Записано е в чл.21 ал.1 от ЗМДТ. За предприятия поголямата между отчетната стойност и данъчната оценка.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Трябва ли да плащам някакви данъци?
Collapse
X
-
Гигов, извинявай. Прав си, а аз нищо не съм гледал. Днес коментирах със счетоводството. Лятото подавахме нови декларации, не помня вече как беше, но описахме нещата по друг начин. И вече май данъкът не е върху балансовата стойност, а върху данъчната оценка - а тя е в пъти по-голяма. Все пак за единият ми магазин увеличението е само 10%, не знам откъде идва. Да не би да са взели решение да смятат наново само данък сгради, а такса смет да е същата като миналата година? Девет промила, дрън-дрън...
Утре ще съм наясно. Ама то всичко като върви надолу и все пари искат, все ми е тая. Дигнах ръце от бизнеса вече и сал един Роджърс ми е надеждата и разтухата.Партия была, есть и будет есть!
Коментар
-
Първоначално изпратено от rover Разгледай мнениеГигов, нека и други хора да кажат, дали имат увеличение на данък сгради и такса смет за фирмите. При мен няма и една стотинка увеличение.
Може този сграден фонд да е бил прикрит като такъв за жилищни нужди и след като миналата година ни накараха да попълним нови декларации, истината да е излязла наяве.
Чакам и други да споделят. Аз за София, Видин и Пловдив нямам увеличение. Имам и сграден фонд закупен от мен като не на фирма, но го ползвам фирмено и от първия ден коректно съм го заявил.
Ами ето вестник "Сега" споделя:
Първоначално изпратено от СегаНеочакван данъчен удар и за стотици хиляди фирми
Малка промяна в закона увеличава многократно местните налози за бизнеса
След гафа с тайно повишените данъци в София се задава нов, много по-голям данъчен удар, но този път той ще засегне бизнеса в цялата страна, показа проверка на "Сега". До края на март фирмите трябва да получат бележките за местните данъци и увеличението ще бъде драстично, предупредиха общински съветници от няколко големи града.
Най-сериозно засегнати се очаква да има в София, Пловдив, Варна и Бургас. Промяната засяга данък сгради за нежилищните имоти на предприятията. Увеличението идва от малка поправка в закона за местните данъци и такси, гласувана от ГЕРБ и "Атака", която е минала незабелязано през парламента.
.................
"Много фирми няма да могат да си платят налозите и ще бъдат доведени до фалит", предупреди варненският общински съветник Красимир Маринов от партия "Отечество". Туризмът също сериозно ще бъде ударен, защото данъчната оценка на хотелите е многократно по-висока.
"Това е сериозна опасност за бизнеса. Тя ще има и още един негативен ефект - ще убие ентусиазма на фирмите да регистрират новопостроени сгради и да плащат данъци върху тях", коментира Камен Колев, зам.-шеф на БСК.
...............Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от rover Разгледай мнениеГигов, нека и други хора да кажат, дали имат увеличение на данък сгради и такса смет за фирмите. При мен няма и една стотинка увеличение.
Може този сграден фонд да е бил прикрит като такъв за жилищни нужди и след като миналата година ни накараха да попълним нови декларации, истината да е излязла наяве.
Чакам и други да споделят. Аз за София, Видин и Пловдив нямам увеличение. Имам и сграден фонд закупен от мен като не на фирма, но го ползвам фирмено и от първия ден коректно съм го заявил.
Не за апартаменти. В апартаментите нямам никакви увеличения. За което благодаря!Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Гигов, нека и други хора да кажат, дали имат увеличение на данък сгради и такса смет за фирмите. При мен няма и една стотинка увеличение.
Чакам и други да споделят. Аз за София, Видин и Пловдив нямам увеличение. Имам и сграден фонд закупен от мен като не на фирма, но го ползвам фирмено и от първия ден коректно съм го заявил.Партия была, есть и будет есть!
Коментар
-
Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнениеКво да го разправям!
