IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви са реалните цени на имотите в София?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Викторе ето ти един линк да прочетеш и да сравниш с нашите доходи:
    http://imoti.investor.bg/?cat=122&id=96848

Ако те марзи да четеш ето наи-важното:

Според проучването цената на апартамент в Хонконг е над 10 пъти по-голяма от размера на годишните им доходи, което е най-много от включените в проучването 272 града и имотите там получават рейтинг „крайно недостижими“ заедно с Лондон, Сидни и Ню Йорк.

Коментар

• Re: .....

Първоначално изпратено от Viktor_Tzvetanov
      Първоначално изпратено от zloblivi_podritvaniq
      както мое вели4ество спомена преди време в този форум - средна реална цена
      на жилище в София след 1 година - пидисе евро на квадрат
      100% си прав, след време с дохода ми за 1 месец по апартамент ще си взимам
      дохода ти за един месец скоро ще стане въображаем
      Що? Ще ми вземеш бизнеса ли ?
      бизнеса ти произвежда и изнася 90% от продукцията си за външния пазар или е 90% за вътрешния? от това ще зависи дохода ти...
      mWPCloud.com

Коментар

Що? Ще ми вземеш бизнеса ли ?

Коментар

Коментар

Коментар

• .....

Коментар

• Първоначално изпратено от Веско
                Първоначално изпратено от yerdna
                Такива с панелки за по 1-2-3К Евро на квадрат са обикновени провинциални прошляци, дето са се видели с малко пари у Софето (разбирай - заплата 1000 лева, което изглежда колосална сума на фона на 200 лева заплата в родното градче) и са решили, че са хванали дядо Господ за шлифера.
                Ако си бачкал като куче, издигал си се по трудния начин, благодарение на собствените си качества и умения, а не на връзки и познанства, ако си се квалифицирал все повече и повече, ако си почнал с малко, а сега имаш много, ако не си забравил къде си бил някога и къде си в момента - тогава НИКОГА няма да дадеш толкова пари за жилище. Защото знаеш цената на парите, знаеш как се изкарват и как е когато ги имаш и когато ги нямаш. И не си склонен да пълниш гушите на всякаква мошеническа паплач - банкери, брокери, предприемачи - с твоите изкарани с толова усилия пари.
                Yerdna, имам те за над средното форумно ниво, но тука нещо логиката ти ми убягна. Не говоря дали е неизбежен срива или какви са реалните цени. 1000 лева си е наистина сериозна заплата на фона 200 в нашто село. Това е в ПЪТИ повече. И като противопоставяш селяните дошли за 1000 лева на такива като тебе "издигнали се по трудния начин" оставам с впечатлението, че такава заплата се дава на всеки прошляк у Софето. Та ако има няква ваканция във вашта фирма и е дават за нищо, свирни да дойда. Няма да те изложа и хем ще раздвижа малко пазара на имоти
                Ами общо взето ако си сравнително млад, образован, с чужд език и компютърна грамотност, не е никакъв проблем да си намериш работа за 1000 лева в София. Оня ден бакалинът под нас ми се оплакваше, че не можел да си намери продавачка. Дава 25 лева на ден и няма желаещи. А 25 лева на ден си е 500 - 550 лева на месец откъдето и да го погледнеш...

Коментар

• polopota цени под 500 евро едва ли ще видим.Рано или късно старите блокове ще почнат да се събарят.Обитателите им къде ще отидат?Хората с пари щели да си строят къщи около София.Би ли казал къде е това около София.Освен терени за такива строежи трябват и комуникации и много пари.Колко хора имат пари?А манталитета български????Българите не искат да живеят в къща те искат апартамент.Къщата има двор външни стени покрив все неща за които трябва човек сам да се грижи и отделя пари.Къде по лесно е за тези неща да искаш да се грижи държавата и общината.Мисля си че пораженията които са нанесени в гена на българите няма да се оправят скоро и без намеса от северни или западни народи.

Коментар

• 100 евро/кв за панел в Софето си е доста оптимистична цена.

П.П. Да нямате предвид собственикът да плаща по 100 ойро, за да си разкара панелката?

Чиърс!

Коментар

• Гледам, че сте отворили нова тема за имотите, все едно предишните 4 или 5 не бяха достатъчни, но нека има и нещо ново Повечето от спорещите тук едва ли са правили сделка в последните 2-3 месеца, а аз участвах в такава и ще си пусна мнението (не съм брокер и не искам да имам нищо общо с тази паплач) Предварително предупреждавам, че писанието ще е дългичко, та който не му се чете, ще удебеля най-важното и нали съм добра душа, ще ви го пусна тук, а няма да си направя блогче, че да си начеша крастата, като си броя кликчетата
                      Увод:
                      Мой приятел си търсеше жилище при следните параметри - до 80-85К, ново стрителство, 3-стаен, около 100 квадрата (минимум), с възможност за паркомясто, в един от следните "елитни" квартали - Стрелбище, Лозенец, Гео Милев, Бели Брези, Хиподрума, Изток. Аз бях помолен да помогна при юридическото оформяне на документацията, така че може да се каже, че съм доста наясно с амтерията.
                      Сделката:
                      Търсенето продължи около 2 месеца, като брокитата ни скъсаха нервите
                      - имаше случаи, в които се предлагаха абсолютни коптори, след като изрично се изисква ново строителство (на мен ми губеха времето),
                      - имаше случаи, в които цената се вдигаше на секундата, в която се проявеше по-сериозен интерес - ей, сега чака един тука с кинтите, ама нали съм ви обещал, първо на вас го предлагам
                      - имаше случаи, в които искаха цялата сума наведнъж и то кеш и т.н. и т.н. - убедих се, че от родните брокита нищо не става, но за съжаление те са се впили в системата и сделка без тях не става, а участието им се изразява в това да те заведат до мястото. Много ми е интересно защо няма поне един нормален сайт, в който да продават собственици или инвеститори, но без брокита....
                      В крайна сметка сделката беше сключена при следните параметри - 3 стаен, ново строителство, с акт 16, намира се точно на парк (не до парк или от блока да се вижда парк, а на парк, т.е. построен е на 5 метра от зелените площи на парка) в един от горепосочените квартали, с паркомясто, с мазе, общо 110 квадрата, на 4-ти етаж за общо 85К евро - реална сделка от последните 3 месеца.
                      Доводи в подкрепа на ъпа в Софето:
                      - фетиша на българина към имоти, допълнен с финансовата му неграмотност ще води до постоянно търсене на имоти
                      - пораздвиженото банково кредитиране - според мен това е основната причина за ъп на имотите - българина обича имотите и мрази наема (заем се изплаща, наем - не - и товаако не е народопсихология) - ако пак го финансират на 100% и му искат 100 кинта остатъчен доход,съм убеден, че пак ще има балонче в имотите
                      - намалялото строителство на имоти
                      - почти пълната липса на качествени имоти - нещо различно от панел, първи етажи, манастирски ливади и т.н.
                      - продължаващата експанзия (макар и силно намаляла) на селтици към софето, както и ясното желание на останалите да си закупят нещо - да има
                      - София все пак, макар и да е пълна кочина, е столица на държава от ЕС
                      Доводи в подкрепа на дауна на имотки в Софето:
                      - Намалялото банково кредитиране - основен виновник за ъпа преди, сега пък е виновник за дауна
                      - липсата на достатъчно кеш в желаещите да закупят имот - дори и да получаваш добра заплата, ако нямаш поне 25К евро (15К самоучастие и 10К за обзавеждане и това при неразточителство), то просто няма смисъл да се пробваш.
                      - финансирането на панеляците на 50% - това хептен убива мераците на основните купувачи - селтиците, търсещи двустаен до 35-40К - трябват им поне 20К самоучастие+10К ремонти и то за мизерна панелка в Обеля%, Софийско
                      - липсата на качествени имоти - основната част от имотите в Сф са пълен шит - панеляци в крайните квартали или 100 годишни тухли със смрадливи бабички в по-престижните - ами едва ли нормален човек би си набил торбата с парите в подобно нещо, но луди винаги има
                      - намалелият поток от селтици в Софето
                      - демографският срив - той не касае особено София, но все пак
                      Заключение:
                      Нормалните имоти, като този цитиран по-горе, предполагам, че са намерили дъното си на тези нива (700-800 евро/квадрат), кимитата имат още да падат, особено ако банките не ги подпрат, но това ме съмнява да стане. За съжаление Бг върви към тотална криза, ако ББ не направи нещо различно от плямпане, но ако влезем в криза подобна на тази от 97, имотите ще са най-малкият проблем. Смятам, че ако купвачът има всичкия кеш необходим за сделката, то би могъл да изчака и да си вземе и по-ниско (включително и нещо по-интересно), но ако няма кеш, а се надява на банков кредит, то може би сега е доста удачен вариант (ако си търси нещо за живеене, а не за инвестиция - имтите в Бг не стават за инвестиция) - ако цените на имотите паднат още - едва ли ще се намери банка да го кредитира, просто защото ще сме в дива рецесия и държавната заплатка няма да му стига за кредитчето,щото условията ще са още по-затегнати.
                      Всеки сам решава кога, колко и как да се набута/спечели - пари ми дай, акъл не ща
                      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо
                        Първоначално изпратено от индианеца
                        Цената в момента е около 700Е. Не мога да разбера какво се пънете с тези 100Е/м2, след като никой не очаква подобни цени.
                        Аз също смятам че цени под 500 евро са нереалистични.Цени 100-200 евро няма да има.Но по големия проблем са качеството и здравината на новото строителство.Нямам никакво намерение да купувам просто се забавлявам с тази тема.Някои по цял ден обикалят и като нямат пари си изливат чувствата във форума а други пък заслепени от алчност искат по 150000евро за софийски коптор.И двете страни трябва да се събудят и да спрат сънищата.Кога ли ще дойде отрезняаването????????????
                        Цени под 500 евро много скоро ще бъдат реалистични. Около 500 евро ще бъде цената на новото строителство. Панелните апартаменти може и до 200 евро да паднат.Скоро хората, които имат пари ще започнат да си строят къщи до София. Така е на Запад, вероятно и тук ще стане така. Освен това кризата и демографските проблеми допълнително ще смъкнат цените. В дългосрочен план дори очаквам появата на китайци и виетнамци в гетата на София. Много скоро ще свършат младите хора, които ще искат да са заробят за 30 години към банките. Всичко друго, което ще се строи ще е предимно в графа "пране на пари" и няма да определя пазара.

