IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Осигуровки при покупка и продажба на акции

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
    Търгувал съм от Белиз. Възможно е ако е щатска да дължиш капиталови печалби в САЩ.
    Тези неща по-надолу за фирмата в Белиз ли се отнасят? Защото ми се струва, че имаш предвид българско лице (заради данъка 10% - само в България е такъв, доколкото ми е известно, а в другите страни, за които става въпрос се плащат съвсем други данъци).

Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
    Дивидентите ти идват нетни в сметката с платени данъци. В/у капиталова печалба нямаш УС данъци но за дивиденти имаш. Когато си Къс дивидента ти се взема също от акаунта. Нямам спомен брутен или нетен. Би трябвало брутен. Не се притеснявай за нищо. Брокера пуска подробни рипорти за данъчни цели. 10 % върху положителния баланс на сметката без дивидента/ има спогодба за избягване на двойно данъчно облагане/. Това е. Хайде, че Гуглето стана 1000))
    Това за спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане за дивидентите ли се отнася? Значи ли, че ако купя акции като българско физическо лице и фирмата изплати дивидент данъкът върху дивидента ще ми се удържи (независимо дали брокера е български или американски) и в България няма да съм длъжен да плащам още веднъж данък върху дивидента? А данъкът ще е само върху разликата между цената на, която са купени и цената, на която са продадени акциите?

Питах в един форум за счетоводители и там ми казаха, че комисионните, които плащам на инвестиционния посредник (когато търгувам като физическо лице) не намаляват данъчната основа. В този форум обаче казват друго.

(Не съм данъчен!)

Ако данъкът върху дивидента в САЩ е по-голям от 10% значи е по-изгодно фирмата да не разпределя дивидент, а да се повишава пазарната цена на акциите. Сега разбирам защо Google Inc не плаща дивиденти - Don't be evil - плащането на повече данъци е лошо, а лошите неща противоречат на мотото на Google.
    Last edited by ivan80; 30.12.2010, 01:21.

Коментар

• Първоначално изпратено от Чърчил Разгледай мнение
      пича почва в началото с някакви ламерски въпроси сякаш паднал от небето, а после изкача направо профи като данъчен агент
      И на мен ми става доста притеснителен. Ама не шъ да е данъчен. Те не знаят толкова много. По едно време търгувах от БГ Фирма. Как ме мразеха счетитата - не е истина. Аз им казвах да осчетоводяват само рипортите, а те караха сделка по сделка. А аз прасках по 100-тина дневно))

Коментар

• Това, че в една област имам някакви познания не значи, че във всички области имам. Изказвам се само за нещата, които (си мисля, че) разбирам, а за останалите питам

Коментар

• пича почва в началото с някакви ламерски въпроси сякаш паднал от небето, а после изкача направо профи като данъчен агент

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнение
            Аз питам за осигуровките, не за данъците.
            Аааа,

извинявай!

Това, че ти споменах офшорка и фирма в САЩ, беше, че да помислиш, дали офшорка или фирма в САЩ дължат осигуровки в БГ...
            Аз мисля, че не, но в комбинация осигуровки+данъци, вече трябва да се види кое е най-изгодно...

Коментар

• Аз питам за осигуровките, не за данъците.

Коментар

Наистина ако фирмата търгува с акции аз ще платя по-малко данъци - 5% данък върху дивидента вместо 10%.

Обаче тази фирма нали трябва да има банкова сметка? А такава се издава трудно. Плащаш по няколкостотин долара за всеки опит за откриване на банкова сметка (независимо дали успешен или неуспешен). Затова е по-изгодно фирмата да ползва доставчик на платежни услуги, който не е банка - така откриването на сметката ти излиза без пари (защото доставчиците на платежни услуги, които не са банки не искат много бумащина за откриване на сметката и нямат практика да отказват откриване на сметка).

За да отвориш фирма в САЩ не ти трябват никакви роднини. Плащаш на фирма, която предлага консултантски услуги по регистрацията и след няколко дена или седмици фирмата ти е готова и документите пристигат по куриер.

Фирмите в САЩ дължат данъци, които са повече от българския данък 10% (когато източникът на дохода е в САЩ). Ако източникът на дохода е от друга държава (фирмата няма бизнес в САЩ) тогава не дължи никакви данъци в САЩ и даже не дължи водене на счетоводство и отчети в САЩ.

Обаче търговията с акции не знам дали няма да доведе до данъчни задължения в САЩ.

Не е вярно, че след като имаш офшорна фирма не дължиш никакви данъци. Например ако фирмата разпредели дивидент и ти си български гражданин, който живее в България (повече от половин година или имаш център на жизнени интереси в България и т.н.) ще дължиш данък върху дивидента в България.

Офшорната фирма не е за неплащане на данъци, а за данъчно планиране - оптимизиране на дължимите данъци.