И в нашата фирма голяма част от съсобствениците бяха привърженици на ББ и гласуваха за него. Че даже и спонсорираха. Аз естествено бях против.
Вече няма НИТО ЕДИН привърженик на ББ сред нас.
Коментар
-
Първоначално изпратено от moderebov Разгледай мнениеИди и го разкажи това на Ланди31, Мажоритаря и подобните нему в темите за недвижими имоти на форума.
И в нашата фирма голяма част от съсобствениците бяха привърженици на ББ и гласуваха за него. Че даже и спонсорираха. Аз естествено бях против.
Вече няма НИТО ЕДИН привърженик на ББ сред нас.Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнениеНе знам кой какви данъци ще плаща и какви няма. Ама нашата фирма получи известие за данъци върху недвижими имоти повишени в пъти спрямо 2010г.
За имоти в Русе и Шумен близо 10 пъти по-висок данък (вкл. и такса смет)
За имоти в Търговище- 8 пъти повече.
За имоти във Варна само шест пъти повече.
Благодаря ти бат Бойко! С това си спечели за поддръжници всички малки и средни и големи фирми.
И техните собственици ти благодарят!
И на всичките ти роднини благодарят!
Иди и го разкажи това на Ланди31, Мажоритаря и подобните нему в темите за недвижими имоти на форума.
Коментар
-
Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнениеАко наложат данък "мръсна уста" ти ще се срещнеш със съдия изпълнител, ама няма какво да ти вземат. Щото явно нямаш и една керемида.
А относно какви са данъците, знам много добре. Само дето миналата година по заповед на герберското правителство беше вдигната данъчната оценка на фирмените имоти. И резултатът е този, който съм го написал. Защото в офиса пристигнаха писма да платим 6-10 пъти по-високи данъци. Като ми ги показа счетоводителката първо не повярвах, ама като прегледах цифрите....
Така че си затваряй мръсната герберска уста щом фирмата ти няма и една керемидка...това е лично и информационно мнение и не може да се счита за инвестиционна препоръка или нещо подобн
Коментар
-
Ако наложат данък "мръсна уста" ти ще се срещнеш със съдия изпълнител, ама няма какво да ти вземат. Щото явно нямаш и една керемида.
А относно какви са данъците, знам много добре. Само дето миналата година по заповед на герберското правителство беше вдигната данъчната оценка на фирмените имоти. И резултатът е този, който съм го написал. Защото в офиса пристигнаха писма да платим 6-10 пъти по-високи данъци. Като ми ги показа счетоводителката първо не повярвах, ама като прегледах цифрите....
Така че си затваряй мръсната герберска уста щом фирмата ти няма и една керемидка...Last edited by Eti_; 13.03.2011, 12:31.Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Kalibradov,
За ЕООД ще имаш в София следните разходи:
- осигуровки на 420лв, ако нямаш заплата 2000лв другаде, т.е. към 150лв
- счетоводител 100-150лв(в друг град може да минеш и с 50-100)
- разни такси за държавата ги смятай по едно 50-60лв на месец(На края на годината имаш 80 за декларация в регистъра, има разни други подобни суми, та все ще са 400-500 на година поне)
- 10% авансов данък печалба спрямо предходна година може да ти искат от втората нататък
- ще имаш такса за обслужване на банкова сметка и такива разходи- 20ина лв на месец
Касовият апарат има такса за обслужане и си длъжен да имаш абонамент за такова, но самата такса едва ли е повече от 50-100лв(Моята фирма работи само по банка и нямам такъв, та не знам точната сума.). 300-500лв ти е чистата регистрация на фирмата(И то само адвокатския хонорар, та си сложи още 100-200 за такси), трябват ти и едно 1000лв да се внесат временно в банка. Имаш такса за откриване на сметката за капитала, после ще имаш пак такава за откриване на фирмената, касов апарат ще ти струва едно 300-400лв за начало(Регистрацията се прави от фирмата, която ще ти го обслужва после.), Мит е, че правителството с промяната на минималния капитал за ООД е намалило с нещо тежестта при регистрация на ново дружество и е улеснило старта от 0 на хората. За нулев старт ти трябват едно 1000лв за регистрация и касов апарат и след това по 200лв поне на месец. В същото време често е по-добре да плащаш тия суми, но да не минаваш като самоосигурен, където до 2000лв на месец или 24000 на година плащаш осигуровки освен данъка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Christian Разгледай мнениеpolki, благодаря за отговора!
