Първоначално изпратено от Flanker
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Покупка на "панелка" - струва ли си?
Collapse
X
-
Именно де. Конструктивните особености са важни защото това е въпроса, струва ли си ПАНЕЛКА! Ами ПАНЕЛКАТА се отличава от останалите по КОНСТРУКЦИЯТА. Сега.. ако ще се дърлим старо или ново, село или град, къща или апартамент.. до вече друга тема.
Първоначално изпратено от sevdo2000В случая единственото хубаво на панелката, по което може да се изравни като цена на новото или по старо тухлено, е че и при двете наема ще е един и същ, даже в полза на панелката ако е на по-добро място (до метро напр.). Всичко друго е минус, особено капиталовата и адекватност. Не съм коментирал чисто конструктивните и стойности, защото това е инвеститорски форум, но конструктора, който е отговарял за сглобяването на панелките в моя град, си е скубал косите от ядове, как изобщо не са се заварявали дори панелите с носещата конструкция, а железата (ушите) са ги цопвали в подготвителния нулев етап в суровия бетон. Но това едно на ръка. Живеейки лично аз в панелката и от личните ми впечатления смятам, че не само атмосферните фактори влияят на панелката и неустойчивостта на фасадните панели. Проблема е вътрешен. Точно манталитета и непукизма на обитателите ще ги доразруши. Изгнилите вертикални щрангове на парното (аз ги смених моите в банята, като и в пода и в тавана ми течаха, а майстора като ги измъкна, ги пречупи в коляното си като съчки). Аз ги смених, добре, но се бяха откъртили около тръбите около 30 см. бетон, извън "замонолитването", а около тях беше напукана плочата. Около отворите за ВиК инсталациите също течеше, като нямаше около 10-15 см от плочата със стърчащи арматури. Смятайте още колко ще издържат връзките, при контакта им със стените. Просто не искам да се сещам ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Flanker Разгледай мнениеСигурен ли си, че няма и по-високи?
Познавам лично един от инженерите, построил много панелки. Конструктивно не се допуска повече от 8 етажа
Коментар
-
Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнениеСега, младежи, много от вас си пишат тук, без дори да знаят какво е панелка имам чувството. Панелките са блокове, сглобени от панели. Панелите се лееха навремето в домостроителния комбинат от там се докарваха с големи камиони на обекта - целите стени изляти и стърчащите от тях железа се заваряваха на място едно за друго и така се получава блока. Да не се бърка с с т.нар ЕПК ( там също са няколко системи но не е важно) при които на място се прави кофража и арматурата и се залива с бетон.
Панелките са най-много до 8 етажа. Всичко по-високо НЕ Е панеп.
Конструктивния проблем с панелите е, че тези заварени стърчащи железа се намират във фугите между панелите. Фугите са гопемки и макар и някога да са били замазани, вече отдавна не са. През тях духа, чуват се шумове и най-вече, прониква влага, а като избие тръба, направо си тече. По тези причини, заварените железа ръждясват и с течение на времето си губят здравината и е възможно панелът да се откъсне и да падне. Имаше 2-3 такива случая с паднали балконски панели вече. По тази причина, конструктора е дал време на живот на панелния блок 50 год. След 50 год от построяването му, вече възниква такава ПОТЕНЦИАЛНА опасност. Сега..това е като гаранционния срок, не значи че на 50 год, и 1 ден ще се срине, но има опасност.
От тук нататък, останалото.. дали е мръсно и съседите са ти пияници, не зависи от панелка или не. Вярно е, че разпределенията са добри. Има доста добре поддържани панелки и в тях може да се живее не лошо, както и да се дават под наем за не лоши пари. Ако целта ти е обаче да си купиш жилище, чиято цена ще расте, това не е твоят апартамент.
Иначе да кажем намерил си хубава панелка в хубав квартал, ЗА МАЛКО ПАРИ тогава е вариант да си я купиш и да си живееш в нея 10-15-20 год да кажем, можеш да си доволен НО печалба от продажба не търси.
Мой приятел си взе 3стаен в панелка преди 12 год. Плати го 30 000 евро ( за времето си беше нормална цена, не беше евтин, не и скъп) Стегна си го, жива в него 5 год. и си купи ново строителство, на по-хубаво място. Не успя да продаде панелката за толкова пари, колкото искаше, но я пусна под наем. Вече 5-6 год си прибира по 300 евро на месец (е има и разходи де) и ако реши да я продава, сами разбирате, че няма да е за 30 000, за 50 ако я пусне, ще се избият сигурен съм.
