Изумруденото дърво е много издръжливо, да, така е, но е капризно на вятър и без санитарни обработки с ПРЗ развива гнилостни процеси вътре в ликата на стволовете. Не е за отглеждане от всеки.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Засаждане на гора с инвестиционна цел
Collapse
X
-
Re: Засаждане на гора с инвестиционна цел
Първоначално изпратено от stolevaЗдарвейте,
Бих искал да попитам дали някой може да ми каже до колко рентабилно би било засаждането на пуспееща земя с инвестиционна цел. След време 20-25г. да се отсече и продаде дървеният материал. Естествено дървеният материал би бил от по-скъпи видове - бук, дъб, явор.
Някой срещал ли е подобна тенденция? Знам, че Държавният горски фонд оптуска дори и помощи за засаждане на пуспеещи земи.
Ще се радвам на мнение.
аз бих те насочил да прочетеш малко за paulownia elongata
ултра бърз разтеж бързорастящо дърво за 5 години височина 30 м и диаметър 30 см.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Добър вечер. Ето една сериозна тема. Та... така. Прекрасно намерение да се прави гора - Столева. Браво! Първа грешка - никакви костилкови видове. Те гора не правят. Т.е. орехи, лешници. Още повече на Петрохан. Ще са измръзнали на първото коляно на предзимния си тогус. В момента по реални цени 1 дка смесена гора - клен, осен, ясен, явор, акация, червен калифорнийски дъб, стрихти, моливни дървета, ели, смърчове, разновидности кедри без значение и разбира се традиционните бук, тетевенски бор и старопланински дъб селекция ДЗГС ще ви струва около 1400 лева - при позитив на разсад през 3-5 метра до 40 фидани в 1 дка във височинен хабитус до 1.60 м. Това е стойността на посадъчния материал без труд. Ако ползвате техника за машинно изграждане на отвор до кота - 0.70 м., заплащате до 30 лева на моточас. За 1 дка технологично се работи до 2 - 3 моточаса. После се фертигира - тори се с NPK и се посажда фидана. За тези операции е добре да ползвате до 3 души персонал - временен. Разход за ФРЗ - ваше усмотрение. Имате задължителна обработка с ПРЗ - инсектоакариациди и фунгициди. До 140 лева разходи за 1дка - торене и пръскане. Това е най важното като стойности, за да си направите своята равносметка и избор. Вписвате видовете в своята гора при ДАГ, регистрирате се и ползвате плюсовете и минусите на нормативната база на РБългария. Правите през годините различни по видове санитарни и олиративни действия. После чакате поне 25 години, като дойде времето Ви оценяват и правите подборна сеч. Успех в реализацията на добитата дървесина. Посочил съм Ви най ценните и стойностни растителни видове,които се развиват и живеят отлично в нашата страна. И пак Ви казвам - елате в Албена и ще ги видите на живо.
Коментар
-
Напиши си проект първо - програми бол - кеф ти тия от ЕС - кеф ти други възможности свързани с да речем механизмите на протокола от киото за търговия с вредни емисии - да речем Холандците изкупуват редуцирани емисии кат топъл хляб - от това място кат нищо можеш да изкараш с тая гора по къде 100 000т въглероден двуокис годишна редукция - за 5г като им го продадеш по 5 евро тона хехе - въпросът е че има доста хамалогия в писането на такъв род проекти - тия от ЕС стават по - бързичко
Коментар
-
Първоначално изпратено от stolevaПървоначално изпратено от SAПървоначално изпратено от stolevaи аз изхождам от този факт, че засадена във всички случаи ще струва повече отколкото пустееща - дори след време да дойдат и ВЕИ да искат да слагат пак ще плататят повече аренда - щото не мсиля че има смисъл да се продаваще трябва принципно да се съобразяват....
а относон това дали ще ги има горе или не - не се знае....знам само че за една друга част от Петрохан вече са предвидили централа - изкупила са терен.
на този имот където мисля за гората даже са слагали експериментална обаче вятъра я бутнал......
явно са заинтересовани но да видим дали ще имат парите да го направят преди да се е пукнал този балон
Иначе, не те разбирам - експериментите на твоя земя ли са ги праивили? Ако да и я залесиш, може да ги откажеш.
Коментар
-
Погледни орехите. Може да купиш готови дръвчета които ще пораснат за 10-15 години. Дървеният материал е от скъпите, а ми се струва, че с навлизането на здравословни начини на хранене, цените на ядки (особенно на орехите) ще продължават да растат.
А и ореха расте сравнително добре в планински райони.
Коментар
-
Първоначално изпратено от stolevaами мислех си 3-4 дка
Пак успех
Коментар
-
Първоначално изпратено от xemusПървоначално изпратено от stoleva
истината е че имотът е посрледата на една голяма поляна
Успех ...
отнсно големината - ами мислех си 3-4 дка - може обаче слушайки те за вятъра ад трябва повече да се залеси, за да се пази гората от вятър....
Коментар
-
Първоначално изпратено от stoleva
истината е че имотът е посрледата на една голяма поляна
Успех ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от SAПървоначално изпратено от stolevaи аз изхождам от този факт, че засадена във всички случаи ще струва повече отколкото пустееща - дори след време да дойдат и ВЕИ да искат да слагат пак ще плататят повече аренда - щото не мсиля че има смисъл да се продаваще трябва принципно да се съобразяват....
а относон това дали ще ги има горе или не - не се знае....знам само че за една друга част от Петрохан вече са предвидили централа - изкупила са терен.
на този имот където мисля за гората даже са слагали експериментална обаче вятъра я бутнал......
явно са заинтересовани но да видим дали ще имат парите да го направят преди да се е пукнал този балон
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandiПървоначално изпратено от stolevaоо да това е добра идея!
трябва да се провери.....
иначе да 30гама нали трябва да мислим за някаква пенсия....щото ако тр да разчитаме на тази дето сега я внасяме....ужас....както се каза по-долу със сигурност ще струва повече земята ако не е гола а с гора...
П.П. Ем, ще ти спретна една човеко-застраховка и няма мислиш за пенсийката. Готова си отвсякъде - хихи)))
Коментар
-
Първоначално изпратено от stolevaи аз изхождам от този факт, че засадена във всички случаи ще струва повече отколкото пустееща - дори след време да дойдат и ВЕИ да искат да слагат пак ще плататят повече аренда - щото не мсиля че има смисъл да се продава
Коментар
-
Първоначално изпратено от stolevaоо да това е добра идея!
иначе да 30гама нали трябва да мислим за някаква пенсия....щото ако тр да разчитаме на тази дето сега я внасяме....ужас....както се каза по-долу със сигурност ще струва повече земята ако не е гола а с гора...
П.П. Ем, ще ти спретна една човеко-застраховка и няма мислиш за пенсийката. Готова си отвсякъде - хихи
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandiПървоначално изпратено от stolevaеми ще го мислим с какво ще е - лошото е че на високото не виреят много видове и избора е ограничен - аз в момента съм на 29г. и за 30г. макс трябва да има резултат, за да си струва упражнението
П.П. Метни си вариант за елхи и да ги шъткаш по Коледа, те по-бързо рипат ( растат ) за 1 годинка и после ги шъткаш по пазарите. Бе, не знам не му разбирам от дърварството - хихи
Коментар
Коментар