IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

10% облагане на доходите от 2008 година !!!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от penko77
    в в."168 часа" от днес има статия в която се твърди, че имало идея ДДС-то да стане 22%, ако стане ще е много...
    Това би било пример как държавата все пак ни надцаква.

Отдавна бях писал, че точно обратното трябва да се направи - намаляването на ДДС най-силно и бързо би облекчило абсолютно всички. Всички, освен държавата

Коментар

• в в."168 часа" от днес има статия в която се твърди, че имало идея ДДС-то да стане 22%, ако стане ще е много...

Коментар

• Първоначално изпратено от kork
        Най-ощетени от въвеждането на плоския данък ще са хората на граждански договори, свободните професии и други. Въпреки по-ниската ставка от следващата година те ще загубят облекченията от нормативно признатите разходи и елементите на семейното подоходно облагане, които бяха заложени в настоящия закон...
        Така изглежда. Аз отдавна не съм получавал доходи по трудов договор и мога да ви уверя, че съвсем не съм възхитен от новия данък - ако премахнат останалите преференции или по някъкъв начин променят изчисляването на данъчната основа.

Наскоро си сметнах хипотетично спрямо полученото за миналата година. Не мисля, че ще спестя нещо само затова, че ставката пада на 10%. А имам бих казал високи доходи, така че не знам защо говорят че само "богатите" щели сега да спечелят

Според мен от новия данък ще спечелят главно наемните работници с малко по-високи доходи.

Но има доста неясноти, така че нека да поизчакаме. Може пък даже и да спечелим от новите данъци!!

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham
          Първоначално изпратено от N.P
          Evala na pravitelstowo!!!
          Ot godini sum kazal,4e koito vuvede plosuk danuk 6te me spe4eli kato glasopodawatel!
          Evala - a za 10% dori ne sum i me4tal.
          Чакай малко.Нека първо го въведат и тогава се радвай да спечелят изборите.И двете ме съмняват а най вече второто.
          Отвори му очите на тоя Н.П че той социология и политология не вдева.

ЦЕЛИ 5 МЕСЕЦА ЩЕ СЕ ДЪВЧЕ ТОЯ ПЛОСЪК ДАНЪК ДОДЕТО СЕ ГЛАСУВА БЮДЖЕТА , А И ТОГАВА НЕ Е СИГУРНО ВЪВ КЪКЪВ ВАРИАНТ ЩЕ СЕ ВЪВЕДЕ.!!!!!!!!!!

ЕЙ АМАН ОТ ПРЕДИЗ. АГИТАЦИИ.!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕКА ДАДАТ ОЩЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ!!!!!!!!

АМИ АКО ВСИЧКИ КАДЪРНИ СЕ ИЗНЕСЕМ ДОКРАЙ- ЦИГАНИТЕ ЛИ ЩЕ РАБОТЯТ ???????????? ДА ВНАСЯТ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ??????????

Коментар

• Първоначално изпратено от N.P
            Ot godini sum kazal,4e koito vuvede plosuk danuk 6te me spe4eli kato glasopodawatel!
            ей ти да не искаш Р овч да стане кмет бе ?????????????

Коментар

• Първоначално изпратено от N.P
              Чакай малко.Нека първо го въведат и тогава се радвай да спечелят изборите.И двете ме съмняват а най вече второто.
              Life won't wait for you.

Коментар

• Evala na pravitelstowo!!!
                Силата на мнозинството е наслада за плахите! -Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят х