Та така. На въпроса струва ли си.... зависи за колко пари, къде е, колко е стара, колко е поддържана и какво самия ти искаш
Коментар
-
Първоначално изпратено от national power Разгледай мнениеАз обаче никога не съм разбирал тия дето дават по 100000 евро за завършени две стаички из калта на Еитошките папури.
Коментар
-
Сега, младежи, много от вас си пишат тук, без дори да знаят какво е панелка имам чувството. Панелките са блокове, сглобени от панели. Панелите се лееха навремето в домостроителния комбинат от там се докарваха с големи камиони на обекта - целите стени изляти и стърчащите от тях железа се заваряваха на място едно за друго и така се получава блока. Да не се бърка с с т.нар ЕПК ( там също са няколко системи но не е важно) при които на място се прави кофража и арматурата и се залива с бетон.
Панелките са най-много до 8 етажа. Всичко по-високо НЕ Е панеп.
Конструктивния проблем с панелите е, че тези заварени стърчащи железа се намират във фугите между панелите. Фугите са гопемки и макар и някога да са били замазани, вече отдавна не са. През тях духа, чуват се шумове и най-вече, прониква влага, а като избие тръба, направо си тече. По тези причини, заварените железа ръждясват и с течение на времето си губят здравината и е възможно панелът да се откъсне и да падне. Имаше 2-3 такива случая с паднали балконски панели вече. По тази причина, конструктора е дал време на живот на панелния блок 50 год. След 50 год от построяването му, вече възниква такава ПОТЕНЦИАЛНА опасност. Сега..това е като гаранционния срок, не значи че на 50 год, и 1 ден ще се срине, но има опасност.
От тук нататък, останалото.. дали е мръсно и съседите са ти пияници, не зависи от панелка или не. Вярно е, че разпределенията са добри. Има доста добре поддържани панелки и в тях може да се живее не лошо, както и да се дават под наем за не лоши пари. Ако целта ти е обаче да си купиш жилище, чиято цена ще расте, това не е твоят апартамент.
Иначе да кажем намерил си хубава панелка в хубав квартал, ЗА МАЛКО ПАРИ тогава е вариант да си я купиш и да си живееш в нея 10-15-20 год да кажем, можеш да си доволен НО печалба от продажба не търси.
Мой приятел си взе 3стаен в панелка преди 12 год. Плати го 30 000 евро ( за времето си беше нормална цена, не беше евтин, не и скъп) Стегна си го, жива в него 5 год. и си купи ново строителство, на по-хубаво място. Не успя да продаде панелката за толкова пари, колкото искаше, но я пусна под наем. Вече 5-6 год си прибира по 300 евро на месец (е има и разходи де) и ако реши да я продава, сами разбирате, че няма да е за 30 000, за 50 ако я пусне, ще се избият сигурен съм.
Та така. На въпроса струва ли си.... зависи за колко пари, къде е, колко е стара, колко е поддържана и какво самия ти искаш
Коментар
-
Първоначално изпратено от sevdo2000Е то в общи линии и двата варианта не са за разбиране (панелка и ново). За мен и пазара в София прегря и масовката ще отшуми особено за панелките и много старото. Само "луксозните" комплекси ще се купуват още малко, офиси, производствени и складови бази. Дали ще паднат цените - не съм компетентен. НО предпочитам и бих платил за нови, чисти общи части, които още се поддържат с желание от новодомците, отколкото вече олющените, напукани и нормално зацапани от десетилетия общи части в панелката. Въпреки че още не разбирам защо не се включват цената на квадратурата на общите части в цената на квадратурата на самия апартамент, а не да ги делят - нали така или иначе са % от квадратурата на апартамента, за да ги "боли" хората по - малко че все са "прецакани". В крайна сметка човек не живее в квадратура а в имот, какво значение имат числата и параметрите ако ти е чисто, спокойно и удобно. Проблема на панелките освен чисто нормално отшумяващия им физически живот за съжаление са хората в тях и манталитета им. Мизерията в общото, до собствената ти врата е непоносима и като се прибираш с нежелание в жилището си - какъв ти е стимула да правиш вътре нещо повече, а топлината че имаш "чисти" 70 квадрата някак изчезва през липсващата дограма във