IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Прогноза за цените на жилищата

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bobibest
    Вадя си хляба от имоти и то само на търгове . В момента апартаменти - слънце няма кой да ги погледне на цена от 550 - 600 евро кв. м. Защото трябва да се плаща кеш , а пари няма .....Сега има около 200 оферти за София , след 1 месец ще станат около 1600 . Не знам кой ще изкупи всичко това ,а цените си падат здраво . Така че пазара на имоти според мен е някъде в зоната на здрача и там ще си остане дълго време
    Преди време прогнозата ми беше 600 евра за читаво строителство в София. По-надолу от това ще е шип "за обиране на стопове" и потапяне на ипотекари. Сметката е проста: парите търсят доходност. Търсили са и по време на Древна Гърция, търсят и сега. Паричен закон.

В последните 30 год. обстоятелствата са подобни (общ икономически цикъл, характеризиращ се с намаляващи лихви от страна на централните банки, заради натиск от олигархчетата да им се вдигат активчетата с кредитни балончета). Факт. Колкото повече свободни пари, толкова повече се раздува паричната маса и доходността от активите пада, за сметка на тяхната цена (която се плаща от новите пазаруващи).

Накратко: безимотните, тези без акции, тези без кеш, тези без активи имат 2 опции: да плащат наем за същите тези активи (апартамент под наем, пари под наем = кредит и т.н.) или да си ги купят. По време на всеобщ икономически пир и замайване, масата не може да оцени реалната стойност на тези активи и пазарува под слогана: "купувайте, че не останаха". Имоти на P/E=30, акции на P/E=40.

Малко скъпо, но кой да сметне. Сега всичко е нормализирано. Дори е толкова нормализирано, че всички пазари не могат да намерят посока = баланс.

фондов пазар в БГ: P/Е = 13 (ок, inverted P/E = доходност на год. = 7-8%)
    фондов пазар в САЩ: P/Е = 20 (ок, inverted P/E = доходност на год. = 5%)
    имоти в САЩ: доходност ~ 6-7% на год.
    имоти в БГ (София): доходност вече ~ 7-8 % на год. (без капитализация)
    (4 евро наем кв.м./мес. x 12 мес. / 600 евро кв.м. = 8%)
    ДЦК в Европа: доходност м/у 3 и 6-7 % год.
    Трежърис в САЩ: хммм балониада, питайте Талеб
    Депозити в БГ: ок. 8.5% вече, бяха 9.5% (чист балон по много причини)

Парите имат цена. Активите също. Историята в последните 200 год. (без да броим екстремни периоди на хиперинфлация) доказва, че активи с доходност под 3-4% се сриват и си нормализират цената. Такива с доходност над 10% си покачват капиталовата стойност и доходността им пада. Неслучайно средното историческо P/E на S&P500 е около 15, което прави ~6% на год.

Сега всеки да смята отново къде ще инвестира и как. И без глупости от сорта "имотити ша станат 100 йевро, динята 10 стотинки, софикса 200."

p.s.: 200 имота на публична продан за София при 2 годишен имотен мечи пазар в БГ (и 4 год. в САЩ) е нищо!!! Има фондове, на които само един от комплексите им е по 200 имота. Това, че банките не отварят сергията за имоти и не продават масово също е показателно. А те много добре знаят с колко милиарда тухли са напълнили тефтерите. И знаят, че клонът, на който стоиш е по-добре да остане цял, отколкото да си го резнеш сам.

Другият ключ от загатката е ERM2. Може да стане и за 3-4 год., ако има олигархична воля за евтин кешов ресурс. Може и да не стане в следващите 20. А еврозоната е предпоставка за нов локален бичи пазар - на всичко. Заради ниски лихви, евтин ресурс и отпушване на блокирания резерв (който ще бъде изхарчен така както Андреа си празнува рождения ден - скандално, бързо и безкомпромисно). Въпросът е дали политическите мутрогарси го искат.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
      Ако политиците ни не бяха такива тъпаци до сега да са издали някой закон от типа на - Имаш жилище, стои празно повече от 6 месеца, качва му се данъка. Една година - качват ти го още повече в геометрична прогресия. Поне за мен това са загробени пари. Платени веднъж, но не вадят нищо, полза от тези жилища няма и само събират студ на околните понеже някой тъпак решил, че да има апартамент който да стои празен е супер инвестиция. Пък в същото време млади семейства, се чудят как да вържат двата края и нямат почти никакъв изход, защото ако + другите разходи плащаш и жилище е почти кауза пердута да се измъкнеш от калта като си принуден да харчиш всичките си доходи, че и отгоре.
      В западна Европа поне има малко ред, ама там е Западна Европа, а тук Бреговица както казва Асеня 1-ви Почти всички страни там има тавани на наемите. Примерно в Берлин искаш нам си кое жилище, но от общината са казали - наемът може да е от толкова до толкова Евро. Не повече.
      Eй, гледай за има няма две години ще осъзнаете, че не било толкова глупости дето ви ги говоря. Откога казвам, за всяко жилище в което не се живее (основно дет му викат сега) 1000 лева данък. И по принцип ниски подоходни-високи имуществени данъци. това е решението за бананови републики с малко богати и много бедни. Ама политиците ни не са тъпаци ами просто един такъв закон удря тях. Да не са луди.
      п.с. И никакви детски добавки!
      п.с.2 И средната заплата във Варна е около 450 лева чисто.

