IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Засаждане на гора с инвестиционна цел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Има и "Почвена карта на България" по която много лесно можеш да се ориентираш за вида почва. Всъщност зависи от почвата какви култури можеш да засадиш.А ако има замърсявания -има култури които очистват почвата от тях за даден период от време.А в Пушкаров най-много да попаднеш на една доцентка,която е глуха и само говори,изобщо не обръща внимание какво я питаш
    Имах щастието да мипреподава

Коментар

• По-добре поразпитай местните какво стана с италианеца,собственик на бамбуковата гора в Сандански
      И тогава ще прецениш дали да инвестираш там
      Ходила съм в гората и знам за какво става на въпрос
      :P

Коментар

• егати бамбука! впегатлен съм..........

Коментар

• коко
          имаш ли инфо относно тези проекти?

Коментар

• Аз съм вречатлен от таа работа...
            ...
            бамнбуковената де..
            Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Първоначално изпратено от stoleva
              до колкото знам такива почвени проби се анализират в Пушкаров....
              ето и още една идея, която не е крейзи, щото има такава гора в Сандански (от 30 години !!!):

http://first.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=97

"за" БАМБУКЪТ като бизнес!

Расте с метър на ден. Пречиства въздуха. Може да става на хартия и на какво ли още не. Вирее навсякъде, дори и в България. Изхранва пандите. Спасява тропически гори. Хем трева, хем дърво. Сещаш ли се?
              Бамбукът ми е много любимо нещо. Харесвам го във всякакви форми – скрин, гривна, в ориза в Китайския, като корниз или просто подпрян на стената в ъгъла на стаята. И често го предпочитам, когато се налага да избирам. Доскоро обаче не знаех, че с този си избор правя голяма услуга на природата.

Значи: Използването на бамбук вместо дървен материал, спасява тропическите гори (те имат огромен принос в битката с парниковия ефект и промените в климата и е много важно да ги има). А и обикновените дървета, които правят достатъчно много за пречистването на въздуха от така проблемния въглероден двуокис. Защото: Биомасата на бамбука нараства с 10-30% годишно, докато тази на дърветата едва с 2 до 5%. Освен това при бамбука, използваемата част се реже без да се изтръгва корена и той отново си израства. Бамбукът е трева със структура на дърво, но е много по-здрав и гъвкав от повечето дървета. В същото време е лек суров материал. Бамбукът безапелационно печели първо място за най-бързо растящо растение сред дървените си аналози - филизът му израства в пълната си височина само за един сезон, някои субтропични видове дръпват нагоре с по 30 см на ден, а други с над 100 см. Така че можеш да използваш бамбука интензивно и без угризения като суров материал, след което той си се регенерира доста бързо.

Засаждайки бамбук, пазим природата и въздуха, който дишаме. Бързият му растеж го прави идеален за озеленяването на опустошени гори и територии. Освен това е вечнозелено растение, с потенциала да стигне до 40 м, има над 1000 разновидности, които виреят в най-разнообразни климатични условия – от студени високи планини до топли тропически региони. Среща се в Азия, Африка (южно от Сахара), Америка, Северна Австралия. И макар Европа да няма собствен вид бамбук, той се внася и отглежда лесно, в това число и в България. Бамбуковата горичка отделя 35% повече кислород в сравнение с идентична горичка от дървета (според Envirоnment Bamboo Foundation), а някои видове поглъщат до 12 тона СО2 на хектар. И един много любопитен и важен факт - бамбукът е един от малкото оцелели живи организми след удара с ядрена бомба над Хирошима. Именно с него японците правят и първото озеленяване там през 1945 г.

Има и още една добра причина да се засажда бамбук. Този път става дума конкретно за Китай и за вида Fargesia, който не става за комерсиални цели (защото е с едва 3 см дебелина), но е основна храна за пандите - представлява 99% от диетата им. А тези симпатични мечоци, са на изчезване, както знаеш.

Усещаш ли как ставаш фен на бамбука? Трябва да те зарадвам, че освен теб и мен, има още доста поддръжници на активната му употреба. Фондации, институти и форуми популяризират ползата и многобройните, дори понякога изненадващи, начини за приложението му в ежедневието. Environmental Bamboo Foundation и BambooCraft например. Bamboo Institute търси нови модерни начини за вкарването на огромния му потенциал в употреба, най-вече като материал за дизайн и строителство. Крайната им цел е разбира се разрешаването на проблемите, с които се сблъсква планетата ни.

