IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Трябва ли да плащам някакви данъци?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Kalibradov Разгледай мнение
    Не мога да се меся във фирмата на баща ми. Не разбрах ако регистрирам още една на негово име осигуровките ще паднат ли.

Поздрави,
    Емил
    осигуровките няма да "паднат" при регистриране на нова фирма

Коментар

• нали и тема беше направил, а сега си сменил ника и старите ти въпроси си ги задаваш наново ---- ако нещо си забравил какво сме ти писали ............ прочети пак темата която отвори

Първоначално изпратено от Kalibradov Разгледай мнение
      Здравейте,

Живо се влючвам в тази тема, тъй като от няколко дни чета и ровя из нета да намеря информация или по-точно съвет от хора със стаж по въпроси свързани с фирма и онлайн търговия. В момента продавам в няколко аукцион сайта(български) китайски стоки, като ги пращам с наложен платеж. Правя средно по 30-40 продажби на месец и нещата се развиват и вървят добре, но тъй като бях убеден, че с българските аукцион сайтове данъчните няма да се занимват не бях и мислил за фирма, тъй като и продажбите бяха малко. Направих си и два онлайн магазина(още не съм ги пуснал), които да действат на мои домейни и вече наистина взех да се притеснявям не от данъчните да не започнат проверки, а от конкурентите да не поискат такива. Но и нормално да поискат такива аз бих поискал, ако някой ми подбива цените предвид това, че продава на екстра ниски цени, защото не плаща нищо на държавата. Консултирах се с двама счетоводители, които са приятели на родителите ми, но отговорите бяха: "Може да стане така, но не съм сигурна", "Абе действай сега така пък като те хванат ще видим" и т.н. Вярно е че и въпросите ми не бяха толкова точни, но както и да е, нека споделя какво съм научил до тук и какво не ми е ясно.

Подготвил съм 300-500лв за регистрация на фирмата + закупуване на касов апарат(има ли такси за регистрацията му?). Твърдо съм решен, че фирмата, която ще отворя ще е ЕООД.
      Основният пъпрос, който ме тормози е не колко ще ми струва фирмата да я отворя, а колко ще са ми разходите на месец. Не мога да разбера защо всеки дава някакви разходи за счетоводител, та не мога ли сам да си водя счетоводството, едва ли всеки магазин си има счетоводител, може да има, но на книга. Как се води счетоводната книга лепиш касовите бележки за деня и готово, пък не знам може да има и още нещо. Тъй като се осигурявам от университета разбрах, че след като си отворя фирма, университета спира да ми плаща здравни осигуровки и трябва да си ги плащам сам. Освен здравни трябва да плащам и пенсиони ( общо г/д 100лв на месец, не знам дали бъркам). Освен това, ако не бъркам на края на годината внасям данък печалба на фирмата, не на лицето мисля 10%. Предполагам, че е 10% от разликата приходи - разходи.

Та печалбата ми на месец е около 350лв. Говоря за чиста с разходите по аукционни такси, които са 70-80лв. Разходите ми след регистрация на фирмата ще са:

- 100лв. осигуровки
      - 50лв. счетоводител да речем
      - 10% данък печалба на края на годината

Има ли други такси, данъци и т.н.
      Ако това е стъпката за растеж нагоре съм готов да намаля печалбата си на 50%, естествено ще вдигна и цените.

Друг важен въпрос, който искам да задам е:
      Баща ми има фирма т.е управител е на фирма ООД (няма начин да продавам чрез нея) и се самоосигурява. Та ако отворя фирмата на негово име и е управител и на друга фирма ще трябва ли още един път да се осигурява, защото ако намаля този разход ще е много добре.

Как да има добри цени на продуктите в България след като всеки продавач като мен трябва да плати:
      20% ДДС на митницата
      Митнически такси на бройка, тъй като продуктите, които продавам са евтини ми излиза г/д 10% от цената
      10% данък печалба
      10% такси към аукциони

Доста дълъг пост, ако съм дал някаква грешна информация, която може да подведе някой ще го изтрия. Мисля, че нямам други въпроси, но предполагам, че ще възникнат в течение на дискусията.

Поздрави,
      Емил

Коментар

• Първоначално изпратено от rover Разгледай мнение
        Как се води счетоводната книга лепиш касовите бележки за деня и готово, пък не знам може да има и още нещо

==================================================

Няма нищо друго, освен да си купиш лепило, ама от онова беличкото, да не ти цапа.
        И да не забравяш да счетоводиш всеки ден в "счетоводната книга" с касовите бележки.
        все съм си мислел, че касовите бележки се лепят в касовата книга, но гледам, че нови счетоводители са се появили с нови правила в счетоводството

Коментар

• Не мога
          Last edited by Kalibradov; 05.04.2018, 19:27.
          Часовници

Коментар

• Основният пъпрос, който ме тормози е не колко ще ми струва фирмата да я отворя, а колко ще са ми разходите на месец. Не мога да разбера защо всеки дава някакви разходи за счетоводител, та не мога ли сам да си водя счетоводството, едва ли всеки магазин си има счетоводител, може да има, но на книга. Как се води счетоводната книга лепиш касовите бележки за деня и готово, пък не знам може да има и още нещо

==================================================

Няма нищо друго, освен да си купиш лепило, ама от онова беличкото, да не ти цапа.
            И да не забравяш да счетоводиш всеки ден в "счетоводната книга" с касовите бележки.
            Партия была, есть и будет есть!

Коментар

• Търговия без фирма

Няма никакви законови пречки да се осъществява такава търговия без регистрация на фирма - само с регистрация в БУЛСТАТ, като свободна професия.
              Подробности тук:
              http://redor.bg/#/Article/id=1529974
              По този начин текущите разходи за дейността се намаляват значително и собственикът може сам да си води счетоводството.

Коментар

• Това може да ти помогне:

http://sobstvenbiznes.net/kakvo-trqb...goviq-a73.html
                Мнението не е препоръка за сделки!

Коментар

• @Kalibradov - направо действай през фирмата на баща ти. Само дпълни към дейностите и това което ще правиш ти.
                  Недвижими имоти [URL=http://bit.

Коментар

• Здравейте,

Живо се влючвам
                    Last edited by Kalibradov; 05.04.2018, 19:27.
                    Часовници

Коментар

• Първоначално изпратено от Christian
                      Идеята ми беше, ако някой може да ми обясни какво може да се обърка при деклариране на доходите в края на годината и такива неща, малко по-подробно, както и за тези патенти и т.н.

Това е последното нещо което искам да знам и приключвам темата.
                      Най-добре си хвани счетоводител за да ти разясни за данъците.Ако трябва първата година да ти води и сметките Като се светнеш после и самичък можеш да си водиш сметките и ще си попълваш декларацията като не развиваш голяма дейност.То не е голяма философия Сега и да си чешем езиците няма смисъл .Що се касае до патентният данък вече същият се определя от общината в който град живееш и този патент данък+други данъци вече влизат от мин година в бюджета на общените.Ето ти от тоя линк
                      http://lex.bg/laws/ldoc/2134174720
                      в Приложение № 4 почти накрая са описани видове патентни дейности и годишни размери на данъка от ... до.Примерно за София за дадена дейност която се развива ако влиза в патента е една сумата ,а за друг град може да е друга ,тъй като се опреелят на местна почва.
                      [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• Идеята ми беше, ако някой може да ми обясни какво може да се обърка при деклариране на доходите в края на годината и такива неща, малко по-подробно, както и за тези патенти и т.н.

Това е последното нещо което искам да знам и приключвам темата.

Коментар

• Проблемът може да не е само в това с какво отговаряш, а и как се разпореждаш с активи и влизаш в сделки..

Коментар

Консултирането ще го направя 100%. Въпроса е, че просто искам да знам какви са рисковете при ЕТ, но малко по така обяснено...До сега разбрах, че ако има някакви нарушения нося отговорност с цялата ми собственост...
                            ами това е основното

останалото е "танту за кукуригу"
                            fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Консултирането ще го направя 100%. Въпроса е, че просто искам да знам какви са рисковете при ЕТ, но малко по така обяснено...До сега разбрах, че ако има някакви нарушения нося отговорност с цялата ми собственост...

Коментар

За ООД разбрах какви са плюсовете...Само си остава една мъгла в главата ми за ЕТ, защо и кофти работа...тия патенти и т.н. А това което ми даде е огромно като информация и се обърквам още повече...Просто искам малко по-подробно обяснено какви са минусите на ЕТ и кога и как могат да настъпят проблеми и да се стига до глоби и т.н...

няма минуси - има само плюсове -> колкото повече плюсове - толкова повече кинти

колкото повече четеш - толкова повече се объркваш - колкото си по-объркан -> толкова повече въпроси и питания

още в началото ти казах - търси счетоводител или по-добре данъчен и адвокат ...................... за да няма после "ама в един форум , един ми каза, че еди какво си..."

основните насоки ги разбра, но преди да вземеш каквото и да е решение ................. консултирай се с данъчен инспектор и адвокат /но хора които са специалисти в тази област/ - хонорарите им са инвестиция за теб, а не са пари хвърлени на вятъра - от мен го знай и запомни
                                fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

Working...
                                X