IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Трябва ли да плащам някакви данъци?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Записано е в чл.21 ал.1 от ЗМДТ. За предприятия поголямата между отчетната стойност и данъчната оценка.

Коментар

• Гигов, извинявай. Прав си, а аз нищо не съм гледал. Днес коментирах със счетоводството. Лятото подавахме нови декларации, не помня вече как беше, но описахме нещата по друг начин. И вече май данъкът не е върху балансовата стойност, а върху данъчната оценка - а тя е в пъти по-голяма. Все пак за единият ми магазин увеличението е само 10%, не знам откъде идва. Да не би да са взели решение да смятат наново само данък сгради, а такса смет да е същата като миналата година? Девет промила, дрън-дрън...
      Утре ще съм наясно. Ама то всичко като върви надолу и все пари искат, все ми е тая. Дигнах ръце от бизнеса вече и сал един Роджърс ми е надеждата и разтухата.
      Партия была, есть и будет есть!

Коментар

• Първоначално изпратено от rover Разгледай мнение
        Гигов, нека и други хора да кажат, дали имат увеличение на данък сгради и такса смет за фирмите. При мен няма и една стотинка увеличение.
        Може този сграден фонд да е бил прикрит като такъв за жилищни нужди и след като миналата година ни накараха да попълним нови декларации, истината да е излязла наяве.
        Чакам и други да споделят. Аз за София, Видин и Пловдив нямам увеличение. Имам и сграден фонд закупен от мен като не на фирма, но го ползвам фирмено и от първия ден коректно съм го заявил.

Ами ето вестник "Сега" споделя:

Първоначално изпратено от Сега
        Неочакван данъчен удар и за стотици хиляди фирми
        Малка промяна в закона увеличава многократно местните налози за бизнеса

След гафа с тайно повишените данъци в София се задава нов, много по-голям данъчен удар, но този път той ще засегне бизнеса в цялата страна, показа проверка на "Сега". До края на март фирмите трябва да получат бележките за местните данъци и увеличението ще бъде драстично, предупредиха общински съветници от няколко големи града.

Най-сериозно засегнати се очаква да има в София, Пловдив, Варна и Бургас. Промяната засяга данък сгради за нежилищните имоти на предприятията. Увеличението идва от малка поправка в закона за местните данъци и такси, гласувана от ГЕРБ и "Атака", която е минала незабелязано през парламента.
        .................
        "Много фирми няма да могат да си платят налозите и ще бъдат доведени до фалит", предупреди варненският общински съветник Красимир Маринов от партия "Отечество". Туризмът също сериозно ще бъде ударен, защото данъчната оценка на хотелите е многократно по-висока.

"Това е сериозна опасност за бизнеса. Тя ще има и още един негативен ефект - ще убие ентусиазма на фирмите да регистрират новопостроени сгради и да плащат данъци върху тях", коментира Камен Колев, зам.-шеф на БСК.
        ...............
        Явно целта на "партия" ГРОБ е да загроби бизнеса и да дойде чистият комунизъм-ленинизъм-бойковизъм.
        Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от rover Разгледай мнение
          Гигов, нека и други хора да кажат, дали имат увеличение на данък сгради и такса смет за фирмите. При мен няма и една стотинка увеличение.
          Може този сграден фонд да е бил прикрит като такъв за жилищни нужди и след като миналата година ни накараха да попълним нови декларации, истината да е излязла наяве.
          Чакам и други да споделят. Аз за София, Видин и Пловдив нямам увеличение. Имам и сграден фонд закупен от мен като не на фирма, но го ползвам фирмено и от първия ден коректно съм го заявил.
          Говоря ти за имоти с производствено и офисно предназначение, закупени на фирма. АД.
          Не за апартаменти. В апартаментите нямам никакви увеличения. За което благодаря!

Коментар

• Гигов, нека и други хора да кажат, дали имат увеличение на данък сгради и такса смет за фирмите. При мен няма и една стотинка увеличение.
            Партия была, есть и будет есть!

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
              Кво да го разправям!
              И в нашата фирма голяма част от съсобствениците бяха привърженици на ББ и гласуваха за него. Че даже и спонсорираха. Аз естествено бях против.
              Вече няма НИТО ЕДИН привърженик на ББ сред нас.
              Онея двамата твърдят че данъците не са мърдали и били НИСКИ. Ти ли лъжеш или те - я се изяснете? Аз принципно залагам че те - да видим.

Коментар

• Първоначално изпратено от moderebov Разгледай мнение
                Иди и го разкажи това на Ланди31, Мажоритаря и подобните нему в темите за недвижими имоти на форума.
                Кво да го разправям!
                И в нашата фирма голяма част от съсобствениците бяха привърженици на ББ и гласуваха за него. Че даже и спонсорираха. Аз естествено бях против.
                Вече няма НИТО ЕДИН привърженик на ББ сред нас.

