If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
От следващата година минималната работна заплата ще е 220 лв. вместо досегашните 180 лв., а нормативно признатите разходи на свободните професии ще са поне 25 на сто. Ще има еднократни компенсации на заплатите в бюджетния сектор, но и отпадане на необлагаемия минимум за доходите на физическите лица, който сега е 200 лв.
Това е пакетът от мерки, който ще съпътства въвеждането на плосък данък от 10% върху личните доходи, става известно от интервю на премиера Сергей Станишев пред в. "24 часа".
По този начин правителството ще се опита да реши два от най-острите
проблеми след въвеждането на единна данъчна ставка
- облагането на най-ниските доходи и премахването на присъщите разходи, което би натоварило свободните професии. И двете групи всъщност щяха да загубят от въвеждането на плоския данък в чистия му вид.
Никой няма да бъде ощетен от новото облагане, заяви финансовият министър Пламен Орешарски пред БНТ. За целта хората, които са в първите скали на облагане - с доходи между 180 и 440 лв., ще получат еднократно увеличение на заплатите от 1 януари 2008 г. За свободните професии пък ще се въведат нормативно признати разходи "в размери, които осигуряват еквивалентност на действащото облагане спрямо новото" по думите на Орешарски.
Според неофициална информация най-вероятно присъщите разходи за всички дейности ще са 25%, като се разработва и втори вариант, който предвижда те да са 35 и 50%. Според сега действащия закон "отстъпките" тръгват от 10% при договорите за управление, 35% за занаятчии, 50% за актьори и творци и стигат до 70% при авторските права и доход от селско стопанство.
Според Орешарски в последните години у нас беше насадено мнението, че плащаме изключително висок данък, а вижте сега каква е картината - при намаление на данъка до 10 на сто се оказа, че немалко категории се оплакват от този размер, което показва, че те досега са плащали ефективно под 10%. За да няма ощетени от замислената данъчна реформа, правителството смята да
запази някои от действащите преференции
(като семейно облагане, дарения, застраховки "Живот" и други), за да няма потърпевши.
Идеята е правилна, в противен случай намерението за плосък данък би си спечелило голяма опозиция и накрая управляващите може и да се откажат от него, обясни Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество". На същото мнение е и
анализаторът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов. По думите му в момента управляващите тестват общественото мнение, като се тиражират различни варианти за осъществяването на това намерение, като в крайна сметка се избере това, което най-добре ще се посрещне от хората и бизнеса.
В резултат от въвеждането на плоския данък бюджетът ще преотстъпи в полза на домакинствата и данъкоплатците около 250 - 300 млн. лв. Така изглеждат числата в сравнение с другите алтернативни системи, както и сега действащата система на облагане на данък общ доход, обясни Орешарски. По думите му проектобюджетът за 2008 г. в различни вариации е готов. С плоския данък влизаме в един от сценариите, които имахме подготвени до този момент, уточни той.
Според финансовия министър въвеждането на единната ставка от 10% става възможно сега заради доброто изпълнение на бюджета. През миналата година във финансовото министерство имаха сериозни притеснения след влизането на България в ЕС от няколко риска, свързани най-вече с косвените данъци. Рисковете не са напълно елиминирани, но ситуацията е овладяна - имаме добро изпълнение на приходната част, за първи път след 1990 г. имаме 20% по-високи приходи в сравнение с отчетените за същия период на миналата година, каза още Орешарски. Доброто изпълнение на бюджета беше условието от лятото да се намалят с още три пункта осигурителните вноски. Решението на правителството е сега това да се случи от 1 октомври.
От следващата година, когато данък общ доход и корпоративният данък ще са от по 10%
осигуровките изглеждат прекалено високи
- това ще е голямата битка догодина, смятат анализаторите.
Въпреки че единната данъчна ставка ще увеличи разполагаемия доход в хората, част от тези пари държавата си прибира отново чрез увеличаването на акцизите и премахването на необлагаемия минимум, обясниха експерти.
Веднага след новината за въвеждането на плосък данък се изказаха външни анализатори, според които това ще увеличи търсенето и дефицита по текущата сметка. Аз не се опасявам, защото върху вътрешното търсене, а оттук и дефицитът по текущата сметка, влияе фискалният резултат - следващата година ние запазваме целта да реализираме минимум две на сто бюджетен излишък, каза Орешарски.
А дано. Сигурно с такава реакция ще има бум на престъпността (кокошкарската), ама по-добре веднъж да се елиминира тази практика.
Лошото е, че на политиците циганетата им трябват, щото за 20-30 лева глас осигуряват. Евтинджос, дето има една приказка.
