Статиите са показателни наистина... Не твърдя че панелното жилище е по-добро от тухленото, но просто не мисля, че можем толкова лесно да ги отпишем от пазара при увеличаващия се прираст на населението в столицата.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Покупка на "панелка" - струва ли си?
Collapse
X
-
Една много яка статия от преди 8 години!
Сигурен съм, че дори журналистическия екип е погребан на 50% до днес
http://www.politika.bg/article?id=8316
А това кърти мивки!!!!!!!!!!!!!!
http://paper.standartnews.com/archiv...ty/s4215_5.htm
http://proektimoti.com/novini/3
Както сами усещате, мечтателите идиоти през годините не са намаляли!Last edited by Babbitt; 30.07.2016, 01:38.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнениене прекалявай с пърцуцата
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнениене прекалявай с пърцуцата
Коментар
-
Първоначално изпратено от Babbitt Разгледай мнениеИ ти и аз имаме по един панел. На теб собствеността ти е хомот, аз го приемам като възможност, това ти е проблема.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнениеВчера пуснах тото ама загубих.дали ще ме обезщетят
Коментар
-
Първоначално изпратено от travelboy Разгледай мнениеТова си е голям проблем.Имам (заедно с брат ми)наследствен апартамент в самия център на Варна на площада.В сградата вече не живее никой.На сградата и няма нищо освен ,че мазилката пада на някой места.Но проблема е,че от горния апартамент тече вода след дъжд а собственика е някъде на майната си в ЮАР и не му пука.Така че много сгради ще станат неизползваеми в обозримо бъдеще.
Коментар
-
Първоначално изпратено от travelboy Разгледай мнениеТова си е голям проблем.Имам (заедно с брат ми)наследствен апартамент в самия център на Варна на площада.В сградата вече не живее никой.На сградата и няма нищо освен ,че мазилката пада на някой места.Но проблема е,че от горния апартамент тече вода след дъжд а собственика е някъде на майната си в ЮАР и не му пука.Така че много сгради ще станат неизползваеми в обозримо бъдеще.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнениеА защо това което говорите за изтичане срока на експлоатация и всички произтичащи от това опасни последици смятате че се отнася само за панелка. Само панела ли може да падне. Как точно става и къде досега това се случи. Ако не се лъжа досега бая късове летяха от балконите към тротоара на непанелни сгради. Оня ден май в Монтана бетонни парчета от балкон едва не убиха бебе в количка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнениеА защо това което говорите за изтичане срока на експлоатация и всички произтичащи от това опасни последици смятате че се отнася само за панелка. Само панела ли може да падне. Как точно става и къде досега това се случи. Ако не се лъжа досега бая късове летяха от балконите към тротоара на непанелни сгради. Оня ден май в Монтана бетонни парчета от балкон едва не убиха бебе в количка.
Коментар
-
А защо това което говорите за изтичане срока на експлоатация и всички произтичащи от това опасни последици смятате че се отнася само за панелка. Само панела ли може да падне. Как точно става и къде досега това се случи. Ако не се лъжа досега бая късове летяха от балконите към тротоара на непанелни сгради. Оня ден май в Монтана бетонни парчета от балкон едва не убиха бебе в количка.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dimitar_SD Разгледай мнениеКофти прогноза, но не невъзможна. Въпреки, че за да се случи трябва да се направи техническо обследване на всяка сграда, което струва доста пари и в случай че даде като резултат че сградите трябва да се разрушат, това ще предизвика гражданско неподчинение ако не се предложи вариант за обезщетяването на всички тези хора.
Снощи попаднах на една стара тема от 2009г., в която участници се кълняха, че след 5г. (2014г.) цената на кв.м на панелно жилище в София ще бъде не повече от 100-200 евро. Е, очевидно това не случи и след 7г. "Невидимата ръка" на пазара, както е казал Адам Смит, отново е основния фактор, който определя движението. Търсенето определя предлагането и цената, а то се определя от много макроикономически събития (дървавна намеса, прираст, миграция и посока на миграцията на населението, покупателна способност, банкова система и др.). Точно те са много трудно прогнозируеми, специално в България, тъй като управниците ни не се водят от икономическата, социалната и политическа логика, а от лични интереси в повечето случай.
Като резултат - според мен е невъзможно е да се определи със сигурност бъдещето на панелите и съответно дали си струва покупката на панел, поради многото неизвестни и променливи в уравнението. Просто има оптимистични и песимистични прогнози.
1. просто се слага праг 70 години и след това собственика доказва че чрез реновация периодът се удължава с нови 20-30-40 години.
2. няма гражданско неподчинение, защото има риск за жертви. Като падне фасадата и умрат хора, собственика ще влезе в затвора.
Колкото до прогнозите - липсата на сделки доказва че цените не са правилните. Когато обемите на пазара се нормализират - ще видим какви са цените На оферта могат и 5000/м2 да си седят, с години.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dimitar_SD Разгледай мнениеКофти прогноза, но не невъзможна. Въпреки, че за да се случи трябва да се направи техническо обследване на всяка сграда, което струва доста пари и в случай че даде като резултат че сградите трябва да се разрушат, това ще предизвика гражданско неподчинение ако не се предложи вариант за обезщетяването на всички тези хора.
Снощи попаднах на една стара тема от 2009г., в която участници се кълняха, че след 5г. (2014г.) цената на кв.м на панелно жилище в София ще бъде не повече от 100-200 евро. Е, очевидно това не случи и след 7г. "Невидимата ръка" на пазара, както е казал Адам Смит, отново е основния фактор, който определя движението. Търсенето определя предлагането и цената, а то се определя от много макроикономически събития (дървавна намеса, прираст, миграция и посока на миграцията на населението, покупателна способност, банкова система и др.). Точно те са много трудно прогнозируеми, специално в България, тъй като управниците ни не се водят от икономическата, социалната и политическа логика, а от лични интереси в повечето случай.
Като резултат - според мен е невъзможно е да се определи със сигурност бъдещето на панелите и съответно дали си струва покупката на панел, поради многото неизвестни и променливи в уравнението. Просто има оптимистични и песимистични прогнози.
Коментар
-
Кофти прогноза, но не невъзможна. Въпреки, че за да се случи трябва да се направи техническо обследване на всяка сграда, което струва доста пари и в случай че даде като резултат че сградите трябва да се разрушат, това ще предизвика гражданско неподчинение ако не се предложи вариант за обезщетяването на всички тези хора.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dimitar_SD Разгледай мнениеНе, притеснявам се за имане, което може да стане мое... и гледайки го като такова се притеснявам за него
По отношение на колегата Ratten - ясно е, че в случай че се разруши сградата в следствие на неподдържане от страна на собствениците или "неведоми" природни сили обезщетение не може да се очаква, ако не е застраховано. Но в другите ситуации - разрушаване с цел използване на мястото за други цели, би трябвало да се случи друго. Наистина вариант с предписание "За разрушаване", било то и с користна цел от страна на "държавата" в България никога не е изключено...
Когато най-сетне се въведе и тоя стандарт, 90% от текущите панелки просто ще бъдат бракувани и ще се забрани обитаването им. Ай честито на печелившите!
Коментар
Коментар