Значи трябва да си регистрирам фирма и да си плащам данък печалба...А има ли начин да стане нещо от рода като ДДФЛ (данък върху доходите на физическите лица)? Тоест да си ги декларирам тези доходи без да имам фирма?
- Доходът ти е цялата получена сума. Даже не знам да имаш начин да декларираш стойност на закупената стока. Но и да е само горницата, пак имаш само 30% нормативно признати разходи, като куриер и т.н. няма как да се отчетат.
- На дохода дължиш осигуровки до 24000лв годишно(2000лв на месец)
- След осигуровките си смяташ данък 10%
За ЕТ поне фактурите ти се признават, но след това на печалбата имаш реално следните данъци:
- осигуровки на сумите до 24000 на година.
- данък 15%
При ЕТ носиш и отговорност с цялото си имущество...
Единственият добър вариант е ЕООД. Там можеш да си взимаш и допълнителни фактури за разходи(и при ЕТ, де), а освен това дължиш следните данъци:
- осигуровки на примерно 420лв като самоосигуряващ се
- данък печалба 10%
- след изплащане на дивидент- 5%
Отговорността при ЕООД ти е до капитала на дружеството, като той вече може да е и примерно 1000лв.
С фирмата имаш само един проблем- при плащания в брой трябва да имаш касов апарат. Ако нямаш такъв, всичко трябва да ти минава през банка. Плащането през ПОС също се води кешово и се чука на касовия апарат!
Вариантът с плащане на доходи като физическо лице(Не визирам и ЕТ, което също в законите е вид физическо лице.) не става май изобщо за търговска дейност, защото наистина не се предвижда никъде стойността на стоката да му се пише разход. А и данъчните биха имали доста възражения, въпреки че най-много да те ударят да плащаш данък не на 10лв горница, а на 1000лв получени като превод.
Сега, да ти дам и един съвет- НЕ ПРАВИ НИКАКВА ПОДОБНА ТЪРГОВИЯ БЕЗ ФИРМА. Оправяй си данъците с разходи на фирмата, но не и с укриване на дохода. В твоя случай имаш плащания през банка- кредитни карти, имаш и куриерски пратки, декларации на митница и т.н. Кредитните карти данъчните при проверка ги проследяват и като нищо ще ти натресат огромен акт за укрити данъци(Имаше наскоро случай познат да се чуди как да спасява човек, който е с начислена сума, защото си плащал с карта насам-натам, а не се усетил през банка да минават само декларирани в данъчното пари. Изкарали му разпечатка за 5г назад и...). Твоята търговийка би могла да е на черно само, ако купуваш 100% от България и плащаш кеш. Всяка стотинка със следа в банка, митница трябва да ти е отчетена като приход.
Та крайният ми съвет е да регистрираш ЕООД и просто да си намериш начин да пишеш разходи.
Коментар
-
Не знам кой какви данъци ще плаща и какви няма. Ама нашата фирма получи известие за данъци върху недвижими имоти повишени в пъти спрямо 2010г.
За имоти в Русе и Шумен близо 10 пъти по-висок данък (вкл. и такса смет)
За имоти в Търговище- 8 пъти повече.
За имоти във Варна само шест пъти повече.
Благодаря ти бат Бойко! С това си спечели за поддръжници всички малки и средни и големи фирми.
И техните собственици ти благодарят!
И на всичките ти роднини благодарят!Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от p0lki Разгледай мнениеосигуровките няма да "паднат" при регистриране на нова фирма
Коментар
Коментар