Първоначално изпратено от bate Goiko
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Осигуровки при покупка и продажба на акции
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнениеКато се зачетох в законите излезе, че положението с данъка върху доходите от търговия с акции е сложно. Мислех си, че знам какво е данъчното облагане, но сега не съм сигурен.
Зависи от това дали сделките са направени на регулиран пазар или на нерегулиран пазар.
Регулиран пазар е БФБ. Или поне така си мисля. А на какъв пазар се прави търговията на NYSE/NASDAQ - регулиран или нерегулиран?
Според ЗДДФЛ не са облагаеми доходите от сделките с акции, извършени на регулиран пазар по смисъла на чл. 73 от Закона за пазарите на финансови инструменти.
Целия текст на частите от законите, от които следва горното твърдение.
Да не се окаже, че търговията с акции на американските борси са необлагаеми? Дефиницията на термина "регулиран пазар", доколкото аз я разбирам включва БФБ, NYSE, NASDAQ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнениеДа не се окаже, че търговията с акции на американските борси са необлагаеми? Дефиницията на термина "регулиран пазар", доколкото аз я разбирам включва БФБ, NYSE, NASDAQ.
Просто питай ИП през което търгуваш, ще ти изготвят и справка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнениеПитай шефа си, той ще ти каже
Обаче като помислих малко по този текст:
лицензирана и функционираща редовно в съответствие с изискванията на този закон и актовете по прилагането му.Last edited by ivan80; 30.12.2010, 19:20.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнениеКато се зачетох в законите излезе, че положението с данъка върху доходите от търговия с акции е сложно. Мислех си, че знам какво е данъчното облагане, но сега не съм сигурен.
Зависи от това дали сделките са направени на регулиран пазар или на нерегулиран пазар.
Регулиран пазар е БФБ. Или поне така си мисля. А на какъв пазар се прави търговията на NYSE/NASDAQ - регулиран или нерегулиран?
Според ЗДДФЛ не са облагаеми доходите от разпореждане с акции, извършени на регулиран пазар по смисъла на чл. 73 от Закона за пазарите на финансови инструменти.
Да не се окаже, че търговията с акции на американските борси са необлагаеми? Дефиницията на термина "регулиран пазар", доколкото аз я разбирам включва БФБ, NYSE, NASDAQ.
Аи вече идва новата година, не я ли усещате...
Коментар
-
Като се зачетох в законите излезе, че положението с данъка върху доходите от търговия с акции е сложно. Мислех си, че знам какво е данъчното облагане, но сега не съм сигурен.
Според ЗДДФЛ не са облагаеми доходите от сделките с акции, извършени на регулиран пазар по смисъла на чл. 73 от Закона за пазарите на финансови инструменти.
Да не се окаже, че търговията с акции на американските борси са необлагаеми? Дефиницията на термина "регулиран пазар", доколкото аз я разбирам включва БФБ, NYSE, NASDAQ.Last edited by ivan80; 30.12.2010, 18:55.
Коментар
-
Данък се плаща само ако си продал акциите на печалба (или си получил дивидент - вж. какво писа НАИВНИК по въпроса с дивидентите). Ако си ги държиш без да ги продаваш - не дължиш данък независимо колко години ги държиш.
По-горе цитирах частта от закона, според който е така (в същност не по-горе, а по-долу - форумът показва мненията наобратно - най-новите са най-отгоре вместо най-отдолу).
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеДанъкът върху дивидента се плаща в САЩ. И се удържа както в БГпри източника или платеца на дохода. Т.е. ти получаваш по сметка нетен/с платен данък/ дивидент и не дължиш данък в БГ. За всички удържани данъци посредникът ти дава подробен отчет.
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеНа мен ми отне 3 часа да обяснявам на счети, как така продавам нещо което нямам. Не знам колко дълго ще обясняваш на данъчен)Last edited by ivan80; 30.12.2010, 17:59.
Коментар
-
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеhttp://www.incomefromdividends.com/2...dividend-taxes
За капиталови печалби ако не си хамериканче не дължиш нищо в УСА-то. Дължиш тук 10%
Другото, което ми се върти като въпрос е следното:
Трябва ли да съм затворил позицията, за да ме обложат върху печалбата?
Или на отчетен период гледат някакво виртуално салдо и по него да взимат?!
Или ако си държа акциите 5г. примерно, само при продаване и реализирана печалба да се плаща данък?
Звучи ми по-логично да е така, ама логика в бюрократите и да има, то тя е изкривена...Last edited by melon; 30.12.2010, 12:28.
