IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инвестиция в земеделска земя

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tckzz Разгледай мнение
    Инвестицията в земедеска земя е дългосрочна инвестиция, тя е за хора, които искат да защитят парите си от падане на акции, от срив на долара и изчезване на еврото.
    Не се сърди, ве ТКЗС. Виж какво си писъл. Точно ти предлагаш модела - купи и забрави;
    А да. Рентата във видинско мина ли петте лева?

Коментар

• Искам да уточня, че "Център по комасация на земеделски земи" работи със земеделски земи само на територията на Област Видин.

Предложението не се отнася за хора, които не могат да различат инвестиции от спестяване.

Коментар

• Първоначално изпратено от Каммен Разгледай мнение
        е що да не продаваме - аз мойта я продадох преди 2 години и сега, ако реша да купя на ново, ще я удвоя поне, ама още е рано, а и ми се ще поне да я утроя
        Браво.
        До 10 години ще диктуваш условията в някой земеделски район.

Коментар

• Първоначално изпратено от vikhunter Разгледай мнение
          То е ясно, че от земеделска земя не можете да спечелите освен ако не сте земеделски производител или е наследство от уважаемия ви дядо. Но поне не продавайте наследствената земя. Скрийте я от себе си за да я намерят децата /както в рекламата за животозастрафоване/.
          И това няма да ви пречи да вземате 10-15 лв/дка рента и да покривате поне масрафа на колата.
          е що да не продаваме - аз мойта я продадох преди 2 години и сега, ако реша да купя на ново, ще я удвоя поне, ама още е рано, а и ми се ще поне да я утроя

Коментар

• То е ясно, че от земеделска земя не можете да спечелите освен ако не сте земеделски производител или е наследство от уважаемия ви дядо. Но поне не продавайте наследствената земя. Скрийте я от себе си за да я намерят децата /както в рекламата за животозастрафоване/.
            И това няма да ви пречи да вземате 10-15 лв/дка рента и да покривате поне масрафа на колата.

Коментар

• Първоначално изпратено от tckzz Разгледай мнение
              Инвестицията в земедеска земя е дългосрочна инвестиция, тя е за хора, които искат да защитят парите си от падане на акции, от срив на долара и изчезване на еврото....
              И как ще ми защитиш парите - с рента има няма 4% ?

За да ми защитиш парите, трябва да предложиш доходност, надвишаваща лихвите на банките.

Когато рентата стане поне 10% от цената на земята, тогава и ще се получи инвестиция.

Коментар

• Инвестицията в земедеска земя е дългосрочна инвестиция, тя е за хора, които искат да защитят парите си от падане на акции, от срив на долара и изчезване на еврото. За тези, които са готови на тази инвестиция можем да споделим опит и предложим оферти за закупуаване.
                Представлявам дружество „Център по комасация на земеделски земи”, което от 10 години закупува, окрупнява и продава земи. Работили сме с големи фондове, частни лица и чужди инвеститори.
                Оставям информация за контакт:
                e-mail: tckzz@abv.bg
                тел: 0888-450060 – Сашо Симеонов

Коментар

• Анализа на "168 часа" повърхностен ми се види и далеч от истината. Този филм го знаем, и телевизия и вестници от месеци ни заливат с ценна информация, че цените са хапартаментите са изгодни и сега е момента и т.н. Засега не познават...щото с всеки изминал ден стават още по-изгодни. Напоследък по ТВ и по вестници взе да се говори за инвестиции в земеделски земи, падащи цени...Първи поглед на статията - заглавието е абсурдно. Кой, кога е оценявал земеделска земя на квадратен метър?