Някои ползват офшорните си фирми за да не плащат никакви данъци - теглят парите на банкомат с фирмената дебитна карта без да плащат дължимите данъци върху дивидента, който получават (какво друго може да е освен дивидент получените пари от собственика на фирмата?). Това не е законно и изобщо не е добра идея не само защото е незаконно, но и защото за да го правиш не ти трябва офшорна фирма.

Накратко: ако искаш да не плащаш никакви данъци (в нарушение на закона) не ти трябва да плащаш за регистрация на офшорна фирма - има по-лесни начини за това.
                Ми О'К,

виждам, че ги разбираш доста добре нещата с данъците, тогава защо питаш?
                Просто се чудя?

Коментар

• Офшорна или каквато и да е фирма веднага те прави профи и почваш да плащаш профи такси. За офшорка в щатите, не мога да кажа. Търгувал съм от Белиз. Възможно е ако е щатска да дължиш капиталови печалби в САЩ. Дивидентите ти идват нетни в сметката с платени данъци. В/у капиталова печалба нямаш УС данъци но за дивиденти имаш. Когато си Къс дивидента ти се взема също от акаунта. Нямам спомен брутен или нетен. Би трябвало брутен. Не се притеснявай за нищо. Брокера пуска подробни рипорти за данъчни цели. 10 % върху положителния баланс на сметката без дивидента/ има спогодба за избягване на двойно данъчно облагане/. Това е. Хайде, че Гуглето стана 1000))

Коментар

• Наистина ако фирмата търгува с акции аз ще платя по-малко данъци - 5% данък върху дивидента вместо 10%.

Обаче тази фирма нали трябва да има банкова сметка? А такава се издава трудно. Плащаш по няколкостотин долара за всеки опит за откриване на банкова сметка (независимо дали успешен или неуспешен). Затова е по-изгодно фирмата да ползва доставчик на платежни услуги, който не е банка - така откриването на сметката ти излиза без пари (защото доставчиците на платежни услуги, които не са банки не искат много бумащина за откриване на сметката и нямат практика да отказват откриване на сметка).

За да отвориш фирма в САЩ не ти трябват никакви роднини. Плащаш на фирма, която предлага консултантски услуги по регистрацията и след няколко дена или седмици фирмата ти е готова и документите пристигат по куриер.

Фирмите в САЩ дължат данъци, които са повече от българския данък 10% (когато източникът на дохода е в САЩ). Ако източникът на дохода е от друга държава (фирмата няма бизнес в САЩ) тогава не дължи никакви данъци в САЩ и даже не дължи водене на счетоводство и отчети в САЩ.

Обаче търговията с акции не знам дали няма да доведе до данъчни задължения в САЩ.

Не е вярно, че след като имаш офшорна фирма не дължиш никакви данъци. Например ако фирмата разпредели дивидент и ти си български гражданин, който живее в България (повече от половин година или имаш център на жизнени интереси в България и т.н.) ще дължиш данък върху дивидента в България.

Офшорната фирма не е за неплащане на данъци, а за данъчно планиране - оптимизиране на дължимите данъци.

Някои ползват офшорните си фирми за да не плащат никакви данъци - теглят парите на банкомат с фирмената дебитна карта без да плащат дължимите данъци върху дивидента, който получават (какво друго може да е освен дивидент получените пари от собственика на фирмата?). Това не е законно и изобщо не е добра идея не само защото е незаконно, но и защото за да го правиш не ти трябва офшорна фирма.

Накратко: ако искаш да не плащаш никакви данъци (в нарушение на закона) не ти трябва да плащаш за регистрация на офшорна фирма - има по-лесни начини за това.

Коментар

Ако търгувам като юридическо лице "офшорна фирма" (при ползването на инвестиционен посредник в подходяща държава), фирмата ми няма да дължи данъци (нали за това е офшорна). Аз ще дължа данък дивидент 5% в България (вместо 10%), ако реша да си прибера печалбите, които фирмата ми ще натрупа.

Предполагам, че това имаше предвид?

Ако търгувам като физическо лице като ползвам услугите на инвестиционен посредник в САЩ или друга държава пак ще дължа данък. Разликата е само, че ще плащам по-големи банкови такси, защото инвестиционния посредник няма да има банкова сметка в банката, в която и аз имам банкова сметка (при ползване на български инвестиционен посредник ще плащам много малка банкова такса, ако си направя сметка в същата банка).