Наръчник за приложение на бабука: идеален материал за къщи в тропически климат (70% от хората в Бангладеш живеят в такива), става за огради, мостове, скелета, подова настилка, тоалетни, бастуни, кану, мебели, китайски пръчици, съдове и прибори, вази и чаши, играчки, шапки и дрехи, лули, музикални инструменти, често използван материал в изкуството. Новите стебла, т. нар. филизи, са широко разпространена храна в Азия – могат да се варят в кокосово мляко, със зеленчуци, може да стане на вино или ликьор. Много ценно приложение: китайците използват фибрите му, за да правят хартия, която е с високо качество, но това в наше време става само ръчно и в малки количества.

Коментар

• до колкото знам такива почвени проби се анализират в Пушкаров....

Коментар

• Първоначално изпратено от alben4o
                  Добър вечер. Ето една сериозна тема. Та... така. Прекрасно намерение да се прави гора - Столева. Браво! Първа грешка - никакви костилкови видове. Те гора не правят. Т.е. орехи, лешници. Още повече на Петрохан. Ще са измръзнали на първото коляно на предзимния си тогус. В момента по реални цени 1 дка смесена гора - клен, осен, ясен, явор, акация, червен калифорнийски дъб, стрихти, моливни дървета, ели, смърчове, разновидности кедри без значение и разбира се традиционните бук, тетевенски бор и старопланински дъб селекция ДЗГС ще ви струва около 1400 лева - при позитив на разсад през 3-5 метра до 40 фидани в 1 дка във височинен хабитус до 1.60 м. Това е стойността на посадъчния материал без труд. Ако ползвате техника за машинно изграждане на отвор до кота - 0.70 м., заплащате до 30 лева на моточас. За 1 дка технологично се работи до 2 - 3 моточаса. После се фертигира - тори се с NPK и се посажда фидана. За тези операции е добре да ползвате до 3 души персонал - временен. Разход за ФРЗ - ваше усмотрение. Имате задължителна обработка с ПРЗ - инсектоакариациди и фунгициди. До 140 лева разходи за 1дка - торене и пръскане. Това е най важното като стойности, за да си направите своята равносметка и избор. Вписвате видовете в своята гора при ДАГ, регистрирате се и ползвате плюсовете и минусите на нормативната база на РБългария. Правите през годините различни по видове санитарни и олиративни действия. После чакате поне 25 години, като дойде времето Ви оценяват и правите подборна сеч. Успех в реализацията на добитата дървесина. Посочил съм Ви най ценните и стойностни растителни видове,които се развиват и живеят отлично в нашата страна. И пак Ви казвам - елате в Албена и ще ги видите на живо.
                  хубаво е във всяка тема да има и поне 1 компетентен човек - в тази това е този колега!!!
                  и да прибавя към страхотното му мнение, че преди Столевов колега да предприемеш каквото и да е си има схема за вземане на почвени проби (преди време анализа се правеше като се вземаха от 4-те края и от центъра, на 50см дълбочина и се сипват в различни торби и се надписват и т.н.), които се дават за анализ и ти дават писменно предписание КАКВО, КЪДЕ, КАК, КОГА е подходящо да посееш на даден терен!
                  :-)

Коментар

• Няма лошо....

Не правете сметки за след 10 г.!Първо,трудно ще се опази от бракониери!И не си мислете,че бай Мангу е най-страшния от тях!Забравяте ли кой има техника,транспорт и пари да плати на бедняци,цигани,турци,българи,да секат?Второ,мисля,че в следващите 15-20 г.,ако ЕС съществува още,ще се наложат драконовски забрани за сечта в горите,заради климатичните промени!Иначе идеята не е лоша!Но зависи от местоположението и количеството!Ако в близост има водоем и парцела е не по-малко от 10 дка,с няколко бунгала и подържани дървета,полянки и пътеки,ще стане райско кътче,в което много хора биха дошли,независимо от сезона!Но запомнете!Бунгала!А не грамадански,кичозни бетони!
                    Аз знам,че нищо не знам!

