Не знам да има значение дали търгуваш често или рядко. Ако търгуваш като ЕТ е друго, но не виждам смисъл в това. Дивидентите по сметката при ИП-то.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Осигуровки при покупка и продажба на акции
Collapse
X
-
А ако започна да правя сделки твърде често?
Например започна като зомби по цял ден да стоя поред компютъра и търгувам с акции и други финансови инструменти ежедневно и даже ежеминутно?
В такъв случай това може ли да се тълкува като основание за регистрация по БУЛСТАТ или ЕТ и внасяне на осигуровки?
Не разбрах и за дивидентите - как ще ми ги плащат, ако компанията реши да разпредели дивидент?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнениеКато физическо лице ще търгувам.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнениеАкциите ще ги търгувам на NYSE или NASDAQ като ползвам услугите на български инвестиционен посредник или такъв в друга държава от ЕС (не съм решил, но най-вероятно ще е български - за да спестя от банковите такси и по други причини).
Например ето такива акции:
NASDAQ:GOOG
NASDAQ:MCHP
NASDAQ:LLTC
NASDAQ:ONNN
NYSE:FCS
NYSE:TXN
Коментар
-
Акциите ще ги търгувам на NYSE или NASDAQ като ползвам услугите на български инвестиционен посредник или такъв в друга държава от ЕС (не съм решил, но най-вероятно ще е български - за да спестя от банковите такси и по други причини).
Например ето такива акции:
NASDAQ:GOOG
NASDAQ:MCHP
NASDAQ:LLTC
NASDAQ:ONNN
NYSE:FCS
NYSE:TXN
За такива акции си мисля, че дължа данък 10%. Няма да търгувам с акции на БФБ.
Интересува ме и как ще получа дивидента си (ако компанията разпределя дивидент) - в сметката на инвестиционния посредник или директно компанията ще ми прати чек. И има ли двойно данъчно облагане на дивидента (напр. за посочените по-горе компании - някои от тях разпределят дивидент).
Да избягвам ли да купувам акции на компании, които разпределят дивидент?Last edited by ivan80; 29.12.2010, 23:07.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнениеАко искам да си купя акции на две-три компании и да ги продам след няколко месеца (напр. след една година) ще съм длъжен ли да се регистрирам по БУЛСТАТ и да плащам осигуровки само защото купувам акциите, чакам да поскъпнат и ги продавам (евентуално на печалба)?
За печалбата ми от продажбата, ако има такава, ми е ясно, че дължа данък 10%, интересува ме как стои въпроса с осигуровките.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнениеАко искам да си купя акции на две-три компании и да ги продам след няколко месеца (напр. след една година) ще съм длъжен ли да се регистрирам по БУЛСТАТ и да плащам осигуровки само защото купувам акциите, чакам да поскъпнат и ги продавам (евентуално на печалба)?
За печалбата ми от продажбата, ако има такава, ми е ясно, че дължа данък 10%, интересува ме как стои въпроса с осигуровките.
Коментар
-
Осигуровки при покупка и продажба на акции
Ако искам да си купя акции на две-три компании и да ги продам след няколко месеца (напр. след една година) ще съм длъжен ли да се регистрирам по БУЛСТАТ и да плащам осигуровки само защото купувам акциите, чакам да поскъпнат и ги продавам (евентуално на печалба)?
За печалбата ми от продажбата, ако има такава, ми е ясно, че дължа данък 10%, интересува ме как стои въпроса с осигуровките.Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар