IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Засаждане на гора с инвестиционна цел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ми купи си тая книга

http://www.books.bg/books/10/112146.html?PHPSESSID=-

Коментар

• Първоначално изпратено от alben4o
      Добър вечер. Ама Вие май не работите през деня?

Та, така.... Орехите....и гората. Да!
      Първо благодаря на би гугъл за оценката. Благодаря на столева за поздрава. Обичам си работата и се радвам, че Вие я виждате когато идвате в Албена всяка година. На отговорите за опита - старичък съм вече 42 лета. И във Варна не виреят орехите добре. Свиват листата - бягат на хлорофил, като са млади трябва сериозно манкоцептно пръскане със скъпи ПРЗ - медни тинктури, калий и т.н. Не правят добро изхранване - варовитата и песъклива почва ги смачква, лошо се повлияват от високата соленост на общия зимен агрофон. Давам Ви и пример - знаете ли на какво се вика младо орехово насаждение - на 15 годишно дърво. В плододаване влиза едва след 7-ма година. Прави переста корона, с много дълги и слаби разклонения и има къс ствол който нараства дълго и бавно с годините. А за изходен и ценен дървен материал трябва време. Трупите трябва да са големи, големи - за да има куб.м. Нали виждате масивните орехи на колко години са - 50 - 60. Защитено дърво е, регулаторната база е много взискателна.... И прочие доводи. За ореховите масиви предбалкана на Стара планина. Мъглиж, Гурково, Николаево, Казанлък, Бузовград и Старозагорските плата. По точно северния склон на Средна гора.
      За бамбук- това е паразитно насаждение, пълзящ кофраж. Прави сериозни подпочвени оплетки - това е растение почвоубиец. Изтощава. За да нарастват стъблата на дебелина при нашите кл.условия трябва да се колтучи и прекъсва междувъзлие. Иска специалисти. Расте тънко и високо, лесно в ранните фази измръзва. На Петрохан и от към белите и голи Комски зъбери на Берковица - със сигурност.
      Относно малцинствените тъжнения и доводи, да, голям проблем!!!! Но не е в моята компетенция. Инвеститорски проблем.
      КАкво означава ПРЗ - препарат за растителна защита ли? При подходящо отглеждане не е ли възможно ореховата градина да се създаде и в песачлива почва каквито са около Варна. Благодаря за отговора предварително.

Коментар

• Първоначално изпратено от koko
        Аз не съм коментирал орехите но бих ти дал мотив - орехът не е изгоден за дърводобив въпреки високата си цена защото при отглеждане в гъсти насаждения взаимното засенчване се отразява неблагоприятно на развитието на растенията - на ореха му трябва 10-15 м радиус да диша - на същото място можеш да засееш 10на други дървета, цената на ядките - немога да коментирам тук защото незнам колко ще стъпи ръчният труд който е бая - освен това има торене, две-три ръсения, и тнт тнт - не зная какви са сметките там
        Моята идея бе да създам орехова градина около 15 до 20 декара в близост до Варна. Има запустели парцели , но наистина почвата е песачлива. Не съм специалист затова молбата ми е да ме насочите към специалист в каква област трябва да се насоча за да ми обясни точно как трябва да се обработи почвата преди засаждане, след засаждане дали трябва да се пръска и с какво, да се тори с какво и кога, дали да се полива и други такива подробности. Ще съм Ви благодарен ако ме насочите към специалисти в тази област. Благодаря предварително

Коментар

• дерзай!
          сади та да има какво да сече дървената мафия, че от държавният горски фонд ще става по трудна нелегалната сеч.
          и бленуваните 80000 лв ще влезнат в друг джоб госпожо
          Кой малоумник те лъже с тези цени на дървеният матерял?
          Засади ела и бор, демек чам и ходи да видиш колко струва кубика на фасонираният чам по строителните магазини.
          знаеш ли какви са разходите по отсичане, извозване, транспортиране и бичене?
          250 лв..глупости...200-250 лв в момента е чама по магазините
          Виж ако садиш видове с ценна дървесина е друго. Още по магнетично за мафията
          Успех в маркетинговото изследване!
          Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

Коментар

• Добър вечер. Ама Вие май не работите през деня?

