IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Трябва ли да плащам някакви данъци?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• За ООД разбрах какви са плюсовете...Само си остава една мъгла в главата ми за ЕТ, защо и кофти работа...тия патенти и т.н. А това което ми даде е огромно като информация и се обърквам още повече...Просто искам малко по-подробно обяснено какви са минусите на ЕТ и кога и как могат да настъпят проблеми и да се стига до глоби и т.н...

Коментар

• При регистрация на ЕТ разходите са същите(без начален,уставен капитал,който за ООД май е 50лв,а за ЕООД не съм сигурен).
      Не е 50 лв ,а си е 2лв уставният капитал .
      http://www.registracia-na-eood.com/
      http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/..._registraciia/
      При регване на ф-ми без значение каква ще е има и държавните такси които няма как да се избегнат.Същите са определени със закон.пп.Ако някой нещо го интересува за фирми да постне тема тука и да пита
      http://lex.bg/forum/viewforum.php?f=...f88f2cd897703b
      Сега гледах из нета информация за регистрация на фирми...ЕТ излиза около 100лв., а ООД около 300лв.
      Зависи кого наемаш .Ако наемеш някой адвокат ще ти излезе по скъпо тъй като хонорарът им е големичък.Има фирми които се занимават с регване и хонорарът им е по малък от адвокатите.

То какви проблеми могат да настъпят при ЕТ, ако продавам дрехи примерно и си пазя бележките от наложените платежи, за да докажа каква ми е печалбата в края на годината? Изобщо какви са данъците които трябва да плащам с ЕТ и ООД?
      Облагаемият доход и данъчната основа се определят за всеки източник на доход поотделно съгласно разпоредбите на два закона. Еми зависи какво ще се развива при ЕТ и ООД то/ЕООД-то/.Ако си регнат ЕТ и дейността ти е на патент си плащаш патента докато при ООД си плащаш 10% в/у печалбата.Ако дейността ти при ЕТ не е в обсега на патентите данъкът е 15%.Ето чети в ЗАКОН ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА към който са и ЕТ какво пише за
      http://lex.bg/laws/ldoc/2135538631
      а това е за ЕООД и ООД ЗАКОН ЗА КОРПОРАТИВНОТО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ
      http://lex.bg/laws/ldoc/2135540562
      Но все пак може ли някакви разяснения за ЕТ и ООД, по подробно...Търсих в интернет, но намерих точна информация, а само суми за регистриране.
      Ето ти и ТЪРГОВСКИ ЗАКОН където пише по подробно в Част втора.
      ВИДОВЕ ТЪРГОВЦИ
      Дял първи-ЕДНОЛИЧЕН ТЪРГОВЕЦ
      Глава осма.-ТЪРГОВЕЦ - ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ,/четеш от Чл. 56 надолу каквото те интересува/
      http://lex.bg/laws/ldoc/-14917630
      [/quote]
      [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• polki, позна

Но все пак може ли някакви разяснения за ЕТ и ООД, по подробно...Търсих в интернет, но намерих точна информация, а само суми за регистриране.

Коментар

• Първоначално изпратено от Christian
          Сега гледах из нета информация за регистрация на фирми...ЕТ излиза около 100лв., а ООД около 300лв.

То какви проблеми могат да настъпят при ЕТ, ако продавам дрехи примерно и си пазя бележките от наложените платежи, за да докажа каква ми е печалбата в края на годината? Изобщо какви са данъците които трябва да плащам с ЕТ и ООД?
          абе човек, мислиш на парче - сега продаваш по 5 тениски например ----------------- след години може да продаваш по 10 чифта дънки --------------------------- след още няколко години може да продаваш по стотина чифта маратонки ----------------------- ако ти тръгнат нещата било в тази насока, било в друг бранш ще си ползваш една и съща фирма

няма всяка година фирми да откриваш и закриваш ............. мисли с перспектива

гледам те , че си млад човек и по всяка вероятност тъкмо си завършил ................ живота е пред теб
          fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Сега гледах из нета информация за регистрация на фирми...ЕТ излиза около 100лв., а ООД около 300лв.

Коментар

мейси, именно така мисля да направя. А сайта който искам да направя е нещо като каталог просто за по-бързо разглеждане на стоките които предлагам. А иначе броя който съм поръчал е около 50, а вече колко ще продам и за колко време само бъдещето ще покаже...

Колкото до ЕТ, може ли да ми разясните точно за какво става дума?
              polki, каза, че е по-хубаво да се регистрира ООД или ЕООД, но просто за подобен малък бизнес няма смисъл...
              При регистрация на ЕТ разходите са същите(без начален,уставен капитал,който за ООД май е 50лв,а за ЕООД не съм сигурен).
              А разликата.полки ти я обясни - ако имаш проблеми с плащания,дължими суми,май и към НАП за данъци, от ЕТ вземат ЦЯЛОТО имущество на собственика, т.е. отговаряш със всияко което имаш. а при ООД и ЕООД, само с уставния капитал. преди беше 5000лв,но сега е променен. Иначе можеш и с ЕТ да имаш милионен оборот,но риска не си струва
              Поради това има много малко ЕТ. И когато тръгнеш да правиш нещо ИДИ ПРИ АДВОКАТ. Консултациите им почват от 20лв,не вярвам да платиш повече от 50лв, но ще имаш точен отговор на всички въпроси. Или питай във някой правен или данъчен форум.