Коментар

• bertram
                      alben4o
                      koko

Благодаря ви за съветите! Много ценни! Истината е че както всяка инвестиция трябва да се прегледа отвсякъде и 95% процентовия риск за циганите е много съществен.
                      Alben4o - от колко време се занимаваш с това? С удоволствие бих минал за да поразгледам как е при теб, за съжаление ще могачак следващата година Иначе виждам че имаш много опит и ако споделиш малко ще съм много хепи

Коко - много интересно - не знаех, че има възможност да се продава редуцирани въглеродни емисии от толкова малки насаждения? Ако наистина е вярно разбирам защо е такава борба тези гори около Петрохан и други такива из Стара планина да се изкупуват от едни политици от предишното управление.....
                      Ще разгледам предложението ти относно това - смятам, че иам капацитета за написването на такъв план просто трябва да се поинтересувам къде и какви са условията. Ако имаш повече инфо ще се радвам да споделиш!

bertram - благодаря и на теб за инфото за дървото - както казах и по-долу 25г. е наистина много но засадена земя би струвала и дала след 25г. повече отколкото ако няма нищо на нея - затова не мисля сега че инвестиция от около 10 хил. (хората ги дават за 2 екскурзии на море, 1 кола и 1 айфон за една година) мисля че мога да отделя....Ще проверя идеите на коко и албенчо и двете изглждат разумни и според изчисленията си струва ако не за СО2 то поне за дървесина ако от един декар може да се добие 100 кубика по 250 лв

Коментар

• Дааа,бай Мангау и подобните му са 95 % проблем

Коментар

• При главна сеч - 60 % успех след 25 години - 100 куб.м. средна цена 210 - 350 лева.
                          При възобновителна сеч - 10 % през 10 години - 10 куб.м. средна цена 100 лв.
                          При отгледна сеч - 10 % през 5 години - 10 куб.м - средна цена 60 лева
                          При санитарна сеч - след 5-та година - всяка година до 1 куб.м. - ср.цена 30 лева.

Коментар

• Първоначално изпратено от salaga
                            Дааа, от тази работа най-вероятно няма да се забогатее - богатеят тези дето секат незаконно от готовото.
                            Обаче според разчетите на албенчо, 4 дка залесяване ще струват към 10 хиляди и след 20 години ще си имаш чудесна собствена горичка с птички и катерички, може и виличка да си посадиш там....
                            ако преди това бай Мангау не мине оттам с каруцата
                            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Дааа, от тази работа най-вероятно няма да се забогатее - богатеят тези дето секат незаконно от готовото.
                              Обаче според разчетите на албенчо, 4 дка залесяване ще струват към 10 хиляди и след 20 години ще си имаш чудесна собствена горичка с птички и катерички, може и виличка да си посадиш там....

Коментар

• Първоначално изпратено от alben4o
                                Добър вечер. Ето една сериозна тема. Та... така. Прекрасно намерение да се прави гора - Столева. Браво! Първа грешка - никакви костилкови видове. Те гора не правят. Т.е. орехи, лешници. Още повече на Петрохан. Ще са измръзнали на първото коляно на предзимния си тогус. В момента по реални цени 1 дка смесена гора - клен, осен, ясен, явор, акация, червен калифорнийски дъб, стрихти, моливни дървета, ели, смърчове, разновидности кедри без значение и разбира се традиционните бук, тетевенски бор и старопланински дъб селекция ДЗГС ще ви струва около 1400 лева - при позитив на разсад през 3-5 метра до 40 фидани в 1 дка във височинен хабитус до 1.60 м. Това е стойността на посадъчния материал без труд. Ако ползвате техника за машинно изграждане на отвор до кота - 0.70 м., заплащате до 30 лева на моточас. За 1 дка технологично се работи до 2 - 3 моточаса. После се фертигира - тори се с NPK и се посажда фидана. За тези операции е добре да ползвате до 3 души персонал - временен. Разход за ФРЗ - ваше усмотрение. Имате задължителна обработка с ПРЗ - инсектоакариациди и фунгициди. До 140 лева разходи за 1дка - торене и пръскане. Това е най важното като стойности, за да си направите своята равносметка и избор. Вписвате видовете в своята гора при ДАГ, регистрирате се и ползвате плюсовете и минусите на нормативната база на РБългария. Правите през годините различни по видове санитарни и олиративни действия. После чакате поне 25 години, като дойде времето Ви оценяват и правите подборна сеч. Успех в реализацията на добитата дървесина. Посочил съм Ви най ценните и стойностни растителни видове,които се развиват и живеят отлично в нашата страна. И пак Ви казвам - елате в Албена и ще ги видите на живо.
                                а какви са цените на дървесината на въпросните видове (приблизително) и колко кубика може да се изкарат от 1 декар? Опитвам се да сметна възвращаемостта на инвестицията за 25 години

Коментар

Working...
                                X