IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Купувам парцел около София – но къде точно?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• beinsa, графиката която даваш от 1983-та е точно това което отричаше - графика показваща само едната страна на монетата Точно 1983-та е последния спад и след това се наду сегашния балон.

Именно това поскъпване на НИ което далеч изпреварва инфлацията е балона при НИ. Ако за тези 26 години вземеш примерно 5% годишна инфлация и приравниш цените, то в сегашни пари къщата тогава е струвала не 30 000, а 107 000. Или ако сега очакваме сходно дъно, като гледаме графиката, то цените трябва да паднат с 50% от върха

Коментар

• Любители на банковите сметки, ето тук може да си направите сметка, каква инфлация следва в ОК.

Сложете тренд-а тук и на цените на НИ и ми кажете, къде върви по-рязко нагоре в % изражение.

Въпрос за 20 хиляди паунда.
      BG-TRAFFIC

Коментар

• Average House Prices in the UK according to Halifax, 1983 to 2009

Source: Lloyds Banking Group

Ето това имам предвид. Тренд-а е определено нагоре.

По-важно е какъв е изводът. А, той е че е най-изгодно да се купува най-надолу от тренд-а и да се продава най-нагоре от него.

В момента в Обединеното Кралство вече са под тренд-а и след като стигнат скоро дъното сами се сещате какво следва.

Забележете, че жилищата поскъпват от GBP 30,000 до GBP 150,000 само за 26 години и то с включения спад от последните 2 години.

Каквато и инфлация да е имало в ОК (държава с относително ниска инфлация), след като се вземе предвид и рентата, нещата стават от ясни по-ясни.
        BG-TRAFFIC

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten

Определено не е така. Виж пак графиките.

Ако това което казваш е вярно, то ако преди 100 години е трябвало да се работи 5 години за да се спести за жилище, сега би трябвало да се работи 1000

Истината е съвсем друга. Има моменти, когато настъпва някаква еуфория и цените стават невероятно високи, после пък има депресия и цените стават невероятно ниски. Т.е. движението наподобява една синусоида, а не права. Като сложиш инфлацията синусоидата става като твоята графика от вчера, а правята става с наклон. Като цяло който не действа като стадото, а има дупе да му се противопостави - той печели, като купува близо до дъното и продава близо до върха.

Ето например на тази графика:
          http://images21.snimka.bg/004125365-big.jpg

Ако продадеш на точка 1,2 или 3 и после купиш около точка 4 ще си на доста по-голяма печалба, отколкото ако купиш на точка 1,2 или 3 и стискаш до точка 5-6.

Когато не гледаш инфлацията и не сравняваш с доходността от друго действие, то за 30 години винаги ще си на печалба, защото парите се обезценяват.

Вземи златото например. 1981 е било 800 долара ама е било 2-3 пъти по-скъпо от сега, въпреки че сега е 1100
          Добре, всеки знае че цена/време е синусоида.

Сега нанеси трендовата линия върху нея и я погледни. Тя е възходяща. Не е ли така?

Инфлацията/дефлацията, както и рентата също много лесно могат да се вземат предвид, но тенденцията е същата.

Знаеш ли защо става така? Това е въпросът. Не дали, а защо.

П.П. Имаш ЛБ от мен.

П.П. 2. При златото нещата са коренно различни и несъпоставими.
          BG-TRAFFIC

Коментар

• Първоначално изпратено от beinsa
            Мисълта ми бе, че в края на имотния балон (на дъно) цените са по-високи от началото на балона (на дъно), дори ако се вземе предвид инфлацията, а и рентата.

Изключения има винаги, но когато се върнем 2, 3 балона назад пак се потвърждава горното...

Това е което имам аз предвид. Ако някой знае някой прецедент, нека го сподели с официални данни в графика.
            Определено не е така. Виж пак графиките.

Ако това което казваш е вярно, то ако преди 100 години е трябвало да се работи 5 години за да се спести за жилище, сега би трябвало да се работи 1000

Истината е съвсем друга. Има моменти, когато настъпва някаква еуфория и цените стават невероятно високи, после пък има депресия и цените стават невероятно ниски. Т.е. движението наподобява една синусоида, а не права. Като сложиш инфлацията синусоидата става като твоята графика от вчера, а правята става с наклон. Като цяло който не действа като стадото, а има дупе да му се противопостави - той печели, като купува близо до дъното и продава близо до върха.