Обаче не желая да търгувам с акции като юридическо лице, предпочитам да го правя като физическо лице (офшорната ми фирма към момента ползва доставчик на платежни услуги, който не е банка и ще е проблемно фирмата ми да праща пари в сметката на инвестиционния посредник от банковата сметка на доставчика на платежни услуги заради разните закони против финансирането на тероризма и прането на пари). Откриването на банкова сметка за офшорна фирма е много сложно и не ми се занимава с глупости. Инвестиционните посредници искат сметката при тях да се захранва само от банкова сметка на същото лице, което е сключило договор с инвестиционния посредник. И към момента почти няма инвестиционни посредници, които ползват същия доставчик на платежни услуги, който се ползва и от моята фирма (за сега само един ИП ползва този доставчик на платежни услуги, но ИП не предлага сделки с акции, а само сделки на Форекс).
                      Долу горе това питах. Чисто теоретично дали няма да ти е по изгодно.
                      А за САЩ имах впредвид там ако регистрираш фирма и чрез нея да действаш. Знам, че пак говорим на теория само, просто преглеждаме вариантите. Аки си регитрирал фирма в САЩ (имаш роднина там), тогава тука в БГ какви даници - що си мисля никакви?

Коментар

• Ако търгувам като юридическо лице "офшорна фирма" (при ползването на инвестиционен посредник в подходяща държава), фирмата ми няма да дължи данъци (нали за това е офшорна). Аз ще дължа данък дивидент 5% в България (вместо 10%), ако реша да си прибера печалбите, които фирмата ми ще натрупа.

Предполагам, че това имаше предвид?

Ако търгувам като физическо лице като ползвам услугите на инвестиционен посредник в САЩ или друга държава пак ще дължа данък. Разликата е само, че ще плащам по-големи банкови такси, защото инвестиционния посредник няма да има банкова сметка в банката, в която и аз имам банкова сметка (при ползване на български инвестиционен посредник ще плащам много малка банкова такса, ако си направя сметка в същата банка).

Обаче не желая да търгувам с акции като юридическо лице, предпочитам да го правя като физическо лице (офшорната ми фирма към момента ползва доставчик на платежни услуги, който не е банка и ще е проблемно фирмата ми да праща пари в сметката на инвестиционния посредник от банковата сметка на доставчика на платежни услуги заради разните закони против финансирането на тероризма и прането на пари). Откриването на банкова сметка за офшорна фирма е много сложно и не ми се занимава с глупости. Инвестиционните посредници искат сметката при тях да се захранва само от банкова сметка на същото лице, което е сключило договор с инвестиционния посредник. И към момента почти няма инвестиционни посредници, които ползват същия доставчик на платежни услуги, който се ползва и от моята фирма (за сега само един ИП ползва този доставчик на платежни услуги, но ИП не предлага сделки с акции, а само сделки на Форекс).
                        Last edited by ivan80; 30.12.2010, 00:33.

Коментар

Доколкото разбирам имаш намерение да регистрираш офшорна фирма в САЩ (вероятно си чел други мои писания във форума).

Защо точно в САЩ смяташ да регистрираш офшорката?

И от къде ще идват приходите на офшорната фирма, която смяташ да регистрираш?

Защото ако американската ти офшорка получава приходи от САЩ няма да е съвсем офшорка, а ще дължи данъци в САЩ за тези приходи.

Ако си сигурен, че искаш точно в САЩ да си регистрираш фирмата може да ползваш услугите на фирма, която като си платиш регистрира фирмата и ти праща документи по пощата. Най-евтино може би излиза тази услуга (не съм ги ползвал!): valisinternational.com (имат даже някакъв безплатен вариант).
                          Не ме разбра,

нищо не искам и няма да регистрирам.

Просто по твоя въпрос, който си отворил темата, за данъци и т.н., как ще е ако направиш офшорка (удобен флаг) или САЩ? А не от БГ с инв посредник, това питам...Тъй де, искам да съм ти от полза, макар и с въпрос...

Коментар

• Доколкото разбирам имаш намерение да регистрираш офшорна фирма в САЩ (вероятно си чел други мои писания във форума).

Защо точно в САЩ смяташ да регистрираш офшорката?

И от къде ще идват приходите на офшорната фирма, която смяташ да регистрираш?

Защото ако американската ти офшорка получава приходи от САЩ няма да е съвсем офшорка, а ще дължи данъци в САЩ за тези приходи.

Ако си сигурен, че искаш точно в САЩ да си регистрираш фирмата може да ползваш услугите на фирма, която като си платиш регистрира фирмата и ти праща документи по пощата. Най-евтино може би излиза тази услуга (не съм ги ползвал!): valisinternational.com (имат даже някакъв безплатен вариант).
                            Last edited by ivan80; 30.12.2010, 00:05.

Коментар

• Да не прозвуча глупаво, ама все пак ще питам в конкретния случай на колегата дето пита, как стои въпросът с офшорка или регистрация в САЩ?

Коментар

• Благодаря.

Надявам се, че причината да не пише нищо за дивидентите в тарифата на инвестиционния посредник, е че няма такси за получаване на дивидент.

Коментар

Working...
                                X