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna
        Първоначално изпратено от Jay Gould
        Първоначално изпратено от yerdna
        Смятайте старата цена на жилищата от предната стагнация 1998 - 2001 г. (дъното на пазара тогава) + инфлацията от тогава до сега, + новия БДС стандарт (Изолации, дограма и подобни, ако е нова или ремонтирана сграда и апартамент), + новите данъци върху имотите, + 10 % графа други.
        Грубо някъде това са цените.
        В България откак се помня някъде с една средна месечна заплата се купува половин метър жилищна площ.
        Наемите в голям град като Варна пък винаги са били една средна заплата за чиста, но необзаведена гарсониера някъде в по-краен квартал.
        Извинявай, ама... Ако наемът на една необзаведена (!) гарсониера (!!!) е една средна заплата, кой тогава може да си позволи да живее под наем???
        Питай някой който живее под наем. Вече 10 години не съм, но покрай половинката виждам и какви са цените, въпреки, че тя е на друг сегмент още по-скъпи (от 300 Евро на горе). Има и коптори, точно коптори и за по-малко пари от средна заплата, не знам кой живее в такива, макар да съм виждал да се дават под наем лазещи хлебарки, мазета (наричат ги сутерен ), гнили подове и тавани, мухъл както и липсата на баня - (Градската баня е близо, ще ходите там ). Вероятно ги наемат и тях защото повечето хора вадят едни пари и не разполагат с повече.
        Живял съм 7 години под наем преди да си купя и знам какво се предлага. За по малко от една средна заплата нищо нормално не може да се наеме (Необзаведено).
        За 7 години съм сменил 5 квартири в 90-те до 2000г., но и сега положението не е по-добро.
        А най-тъпото е, че празни апартаменти бол.
        В кооперацията в която си купих стана 10 години апартамента под мен е празен (!) и в него никой никога не е живял! Има още един апартамент над 100 м2 който също е необитаем от 10-тина години.
        В блокът на родителите ми пък (панел) 2 апартамента поне във входа им са така. Над тях и под тях. Купени, но стоят празни от 2-3 години. Може да има и повече, но не съм питал.
        Във Варна е така с много жилища.
        Ако политиците ни не бяха такива тъпаци до сега да са издали някой закон от типа на - Имаш жилище, стои празно повече от 6 месеца, качва му се данъка. Една година - качват ти го още повече в геометрична прогресия. Поне за мен това са загробени пари. Платени веднъж, но не вадят нищо, полза от тези жилища няма и само събират студ на околните понеже някой тъпак решил, че да има апартамент който да стои празен е супер инвестиция. Пък в същото време млади семейства, се чудят как да вържат двата края и нямат почти никакъв изход, защото ако + другите разходи плащаш и жилище е почти кауза пердута да се измъкнеш от калта като си принуден да харчиш всичките си доходи, че и отгоре.
        В западна Европа поне има малко ред, ама там е Западна Европа, а тук Бреговица както казва Асеня 1-ви Почти всички страни там има тавани на наемите. Примерно в Берлин искаш нам си кое жилище, но от общината са казали - наемът може да е от толкова до толкова Евро. Не повече.
        Ми... Аз правя сравнение със София и тук нещата изобщо не са такива. Аз примерно живея под наем в напълно обзаведен тристаен в Бели брези и плащам 300 Евро. Кварталът се води престижен, в апартамента има абсолютно всичко необходимо. Обзавеждането и техниката не са нови, но са напълно приемливи. Единственият проблем е, че дограмата е дървена и доста калпава. Но определено за една средна заплата (в София по моя преценка - около 1000 лева) човек може да получи нещо многократно по-добро от необзаведена гарсониера. Явно във Варна пазарът на наеми е на съвсем друго ниво и ме учудва, че при споменатите наемни нива има апартаменти, които си стоят празни.
        Първоначално изпратено от oldy
        Jay, Тъкмо щях да се ям, че четеш по диагонал Това беше в твоя подкрепа, че специално за Варна при определени случаи наистина може да се дава дори над средната р.з. (което пък беше реплика към друг)
        Не съм тръгнал и аз да се заяждам, дори напротив. Ако съм те засегнал с нещо то било случайно и се извинявам. Съгражданите ни обаче са известни в цялата страна май с този си бизнес ))) Наздраве приятелю и пак извини ако с нещо съм те настъпал.

yerdna, в София мисля, че са малко по-ниски или поне бяха за около 20 тина години. Брат ми там също живя дълги години под наем и като, че имаше малко разлика в цените.
        Сега имам едно приятелче там, за съжаление фалира преди 2 години, замина му и бизнеса и жилището. В момента работи за по 500-600 лева, а наемът му само е 280 и то пак защото бащата на гаджето му го дава под наем. Добре направен, но необзаведен, малка кухничка и спалня +баня. Обаче той и на това не може да изръга, добре че момата му удря малко рамо пък е много работно момче, ама изгоря заради това, че стана поръчител на едни за заем.
        За празните и аз не знам, но има наистина ужасни коптори тука, а и много които стават, но не се дават.
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Смятайте старата цена на жилищата от предната стагнация 1998 - 2001 г. (дъното на пазара тогава) + инфлацията от тогава до сега, + новия БДС стандарт (Изолации, дограма и подобни, ако е нова или ремонтирана сграда и апартамент), + новите данъци върху имотите, + 10 % графа други.
          В България откак се помня някъде с една средна месечна заплата се купува половин метър жилищна площ.
          Наемите в голям град като Варна пък винаги са били една средна заплата за чиста, но необзаведена гарсониера някъде в по-краен квартал.
          Извинявай, ама... Ако наемът на една необзаведена (!) гарсониера (!!!) е една средна заплата, кой тогава може да си позволи да живее под наем???
          Питай някой който живее под наем. Вече 10 години не съм, но покрай половинката виждам и какви са цените, въпреки, че тя е на друг сегмент още по-скъпи (от 300 Евро на горе). Има и коптори, точно коптори и за по-малко пари от средна заплата, не знам кой живее в такива, макар да съм виждал да се дават под наем лазещи хлебарки, мазета (наричат ги сутерен ), гнили подове и тавани, мухъл както и липсата на баня - (Градската баня е близо, ще ходите там ). Вероятно ги наемат и тях защото повечето хора вадят едни пари и не разполагат с повече.
          Живял съм 7 години под наем преди да си купя и знам какво се предлага. За по малко от една средна заплата нищо нормално не може да се наеме (Необзаведено).
          За 7 години съм сменил 5 квартири в 90-те до 2000г., но и сега положението не е по-добро.
          В кооперацията в която си купих стана 10 години апартамента под мен е празен (!) и в него никой никога не е живял! Има още един апартамент над 100 м2 който също е необитаем от 10-тина години.
          В блокът на родителите ми пък (панел) 2 апартамента поне във входа им са така. Над тях и под тях. Купени, но стоят празни от 2-3 години. Може да има и повече, но не съм питал.
          Ааа, не си съвсем прав, има много хра, които се изнесоха и по най-различни причини (носталгия и т.н.) не си продават апартаментите. Кажи го и на морските, които развяват шорти по моретата с цел да си купят 2-3 апартамента, които да държат празни, понеже докато развявали гащи, някой им онодил съпругите и ги развел.
          Не е препоръка... !!!
          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Jay, Тъкмо щях да се ям, че четеш по диагонал Това беше в твоя подкрепа, че специално за Варна при определени случаи наистина може да се дава дори над средната р.з. (което пък беше реплика към друг)

Коментар

Ми... Аз правя сравнение със София и тук нещата изобщо не са такива. Аз примерно живея под наем в напълно обзаведен тристаен в Бели брези и плащам 300 Евро. Кварталът се води престижен, в апартамента има абсолютно всичко необходимо. Обзавеждането и техниката не са нови, но са напълно приемливи. Единственият проблем е, че дограмата е дървена и доста калпава. Но определено за една средна заплата (в София по моя преценка - около 1000 лева) човек може да получи нещо многократно по-добро от необзаведена гарсониера. Явно във Варна пазарът на наеми е на съвсем друго ниво и ме учудва, че при споменатите наемни нива има апартаменти, които си стоят празни.