Първоначално изпратено от netware5
Целта е да се елиминира циганската практика да се изхранват с детски надбавки....
е тва е циганетата са си глас за 20лв ще направят чудеса.
А дано. Сигурно с такава реакция ще има бум на престъпността (кокошкарската), ама по-добре веднъж да се елиминира тази практика.
Лошото е, че на политиците циганетата им трябват, щото за 20-30 лева глас осигуряват. Евтинджос, дето има една приказка.
Целта е да се елиминира циганската практика да се изхранват с детски надбавки....
Това е готино, но може да доведе до други злоупотреби, например какво става ако сте семейство без деца, и единият съпруг няма доходи - пак ли се запазва преферецията доходът на другия да се дели на две. Ако остане така - може да има бум на браковете
Освен това, макроикономистите много обичат да се занимават с пределни величини. И предполагам, като се сметне, ще излезе, че при едно дете, пределната полза ще е най-голяма, тъй като доходите ще се делят на 3, тоест за второ дете данъчният ефект ще се чувства доста слабо (ако тричленно семейство получава 1500 лева на месец, а необл. мимнимум е 200, данъкът ще е (1500-600)*10%=90лева, като им се роди второ дете данъкът пада на (1500-800)/10%=70 лева. Едва ли такава разлика може да стимулира отглеждането на деца
То по принцип като се замисля ниските данъци целят да стимулират хората да работят повече, а не да гледат деца .
Подкрепям идеята за 10% плосък данък. С едно уточнение - не трябва да се премахва семейното подоходно облагане, а трябва да се разшири.
Миналата година бях писал в Инвестора по тоя въпрос. Идеята е следната:
1. Необлагаемият минимум остава. Колко точно да бъде, нека решат специалистите.
2. Доходът в семейството се дели на броя на членовете, включително децата. Ако доходът на член от семейството надвишава необлагаемия минимум, се плаща данък 10% за горницата.
3. Премахват се ВСИЧКИ детски добавки!
Ефектите от една такава схема са следните:
1. Вече многократно дискутираният пряк ефект от плоския данък върху бизнеса и събираемостта
2. Стимулиране раждаемостта сред работещите и средната класа - колкото повече деца, толкова по-малко данъци и то не символично, както е при сегашната схема на подоходно облагане
3. Намаляване на раждаемостта сред циганското население, което сега произвежда деца за детски добавки. Край, детето вече няма да бъде източник на доходи за тунеядците и крадците и разход за държавата.
4. Отпадане на разходите за детски добавки и тяхното администриране. В момента системата за детски добавки, освен прекия разход за бюджета, гълта огромни средства за обработка на документи за социално положение, за справки дали детето ходи на училище (ако не ходи, му спират добавките) и т.н.
5. Данъчното третиране на неработещия съпруг е същото като за дете. Т.е. стимулираме единият съпруг да си стои в къщи и да отглежда колкото може повече деца.
С едно изречение - ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА ТИ ДАВА ПАРИ ЗА ДЕЦА, НО МОЖЕШ ДА СИ НАМАЛИШ ДАНЪЦИТЕ АКО ИМАШ ДЕЦА!
Прав си. Когато миналата година го писах това, имах предвид действащата скала, а не плосък данък. А когато семейството няма деца, може неработещият съпруг да няма данъчни облекчения.... Не съм разработвал идеята в детайли. Важен е основния елемент - децата да не носят доходи, а да спестяват разходи Целта е да се елиминира циганската практика да се изхранват с детски надбавки....
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Това е готино, но може да доведе до други злоупотреби, например какво става ако сте семейство без деца, и единият съпруг няма доходи - пак ли се запазва преферецията доходът на другия да се дели на две. Ако остане така - може да има бум на браковете
Освен това, макроикономистите много обичат да се занимават с пределни величини. И предполагам, като се сметне, ще излезе, че при едно дете, пределната полза ще е най-голяма, тъй като доходите ще се делят на 3, тоест за второ дете данъчният ефект ще се чувства доста слабо (ако тричленно семейство получава 1500 лева на месец, а необл. мимнимум е 200, данъкът ще е (1500-600)*10%=90лева, като им се роди второ дете данъкът пада на (1500-800)/10%=70 лева. Едва ли такава разлика може да стимулира отглеждането на деца
То по принцип като се замисля ниските данъци целят да стимулират хората да работят повече, а не да гледат деца .
Подкрепям идеята за 10% плосък данък. С едно уточнение - не трябва да се премахва семейното подоходно облагане, а трябва да се разшири.
2. Доходът в семейството се дели на броя на членовете, включително децата. Ако доходът на член от семейството надвишава необлагаемия минимум, се плаща данък 10% за горницата.