Коментар

• Какво има написано в последният брой на в-к 168 часа/ 21-27 май 2010/ за земеделските земи?
                    50 % срив в цената на земеделската земя

Под 5 ст. за квадратен метър

ПАЗАРЪТ на земеделска земя е в шок, а цените летят надолу, твърдят собственици и брокери.От началото на кризата за 1,5 години цената се е сринала от средно 500 лева на декар до 280 лева на декар в момента, което е спад от 44 процента.„В момента наблюдаваме продължаващо поевтиняване, като на места спадът в цените вече е над 50 процента. Преди броени дни през нас мина сделка за земеделски масиви при цена от 70 лева за декар, което е изключително евтино", коментира за „168 часа" Наско Атанасов, шеф на „Имоти Груп".Оказва се, че на места цената на квадратен метър земеделска земя вече се предлага и под 5 стотинки, но няма кой да купува. Основните причини са тежката икономическа и финансова криза, както ипромените в два закона- този за ползването и собствеността на земеделската земя и Закона за опазването на земеделската земя.Готвените промени ще доведат до връщане на прословутия чл. 4а в Закона за собствеността и ползването на земеделска земя, с който се връща и пълната зависимост от арендаторите.„Лошото е, че сегашната редакция на чл. 4а е значително по-лоша от предишната, която отхвърлихме преди една година и половина и тогава пазарът тръгна. Сега всеки собственик ще трябва да се съобразява с арендатор, с когото е сключил договор За минимум 4 години. Това ще донесе негативи и за двете страни. От една страна собственикът ще е ограничен в правото си да се разпорежда със собствената си Земя, от друга, за да не бъде Закрепостен към арендатораси, много от собствениците няма да имат интерес да сключват дългосрочни договори", твърди Стефан Асенов от Българската асоциация на собствениците на земеделска земя. Оказва се, че парализирането на търговията заради задължителното условие земята да се предлага първо на арендаторитеще намали значителнонейната цена и ще позволи на много арендатори отново да правят спекула - да купуват евтино и препродават скъпо, смята Асенов. Проблем обаче ще има и за самите арендатори, защото според специалисти собствениците ще намалят сроковете на аренднитедоговори или ще сключват договор за наем. Така ще избягват ограниченията.„Заобикалянето на закона вече е започнало и това удря по арендаторите. Те няма да могат да докажат фактическите си права за евросубсидии на стопанство, защото вече няма да има аренден договор. Така ще изгубят хиляди от европейското финансиране", коментира специалист, пожелал анонимност.Другият значим проблемса промените в Закона за опазване на земеделската земя. Там влиза в сила забрана за използването на такива земи от I до IV категории за ветрени и слънчеви електрогенератори.„По този начин се налагат рестрикции към друг икономически сектор - енергетиката, и обезмисля специалните Закони за възобновяемите енергийни източници и част от Закона за енергетиката. В резултат цената на земята ще падне допълнително и най-накрая ще успеем да прогоним ипоследните инвеститорикоито са склонни да влагат в Земеделски земи", смята Стефан Асенов.У нас в момента се водят 9 милиона собственици на земеделска земя, включително съсобственици и наследници на един и същи парцел.Средно на човек се водят от 3 до 5 декара, което според неправителствени организации ни нарежда на последно място в Европейския съюз.
                    СВЕТОСЛАВ ЗАГОРСКИ
                    .................................................. .

Прогнозите сочат дъно през есента

ПРОГНОЗИТЕ за развитието на пазара на земеделска земя са повече от тревожни за собствениците, които искат да продават, а и да отдават под наем. „В момента ситуацията все още е спокойна и големи сривове не се наблюдават, но дъното на пазара ще бъде достигнато през есента", заяви за „168 часа" управителят на „Явлена" Страхил Иванов. Повечето брокери твърдят, че сделки не са правени от месеци и пазарът буквално е замрял на фона на бума през 2008 година. Всичко ще зависи от това докога ще продължи кризата и как ще се разреши спорът между собственици и арендатори. Доста обезпокоени са и собствениците на акционерни дружества със специална инвестиционна цел - АДСИЦ, които инвестират от години в земеделска земя. Поевтиняването й означава и спад на техните активи, доходи и дивиденти.
                    Източник: вестник 168 часа
                    [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• Това е хубаво сравнение, но все пак трябва да се има впредвид, че земята може да струва в Западна Европа толкова, но за да е обективно трябва да се посочат и цените на имотите и заплатите и рентите който имат. Това е все едно да се казва - купувайте панелки на по 40 години, понеже апартаментите в Англия били еди колко си....

