А ако са на загуба продадени в чужбина, то не би следвало да се декларира нищо... Законът говори за "доход"
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Деклариране и облагане на печалба от акции
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнениеТуй е изключително важно и много моля да ми посочиш точно откъде взе цитата, както и въпросния чл.73 и по-конкретно дължат ли се данъци върху търговия с акции на Франкфуртската борса например."Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."
Коментар
-
Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнениеФакт е. Само че е задължително - а у вашата пирамидка не е - затуй ще ми ядете ушитеМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнениеЕй чиновник шибан, всяка притежавана акцийка се декларира.
Чети внимателно какво пиша, търкач на гащи такъв безполезенHe was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнениеВ закона има изключения на изключенията. Четете внимателно!
- Данък върху дивидентите се дължи (кой е длъжен да преведе данъка в сметката на НАП е отделен въпрос).
- Данък върху разликата между продажна цена и цена на придобиване не се дължи, ако се търгуват на БФБ и лицензирани европейски борси*.
- Данък върху разликата между продажна цена и цена на придобиване се дължи във всички останали случаи (напр. ако акциите се търгуват на американските борси NASDAQ/NYSE; ако акциите не се търгуват на борсите).
- Декларират се само доходите от продажба на акции, за които се дължат данъци.
- Декларират се само доходите на физическите лица от дивиденти, за които данъкът не е удържан от източника (и тези данъци трябва да се плащат от физическото лице, което е получило дивидента в срок до 15-о число на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода).
- Декларират се притежаваните акции/дялове в чужбина (независимо дали е получен доход от тях или не).
- Не знам дали посоченото по-горе изискване за деклариране важи когато акциите са без реална доставка.
* "с дялове на колективни инвестиционни схеми, акции и права, извършени на регулиран
пазар по смисъла на чл. 73 от Закона за пазарите на финансови инструменти"
Относно акциите без реална доставка и договорите за разлика върху акции (в контекста на данъчното облагане на физически лица и попълването на данъчните декларации) нещата не са ми ясни - в тази тема писах повече за това кое точно не ми е ясно.
Друг интересен въпрос е длъжни ли сме да се регистрираме по БУЛСТАТ и да се самоосигуряваме (освен със здравна вноска 16.80, която се дължи от безработните или неосигурените на друго основание), ако от време на време се занимаваме с продажба на акции и други финансови инструменти.
Ако се занимаваме с това по занятие трябва да се регистрираме по БУЛСТАТ и да си плащаме осигуровки, обаче кой определя и по какви критерии дали вършим това по занятие или не?
Коментар
-
Таблица 5 – Доход от продажба или замяна на:
акции - код 05;
дялове – код 06;
компенсаторни инструменти – код 07, инвестиционни бонове – код 08;
други финансови активи – код 09;
от търговия с чуждестранна валута – код 10
1 - Дата на прехвърляне
2 - Данни за лицето, изплатило дохода
- ЕИК/ЕГН/ЛНЧ/ Сл.номер от регистъра на НАП
- Наименование/име
3 - Продажна цена
4 - Цена на придобиване
5 - Резултат от сделката
- печалба
- загуба
5.1 Обща сума за годината
5.2 При липса на достатъчно място, приложете списък с допълнителни редове и отбележете тук >>0
Облагаем доход за имуществото по таблица 5 (ред 5.1 на колона 8 – ред 5.1 на колона 9 + сумата на облагаемия доход от приложения списък, ако има такъв)
Или това са случаи, когато ФЛ в ЕООДто продаде дяловете си и отчете резултат по-голям от собствения си капитал на записаните учредителни дялове 5000 лв, например 7500 лв. и резултатът от 2500 лв. се посочва тук?
Явно ще трябва да правя запитване до ГДД /дано ми отговорят до някой април / след като вие така неуместно се вихрите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеТъп си като гъдулка. Прочети пак закона и ще видиш, че не само не се облагат, но и не се декларират доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби; .
Чети внимателно какво пиша, търкач на гащи такъв безполезен
Коментар
-
Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнениеТова че и ти криеш доходи и сделки не е нещо ново
Масово наблюдавам подобни случаи - всъщност останалите са редки...He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнениеВ закона има изключения на изключенията. Четете внимателно!
[*]Данък върху разликата между продажна цена и цена на придобиване не се дължи, ако се търгуват на БФБ и лицензирани европейски борси*.
* "с дялове на колективни инвестиционни схеми, акции и права, извършени на регулиран
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеБожеее - 98% от тука пишещите всеки месец набиват пари в държавната финансова пирамида, наричана Пенсионно осигуряване, на мене ми говориш за пирамиди.
Не реклама - а ФАКТ.
Коментар
-
В закона има изключения на изключенията. Четете внимателно!
- Данък върху дивидентите се дължи (кой е длъжен да преведе данъка в сметката на НАП е отделен въпрос).
- Данък върху разликата между продажна цена и цена на придобиване не се дължи, ако се търгуват на БФБ и лицензирани европейски борси*.
- Данък върху разликата между продажна цена и цена на придобиване се дължи във всички останали случаи (напр. ако акциите се търгуват на американските борси NASDAQ/NYSE; ако акциите не се търгуват на борсите).
- Декларират се само доходите от продажба на акции, за които се дължат данъци.
- Декларират се само доходите на физическите лица от дивиденти, за които данъкът не е удържан от източника (и тези данъци трябва да се плащат от физическото лице, което е получило дивидента в срок до 15-о число на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода).
- Декларират се притежаваните акции/дялове в чужбина (независимо дали е получен доход от тях или не).
- Не знам дали посоченото по-горе изискване за деклариране важи когато акциите са без реална доставка.
Относно акциите без реална доставка и договорите за разлика върху акции (в контекста на данъчното облагане на физически лица и попълването на данъчните декларации) нещата не са ми ясни - в тази тема писах повече за това кое точно не ми е ясно.
Друг интересен въпрос е длъжни ли сме да се регистрираме по БУЛСТАТ и да се самоосигуряваме (освен със здравна вноска 16.80, която се дължи от безработните или неосигурените на друго основание), ако от време на време се занимаваме с продажба на акции и други финансови инструменти.
Ако се занимаваме с това по занятие трябва да се регистрираме по БУЛСТАТ и да си плащаме осигуровки, обаче кой определя и по какви критерии дали вършим това по занятие или не?Last edited by ivan80; 06.02.2011, 19:00.
Коментар
-
Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнениеМинутки за реклама - Импа и неговото Животозастраховане Пирамиди, фараони и т.н.
Законно може да се намаляват данъците - така е. Но не и да се укриват.
Не реклама - а ФАКТ.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Тц, не е в това приложение
Приложение № 8 (образец 2081) се попълва от местни физически лица, които през 2010 г. са притежавали акции и дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина.|^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
|___________||__|___|)
(@)(@)""*|(@)(@)**(@)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Galant Разгледай мнениеИ да кажем, че теоретично печалбата от търговия с акции не се облага, но се декларира - къде точно се посочва това в декларацията?
http://portal.nap.bg/preview_news?p_news_id=1218
Приложение 8 (образец 2081) - За притежавани акции...
http://portal.nap.bg/files/file_down...?p_doc_id=2761
Коментар
Коментар