Коментар
-
http://www.incomefromdividends.com/2...dividend-taxes
За капиталови печалби ако не си хамериканче не дължиш нищо в УСА-то. Дължиш тук 10%
Коментар
-
Данъкът върху дивидента се плаща в САЩ. И се удържа както в БГпри източника или платеца на дохода. Т.е. ти получаваш по сметка нетен/с платен данък/ дивидент и не дължиш данък в БГ. За всички удържани данъци посредникът ти дава подробен отчет.
Дивидентите са толкова нищожни в сравнение с цената, че изобщо няма какво да ги мислиш. При всички случаи данъкът който евентуално би платил върху тях е нищожен като сума в сравнение със сумите които можеш да загубиш от търговия в грешната посока.
До сега гледах гуглето за комисионната. Според мен има доста косвени улики за това че комисионната се включва в цената на придобиване, но нищо конкретно))
Да не говорим че нищо не е казано за случаите в които продаваш на късо. На мен ми отне 3 часа да обяснявам на счети, как така продавам нещо което нямам. Не знам колко дълго ще обясняваш на данъчен)
Коментар
-
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеНе, отнася се за всякакви нехамерикански фирми, като заменяш 10 със съответната данъчна сставка. За Белиз - 0.
Знам, че България и САЩ имат спогодба за избягване на данъчното облагане, но не съм сигурен точно как се прилага във връзка с дивидентите (дали се плаща в България или в САЩ).
За случая когато фирмата (изплащаща дивидента) е в държава, която няма спогодба с България за избягване на двойното данъчно облагане е ясно - данъкът върху дивидента се плаща в България (такива държави обикновено не искат данък върху дивидент, но ако все пак държавата иска данък, данъкът се плаща в двете държави).Last edited by ivan80; 30.12.2010, 02:05.
Коментар
-
Четох закона и според мен дължа данък върху положителната разлика между цената, на която съм продал акциите и цената, на която съм ги купил като таксите, които плащам не намаляват данъчната основа.
(3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.
(4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.
(5) Продажната цена включва всичко придобито от лицето във връзка с продажбата/замяната, включително възнаграждение, различно от пари.
(6) Цената на придобиване по ал. 1, 2 и 4 е:
1. документално доказаната цена на придобиване на имуществото;
2. документално доказаната цена на придобиване на имуществото, увеличена с документално доказаното доплащане, дължимо от физическото лице - в случаите на замяна с доплащане;
3. (доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) нула - когато няма документално доказана цена на придобиване, включително за имущество, придобито по дарение, или за акции и дялове, получени при разпределение на печалба или друг източник на собствен капитал; Цената на придобиване по ал. 1 е нула и при последваща продажба или замяна на поземления имот по т. 8, включително на ограничени вещни права върху него;
Всичко придобито от лицето във връзка с продажбата/замяната (в случая това са само пари) минус
документално доказаната цена на придобиване на имуществото (това е цената, за която са купени акциите и тази цена е посочена в документите, които инвестиционния посредник ще даде). Никъде не се споменава, че таксите по сделката могат да се включат в цената на придобиване или по друг начин могат да повлияят на изчислението на данъчната основа. Обаче дали това наистина е така подлежи на тълкуване. Може да има друг закон, за който да не знам, в който да пише, че разходите във връзка със сделката се признават за разход, но докато не видя този закон не вярвам, че го има.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнениеТези неща по-надолу за фирмата в Белиз ли се отнасят? Защото ми се струва, че имаш предвид българско лице (заради данъка 10% - само в България е такъв, доколкото ми е известно, а в другите страни, за които става въпрос се плащат съвсем други данъци).
Това за спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане за дивидентите ли се отнася? Значи ли, че ако купя акции като българско физическо лице и фирмата изплати дивидент данъкът върху дивидента ще ми се удържи (независимо дали брокера е български или американски) и в България няма да съм длъжен да плащам още веднъж данък върху дивидента? А данъкът ще е само върху разликата между цената на, която са купени и цената, на която са продадени акциите?
Питах в един форум за счетоводители и там ми казаха, че комисионните, които плащам на инвестиционния посредник (когато търгувам като физическо лице) не намаляват данъчната основа. В този форум обаче казват друго.
(Не съм данъчен!)
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнениеПитах в един форум за счетоводители и там ми казаха, че комисионните, които плащам на инвестиционния посредник (когато търгувам като физическо лице) не намаляват данъчната основа. В този форум обаче казват друго.
(Не съм данъчен!)
Аз обикновено като тръгна да правя нещо, което не знам как става, чета първо нормативната уредба. Там 90% става ясно и 10% тълкуване.
Що не си прочел закона,...,кой беше, че не се сещам?
Коментар
Коментар