Коментар

мейси, именно така мисля да направя. А сайта който искам да направя е нещо като каталог просто за по-бързо разглеждане на стоките които предлагам. А иначе броя който съм поръчал е около 50, а вече колко ще продам и за колко време само бъдещето ще покаже...

polki, каза, че е по-хубаво да се регистрира ООД или ЕООД, но просто за подобен малък бизнес няма смисъл...
                Е сега е лесно да регнеш ООД и ЕООД защото отпаднаха 5 хил лв като гаранция при регването им.Капитала за ЕООД или ООД е вече 2 лв. Друго ако питаш мене най- добре си регистрирай ако ти трябва ООД или ЕООД, за да ограничиш отговорността си за задължения на дружеството, защото в противен случай отговаряш лично и неограничено за всички задължения на ЕТ.Ако стане нещо един ден , когато дружеството изпадне в несъстоятелност-ООД или ЕООД, ще покрива задълженията си само до размера на притежаванато от имущество. При ЕТ собственикът отгваря изцяло с личното си имущество.Разбра ли къде е разликата?
                [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• мейси, именно така мисля да направя. А сайта който искам да направя е нещо като каталог просто за по-бързо разглеждане на стоките които предлагам. А иначе броя който съм поръчал е около 50, а вече колко ще продам и за колко време само бъдещето ще покаже...

Коментар

• Първоначално изпратено от polki
                    Първоначално изпратено от faaz
                    а верно ли има нов данък към ебея,чувам за някви 20% дето ми се струват мн съмнителни
                    неговото е за 20 неща,кой ще тръгне да му държи сметка.дано му се развие бизнеса,че да се наложи да регистрирва фирма.но да ме питат що не съм декларирал,че съм продал 2-3 чифта обувки,не е като да си прадам апартамента;]]
                    да

20% не само от ебея, а от всичко което ти идва по куриерите и е на стойност над 30лв. ............................. чух, че дори и неща декларирани като подаръци ще започнат да таксуват

в тази страна пари трябват да влизат в хазната за да се хранят "социално-слабите цигани .............. пардон роми"
                    Това се отнася за поръчка извън ЕС и е в сила от 01.01.2010г.Сега е хит да се поръчват стоки предимно от Англия чрез ebay.
                    Информация за клиентите
                    2010-01-08

С влизането в сила от 01.01.2010 г. на Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (изм. и доп., ДВ бр. 95 от 0 1.12.2009 г., в сила от 0 1.01.2010 г.), на основание чл. 58, ал. 1, т. 12, буква „а" от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), освобождаване от данък върху добавената стойност при едновременно допускане за свободно обращение и крайно потребелние (внос) на стоки, съдържащи се в пратка, изпращана от юридическо лице или търговец от трета страна или територия на получател в страната, се допуска при условие че стоките са на обща стойност не повече от 30 лева.

В тази връзка, както и поради факта, че в този случай стойностния праг за освобождаване от вносни сборове се запазва на левовата равностойност на 150 евро (чл. 23 от Регламент (ЕО) № 1186/2009 г. на Съвета от 1.11.2009 г. за установяване системата на Общността за митнически освобождавания (кодифицирана версия), следва да се има предвид че при допускане за свободно обращение и крайно потребление (внос) на пратка, съдържаща стоки на стойност над 30 лева, но непревишаващи левовата равностойност на 150 евро, не се дължат вносни сборове, но ДДС остава дължим. На основание чл. 24 от същия регламент не подлежат на освобождаване алкохолни продукти, парфюми, тоалетни води, тютюн и тютюневи изделия. В този случай, митническото оформяне на стоките се извършва с подаване на Единен административен документ.

Обръщаме внимание, че стойностният праг за освобождаване както от вносни сборове, така и от данък върху добавената стойност на стоки без търговски характер, съдържащи се в малки пратки, изпратени от физическо лице от трета страна или територия на друго физическо лице в страната, без последното да е заплащало за тях, се запазва на левовата равностойност на 45 евро. Нормативните основания и условията за освобождаването от заплащане на държавни вземания на стоки, съдържащи се в такива пратки са регламентирани в чл. 25 до чл. 27 на Регламент (ЕО) № 1186/2009 г. на Съвета от 1.11.2009 г. за установяване системата на Общността за митнически освобождавания (кодифицирана версия) и чл. 58, ал. 1, т. 12, буква „б" от Закона за данък върху добавената стойност.
                    http://www.customs.bg/bg/pubs/2605
                    ето и Регламент (ЕО) № 1186/2009 г на бг
                    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...23:0057:BG:PDF
                    и оригинала
                    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...23:0057:EN:PDF
                    Christian-Искам да направя онлайн магазин за стоки, които са внос от Англия. Фактически аз си ги купувам като стоки за мен, плащам си им всякакви неща при вноса. След това искам да ги препродавам на други хора като си начислявам някаква минимална печалба за мен...нещо от порядъка на 10лв. на артикул. Самото изпращане на стоката става чрез куриерска фирма и наложен платеж. Та въпроса ми е като използвам тази структура за продажба на нещата, трябва ли да плащам някакви данъци и други неща?