Ето например на тази графика:

Ако продадеш на точка 1,2 или 3 и после купиш около точка 4 ще си на доста по-голяма печалба, отколкото ако купиш на точка 1,2 или 3 и стискаш до точка 5-6.

Когато не гледаш инфлацията и не сравняваш с доходността от друго действие, то за 30 години винаги ще си на печалба, защото парите се обезценяват.

Вземи златото например. 1981 е било 800 долара ама е било 2-3 пъти по-скъпо от сега, въпреки че сега е 1100

Коментар

Мисълта ми бе, че в края на имотния балон (на дъно) цените са по-високи от началото на балона (на дъно), дори ако се вземе предвид инфлацията, а и рентата.

Изключения има винаги, но когато се върнем 2, 3 балона назад пак се потвърждава горното...

Това е което имам аз предвид. Ако някой знае някой прецедент, нека го сподели с официални данни в графика.
              Не е вярно това.
              Дъното на имотния балон в Щатите още не сме го видели. Ако съдим по графиката, след двата предишни бума от 70-те и 80-те цените са спадали до нивата отпреди бума. Общо взето. след войната се поддържа едно постоянно ниво от около 110% спрямо началната стойност. Тоест, едно стандартно жилище е струвало през 1997-а точно толкова като относителна стойност, колкото и през 1947-а. А ако вземеш за начална точка примерно 1895-а, където се вижда, че има голям пик, и теглиш една права до 1995-а, се вижда, че трендът е низходящ. Ако пък сравниш 1921-а с 2006-а, налице е огромен скок. Тъй че всичко зависи от изходните данни :-)

Коментар

Първоначално изпратено от beinsa
                Ако се сравни с цените 2030 ще е много напред.

П.П. Никога не съм казвал, че има постоянно поскъпващо нещо. Т.е. цената на всикчо може да расте и пада. Просто казвам че, има дългосрочна тенденция.
                Не трябва да забравяме инфлацията/дефлацията...

Например ако погледнеш балона на Япония, то 30 години след спукването му неуспешно се борят с падащите цени...

BG-TRAFFIC

Коментар

Ако се сравни с цените 2030 ще е много напред.

П.П. Никога не съм казвал, че има постоянно поскъпващо нещо. Т.е. цената на всикчо може да расте и пада. Просто казвам че, има дългосрочна тенденция.
                  Не трябва да забравяме инфлацията/дефлацията...

Например ако погледнеш балона на Япония, то 30 години след спукването му неуспешно се борят с падащите цени...

Коментар

Първоначално изпратено от beinsa
                    Мерси за графиките. Те доказват моята теза за постоянното поскъпване в дългосрочен план. Като пуснеш една права линия от самото начало до самия край на графиката, то тя е възходяща.

Колкото до по-долното ми мнение, там дори не съм включил приходите от наем. За земята се взема рента все пак...
                    Ми не доказват никакво постоянно поскъпване, защото е много важно кога купуваш. Например купилите апартамент през 2007-ма дълго ще си скубят косите.

Няма вълшебно инвестиционно правило! Например някоя баба може да ти каже златото и долара НИКОГА не се обезценяват, ама това го кажи на тези купили злато 1981 или на тези стискащи долари по 2.20 лв... Друга баба пък ще ти каже, купувай земя или жилище. Ама това ако го кажеш на някой ипотекар купувал преди да се спука балона може и да те убие.

У нас прекалено внимание се отделя на инвестицията в НИ, дори повечето хора не са се и замисляли къде другаде може да си сложат парите, за да имат по-висока доходност, а дори и сигурност. Добре че лихвите малко се вдигнаха, та стана модерен депозитния туризъм.
                    Ами естествено, че е важно кога купуваш. Точно в това е хватката да оцелиш момента. Който го е направил е на плюс, който не е е все още на минус и трябва да чака прекалено дълго за да стане на плюс.

Който е купил между 2000-2005 е на плюс. Аз купих 2005 и съм малко на плюс.

