IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Засаждане на гора с инвестиционна цел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Изумруденото дърво е много издръжливо, да, така е, но е капризно на вятър и без санитарни обработки с ПРЗ развива гнилостни процеси вътре в ликата на стволовете. Не е за отглеждане от всеки.

Коментар

• Re: Засаждане на гора с инвестиционна цел

Първоначално изпратено от stoleva
      Здарвейте,
      Бих искал да попитам дали някой може да ми каже до колко рентабилно би било засаждането на пуспееща земя с инвестиционна цел. След време 20-25г. да се отсече и продаде дървеният материал. Естествено дървеният материал би бил от по-скъпи видове - бук, дъб, явор.
      Някой срещал ли е подобна тенденция? Знам, че Държавният горски фонд оптуска дори и помощи за засаждане на пуспеещи земи.
      Ще се радвам на мнение.
      20-25г е мнооого

аз бих те насочил да прочетеш малко за paulownia elongata
      ултра бърз разтеж бързорастящо дърво за 5 години височина 30 м и диаметър 30 см.
      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Добър вечер. Ето една сериозна тема. Та... така. Прекрасно намерение да се прави гора - Столева. Браво! Първа грешка - никакви костилкови видове. Те гора не правят. Т.е. орехи, лешници. Още повече на Петрохан. Ще са измръзнали на първото коляно на предзимния си тогус. В момента по реални цени 1 дка смесена гора - клен, осен, ясен, явор, акация, червен калифорнийски дъб, стрихти, моливни дървета, ели, смърчове, разновидности кедри без значение и разбира се традиционните бук, тетевенски бор и старопланински дъб селекция ДЗГС ще ви струва около 1400 лева - при позитив на разсад през 3-5 метра до 40 фидани в 1 дка във височинен хабитус до 1.60 м. Това е стойността на посадъчния материал без труд. Ако ползвате техника за машинно изграждане на отвор до кота - 0.70 м., заплащате до 30 лева на моточас. За 1 дка технологично се работи до 2 - 3 моточаса. После се фертигира - тори се с NPK и се посажда фидана. За тези операции е добре да ползвате до 3 души персонал - временен. Разход за ФРЗ - ваше усмотрение. Имате задължителна обработка с ПРЗ - инсектоакариациди и фунгициди. До 140 лева разходи за 1дка - торене и пръскане. Това е най важното като стойности, за да си направите своята равносметка и избор. Вписвате видовете в своята гора при ДАГ, регистрирате се и ползвате плюсовете и минусите на нормативната база на РБългария. Правите през годините различни по видове санитарни и олиративни действия. После чакате поне 25 години, като дойде времето Ви оценяват и правите подборна сеч. Успех в реализацията на добитата дървесина. Посочил съм Ви най ценните и стойностни растителни видове,които се развиват и живеят отлично в нашата страна. И пак Ви казвам - елате в Албена и ще ги видите на живо.

Коментар

• Напиши си проект първо - програми бол - кеф ти тия от ЕС - кеф ти други възможности свързани с да речем механизмите на протокола от киото за търговия с вредни емисии - да речем Холандците изкупуват редуцирани емисии кат топъл хляб - от това място кат нищо можеш да изкараш с тая гора по къде 100 000т въглероден двуокис годишна редукция - за 5г като им го продадеш по 5 евро тона хехе - въпросът е че има доста хамалогия в писането на такъв род проекти - тия от ЕС стават по - бързичко

Коментар

• Първоначално изпратено от stoleva
            Първоначално изпратено от SA
            и аз изхождам от този факт, че засадена във всички случаи ще струва повече отколкото пустееща - дори след време да дойдат и ВЕИ да искат да слагат пак ще плататят повече аренда - щото не мсиля че има смисъл да се продава
            Да да, те строителите на ВЕИ няма да си харесят някоя гола поляна, ами ще се занимават с разчистване на терена. Да не говорим пък за екоразрешителните.
            истината е че имотът е посрледата на една голяма поляна ще трябва принципно да се съобразяват....
            а относон това дали ще ги има горе или не - не се знае....знам само че за една друга част от Петрохан вече са предвидили централа - изкупила са терен.
            на този имот където мисля за гората даже са слагали експериментална обаче вятъра я бутнал......
            явно са заинтересовани но да видим дали ще имат парите да го направят преди да се е пукнал този балон
            Съмнява ме някой инвеститор да се съгласи да плаща аренда во веки веков, вместо да купи земята и да не се занимава повече. Или ще се споразумее със собствениците да я купи или ще иде другаде. Ветрови места в БГ, колкото искаш.
            Иначе, не те разбирам - експериментите на твоя земя ли са ги праивили? Ако да и я залесиш, може да ги откажеш.