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
                  Първоначално изпратено от Abritus
                  .... Ако някои лица със свободни лица искат да им се признават разходите, да си регистрират фирма и през нея да отчетат всички приходи и разходи, какви са тези "нормативно" признати разходи...
                  Забравяш, че счетоводството не е безплатно и ще изяде спестеното от правенето на фирма при много свободни професии, а понякога с трън да се завъртиш не можеш откри свестен счетоводител.
                  Всички искат много пари, но освен да чукат цифри на калкулатора не знаят понякога елементарни хватки за спестяване на данъците по законен път и дефакто повечето не са никакви специалисти, а едни бачекери, но зад бюро, с много претенции, но много малко покритие.
                  Бе ей .. хора.. не ви зная какви печалби правите, но повечето фирми не са като М - Тел по времето на монопола си Тоест, куче влачи диря няма и парите падат сами от небето само да ги ринеш с лопата.
                  То не става така!
                  Ателието на художника, зъболекарския кабинет, парника на бай Иван Домата и офиса на адвоката не са строителна фирма или производствена компания.
                  Първо наистина има доста колеги, които са некадърни и могат не само не прилагат хватки за спестяване на данъците, но и чрез некорекно свършена работа могат да набутат собственика с големи глоби като му дойде ревизия. В същото време има и много добри счетоводители и счетоводни кантори. Познавам в Плевен почти всичките мои колеги и знам повечето какво могат, тъй като съм и дистрибутор на счетоводен софтуер. За мое изумление точно при най-некадърните има най-много клиенти, може би предлагат ниски цени, може би са по-повратливи незнам. Така че всеки си носи кръста, какъв счетоводител си е избрал. Лично аз съм спестил много повече данъци и глоби на моите клиенти от колкото те са ми платили за счетоводните услуги.
                  Второ заплащането на счетоводния труд е много, ама много ниско. Счетоводната ми кантора ми отнема близо 50 % от времето и ми носи под 20 % от приходите. Сравнението между доходите които се постигат от художника, зъболекаря и адвоката и това на обикновения счетоводител за съжаление не е в полза на счетоводителя. Затова и в приоритетите на фирмата ми за развитие не включват счетоводните услуги, а се съм се насочил към финансовите, където парите са доста повече, а ядовете доста по-малко.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мариян Йорданов
                    аз съм журналист, но не подкрепям позицията на "Съюзът на журналистите", за когото не съм чувал и дума, дори когато съм работил в три печатни медии преди много години

Вероятно Съюза е доста непопулярен и в момента си прави Пи Ар сред самите журналисти, за да си формира членска маса

Доколкото познавам нещата и десетките колеги, място за профсъюзи и съюзи в медиите няма, просто тези структури при нас не виреят, както при миньорите например.

Конкретно през 2007 г. данъчните облекчения за нас са доста сериозни. Като ги разбрах преди няколко месеца щях да падна.

Имаме нормативно признати разходи от 70%, тоест само 30% се облагат и то горницата над мисля към 200 лв. на месец (забравих колко беше необлагаемия доход за 2007 г.)

Сметките ми показаха, че необлагаемия минимум за нас (и другите професии работещи като авторски права, каквито са дизайнери и др.) е 8 000 лв. за 2007 г.

а дохода от авторски права над 8 000 лв. се облага с 18-24% данък по 30% (облагаеми) = 5.4-7.2% реален данък над сумата от 8 000 лв., която е необлагаем минимум при журналистите...............

Затова бъдещите 10% плосък данък им се виждат много, но аз лично нямам нищо против, защото икономиката ще се развие.

През 2006 г. положението при журналистите не беше чак толкова розово, както е за 2007 г.

Нормативно признатите разходи бяха "само" 50%, спрямо 30%, 20 и 10% при други професии. 30% беше при стандартните граждански договори, а 10% при доходите от наем, ако не ме лъже паметта

та с две думи не обвинявайте журналистите
                    бих казал "Съюза на българските журналисти не съм го чувал" и се дистанцирам от неговото антинационално изявление
                    мариане не всички са като теб , ти си половин блогър.

затова и КФН т те не люби.

Коментар

• Хора , аз моето мнение за ТОЯ ПРЕДИЗБОРЕН ФАРС ВИ ГО КАЗАХ ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА ТАЯ ТЕМА.

ЩЕ БЪДЕ ЦИРК И СМЯХ ,,

НО КЪМ КРАЯ НА ГОДИНАТА ДА НЕ РЕВЕМЕ ВСИТЕ.

1,макро картинката е -

повишаващи се лихви.

% задлъжнялост към банките,междуфирмено и външно към частни кредитори - на връх

Един въшен тласък негативен/петрола или нова война на САЩ и айдее у дерето.

