IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви са реалните цени на имотите в София?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tampa10
    Първоначално изпратено от Грую Груев
    Та не казвам, че няма кусури, ама по-добре коперацийка с 15-на апртамента, ново строителство, отколкото панелка с 300 у Люлин, ама "въпрос на вкус", както казало кучето, като си облизало г.за
    Мисълта ми беше, че има сега на пазара едно голямо количество боклуци "ново строителство" в уж "престижни квартали" на много дебели цени, които въобще не си заслужават парите.

Със здраве да си ползваш готиния имот! :-)
    Всеки си има аргументите, но все пак темата е за цената На Грую примера го знаем, че струва 85 хиляди евра, ако и tampa подхвърли някаква цена на сделка от последните месеци, може да се прави сравнение. Всеки си има предимства и недостатъци, зависи какви са нуждите на човека и дебел потфейла. И доколко е склонен да прави компромиси.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев

Та не казвам, че няма кусури, ама по-добре коперацийка с 15-на апртамента, ново строителство, отколкото панелка с 300 у Люлин, ама "въпрос на вкус", както казало кучето, като си облизало г.за
      Грую, ами това си е типично клише. Тампа10 правилно е казал, че ако се освободиш от клишетата може да живееш по-добре срещу по-малко пари отколкото ако им робуваш. Какво е по-доброто на кооперацийките с по 15 апартамента ако са залепени една за друга? Пак стават 300 апартамента в един тараф ама без междублоково пространство.
      Е ако трябва задължително да се покажем че живеем в лозенец щото ни е важно мнението на хора които се впечатляват от това - ами ще си плащама за суетата.
      Ако пък е център, ново строителство което е качествено, нормално отстояние до другите блокове, парк, място за паркиране и цена която можеш да си позволиш - ок, но това едва ли е често срещана комбинация.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев
        Не ме разбирайте погрешно - разибра се, че ако е на хубаво място, с хубаво изложение, с просторни стаи, със собствен гараж, качествено строителство (а не както правят сега врътки с некачествен бетон и др.) - разбира се че е добре.
        Мисълта ми беше, че има сега на пазара едно голямо количество боклуци "ново строителство" в уж "престижни квартали" на много дебели цени, които въобще не си заслужават парите.

Но нямам намерение да си ги мерим ;-), не ми препълват пачки джобовете, защотото съм джаз-музикант, но си изкарвам доход за приличен (за мен) живот, ти сигурно имаш сериозен бизнес и много пари, но не разбирам заядливия и подигравателен тон - просто си обсъждаме.

най-големите селтаци (бивши бачкери в Кермиковци + всичката измет от селата, щото е по-евтино) живеят в Люлин
        аз не съм селтак, ако искаш - мое да изпием по бира някой ден - сам да се убедиш ;-) А да ти кажа - големи селяндури съм виждал и в Лозенец, и в Изток, и в Гео Милев, и къде ли не.

Със здраве да си ползваш готиния имот! :-)

Коментар

• Хайде и аз се включа, като ти пиша в поста и после да сравним твоето кими с апратамента, който дадох като пример:

Първоначално изпратено от tampa10
          ОК, всеки си има предпочитания, но и клишетата са си клишета - имам предвид "Люлин".
          Аз пък живея в Люлин, до Кооперативния. И с какво разполагам:

- Жилищни условия
          -в апартамента стаите са широки 3.60м.на 4.50м, докато в голяма част от "Новото строителство" често съм виждал стаи с размери 3.30 на 3.00 , които кой знае защо се водят спални, а не килери - в апартамента, който съм дал като пример, спалните са по 13 и 14 квадрата, чиста площ (без стените), като в едната стая има и дрешник. Това с килера от 10 квадрата си беше чисто изхвтрляне, макар че аз съм виждал и по-малки спални
          - стените са прави, а не с чупки, стърчащи колони и странни ъгли и скосявания, невъзможни за нормално обзавеждане (това българските брокерчета обикновено наричат "артистичен стил" ) - стените са абсолютно прави, няма скосявания
          -общите ми части се водят 3%, докато при "новото строителство" в най-добрия случай са 10%, като по-често са 15,16,17% , а стигат и до 20-22%, т.е. при определена квадратура получаваш повече реална жилищна площ - общите части са около 15%
          - Централно отопление - е, това е ебати хвалбата - и колко от комшиите си го плащат, колко ти е сметаката зимата, спират ли ти парното, колко е топло във вас?Централното парно отдавна е само мираж и зарибявка за селтиците, дето преди това са имали само външен кенеф
          - Разстоянията до съседните блокове са ми: отпред 85м., отзад 65м. (сега го измерих от Google Earth) Да казвам ли на какво разстояние са съседните сгради в един "престижен южен квартал" - Манастирски ливади - има едни шарени блокове на "Никми" близо до Каблешков - ако се протегнеш - може да ощипеш някоя засукана блондинка от отсрещния блок - разстояните са по 10 метра в 2 от посоките, 20 в третата и над 100 в четвъртата (откъм парка)
          - отзад ми е гора от дървета, отпред имам градинка, локалната уличка, после пак зелена площ с дървета и чак тогава булеварда - апартамента се намира точно на парка Гео Милев
          - по-чист въздух в сравнение с центъра (преобадаващите ветрове в София са от запад) - гаранция въздуха е по-чист от твоя - намира се точно на парк (поддържан, а не занемарена полчна с летящи торбички, имаща претенция за зелена площ), а и е на по-голяма надморска височина

- Комуникации
          - Метро - 8 мин. до пл. Св.Неделя, за 12мин. - до Интерпред в кв. Изток, редовно, чисто, сигурно, зиме -топло, лете - хладно - уау, метрото чисто и удобно, а Люлин - сигурен - пич, слез на земята, плиййз, най-големите селтаци (бивши бачкери в Кермиковци + всичката измет от селата, щото е по-евтино) живеят в Люлин, дори не може да се сравни с Младост и неговата селска интелигенция, камо ли с Изток, Гео Милев и т.н., ама ти си знаеш 10 минути до Плиска, 5 минути до Румънското, 20 минути до Ал. Невски (пеша) - е, как е, добре ли ти звучи
          - Маршрутки - номера 1,6,14,16,30,31,32 с които мога да стигна до практически всяка точка на София, вкл. летището, или гр.Банкя - предполагам знаев къде е Плиска или Орлов Мост, мисля, че не е нужно да пиша за комуникации
          - трамвай номер 8 - погледни по горе
          - тролей номер 7 - погледни по горе
          - автобуси номера 108, 310 - погледни по горе
          - автомобил - удобна връзка по Тодор Александров до сърцето на София, нямам гараж, но паркирането на локалната уличка пред блока е без проблем по всяко време на деня или седмицата, удобно излизане от града в посока запад към Калотина, в посока север -Лом, а скоро като завършат магистрала "Люлин" - и към посока юг - Кулата, удобно излизане за Банкя - Цариградско шосе предполагам ти говори достатъчно добре - на 2 минути с кола е
          също на 5 мин. с кола - 3 бензиностанции, 2 прилични големи автосервиза, 10-тина по-малки, центрове за гуми и др. - тук без коментар, няма някакви големи бензиностанции
          - по-малко задръствания в сравнение с другите части на София (личен опит) - до къде задръствания - я пробвай да стигнеш до Младост по Околовръстното сутрин или пък през Центра, ако ти е по-лесно

- Пазаруване
          - на 5 до 10мин. пеша - Фантастико, Била, Европа, Технополис, Силвър център, 2 мебелни къщи, зеленчуков пазар, обикновени пазарчета и множество малки магазинчета за всичко - на 5 минути пеша - Сердика Мол, на 10 - Ская, мисля, че останалото е безсмислено да го обсъждам
          - на 10 мин. с кола - Практикер, Хит, Бриколаж, Зона, Лабиринт - колко често ходиш до тези магазини?