1. Вече многократно дискутираният пряк ефект от плоския данък върху бизнеса и събираемостта
2. Стимулиране раждаемостта сред работещите и средната класа - колкото повече деца, толкова по-малко данъци и то не символично, както е при сегашната схема на подоходно облагане
3. Намаляване на раждаемостта сред циганското население, което сега произвежда деца за детски добавки. Край, детето вече няма да бъде източник на доходи за тунеядците и крадците и разход за държавата.
4. Отпадане на разходите за детски добавки и тяхното администриране. В момента системата за детски добавки, освен прекия разход за бюджета, гълта огромни средства за обработка на документи за социално положение, за справки дали детето ходи на училище (ако не ходи, му спират добавките) и т.н.
5. Данъчното третиране на неработещия съпруг е същото като за дете. Т.е. стимулираме единият съпруг да си стои в къщи и да отглежда колкото може повече деца.
С едно изречение - ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА ТИ ДАВА ПАРИ ЗА ДЕЦА, НО МОЖЕШ ДА СИ НАМАЛИШ ДАНЪЦИТЕ АКО ИМАШ ДЕЦА!
Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Не е само отмяната на семейното облагане, което би влошило нещата дори при 10% подоходен данък. Вече писах - аз лично мисля, че от догодина ще съм потърпевш от новата система.
Да видим окончателно какво ще измислят.
зависи от резултата на местните избори.
като загубят ще сменят модела за финансиране на общинските бюджети и връзкатаим с държавния. И пак местните съвети ще са потърпевши. А пари за пенсионерите ще има бол.
Не е само отмяната на семейното облагане, което би влошило нещата дори при 10% подоходен данък. Вече писах - аз лично мисля, че от догодина ще съм потърпевш от новата система.
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Зарежете ги журналистите и нотариусите и тем подобни.
И много свестни хора могат да пострадат от новата данъчна система.
А от по-ниско ДДС бихме спечелили абсолютно всички. С изключението, за което писах.
Колко е ДДС по Европа и по света?
Първоначално изпратено от ST
Първоначално изпратено от Heraclitus
Първоначално изпратено от 22
Първоначално изпратено от kork
Най-ощетени от въвеждането на плоския данък ще са хората на граждански договори, свободните професии и други. Въпреки по-ниската ставка от следващата година те ще загубят облекченията от нормативно признатите разходи и елементите на семейното подоходно облагане, които бяха заложени в настоящия закон...
Така изглежда. Аз отдавна не съм получавал доходи по трудов договор и мога да ви уверя, че съвсем не съм възхитен от новия данък - ако премахнат останалите преференции или по някъкъв начин променят изчисляването на данъчната основа.
Наскоро си сметнах хипотетично спрямо полученото за миналата година. Не мисля, че ще спестя нещо само затова, че ставката пада на 10%. А имам бих казал високи доходи, така че не знам защо говорят че само "богатите" щели сега да спечелят
Според мен от новия данък ще спечелят главно наемните работници с малко по-високи доходи.
Но има доста неясноти, така че нека да поизчакаме. Може пък даже и да спечелим от новите данъци!!
22,че от къв зор тия келяви журналисти ще имат 70% разходи за приспадане , за тва че пишат глупости на лаптопите си отвкъщи и крат на копи-пасте????????
те да не са богоизбрани бе.?????????
прав си, същото важи и за ДДС-то за дейности на адвокати и нотариуси
Най-ощетени от въвеждането на плоския данък ще са хората на граждански договори, свободните професии и други. Въпреки по-ниската ставка от следващата година те ще загубят облекченията от нормативно признатите разходи и елементите на семейното подоходно облагане, които бяха заложени в настоящия закон...
Така изглежда. Аз отдавна не съм получавал доходи по трудов договор и мога да ви уверя, че съвсем не съм възхитен от новия данък - ако премахнат останалите преференции или по някъкъв начин променят изчисляването на данъчната основа.
Наскоро си сметнах хипотетично спрямо полученото за миналата година. Не мисля, че ще спестя нещо само затова, че ставката пада на 10%. А имам бих казал високи доходи, така че не знам защо говорят че само "богатите" щели сега да спечелят
Според мен от новия данък ще спечелят главно наемните работници с малко по-високи доходи.
Но има доста неясноти, така че нека да поизчакаме. Може пък даже и да спечелим от новите данъци!!
22,че от къв зор тия келяви журналисти ще имат 70% разходи за приспадане , за тва че пишат глупости на лаптопите си отвкъщи и крат на копи-пасте????????
а тия света изораха да нямат ДДС. там думи нямам. ама нали са стожери на демокрацията. демек коват я. па и НИ има за изповядване бая ама на не и не. То е ясно те принадена стойност не дават.