Който е купил 2007 е на 0, а който е куил след това е вътре, но ЗАСЕГА. Ако се сравни с цените 2030 ще е много напред.

BG-TRAFFIC

Коментар

Мерси за графиките. Те доказват моята теза за постоянното поскъпване в дългосрочен план. Като пуснеш една права линия от самото начало до самия край на графиката, то тя е възходяща.

Колкото до по-долното ми мнение, там дори не съм включил приходите от наем. За земята се взема рента все пак...
                      Ми не доказват никакво постоянно поскъпване, защото е много важно кога купуваш. Например купилите апартамент през 2007-ма дълго ще си скубят косите.

Няма вълшебно инвестиционно правило! Например някоя баба може да ти каже златото и долара НИКОГА не се обезценяват, ама това го кажи на тези купили злато 1981 или на тези стискащи долари по 2.20 лв... Друга баба пък ще ти каже, купувай земя или жилище. Ама това ако го кажеш на някой ипотекар купувал преди да се спука балона може и да те убие.

У нас прекалено внимание се отделя на инвестицията в НИ, дори повечето хора не са се и замисляли къде другаде може да си сложат парите, за да имат по-висока доходност, а дори и сигурност. Добре че лихвите малко се вдигнаха, та стана модерен депозитния туризъм.

Коментар

• Re: Купувам парцел около София – но къде точно?

Първоначално изпратено от malka_kushta
                        Страхотна дискусия се е развихрила тук!
                        Поздравления за участниците!
                        Живота на дядовците ми е минал в събиране на земя. Земята е решавала и оцеляването и престижа. В другото време, в което живеем - не е същото.

Възникна ми въпрос от това, което сте написали:

Търсене и предлагане или тарикати и спекуланти са определящи за миналото и бъдещето на цените на земята у нас?

Днес бях на оглед в Банкя. Останах с противоречиви впечатления.

Какво мислите за Банкя, като локация за живеене?
                        Попадна ми тази информация. Иначе нека се произнесат хора, които имат визия.
                        http://www.bulgarianproperties.com/b..._v_Bankya.html
                        Мен също ме интересува, макар че е малко далечко от София.
                        Ще си построя малка къща на супер място около София

Коментар

• Мерси за графиките. Те доказват моята теза за постоянното поскъпване в дългосрочен план. Като пуснеш една права линия от самото начало до самия край на графиката, то тя е възходяща.

Колкото до по-долното ми мнение, там дори не съм включил приходите от наем. От земята се взема рента все пак...
                          BG-TRAFFIC

Коментар

Странно, защо винаги се крие по-широкият период от време. Да речем 30-40 години. Ще ми е интересно да го видя за България, Япония и САЩ ако щете...

ПП. За да избегнем бъдещ спор, от сега ще кажа, че ако вземем графика при която не изравняваме с инфлацията, твоята графика от вчера сутринта би била вярна

Коментар

• П.П. Дори бих си позволил да дам пример, като цитирам лице от друг форум:

цена на средностатистически апартамент в средностатистически квартал:

Двустаен 65 м2 - Младост 2 през 2000 година струваше около 12000 долара.

Същия двустен в Младост 2, 2007 година се продаваше на цена 65000 евро.

Пак същия апартамент есента на 2009 година приблизително струва около 50000 евро.

Средно изчислено поскъпване за 9 годишен период /със калкулираното понижение в цената за последната година/ е над 300 % !!! Или около 35 % годишно.

Коментарите са излишни!!!
                              Мисля, че наистина са излишни...
                              BG-TRAFFIC

Коментар

• Прави ли ви впечатление, че повечето извадки с графики свързани с цени на НИ във времето, почти винаги са в много кратък отрязък от време и показват свръх пик и/или свръх спад?! В зависимост от целта на спекуланта, който я е създал.

Странно, защо винаги се крие по-широкият период от време. Да речем 30-40 години. Ще ми е интересно да го видя за България, Япония и САЩ ако щете...

Важна е и дългосрочната тенденция. Аз поне не си спомням цени на земя по 100 Е/м2 или апартамент от 900 Е/м2 да е имало преди 25 години в България да речем. Сега ще кажете, че не е имало ЕВРО, ами да го сметнем в долари тогава...
                                BG-TRAFFIC

Коментар

Working...
                                X