- Деца
          - на 5-10 мин. пеша - 2 училища с басейн, детска градина - училища и детски градини да искаш в района
          - градинка с детска площадка зад блока, слабо движение на коли пред блока - на парка Гео Милев, коментарите са излишни, смятам

- Свободно време
          - църква - на 5 мин. пеша - на 2 минути при мен
          - летен плаж с открит басейн - на 5 мин. пеша - тук печелиш
          - спортна зала "Сиконко" - на 8 мин. пеша - Фестивална и стадион Академик на 5 минути пеша
          - Западен парк - на 12мин. пеша - Парк Гео Милев (поддържан, за разлика от Западналия) - пред кооперацията
          - в сравнително удобна близост - Бонсови поляни, планина Люлин, Банкя - Смеоново, Алеко и т.н.
          - Зала за боулинг, билярд и електронни игри - на 5 мин. пеша - 2 мола на по 5-10 минути
          - ресторанти, бирарии, кафета - колкото щеш - виж по-горе за Моловете
          - кино "Арена -запад" - на 5-6 мин. с кола, метро, или маршрутка - Арената в The Mall - на 10 инути с колата
          - всичко друго в центъра на София - на 10-15мин. с метрото - горе долу същото, но пеша
          .......................................

С горното не искам да кажа, че си няма кусури - грозните и еднакви блокове, насаден лош "имидж", невинаги готини комшии ... но се чудя кое е по-лошо за съсед - необразован чичка от село със стара Лада, или мазна мутра с дебели ланци (може би от същото село)
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Majoritaria
            Според мен самото й заглавие е подвеждащо, защото не съществува на практика понятие "реална цена" и всеки си го интерпретира по собствен начин.
            E що да не съществува - "реална цена" е цената, на която се сключват реални сделки, а не офертните цени по сайтове и вестници.

Нямам гараж, но нямам и кола. Ама нямам и намерение да имам, защото просто не ми трябва. Когато ходя на море пътувам с реис. Никакво неудобство не виждам в това, даже напротив.
            Това добре, ама налагало ли ти се да трябва да закараш болен човек от семейството до болница? Да пренесеш багаж до роднини? Ами да посрещнеш гости на гарата, или летището с повечко багаж? Да понапазураваш повечко от супера?
            А колата ти дава и много възможности за свободното време - аз например обичам на морето да шаря по различни плажове, обичам да обикалям по разни места из Родопите, или други места из България, обичам да мръдна за няколко дни до Гърция и там да си бръмча където ми е кеф, и т.н., и т.н. - ама верно всеки си е с предпочитанията.

Там, където живея в момента мога да избирам между 5 училища, всичките които са на по 5 минути пеша. Има паркове - НДК, Южен парк, градинки на 2-3 мин. пеша. Софийски университет и ВИАС са на 15 мин пеша. Нямам гараж, но нямам и кола. Ама нямам и намерение да имам, защото просто не ми трябва. Когато ходя на море пътувам с реис. Никакво неудобство не виждам в това, даже напротив. Освен това вътре в града ако трябва човек да пътува някъде с градски транспорт или колело стига много по бързо до всяка точка отколкото с кола. Мога да изброя още много неща, като предимства, но ставам вече досаден.
            Много съществен все пак е и човешкия фактор. Има хора, които обичат спокоиствието и да си имат градинка, където да си гледат цветя или домати - все тая. Има и такива, които обичат шумните места. Аз, като човек бил и от двете страни на палачинката определно приспадам към втория тип. Освен това обичам, като изляза да стъпя на тротоар, а не в кал. Колкото за цените на имотите, не мисля че в идеалния център, който е доста малък ще паднат цените, даже напротив. Но пък за квартали, като Люлин ..... там и 100 Е са много.
            ОК, всеки си има предпочитания, но и клишетата са си клишета - имам предвид "Люлин".
            Аз пък живея в Люлин, до Кооперативния. И с какво разполагам:

- Жилищни условия
            -в апартамента стаите са широки 3.60м.на 4.50м, докато в голяма част от "Новото строителство" често съм виждал стаи с размери 3.30 на 3.00 , които кой знае защо се водят спални, а не килери
            - стените са прави, а не с чупки, стърчащи колони и странни ъгли и скосявания, невъзможни за нормално обзавеждане (това българските брокерчета обикновено наричат "артистичен стил" )
            -общите ми части се водят 3%, докато при "новото строителство" в най-добрия случай са 10%, като по-често са 15,16,17% , а стигат и до 20-22%, т.е. при определена квадратура получаваш повече реална жилищна площ
            - Централно отопление
            - Разстоянията до съседните блокове са ми: отпред 85м., отзад 65м. (сега го измерих от Google Earth) Да казвам ли на какво разстояние са съседните сгради в един "престижен южен квартал" - Манастирски ливади - има едни шарени блокове на "Никми" близо до Каблешков - ако се протегнеш - може да ощипеш някоя засукана блондинка от отсрещния блок
            - отзад ми е гора от дървета, отпред имам градинка, локалната уличка, после пак зелена площ с дървета и чак тогава булеварда
            - по-чист въздух в сравнение с центъра (преобадаващите ветрове в София са от запад)

- Комуникации
            - Метро - 8 мин. до пл. Св.Неделя, за 12мин. - до Интерпред в кв. Изток, редовно, чисто, сигурно, зиме -топло, лете - хладно
            - Маршрутки - номера 1,6,14,16,30,31,32 с които мога да стигна до практически всяка точка на София, вкл. летището, или гр.Банкя
            - трамвай номер 8
            - тролей номер 7
            - автобуси номера 108, 310
            - автомобил - удобна връзка по Тодор Александров до сърцето на София, нямам гараж, но паркирането на локалната уличка пред блока е без проблем по всяко време на деня или седмицата, удобно излизане от града в посока запад към Калотина, в посока север -Лом, а скоро като завършат магистрала "Люлин" - и към посока юг - Кулата, удобно излизане за Банкя
            също на 5 мин. с кола - 3 бензиностанции, 2 прилични големи автосервиза, 10-тина по-малки, центрове за гуми и др.
            - по-малко задръствания в сравнение с другите части на София (личен опит)

- Пазаруване
            - на 5 до 10мин. пеша - Фантастико, Била, Европа, Технополис, Силвър център, 2 мебелни къщи, зеленчуков пазар, обикновени пазарчета и множество малки магазинчета за всичко
            - на 10 мин. с кола - Практикер, Хит, Бриколаж, Зона, Лабиринт

- Деца
            - на 5-10 мин. пеша - 2 училища с басейн, детска градина
            - градинка с детска площадка зад блока, слабо движение на коли пред блока

- Свободно време
            - църква - на 5 мин. пеша
            - летен плаж с открит басейн - на 5 мин. пеша
            - спортна зала "Сиконко" - на 8 мин. пеша
            - Западен парк - на 12мин. пеша
            - в сравнително удобна близост - Бонсови поляни, планина Люлин, Банкя
            - Зала за боулинг, билярд и електронни игри - на 5 мин. пеша
            - ресторанти, бирарии, кафета - колкото щеш
            - кино "Арена -запад" - на 5-6 мин. с кола, метро, или маршрутка
            - всичко друго в центъра на София - на 10-15мин. с метрото
            .......................................

С горното не искам да кажа, че си няма кусури - грозните и еднакви блокове, насаден лош "имидж", невинаги готини комшии ... но се чудя кое е по-лошо за съсед - необразован чичка от село със стара Лада, или мазна мутра с дебели ланци (може би от същото село)

Коментар

• Първоначално изпратено от Pastir
              За мен най-добре уреденият квартал в София е кв."Изток" - района на Интерпред(с всичките му условности).

Метро, Цариградско шосе, засилено дипломатическо присъствие (което предполага едно по-добро ниво на сигурност), има и тихи улички на метри от данданията .
              Ако се уреди човек и с едно подземно гаражче...

Не казвам, че е перфектен квартал - презастрояването го засегна много сериозно и него, но все пак не мисля, че има по-добро място за живеене в София-град.

Само един недостък като женати я няма и си заведеш някоя мацка във вас ще го има документирано на една дузина камери с висока резолюция, не че е нещо сериозно ама в тая държава никога незнаеш когата такава информация може да бъде ползвана за не служебни цели...

пп Иначе да не кажете че хеитвам там панелките на адис са брутални въртре с мрамори по-луксозни от "новото луксозно" (поне в тази в която имам познати) асансьори с пъзгаши се врати и тнт нищо че са строени през 70те... апартаменти от по 240 квадрата......

и все пак незнаеш дали няма да попаднеш на някои в които си стоят микрофоните от времето на дс...
              mWPCloud.com

Коментар

• Тука купона бил голям!!!

Ха ха ха ... Сеииииррррррррррррррррррр!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Бързоходко
                  Понятието „Реална Цена” е по-скоро синоним на „пазарна цена” и или „справедлива цена”. В този смисъл и трите са съвсем смислени понятия и са си прецизно дефинирани. Най-общо това е цената която се получава при един ефективен пазар. Факта че в една и съща кооперация се продават сходни апартаменти на цени различаваши се в пъти означава че този пазар е неефективен и поради това и цените на този пазар не са „реални”, „справедливи”, „пазарни”. Този факт поставя по-съществения въпрос: „Защо пазара е неефективен?”.
                  Измежду многото причини има една много съществена. Липсва, или направо казано крие се, информация за реалните сделки. Ако това не се промени, пазара ще си остнае нефективен. А ако е неефективен цените няма да са справеедливи. При това неефективния пазар може както да надцени, така и да подцени стоката. И понеже стоката вече беше очевидно надценена сега следва да се очаква противоположната крайност. Да бъде подценена. Така че колкото и да е абсурдно, неефективния ни пазар наистина може да докара цените от 1999-2002.
                  Много добре казано, браво!

Коментар

• Първоначално изпратено от Majoritaria
                    В община "Триадица", непосредствено до НДК, в една стара сграда, но ремонтирана и със обновени инсталации и асансьор, но без гаражи през 2009 година бяха продадени 2 апартамента и забележете - единия бе продаден за 1600 Е кв.м., а другия на последен етаж за почти 5000 Евро в същата кооперация. Кажете ми тук понятието "реална цена" не отива ли по дяволите.
                    Понятието „Реална Цена” е по-скоро синоним на „пазарна цена” и или „справедлива цена”. В този смисъл и трите са съвсем смислени понятия и са си прецизно дефинирани. Най-общо това е цената която се получава при един ефективен пазар. Факта че в една и съща кооперация се продават сходни апартаменти на цени различаваши се в пъти означава че този пазар е неефективен и поради това и цените на този пазар не са „реални”, „справедливи”, „пазарни”. Този факт поставя по-съществения въпрос: „Защо пазара е неефективен?”.
                    Измежду многото причини има една много съществена. Липсва, или направо казано крие се, информация за реалните сделки. Ако това не се промени, пазара ще си остнае нефективен. А ако е неефективен цените няма да са справеедливи. При това неефективния пазар може както да надцени, така и да подцени стоката. И понеже стоката вече беше очевидно надценена сега следва да се очаква противоположната крайност. Да бъде подценена. Така че колкото и да е абсурдно, неефективния ни пазар наистина може да докара цените от 1999-2002.

Коментар

• +1

Добре казано.