Коментар

• Колеги благодаря ви за изчерпателните сръвнения между акции и земеделска земя. За почивните дни бях на почивка с получената рента за 2009г., и за това не можех да се включа активно в обсъждането, но сега ви показвам една справка за цените на земеделските земи в Европа:

Цени на земеделските земи в Европа

Държава

Средна цена на декар в долари

Англия

582 - 1756

Белгия

2442 - 4015

Германия

920 - 4534

Испания

830 - 1298

Португалия

852 - 1301

Хонландия

911 - 4744

Шотландия

435 - 535

Италия (северна)

1260 - 2416

Италия (южна)

609 - 1113

ВАЖНО!

Собствениците на земеделска земя трябва да знаят, че притежават стойностен имот.

Ниските цени у нас за сега се дължат на неефективното ни земеделие и липсата на дотации.

Експертите смятат, че в следващите години пазарът на земя у нас ще претърпи сериозно развитие. Интегрирането на българското земеделие с европейското би могло да доведе и до по-адекватни цени.

http://www.1001line.com/kniga_222/%D...%80%D0%B8.html

Това е като да влезна на 80лв. в акции на Оргахим + задължителен дивидент от 8-10%

Коментар

• Акцийте на Оргахим никога няма да станат 600,00 лв.както и земята няма да стане 80,00 лв.
                          Аз съм за инвестицията в земя. но в райони където има освен местни ЗП и фирми които обработват земя.

Коментар

• Първоначално изпратено от desinvest
                            Колеги незнам защо подценявате инвестицията в земеделска земя.
                            2008г. продадох част от акциите си на Оргахим и си купих окрупнена земеделска земя, която купих за 560лв. на декар, в северозападна българия. Арендата тогава беше около 15лв. в момента е около 25лв. Акциите на Оргахим на 08.01.2008г. бяха 600лв. в момента са 80лв. и нямат никакъв дивидент.
                            Незнам дали мога да смятам но вие ми кажете дали съм постъпила правилно
                            така
                            за да е изгодно като идея в момента трябва или да почакаме акциите на оргахим да стигнат пак 600лв/бр. та да ги разменим 1:1 за земя, или земята да падне на 80лв на дка...
                            такаааа...
                            кое е по вероятно не знам

Коментар

• Аз пък допускам, че наема на земеделска земя за полско производство ще си дойде на 8-15 лв/дка. За повече не е реално да се правят сметки.

Коментар

• Първоначално изпратено от desinvest
                                Колеги незнам защо подценявате инвестицията в земеделска земя.
                                2008г. продадох част от акциите си на Оргахим и си купих окрупнена земеделска земя, която купих за 560лв. на декар, в северозападна българия. Арендата тогава беше около 15лв. в момента е около 25лв. Акциите на Оргахим на 08.01.2008г. бяха 600лв. в момента са 80лв. и нямат никакъв дивидент.
                                Незнам дали мога да смятам но вие ми кажете дали съм постъпила правилно
                                Колежке,

на 25 кинта в момента ти идва доходност от 4.5% на годишна база. Да допуснем, че ще отиде на 42-45 кинта в 2013 г. или 7.5% доходност. Демек възвращаемост на инвестицията около 15-20 години при идеални условия.

По-долу казах, че аз се цупя на 6 години възвращаемост, понеже съм свикнал да грухам на 2 години.

Отделно тия 560 кинта в обозримо бъдеще няма да има кой да ти ги даде, освен ако земицата няма други качества освен земеделска. Но при всички положения е по-добре, отколкото да беше кибицала на "борсата" ни до 80 на Орга. От хапартаменти в 2008 г. тоже е по-добре

Чиърс!

Коментар

Working...
                                X