400-500 евро ново строителство

200-400 евро панелни апартаменти

Това при положение, че не ни сполети гръцкият сценарии.

Коментар

• Re: Пепи

хх

Коментар

• Първоначално изпратено от emos
                            А не мислиш ли, че цените на апартаментите се определят от тези на наемите, м?
                            Чакай са да видя, ако всички тука са прави и цената трябва да е 100евро на кв. дали ще стой някой под наем на 400-500лв или ще си купи някой едностаен за 4000евро
                            И ако бяха по толкова дали 1-2ст щяха да се търсят при положение, че всеки ще може да си позволи мезонет в лозенец ?
                            Ами колкото и невероятно да ти звучи 90% от пишещите тук са прави.Ако цената е около100евро поне половината от тях ще се явяват като потенциални купувачи,а другата половина ще изчакат още малко.Тъй,че реалната цена е някъде около стоте и малко по ниско.
                            майко мила

Коментар

• Първоначално изпратено от MRP
                              Абе не мога да разбера какво само го приказваме тоя 35 год. панел ???? Някой търси 35 год. панел ли кво ????

А иначе Димитър, първото което ми прави впечатление е че тогава един хляб е бил 29 ст., а сега е 90 ст.
                              Хей , MRP, то и сега хляба е 29ст. в кауфланд!! А, за панелите крайно време е да се сетят, че има амортизация, а продавачите им да се сетят на какви цени са ги придобивали навремето! Кой както иска да го разбира.

Коментар

• Re: Пепи

Първоначално изпратено от Dimitar.
                                Първоначално изпратено от supertrader
                                Цената на жилище няма как да е по ниска от разходите които се правят за неговото построяване , тези които си строят и плащат в момента знаят и цената каква е и то минималната.Другото е простота при това - свещенна.
                                А колко струва в момента 35-годишен панел?
                                През далечната 1975 е струвал 10-12 000 лева, при средна заплата 120 лв.
                                Ако се равняваме по заплатите, то сегашна цена около 60 000 лв. Амортизация от 1,5% годишно (смятам 65 - 70 години период на използване) х 35 = 52,5% => сегашна цена от гледна точка на разходите 28 500 лв.

Къде греша?
                                Продължавайки логиката ти не си прибавил данъците............., но това няма значение. Ти бъркаш фундамента - цената е тази която е склонен да плати купувача, а той се ръководи единствено от търсенето, полезността и своята платежоспособност. Не е изключение и цена съвсем различна от себестойността в посока надолу. Може и 150 евро, а и по ниска.

Коментар

Working...
                                X