поне да бяха капацитети от калибъра на John Rawles.
.... Ако някои лица със свободни лица искат да им се признават разходите, да си регистрират фирма и през нея да отчетат всички приходи и разходи, какви са тези "нормативно" признати разходи...
Забравяш, че счетоводството не е безплатно и ще изяде спестеното от правенето на фирма при много свободни професии, а понякога с трън да се завъртиш не можеш откри свестен счетоводител.
Всички искат много пари, но освен да чукат цифри на калкулатора не знаят понякога елементарни хватки за спестяване на данъците по законен път и дефакто повечето не са никакви специалисти, а едни бачекери, но зад бюро, с много претенции, но много малко покритие.
Бе ей .. хора.. не ви зная какви печалби правите, но повечето фирми не са като М - Тел по времето на монопола си Тоест, куче влачи диря няма и парите падат сами от небето само да ги ринеш с лопата.
То не става така!
Ателието на художника, зъболекарския кабинет, парника на бай Иван Домата и офиса на адвоката не са строителна фирма или производствена компания.
Първо наистина има доста колеги, които са некадърни и могат не само не прилагат хватки за спестяване на данъците, но и чрез некорекно свършена работа могат да набутат собственика с големи глоби като му дойде ревизия. В същото време има и много добри счетоводители и счетоводни кантори. Познавам в Плевен почти всичките мои колеги и знам повечето какво могат, тъй като съм и дистрибутор на счетоводен софтуер. За мое изумление точно при най-некадърните има най-много клиенти, може би предлагат ниски цени, може би са по-повратливи незнам. Така че всеки си носи кръста, какъв счетоводител си е избрал. Лично аз съм спестил много повече данъци и глоби на моите клиенти от колкото те са ми платили за счетоводните услуги.
Второ заплащането на счетоводния труд е много, ама много ниско. Счетоводната ми кантора ми отнема близо 50 % от времето и ми носи под 20 % от приходите. Сравнението между доходите които се постигат от художника, зъболекаря и адвоката и това на обикновения счетоводител за съжаление не е в полза на счетоводителя. Затова и в приоритетите на фирмата ми за развитие не включват счетоводните услуги, а се съм се насочил към финансовите, където парите са доста повече, а ядовете доста по-малко.
Ха Рисувал ли си ? Познаваш ли един художник Опитай се да живееш от рисуване на картини и да се издържаш от това .. Мога да ти кажа дори зъболекарите понякога не са толкова за завиждане, особено в София където цените им са почти два пъти по ниски от тези във Варна.
При адвокатите е същото..
Докато един счетоводител от 2-3 фирми си докарва приличен месечен доход и въобще не получават малко. Тези които познавам и са назначение на заплата взимат минимум 1000 лв месечно и повече, а дефакто при тяхна грешка ще си измият ръцете с това, че не са собственици.
Щяха уж да ги правят отговорни заедно с управителя, но таратанци..
Наемници са и при пръв признак на опасност си духват на петите!
Иначе си прав. Специалисти има, но и те са като адвокатите. Добрите взимат скъпо и скъпото пак не е гаранция, че те са добри.
Впрочем познавам двама.. Едната е дама от Варна и преподавателка във ВИНС -а , а другия е един приятел от София който взима по 5000 за да ти погледне документите на фирмата Ни колко могат да си позволят такива?
Има хора които не могат да си позволят и по 50 лв. на месец, или тях кучета ги яли и да мрат.
... големи баровци сте значи
И говорим по принцип! Не може на всеки българин да правим фирма само защото вузовете са избълвали счетоводители които искат работа и куп адвокати за да се съди после с данъчното когато някой оплеска работата.
Самата регистрация е един пари (Ще кажеш малко са, но ако го кажеш, изкарай и ми ги дай), нерви и пак пари .. Закриването пак ...
и как ще накараш един художник, композитор или дребен производител на краставици, живеещ на село да тича през 3 дни до града за да удря подписи. Или пък даскала даващ частни уроци от време на време, за да си плати тока, да прави фирма и да я издържа с даскалската си заплата?!
Има хора които не са виждали 5000 лв на куп и пак си оправят живота що годе добре, а не висят на гърба на държавата и карат с някакви месечни доходи. И какво .. дай да им стоварим и една счетоводна тежест, че да каталясат и те и да се наредят на опашката за безработни.
Де е Киро на крия и къде е цялата далавера, освен за счетоводителите ?! Отделно колко данъчни още ще назначим и колко служители в съда да обслужват всички тези фирми?!
Счетоводството и регистрацията на фирма са полезни, но над определен месечен доход. Иначе са само тежест.
Коментар