнение е, че на тези неща трябва да се гледа малко по-мащабно - не толкова на хората само от входа, колкото на това какви преобладават в квартала. Защото дори в един вход ново строителство няма как всички обитатели да са хомогенни - ще има такива с обезщетение, такива, които са продали 1-2 ниви на село и са дошли в София, и такива, които са от София, но с ипотеки... всякакви хора с всякакви схващания за лично пространство, поддръжка на имуществото и отговорност към общото. Докато на ниво квартал нещата изглеждат по-балансирани - все пак хората се гледат едни други, децата им ходят заедно на градина или играят в градинката и т.н. Искам да кажа, че няма смисъл да се отделя рязко типа строителство от заобикалящата го среда - колко може да е хубаво и най-хубавото ново блокче, ако човек не смее да си остави детското столче в колата, за да не я разбият?

Коментар

Аз тебе питам. От предишните ти постове разбрах, че имаш повече забележки към комунизма, за панелното строителство видях само някакви обобщения от рода "не обичам грис, щото комунистическите лелки в детската градина ни го даваха всеки ден." И това, че брат ти са го наводнили, но предполагам, че е можело да му се случи и другаде.
              Не се заяждам, но дайте малко по-сериозно. И аз не обичам да карам ски, но гледам да не обяснявам на другите какви глупаци са.
              без да съм адвокат на крукси, когото са наричали какъв ли не - от сривльо до ъпър и обратното, той си има много ясна и точно позиция и за разлика от много хора тук, държи на тази си позиция и не я променя като фурнаджиска лопата. Смея да твърдя и че позицията му е доста реалистична, без сантиментално-субективните сополи в писаниците на повечето колеги.

Сега по темата - живял съм в панелка (от родителите ми), живея в момента в ново (мое си). Наводняван съм и в двата случая - в първия, защото комшията беше мърда и мухълът си вися непределно дълго време, докато не го принудих (няма да обяснявам как) да си оправи теча. Във втория случаи се получи заради неправилна работа на майсторите при промяна на моя си водопровод -просто се оказаха ла.нарници. Та разликата мисля я виждаш къде е - да не говоря, че във втория случай ми го орпавиха безплатно, а и нямаше излишни щети по апартамента, тъй като той все още се подготвяше за живеене. Над мен живее един от известните хирурзи в Бг, над него пък е една дама от Швейцария, под нас са много приятно младо семейство, а още един етаж надолу - добре възпитан и финансово стабилен младеж. Дори и някога да имам проблем, общ проблем по сградата, в което се съмнявам, ще го отстраня сам, на секундата, а след това ще си взема парите от съседите в рамките на не повече от седмица. Ти можеш ли да направиш същото в коя да е панелка?

Естествено, ако се купува с цел "инвестиция" (макар че наистина това мнение на Джулиъс, който също зачезна нанякъде, а беше инетерсен коментатор - Откога покупката на 40+ годишен продукт с неясен остатъчен живот се нарича инвестиция? - отразява до голяма степен мнението ми по въпроса), то трябва да се търси максимален коптор на полукомуникативно място на цена до 400 евро/квадрат (под полукомуникативно нямам предвид Обеля), за да го даваш под наем, след минимален ремонт с най-евтини материали, на бачкерите, които търсят само цена на легло и 0 удобство и пак не съм сигурен дали нервите с подобни наематели ще си струват. А да се тръси пък препродажба - Боже опази, но всеки сам решава къде и колко да се набута, нали

Успех на покупко-продавачите - дано всеки намери удовлетворяващата го оферта
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                Ами брата ти да застрахова своят дом.

То и в непанеляк да живее - пак може да го.
                Застрахован е, разбира се - плащат му по 100-120 лева за всяко наводнение, ама само ако е поправил щетите от предишното.