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe
                        Интересно ми е каква щеше да е позицията на Съюза на журналистите към плоския данък, ако се признаваха 70% разходи на работещите на трудов договор, а на тях - само здравни/пенсионни/застрахователни вноски.
                        Пълни пед.....и бе , все за техните гъэ.....е си мислят.

Нещастници. Едно време 1992-1994 се караха като кучета кой да им и председател на СБЖ - Хайтов беше вожд тогава.

Но виж сега света се измени - блогърите ще им видят сметката.

А те да пишат само за жълтите вестници.!!!

дето цигани и други малоумници ги четат.

Коментар

• http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=364756

Вече се обмислят изключения за плоския данък

Автор: "Дневник"
                          02 август, 18:28

Позицията на правителството е категорична, че няма да има ощетени от въвеждането на плоския данък от 10% върху доходите на физическите лица от догодина, заяви министърът на икономиката Петър Димитров пред Би Ти Ви в четвъртък. Кабинетът обмислял варианти, чрез които да не се увеличава тежестта за хората, които сега ползват данъчни облекчения.

Най-ощетени от въвеждането на плоския данък ще са хората на граждански договори, свободните професии и други. Въпреки по-ниската ставка от следващата година те ще загубят облекченията от нормативно признатите разходи и елементите на семейното подоходно облагане, които бяха заложени в настоящия закон.

Сложният вариант е, отчитайки новия размер на данъка, в някаква степен да бъдат запазени преференциите, поясни Димитров. Част от възможните мерки, които правителството подготвя, е допълнително увеличение на бюджетните заплати, извън вече обещаните 10% от октомври. То може да влезе в сила от началото на 2008 г. и ще е в зависимост от доходите и данъчната тежест. В резултат няма да се стигне до намаляване на най-ниските бюджетни заплати, обясни министърът. Обмисля се и увеличението на възнагражденията дори да надхвърли разходите за данъци, така че резултатът да е положителен.

Друга възможност е връщането на необлагаемия минимум, но той отново усложнява системата, твърди Димитров. По думите му има достатъчно време конкретните механизми за компенсации да бъдат приети преди началото на следващата година. Имаме време до приемането на бюджета и на данъчните закони, заяви Димитров и увери, че до ноември тези решения ще бъдат изготвени.

Според изчисленията на правителството въвеждането на плоския данък ще остави у бизнеса и населението около 400 млн. лв. Така ще се стимулира и частният сектор да увеличи заплатите и производителността, твърди министърът на икономиката. Опитът на останалите държави, които вече са въвели плоския данък, показва, че резултатът е "изсветляване" на икономиката и значително увеличение на приходите в бюджета, увери той.

Коментар

• Първоначално изпратено от Abritus
                            .... Ако някои лица със свободни лица искат да им се признават разходите, да си регистрират фирма и през нея да отчетат всички приходи и разходи, какви са тези "нормативно" признати разходи...
                            Забравяш, че счетоводството не е безплатно и ще изяде спестеното от правенето на фирма при много свободни професии, а понякога с трън да се завъртиш не можеш откри свестен счетоводител.
                            Всички искат много пари, но освен да чукат цифри на калкулатора не знаят понякога елементарни хватки за спестяване на данъците по законен път и дефакто повечето не са никакви специалисти, а едни бачекери, но зад бюро, с много претенции, но много малко покритие.
                            Бе ей .. хора.. не ви зная какви печалби правите, но повечето фирми не са като М - Тел по времето на монопола си Тоест, куче влачи диря няма и парите падат сами от небето само да ги ринеш с лопата.
                            То не става така!
                            Ателието на художника, зъболекарския кабинет, парника на бай Иван Домата и офиса на адвоката не са строителна фирма или производствена компания.
                            http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Интересно ми е каква щеше да е позицията на Съюза на журналистите към плоския данък, ако се признаваха 70% разходи на работещите на трудов договор, а на тях - само здравни/пенсионни/застрахователни вноски.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя)
                                А не, не...не съм съгласна. Винаги водещ е личният интерес.
                                Въпросът е доколко е силна държавността и може да убеди и налага ясни правила за всички, така че да няма пренебрегнати прослойки за сметка на други.
                                Всякакви изключения, "повличат крак" за други искания.