Коментар

• Първоначално изпратено от oldy
                Yerdna, Jay (по мое мнение) е колкото прав, толкова и не е, или поне базата му данни не е актуализирана. Ако си забелязал, той е от Варна (както и аз), а това по отношение на наемите си е направо частен случай. Мога да дам като пример района около ВМЕИ, където отдаването под наем на млади турски студенти не е особен проблем (не им знам средната заплата). Друг случаен пример: идеален център, хол, две спални, голяма кухня (ул. Цар Асен) – 8 момичета по 170 лв (отново средната заплата не е от значение) ...
                А за кое не е прав Jay ...
                1. Първо, за това, че не е споделил колко е средната заплата във Варна (според мене около 650-680лв, може и да греша)
                2. Средният брой обяви във вестник „Позвънете – Варна” за отдаване под наем на двустайни (не гарсониери) е около 200 – 250 последните 4 месеца и без проблеми може да се договори наем в идеален център за около 400 лв +/- 10%
                Колега, че колко човека във Варна от тия които са наемници вземат по 650-680 лева??? Кой във Варна и за какво дава такива пари? А тези от по 170 лева, влизал ли си в такова? Или пък за студенти. Мор си е от всякъде.
                А сега видях какво си писал - идеален център, хол, две спални, голяма кухня (ул. Цар Асен) – 8 момичета по 170 лв 8 Х 170 колко е ? - 1360 лв. идват за идеален център, хол, две спални, голяма кухня (ул. Цар Асен) - иначе локацията супер.
                А ти би ли живял ако си женен, с жена си с още 6 човека в апартамента, освен ако не сте някоя хипи комуна ?
                Мисълта ми е , ако бачкаш на някой строеж и си бекяр ок, някоя дупка и си готов.
                Ако си студент пак бива, ако мама и татко нямат пари, но ако си женен или не дай си боже имаш дете? С кого ще делиш квартира? Наемаш самостоятелна иначе няма начин.
                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Yerdna, Jay (по мое мнение) е колкото прав, толкова и не е, или поне базата му данни не е актуализирана. Ако си забелязал, той е от Варна (както и аз), а това по отношение на наемите си е направо частен случай. Мога да дам като пример района около ВМЕИ, където отдаването под наем на млади турски студенти не е особен проблем (не им знам средната заплата). Друг случаен пример: идеален център, хол, две спални, голяма кухня (ул. Цар Асен) – 8 момичета по 170 лв (отново средната заплата не е от значение) ...
                  А за кое не е прав Jay ...
                  1. Първо, за това, че не е споделил колко е средната заплата във Варна (според мене около 650-680лв, може и да греша)
                  2. Средният брой обяви във вестник „Позвънете – Варна” за отдаване под наем на двустайни (не гарсониери) е около 200 – 250 последните 4 месеца и без проблеми може да се договори наем в идеален център за около 400 лв +/- 10%

Коментар

• Първоначално изпратено от Mr_crash
                    Jay, в момента с една средна заплата се наема обзаведен тристаен лукс в центъра на Бургас. В гетото М.Рудник продават новото по 280 евра м2 ама няма будали.
                    Има път надолу още, 300-400 евро на тапа ще е цената в ЦГЧ след година.
                    Абе в Бургас е по-тънко но ) Знаем го тоя лукс Няма, не вярвай на обявите, защото между тях има и много фалшиви (Ах , току що го наеха, но имаме още един ) . Абе направо не им завиждам на тия под наем, щото и аз съм минал от там. И колко е наема на лукса? Ей сега питай мойта - брр.. около 200 евро е наема на панелка на чаталджа (гарсониера) - викам обзаведена ли? , а тя .. бля - образведена ) Аз най не проумявам как ако имаш жилище поне под наем няма да го дадат да си изкарат парите за данъци поне. Та то ако никой не живее жилището се скапва. Гледам апартамента под мен. Направен, а направо заминава на кино. Балконите му се пълнят с вода, каналите се запушват, влага и мъхъл, понеже няма кой един прозорец да отвори.

Коментар

• Jay, в момента с една средна заплата се наема обзаведен тристаен лукс в центъра на Бургас. В гетото М.Рудник продават новото по 280 евра м2 ама няма будали.
                      Има път надолу още, 300-400 евро на тапа ще е цената в ЦГЧ след година.

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna

Коментар

Коментар

• Абсолютно достоверна . Толкова са имотите на които в момента приключват описите ,което означава че максимум да месец са на пазара Смятай за какво става дума

Коментар

• Първоначално изпратено от bobibest
                              Вадя си хляба от имоти и то само на търгове . В момента апартаменти - слънце няма кой да ги погледне на цена от 550 - 600 евро кв. м. Защото трябва да се плаща кеш , а пари няма .....Сега има около 200 оферти за София , след 1 месец ще станат около 1600 . Не знам кой ще изкупи всичко това ,а цените си падат здраво . Така че пазара на имоти според мен е някъде в зоната на здрача и там ще си остане дълго време
                              Tова достоверна информация ли е, или твои прогнози?

Коментар

• Вадя си хляба от имоти и то само на търгове . В момента апартаменти - слънце няма кой да ги погледне на цена от 550 - 600 евро кв. м. Защото трябва да се плаща кеш , а пари няма .....Сега има около 200 оферти за София , след 1 месец ще станат около 1600 . Не знам кой ще изкупи всичко това ,а цените си падат здраво . Така че пазара на имоти според мен е някъде в зоната на здрача и там ще си остане дълго време

Коментар

Working...
                                X