Коментар

• И аз да изкажа моето мнение по въпроса,че ме заинтригува темата... Според мен самото й заглавие е подвеждащо, защото не съществува на практика понятие "реална цена" и всеки си го интерпретира по собствен начин.
                        Веднага давам пример, като човек горещо интересуващ се от имоти:
                        В община "Триадица", непосредствено до НДК, в една стара сграда, но ремонтирана и със обновени инсталации и асансьор, но без гаражи през 2009 година бяха продадени 2 апартамента и забележете - единия бе продаден за 1600 Е кв.м., а другия на последен етаж за почти 5000 Евро в същата кооперация. Кажете ми тук понятието "реална цена" не отива ли по дяволите. Живея в същата кооперация...
                        Колкото за спора, дали е по добре да живееш далеч от града и да пътуваш всееки ден или да живееш в центъра - с две ръце подкрепям живота в центъра. Живял съм в Бистрица, няколко години и направо е ужас всеки ден да пътуваш. Да не коментираме, че в момента вече имам и дете. Там, където живея в момента мога да избирам между 5 училища, всичките които са на по 5 минути пеша. Има паркове - НДК, Южен парк, градинки на 2-3 мин. пеша. Софийски университет и ВИАС са на 15 мин пеша. Нямам гараж, но нямам и кола. Ама нямам и намерение да имам, защото просто не ми трябва. Когато ходя на море пътувам с реис. Никакво неудобство не виждам в това, даже напротив. Освен това вътре в града ако трябва човек да пътува някъде с градски транспорт или колело стига много по бързо до всяка точка отколкото с кола. Мога да изброя още много неща, като предимства, но ставам вече досаден.
                        Много съществен все пак е и човешкия фактор. Има хора, които обичат спокоиствието и да си имат градинка, където да си гледат цветя или домати - все тая. Има и такива, които обичат шумните места. Аз, като човек бил и от двете страни на палачинката определно приспадам към втория тип. Освен това обичам, като изляза да стъпя на тротоар, а не в кал. Колкото за цените на имотите, не мисля че в идеалния център, който е доста малък ще паднат цените, даже напротив. Но пък за квартали, като Люлин, Обеля, Надежда, там и 100 Е са много. По-добре да живея във Владая или Перник и да пътувам свсеки ден до София.

Коментар

• За мен най-добре уреденият квартал в София е кв."Изток" - района на Интерпред(с всичките му условности).

Метро, Цариградско шосе, засилено дипломатическо присъствие (което предполага едно по-добро ниво на сигурност), има и тихи улички на метри от данданията .
                          Ако се уреди човек и с едно подземно гаражче...

Не казвам, че е перфектен квартал - презастрояването го засегна много сериозно и него, но все пак не мисля, че има по-добро място за живеене в София-град.

Коментар

• Бях за няколко дена в Пловдив, всеки път им завиждам-хубав град, атмосфера и представяте ли си - нямаше НИКАКВИ коли в пешеходната зона и парковете!!!
                            В София доста гадно стана...

Коментар

• Няма да получите отговор кой е най уредения квартал на София защото няма такъв.Навсякъде е мизерия и мръсотия.И причината за това са ниските данъци и факта че навсякъде в един блок живеят семейства с месечни доходи 500лв и такива с 5000.Правиха няколко опита но всичко си стана както преди.Явно съдбата на България е циганска.

Коментар

• Първоначално изпратено от vajvaj
                                Първоначално изпратено от cymru
                                Първоначално изпратено от ixeos
                                Добре, *към момента*, кой е най-уреденият квартал в София с всички условности, че като цяло нивото е несъпоставимо с това в белите части на Европа? Интересно ми е дали ще се очертае фаворит във форума.
                                А де! И аз това се питам ама отговора ми убягва ли, що ли?
                                Най-добре уреденият квартал на София е Пловдив!
                                - спокоен, усмихнати хора, що годе чист, с мека зима, по-малко дупки, на един час път от центъра (има си и влакче до там), на 3 часа път от морето.
                                Напълно съм съгласен. След 7 год впрочем ще се пътува за по-малко от час с влак между София и Пловдив (от център до център) и това напълно вече отговаря на определението квартал ! )

Коментар

Working...
                                X