IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Осигуровки при покупка и продажба на акции

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Не знам да има значение дали търгуваш често или рядко. Ако търгуваш като ЕТ е друго, но не виждам смисъл в това. Дивидентите по сметката при ИП-то.

Коментар

• А ако започна да правя сделки твърде често?

Например започна като зомби по цял ден да стоя поред компютъра и търгувам с акции и други финансови инструменти ежедневно и даже ежеминутно?

В такъв случай това може ли да се тълкува като основание за регистрация по БУЛСТАТ или ЕТ и внасяне на осигуровки?

Не разбрах и за дивидентите - как ще ми ги плащат, ако компанията реши да разпредели дивидент?

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнение
        Като физическо лице ще търгувам.
        Няма нужда от регистрация в Булстат и плащане на осигуровки, според мен. Дължиш само данък АКО реализираш печалба

Коментар

• Препоръчвам книгата "Финансови инструменти" на Димитър Михайлов, много е подходяща за търгуващи на финансовите пазари. Подробно е описано данъчното облагане на всякакви сделки.

Коментар

• Като физическо лице ще търгувам.

Коментар

Акциите ще ги търгувам на NYSE или NASDAQ като ползвам услугите на български инвестиционен посредник или такъв в друга държава от ЕС (не съм решил, но най-вероятно ще е български - за да спестя от банковите такси и по други причини).

Например ето такива акции:

NASDAQ:GOOG
              NASDAQ:MCHP
              NASDAQ:LLTC
              NASDAQ:ONNN
              NYSE:FCS
              NYSE:TXN
              Как ще търгуваш като физическо или юридическо лице?

Коментар

• братле,
                ти си баси подробния пич
                докато се наканиш да купиш , току виж закрили борсите
                Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

Коментар

• Акциите ще ги търгувам на NYSE или NASDAQ като ползвам услугите на български инвестиционен посредник или такъв в друга държава от ЕС (не съм решил, но най-вероятно ще е български - за да спестя от банковите такси и по други причини).

Например ето такива акции:

NASDAQ:GOOG
                  NASDAQ:MCHP
                  NASDAQ:LLTC
                  NASDAQ:ONNN
                  NYSE:FCS
                  NYSE:TXN

За такива акции си мисля, че дължа данък 10%. Няма да търгувам с акции на БФБ.

Интересува ме и как ще получа дивидента си (ако компанията разпределя дивидент) - в сметката на инвестиционния посредник или директно компанията ще ми прати чек. И има ли двойно данъчно облагане на дивидента (напр. за посочените по-горе компании - някои от тях разпределят дивидент).

Да избягвам ли да купувам акции на компании, които разпределят дивидент?
                  Last edited by ivan80; 29.12.2010, 23:07.

Коментар

Ако искам да си купя акции на две-три компании и да ги продам след няколко месеца (напр. след една година) ще съм длъжен ли да се регистрирам по БУЛСТАТ и да плащам осигуровки само защото купувам акциите, чакам да поскъпнат и ги продавам (евентуално на печалба)?

За печалбата ми от продажбата, ако има такава, ми е ясно, че дължа данък 10%, интересува ме как стои въпроса с осигуровките.
                    За получиш отговор на въпроса трябва да кажеш какви акции ще търгуваш български или чужди и къде ще ги търгуваш.

Коментар

• Прочети и валутния закон. Там пък ако знаеш колко формуляра и уведомления трябва да попълниш Абе човек, ако ще търгуваш - търгувай

Коментар

Ако искам да си купя акции на две-три компании и да ги продам след няколко месеца (напр. след една година) ще съм длъжен ли да се регистрирам по БУЛСТАТ и да плащам осигуровки само защото купувам акциите, чакам да поскъпнат и ги продавам (евентуално на печалба)?

За печалбата ми от продажбата, ако има такава, ми е ясно, че дължа данък 10%, интересува ме как стои въпроса с осигуровките.
                        Данък 10 % не дължиш (освен ако търгуваш само компенсационни бонове). Осигуровки също не дължиш и не е необходимо да се регистрираш по БУЛСТАТ. Но мнението ми е че ти е рано за такава търговия, тъй като доста неща от данъчното и осигурително право не са ти ясни.

Коментар

• Осигуровки при покупка и продажба на акции

Working...
                        X