Та, така.... Орехите....и гората. Да!
            Първо благодаря на би гугъл за оценката. Благодаря на столева за поздрава. Обичам си работата и се радвам, че Вие я виждате когато идвате в Албена всяка година. На отговорите за опита - старичък съм вече 42 лета. И във Варна не виреят орехите добре. Свиват листата - бягат на хлорофил, като са млади трябва сериозно манкоцептно пръскане със скъпи ПРЗ - медни тинктури, калий и т.н. Не правят добро изхранване - варовитата и песъклива почва ги смачква, лошо се повлияват от високата соленост на общия зимен агрофон. Давам Ви и пример - знаете ли на какво се вика младо орехово насаждение - на 15 годишно дърво. В плододаване влиза едва след 7-ма година. Прави переста корона, с много дълги и слаби разклонения и има къс ствол който нараства дълго и бавно с годините. А за изходен и ценен дървен материал трябва време. Трупите трябва да са големи, големи - за да има куб.м. Нали виждате масивните орехи на колко години са - 50 - 60. Защитено дърво е, регулаторната база е много взискателна.... И прочие доводи. За ореховите масиви предбалкана на Стара планина. Мъглиж, Гурково, Николаево, Казанлък, Бузовград и Старозагорските плата. По точно северния склон на Средна гора.
            За бамбук- това е паразитно насаждение, пълзящ кофраж. Прави сериозни подпочвени оплетки - това е растение почвоубиец. Изтощава. За да нарастват стъблата на дебелина при нашите кл.условия трябва да се колтучи и прекъсва междувъзлие. Иска специалисти. Расте тънко и високо, лесно в ранните фази измръзва. На Петрохан и от към белите и голи Комски зъбери на Берковица - със сигурност.
            Относно малцинствените тъжнения и доводи, да, голям проблем!!!! Но не е в моята компетенция. Инвеститорски проблем.

Коментар

• Аз не съм коментирал орехите но бих ти дал мотив - орехът не е изгоден за дърводобив въпреки високата си цена защото при отглеждане в гъсти насаждения взаимното засенчване се отразява неблагоприятно на развитието на растенията - на ореха му трябва 10-15 м радиус да диша - на същото място можеш да засееш 10на други дървета, цената на ядките - немога да коментирам тук защото незнам колко ще стъпи ръчният труд който е бая - освен това има торене, две-три ръсения, и тнт тнт - не зная какви са сметките там

Коментар

• Първоначално изпратено от koko
                Напиши си проект първо - програми бол - кеф ти тия от ЕС - кеф ти други възможности свързани с да речем механизмите на протокола от киото за търговия с вредни емисии - да речем Холандците изкупуват редуцирани емисии кат топъл хляб - от това място кат нищо можеш да изкараш с тая гора по къде 100 000т въглероден двуокис годишна редукция - за 5г като им го продадеш по 5 евро тона хехе - въпросът е че има доста хамалогия в писането на такъв род проекти - тия от ЕС стават по - бързичко
                Имам въпрос. Защо си против орехите? Те се засаждат на по-голямо растояние, по-бързо растата, дават и плод за разлика от другите видове. Разбрах, че мястото е на високо, но например място край морето в района на Варна не би имало проблем със зимуването. Ще се радвам ако ми отговорите.

Коментар

• Непременно ще те потърся - имам интерес важното е само и земите да са достатъчно големи за ад се рентабилни тези проекти...
                  Благодаря ти!

Коментар

• Позавъртях няколко телефона и попрочетох доста вчера и днес.
                    Накратко може да се сведе инфото до следното:
                    - декември месец ще има среща за протокола от Киото и ще се реши дали ще продължи мярката и след 2012 г.
                    - най-вероятно със сигурност ще я продължат тъй като САЩ са изявили желание да влязат в протокола, което означава повишено търсене на со2 емисии
                    - дори и да не може да се печели от редукция на со2 емисии винаги може ад се грижиш не с много усилия (санитарна сеч, пръскане ако има нужда) и след време както бе писал по-долу човека от Албена от декар 100м3 по 210 =21 000 лв*4 дка 81 000 лв. достатачно за пенсия.... това при положение че цената на дървесината остане същата, а тя най-вероятно ще се качва с годините...естествено има риск и регулативната рамка да се затегне и да не може да се сече много много....
                    - ако се съчетае насаждението с продажбата на со2 емисии заено с отглеждането на култури подходящи за отглеждане в съответната гора тогава процеса се максимизира отвсякъде....за съжаление са малко тези възможности...

От разговорите до тук се разбира че има и рискове но все пак не е много скъпа инвестиция с която омже да се експериментира.

Коментар

• Първоначално изпратено от stoleva
                      Коко
                      Благодаря ти за инфото...
                      може да ме потърсиш на ginci@abv.bg за да поговорим повече, когато имаш време....
                      Подсети ме другата седмица да поговорим - правил съм подобни проекти, не за гори де но знай че хамалогията е огромна - ще се превърнеш в чукче писател хехе - ако обаче избереш този път обаче ще ти помогна с някой и друг съвет

По-лесно обаче ще ти е със фондовете на ЕС а и по-бързо - запознай се с мерките по програмата за развитие на селските райони - там стават куп работи по горите, разбира се финансирането е до 50-60% но все е нещо - а и едното не изключва другото
                      Но пак ще ти кажа хванеш ли се на хорото ще ти се отели вола от тичане и бюрокращина - последно работих по един грантов проект финансиран от Трейд Дивелъпмънт Ейджънси на САЩ и там 18 месеца не съм се спирал от търчане и от тогава съм се зарекъл лично аз с такива глупости повече да не се захващам хехе

Успех

Коментар

• Коко
                        Благодаря ти за инфото...
                        може да ме потърсиш на ginci@abv.bg за да поговорим повече, когато имаш време....

Коментар

• за района на Петрохан са типични метаморфните почви,по-конкретно наситени кафяви планинско-горски почви

Коментар

• Първоначално изпратено от stoleva
                            коко
                            имаш ли инфо относно тези проекти?
                            Ами нямам много време сега - може би някой уйкенд ще си поговорим повече

Значи преди 3 месеца примерно имаме подписано МОУ с холандците http://www.senternovem.nl/mmfiles/Mo...m24-306331.pdf

Мисля че и гори стават за кандидатстване но прочети условията
                            http://www.senternovem.nl/carboncredits/

Най-добре обаче се консултирай с енефект http://www.eneffect.bg/
                            Направи си една среща с тях - имат кадърни служители - изложи си идеята и те ще ти разяснят какви възможности има

Успех

ПП мога лично да те свържа с инвестгитори за вятър - ако там е изгодно и става, нали каза че някой мерил на мястото

Коментар

• от години е изоставена,италианеца я засади с цел да развива даден бизнес,защото бамбукът е подходящ .Но.... доста му се пообъркаха сметките

Коментар

• Първоначално изпратено от Пухче
                                По-добре поразпитай местните какво стана с италианеца,собственик на бамбуковата гора в Сандански
                                И тогава ще прецениш дали да инвестираш там
                                Ходила съм в гората и знам за какво става на въпрос
                                :P
                                и какво стана - срещна италианеца... или Кумчо Вълчо по пижама? :-)

гората си беше там и през 1988-9 и през 1999 - сега не знам!

не е лесна работа - ако беше ...

Коментар

Working...
                                X