Да поясня само, че нещата си ги купувам от английски сайт и доставката става чрез куриерска фирма. Също така купувам малки количества по 20-30 бройки на месец, тоест не е нещо мащабно.
                    Christian при положение ,че не са промишлени количествата защо ще си правиш онлайн магазин и да регваш фирма?Това можеш да си го продаваш както правят и другите а именно .Обикновенно в местните форуми има раздели продажба и покупки и там гледам доста потребители качват снимки или обявяват какво се продава и по куриера се доставя до получателя.Не си услужнявай живота за количество от 20 бр.

Коментар

• както си решиш Christian-е

пожелавам ти успех
                      fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Веско, това за куриера и на мен ми беше съмнително. Просто както казах говорих с човек който ги разбира нещата уж и той ми го каза това, на мен още тогава ми стана съмнително и питах още два пъти същия човек, защото помислих, че не ме е разбрал правилно, но отговора беше един и същ, та именно затова в момента ги говоря тези глупости за куриера...

master of the seven seas, колкото до обяснението за ООД или ЕООД просто няма смисъл след нещата които каза и нужните разходи... Това което искам да направя аз е просто някакъв малък бизнес по няколко продажби в месеца просто някакви малки допълнителни приходи, не искам да ми става работа или нещо подобно.

Колкото до хващането от данъчните ме съмнява, просто знам няколко подобни сайта за дрехи които съществуват от години и продават по 10-15 неща на ден.

Именно затова мисля да използвам aukro, тъй като няма да правя повече от 10 продажби в месеца поне според мен...А ако вече нещата потръгнат и има търсене ще направя една проста фирма ЕТ, колкото да е легално всичко.

Коментар

Веско, намесих куриерската фирма, защото така ми обясни една "икономистка"...

А и при положение, че използвам aukro не виждам проблем при положение, че си плащам съответните такси на тях. В самия aukro видях страшно много потребители които имат огромно количество публикувани стоки в сайта...И те ли са в нарушение в този случай ?
                          Пробвай да купиш нещо малко и ще разбереш дали е частен потребител или ги продава фирма. А след като продаваш,това е ТЪРГОВСКА дейност. За която се дължат данъци,тъй като това са доходи. Не знаеш дали потребителите на сайта и той самият не плащат данъци.
                          Естествено че можеш да рекламираш и да продаваш без да се регистрираш и плащаш...докато те хванат Честно,в БГ едва ли ще те хванат в близките 5г. А ако правиш ЕООД или ООД(ти и твой родител),имаш разходи за фирмата : за регистрация,за адвокат,счетоводител и МЕСЕЧНИ осигуровки за управителя. Не знам цените за в момента,но около 500лв(без началния капитал),за счетоводител в края на годината,поне 200лв,осигуровки около 70-100лв на месец.
                          Какъв доход ще правиш за да покриеш тези разходи??? По-добре си плати на адвокат и питай за продажба на артикули и за разходи на фирма.

Коментар

А и при положение, че използвам aukro не виждам проблем при положение, че си плащам съответните такси на тях.
                            Светнах! Може би бъркаш аукцион с оказион! Не е така. аукро са само посредници които вземат такса за представянето на стоката. Сделката си е между тебе и купувача. В оказиона е друго, там той поема отговорността за заплащането на данъците и пак зависи как е сключен договора.

Коментар

Веско, намесих куриерската фирма, защото така ми обясни една "икономистка"...

А и при положение, че използвам aukro не виждам проблем при положение, че си плащам съответните такси на тях. В самия aukro видях страшно много потребители които имат огромно количество публикувани стоки в сайта...И те ли са в нарушение в този случай ?
                              Естествено че са в нарушение Просто никой не се е захващал за такива дребни суми. Те инспекторите не си казват: " я да го проверя тоя в нета", докато си пият кафето в барчето. Тези неща стават с инструктаж отгоре, когато се натрупа достатъчно материал и обикновено ако са застъпени икономически интереси. Например вносителя на "Умбро" все някога ще забележи, че някой продава по десетина чифта на месец на съмнителна цена и ще направи запитване където трябва.
                              Аз друго исках да ти кажа, куриерската фирма и сайтовете за аукциони по никакъв начин не ти снемат задълженията по търговския закон. Все едно да отвориш магазин и като дойдат данъчните да ти видят касовия апарат, да им кажеш аз плащам наем за помещението и такса водомер.

Коментар

• Веско, намесих куриерската фирма, защото така ми обясни една "икономистка"...

Коментар

Working...
                                X