Коментар

• Погледни орехите. Може да купиш готови дръвчета които ще пораснат за 10-15 години. Дървеният материал е от скъпите, а ми се струва, че с навлизането на здравословни начини на хранене, цените на ядки (особенно на орехите) ще продължават да растат.
              А и ореха расте сравнително добре в планински райони.

Коментар

• И първия АДСИЦ за гори е ...

Коментар

ами мислех си 3-4 дка
                  ако е 3-4 декара и е на разтояние по-голямо от 1 км от друга голяма гора и ако е на някое възвишение ... ще се изненадам ако оцелеят повече от 20 % от фиданките ... ама наистина най - добре си е да се консултираш със специалисти ...

Пак успех

Коментар

• Първоначално изпратено от xemus

истината е че имотът е посрледата на една голяма поляна
                    незнам колко е голяма поляната и колко имотът ... по принцип сама гора в голямо поле ще е доста уязвима ... гора до гора най - добре става ... иначе таканаречената санитарна сеч е в пъти повече ако да кажем се засъдят десет декара посредата на петно от десет хектара ... особено с тез придобити природни аномалии напоследък ... иначе прекрасно начинание ...
                    Успех ...
                    good point за това е гората е посредата на поле....аз така или иначе преди дапристъпя към залесяване ще се консултирам с хора или от горското или от някой разсадник. Те ще могат да дадат подробна инфо къде как и колко...
                    отнсно големината - ами мислех си 3-4 дка - може обаче слушайки те за вятъра ад трябва повече да се залеси, за да се пази гората от вятър....

Коментар

истината е че имотът е посрледата на една голяма поляна
                      незнам колко е голяма поляната и колко имотът ... по принцип сама гора в голямо поле ще е доста уязвима ... гора до гора най - добре става ... иначе таканаречената санитарна сеч е в пъти повече ако да кажем се засъдят десет декара посредата на петно от десет хектара ... особено с тез придобити природни аномалии напоследък ... иначе прекрасно начинание ...
                      Успех ...

Коментар

• Първоначално изпратено от SA
                        и аз изхождам от този факт, че засадена във всички случаи ще струва повече отколкото пустееща - дори след време да дойдат и ВЕИ да искат да слагат пак ще плататят повече аренда - щото не мсиля че има смисъл да се продава
                        Да да, те строителите на ВЕИ няма да си харесят някоя гола поляна, ами ще се занимават с разчистване на терена. Да не говорим пък за екоразрешителните.
                        истината е че имотът е посрледата на една голяма поляна ще трябва принципно да се съобразяват....
                        а относон това дали ще ги има горе или не - не се знае....знам само че за една друга част от Петрохан вече са предвидили централа - изкупила са терен.
                        на този имот където мисля за гората даже са слагали експериментална обаче вятъра я бутнал......
                        явно са заинтересовани но да видим дали ще имат парите да го направят преди да се е пукнал този балон

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
                          оо да това е добра идея!
                          трябва да се провери.....

иначе да 30г ама нали трябва да мислим за някаква пенсия....щото ако тр да разчитаме на тази дето сега я внасяме....ужас....както се каза по-долу със сигурност ще струва повече земята ако не е гола а с гора...
                          Кат' те изберат за бизнес-дама по елхите на БГ-то да не ми забрайкаш бирата, ей? - хихи

П.П. Ем, ще ти спретна една човеко-застраховка и няма мислиш за пенсийката. Готова си отвсякъде - хихи
                          дано има за каса бира а не само една )))

Коментар

Коментар

оо да това е добра идея!

иначе да 30г ама нали трябва да мислим за някаква пенсия....щото ако тр да разчитаме на тази дето сега я внасяме....ужас....както се каза по-долу със сигурност ще струва повече земята ако не е гола а с гора...
                              Кат' те изберат за бизнес-дама по елхите на БГ-то да не ми забрайкаш бирата, ей? - хихи

П.П. Ем, ще ти спретна една човеко-застраховка и няма мислиш за пенсийката. Готова си отвсякъде - хихи

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
                                еми ще го мислим с какво ще е - лошото е че на високото не виреят много видове и избора е ограничен - аз в момента съм на 29г. и за 30г. макс трябва да има резултат, за да си струва упражнението
                                Т'ва ти го добавих после, не знам дали го свива?

П.П. Метни си вариант за елхи и да ги шъткаш по Коледа, те по-бързо рипат ( растат ) за 1 годинка и после ги шъткаш по пазарите. Бе, не знам не му разбирам от дърварството - хихи
                                оо да това е добра идея!

Коментар

Working...
                                X