Коментар

Аз тебе питам. От предишните ти постове разбрах, че имаш повече забележки към комунизма, за панелното строителство видях само някакви обобщения от рода "не обичам грис, щото комунистическите лелки в детската градина ни го даваха всеки ден." И това, че брат ти са го наводнили, но предполагам, че е можело да му се случи и другаде.
                  Не се заяждам, но дайте малко по-сериозно. И аз не обичам да карам ски, но гледам да не обяснявам на другите какви глупаци са.
                  ОК, ще обясня.
                  Типичният обитател на панелката е човек/семейство от село, докаран в големия град да работи в някой от безумните соц заводи. Получил е панеляка по ведомствена линия - от местоработата, без право да избира. В общия случай панелката е отдавна изплатена - или още по време на соца, или малко по-късно с деноминирани вече леффффффчета.
                  Съответно, след краха на соца голяма част от обитателите на панеляците загубиха работата си, защото соц фабриките скоропостижно фалираха. Доходите на тези хора спаднаха, защото в голямата си част те бяха нискоквалифицирани и трудно можеха да си намерят високоплатена работа. А за висококвалифицираните, примерно инженери, работа по специалността също много трудно може да се намери и те също се видяха принудени да се хванат като таксиджии, охранители или склададжии.Отделно, немалка част от тези хора вече са в пенсионна възраст и преживяват от мизерните си пенсии. И така, качеството на живот в панелните комплекси се влоши драстично. Заради по-ниските доходи никой не отделя пари за ремонти и саниране, а малцината, които успеят да си осигурят някакъв приличен (за българските стандарти) доход, моментално се изнасят от панела. На тяхно място пристигат млади семейства, отново с нисък доход (защото ако имаха по-висок, нямаше да си купят панелка) и така кръгът се затваря.
                  Между другото, положението в старите тухлени сгради не е много по-добро. Там пък основната част от обитателите са пенсионери със съответните супер ниски доходи и отново не може да става дума за каквато и да е поддръжка.
                  Да видим сега новото. Както Грую много правилно отбеляза, като си кихнал няколко десетки хиляди Евро (обикновено - и с дългосрочна ипотека), значи не си чак такъв бедняк и имаш възможност да поддържаш жилището. Освен това гледаш на имота не като на даденост, а като на нещо, което си изработил сам и съответно ти е по-скъпо.
                  Личен пример:
                  В сградата, където живея в момента (ново строителство, АКТ 16 от есента на 2012) събираме по 25 лева на месец членски внос и никой не роптае, всички си плащат чинно. Събрахме и по няколкостотин лева от апартамент за довършителни работи. Два пъти седмично идва чистачка.

Коментар

Абсолютно вярно.
                    Брат ми и жена му живеят в наследения от нея панеляк в Разсадника. Апартаментът им е ремонтиран основно, изстърган до тухла, с нова дограма, външна изолация, сменени инсталации и настилки. На втория месец съседът отгоре ги наводни. И оттогава си ги наводнява периодично. Като отидоха да се разправят с него - ааааааа, не знам, това не е от мен, оправяйте се.
                    Та... май тия, дето възхваляват панеляка, никога не са живели в такъв :-)
                    Ами брата ти да застрахова своят дом.

То и в непанеляк да живее - пак може да го.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius Разгледай мнение
                      Откога покупката на 40+ годишен продукт с неясен остатъчен живот се нарича инвестиция?
                      темата се изчерпва с този комнетар ...........макар че ако има нещо за без пари на добро място може да се закупи но цената трябва да е поне 50% по надолу от цените в квартала

Коментар

• Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
                        Никога и никъде не е правено подобно нещо при панелите. Никой не е поправял заварките в Германия. Това за поправката на заварките е просто легенда. Немците са сменили основно инсталациите сложили са топлоизолация, но не са пипали зварките.

Теоритически може да се направи подобен основен ремонт, но би излезло много по скъпо отколкото просто да се бутне и да се направи нова сграда.

Ти как си го представяш това да къртиш навътре в бетона да режеш арматура, да слагаш нова и при това да винамаваш да не падне цялата конструкция?!

Абе аз някъде бях чел , че само у нас и в още една страна ,местата , където се правят заварките са от черен метал, т.е. от желязо. Навсякъде другаде били от цветни метали, които са много по-устойчиви на корозия. Та сигурно това е причината в Германия да не се кърти...знам ли?

Коментар

А инвестицията в панел си е чиста проба безумие, мен ако питаш.
                          Инвестицията в панел си е като всяка друга инвестиция - въпрос на цена при която се влиза и време за което може да се върне инвестицията. Ако мога да си я върна за 7-8 години, какво значение има че било панел!? Така че темата е безсмислена - може да си струва, а може и да не си струва, зависи от всеки отделен случай.

Коментар

Ми Грую го обясни перфектно, повече няма какво да кажа. А инвестицията в панел си е чиста проба безумие, мен ако питаш.

Коментар

Какво значение има типът строителство с междусъседските отношения?
                              Вярно е, че някои никога не сме живели в панели, но тук говорим предимно за инвестиране - все едно да ме питаш дали купувам лекарства на Софарма, ако имам акции там.
                              Ми Грую го обясни перфектно, повече няма какво да кажа. А инвестицията в панел си е чиста проба безумие, мен ако питаш.

Коментар

Абсолютно вярно.
                                Брат ми и жена му живеят в наследения от нея панеляк в Разсадника. Апартаментът им е ремонтиран основно, изстърган до тухла, с нова дограма, външна изолация, сменени инсталации и настилки. На втория месец съседът отгоре ги наводни. И оттогава си ги наводнява периодично. Като отидоха да се разправят с него - ааааааа, не знам, това не е от мен, оправяйте се.
                                Та... май тия, дето възхваляват панеляка, никога не са живели в такъв :-)
                                Какво значение има типът строителство с междусъседските отношения?
                                Вярно е, че някои никога не сме живели в панели, но тук говорим предимно за инвестиране - все едно да ме питаш дали купувам лекарства на Софарма, ако имам акции там.

Коментар

Working...
                                X