входа заедно с ентусиазма от покупката на "новото" жилище в Обеля, до Метрото. Избити дограми, преграждания, всеки да завземе безценен квадрат в повече и да прекара другия, с години превзети от стари мебели и дограми, нищо че ходиш на зиг заг докато се прибираш. Постоянно авариращ асансьор издаващ звуци като от филм на ужасите. Всеки мята хвърля, а няма магически начин да изчезне, ако не се чисти. Пушат по кутия на ден, изтъркаха си отпечатъците на пръстите от билетите на нац. лотария, а нямат 2 лв. за чистачка. Всеки ден правиш по нещо, все някой нещо е омърлял и повредил имота ти, къртят около теб, наводняват, мизерни канализации, щрангове, смрад. И за капак - чалги и скандали до късно вечерта, понеже всичко им е наред. По - евтиното накрая ти излиза през носа, а ако си по - лабилен даваш пари и за психотерапевт , гледайки "Съдебен спор", какви хора ходят и как повече от половината от случаите са за тормозите от съседи, наводнения, познайте в какви блокове. Не че и в новото няма да стане така, но поне още 10-15 години ще е по - добре, а тепърва да се нанасяш в настоящи проблеми ... За много стара тухла пак не съм съгласен. Истината е в собствена къща, но в някой друг живот поне за мен може би .
Коментар
-
Първоначално изпратено от sevdo2000Е аз неслучайно го казах. Нагледал съм се на такива хора, с мечти как точно ще се направи, какви балкони обширни, гледки ... Само желанията им - не им и виждам носовете на балконите. Телевизора те отнася където поискаш. Кой на днешно време има време да се любува с часове на гледката. Може би като се пенсионира. Но като гледам в последно време как млади дейни хора си отиват - надали. Единия вариант - вила нейде в планината. Другия вариант за цената и е кратки отпуски и различни гледки всеки уикенд. Може би говоря така, защото имам къде да се любувам на гледка извън града, и то не го ползвам редовно защото нямам време, но не бих дал пари в повече за мансарден апартамент заради гледката. Не казвам, че ми харесват и общите отстояния от 6 метра (по 3 м от двете страни през страничната регулация), но това е цената и пътя да живеем в урабанизираните район - сгъстяване и във височина. Панелките изживяха своя възход, плато, но ренесанс - надали. На тяхно място ще компресират хората в комплекси - гъсто населени.
Коментар
-
НЕ ЗАЩОТО СЪСЕДИТЕ ХЛОПАТ И СА ПИЯНИ ПО КОРИОДОРИТЕ
ДЪРВЕНА КЪЩА КАТО ТАЗИ ПО УБАВО http://1cqgxm3l59yi2wwbnn3qy35h.wpen...a-Alaska-3.jpgв Швеция ДДС-то е 20% + и учебниците са безплатни диференциална геометрия комплексен анализ
Коментар
-
По темата: Разбира се че си струва покупката на панелка, НО само трябва да се внимава с ТОП локейшъна защото те не са много. Най-добрите панелки са в Република, Захарна фабрика, Люлин, Дружба, Обеля.
Проблема е че няма предлагане, защото панелите са мечта на всеки който иска да има сносен живот.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнениебаба и дедо така им викаха, за това реших, че ще знаеш термина ))
а сега, спирам да се закачам с теб.
Коментар
-
Първоначално изпратено от sevdo2000Мен повече ме притеснява гледката на самите панели. А иначе сериозно някой още ли го заблуждават с гледки (особено брокерите много са смешни). Ти като си вземаш апартамент в общ блок, мисля че гледката е на най - на последното място. Някой виждал ли е млад човек (под 30 г.) който да не си е забол носа в телефона или телевизора и ще му продаваш "гледка". Останаха в миналото романтичните залези, да се любуваш от балкона на панелката. Като искаш добра гледка, си вземай нещо с изцяло очистено от сгради място.
Коментар
-
Първоначално изпратено от national power Разгледай мнениеЗемите които имам в по голямата си част са наследство от дядо ми.И не излагай София с тия натУрални актове
а сега, спирам да се закачам с теб.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнениео, бай пеше, ти с наследствени имоти ли се хвалиш? )
Коментар
-
Първоначално изпратено от national power Разгледай мнениеНямам натУрален акт.Дори и нотариалнен нямам.Имам договор за доброволна делба.
Коментар
Коментар