п.с. нотариусите всички вече плащат ДДС/т.е. ние го плащаме/
                                Абсолютно съм съгласен с теб Съни,но нали знаеш,монетата винаги има две страни,а понякога колкото и да е странно,монетата може и да не падне на някоя от страните си,ами да застане в някакво странно положение.А имаше и една приказка за полупълната и полупразната чаша.Специално това което писах по-надолу,няма как да не е така.Не може да си изхвърляш фаса на улицата или бутилката през прозореца или да чоплиш семки на тротоара и същевременно,да се възмущаваш,че не е чист града или държавата.Ами какво прави всеки индивид,за да е чиста?!!.Същото е и с корупцията.Не си доволен по-принцип,но ако нещата дойдат до твоя личен интерес,даваш и не се замисляш.Същото е и с движението по пътищата и по много други теми.
                                Относно личният интерес,също си права.Но това не значи,че трябва да има противопоставяне между личният и общественият интерес.
                                Ето и според мен два добри примера.
                                Адам Смит-Богатството на народите
                                Адам Смит взема за начало на системата произвеждащия индивид, при който главният мотив е егоистичният интерес. Чрез умелото съчетаване на различни интереси, хората спомагат за развитието на обществото. Във връзка с първия мотив е и вторият мотив за „невидимата ръка”, тоест когато индивидът „има предвид собствената си изгода, бива насочван от невидима ръка, да съдейства за една цел, която съвсем не е влизала в неговите намерения”. Това ще рече, че ако на хората се даде икономическа свобода на действие, те заедно с преследването на своите интереси ще умножат както индивидуалното, така и общественото богатство.
                                Вторият пример е с Джон Наш,нобелов лауреат по икономика,които е изградил своята теория на основата на Богатството на народите.Наш е работил върху Теорията на игрите.
                                Дисертацията му се нарича "Некооперативни игри" се състои от две точки,като втората точка е тази която е интересна и подкрепя тезата ми,а именно-Въвеждане на понятието равновесна точка или равновесие, наричано днес равновесие на Наш. Нека в играта всеки играч има множество от стратегии и множество от съответни функции на възнагражденията. Стратегиите са в равновесие (играта има равновесна точка на Наш), когато стратегиите на кой да е играч максимизират неговата платежна функция, ако стратегиите на останалите играчи са фиксирани.
                                Наш извежда редица свойства на равновесието и доказва, че всяка игра с краен брой играчи и непрекъсната платежна функция, притежава поне една равновесна точка.Или по друг начин казано,
                                Равновесието на Наш е един вид оптимална стратегия за игра, включваща двама или повече играчи, чрез изходът на която(игра) играчите постигат взаимна полза. Ако за една игра има определена серия/група от стратегии и печалба, която никой играч не може да спечели, ако си промени собствената стратегия ,а другите играчи не си променят своите стратегии, тогава дадената серия/група от стратегии и съответната печалба образуват/съставят равновесието на Наш.Една игра може да има (или да достига) много или нито едно равновесие на Наш. Наш доказва това->Ако в игра позволим смесени стратегии (играчите си избират произволно стратегии в съответствие с определените вероятности), тогава всяка игра с n на брой играчи, в която всеки играч може да избира от много ,но ограничен брой стратегии, достига поне едно равновесие на Наш(на смесени стратегии). Ако игра има уникално равновесие на Наш и е изиграна между напълно рационални и разумни играчи ,то играчите ще подберат (несъзнателно) такива стратегии , че да се достигне това равновесие. Общо взето Джон Наш открива начин ,по който може да се предвиди изходът на почти всеки вид стратегическо взаимодействие.

Тук под въпрос е разбира се,доколко играчите са рационални,а моят опит показва,че рационалноста е нещо много относително.Но идеята ми беше да покажа,че въпреки,че водещ мотив е личният интерес,то той може и да не се противопоставя с общественият,а вероятно дори и може да има наличие на корелация.
                                Извинявам се,че стана толкова дълго,обещавам,че няма повече така

Коментар

Working...
                                X