Коментар

Не знам кой какви данъци ще плаща и какви няма. Ама нашата фирма получи известие за данъци върху недвижими имоти повишени в пъти спрямо 2010г.
                  За имоти в Русе и Шумен близо 10 пъти по-висок данък (вкл. и такса смет)
                  За имоти в Търговище- 8 пъти повече.
                  За имоти във Варна само шест пъти повече.
                  Благодаря ти бат Бойко! С това си спечели за поддръжници всички малки и средни и големи фирми.
                  И техните собственици ти благодарят!
                  И на всичките ти роднини благодарят!

Иди и го разкажи това на Ланди31, Мажоритаря и подобните нему в темите за недвижими имоти на форума.

Коментар

Ако наложат данък "мръсна уста" ти ще се срещнеш със съдия изпълнител, ама няма какво да ти вземат. Щото явно нямаш и една керемида.
                    А относно какви са данъците, знам много добре. Само дето миналата година по заповед на герберското правителство беше вдигната данъчната оценка на фирмените имоти. И резултатът е този, който съм го написал. Защото в офиса пристигнаха писма да платим 6-10 пъти по-високи данъци. Като ми ги показа счетоводителката първо не повярвах, ама като прегледах цифрите....
                    Така че си затваряй мръсната герберска уста щом фирмата ти няма и една керемидка...
                    Прав сте г-н Гигов - правителството ни граби на национално ниво , а на местно са неговите мутри феодали и октоподи. Никога не бих развил идеите си за бизнес в България. Има изход и той е http://business.actualno.com/news_338824.html
                    това е лично и информационно мнение и не може да се счита за инвестиционна препоръка или нещо подобн

Коментар

• има общо с промяната в закона, че данъчната основа е по високата стойност от отчетна стойност и данъчна оценка

Коментар

• Ако наложат данък "мръсна уста" ти ще се срещнеш със съдия изпълнител, ама няма какво да ти вземат. Щото явно нямаш и една керемида.
                        А относно какви са данъците, знам много добре. Само дето миналата година по заповед на герберското правителство беше вдигната данъчната оценка на фирмените имоти. И резултатът е този, който съм го написал. Защото в офиса пристигнаха писма да платим 6-10 пъти по-високи данъци. Като ми ги показа счетоводителката първо не повярвах, ама като прегледах цифрите....
                        Така че си затваряй мръсната герберска уста щом фирмата ти няма и една керемидка...
                        Last edited by Eti_; 13.03.2011, 12:31.

Коментар

• Kalibradov,
                          За ЕООД ще имаш в София следните разходи:
                          - осигуровки на 420лв, ако нямаш заплата 2000лв другаде, т.е. към 150лв
                          - счетоводител 100-150лв(в друг град може да минеш и с 50-100)
                          - разни такси за държавата ги смятай по едно 50-60лв на месец(На края на годината имаш 80 за декларация в регистъра, има разни други подобни суми, та все ще са 400-500 на година поне)
                          - 10% авансов данък печалба спрямо предходна година може да ти искат от втората нататък
                          - ще имаш такса за обслужване на банкова сметка и такива разходи- 20ина лв на месец
                          Касовият апарат има такса за обслужане и си длъжен да имаш абонамент за такова, но самата такса едва ли е повече от 50-100лв(Моята фирма работи само по банка и нямам такъв, та не знам точната сума.). 300-500лв ти е чистата регистрация на фирмата(И то само адвокатския хонорар, та си сложи още 100-200 за такси), трябват ти и едно 1000лв да се внесат временно в банка. Имаш такса за откриване на сметката за капитала, после ще имаш пак такава за откриване на фирмената, касов апарат ще ти струва едно 300-400лв за начало(Регистрацията се прави от фирмата, която ще ти го обслужва после.), Мит е, че правителството с промяната на минималния капитал за ООД е намалило с нещо тежестта при регистрация на ново дружество и е улеснило старта от 0 на хората. За нулев старт ти трябват едно 1000лв за регистрация и касов апарат и след това по 200лв поне на месец. В същото време често е по-добре да плащаш тия суми, но да не минаваш като самоосигурен, където до 2000лв на месец или 24000 на година плащаш осигуровки освен данъка.

Коментар

• Първоначално изпратено от Christian Разгледай мнение
                            polki, благодаря за отговора!

Значи трябва да си регистрирам фирма и да си плащам данък печалба...А има ли начин да стане нещо от рода като ДДФЛ (данък върху доходите на физическите лица)? Тоест да си ги декларирам тези доходи без да имам фирма?
                            Ако искаш да плащаш като самоосигурен, със сигурност ще ти е адски неизгодно, както е и с ЕТ, всъщност. Какво имам предвид? За самоосигуряващ се имаш:
                            - Доходът ти е цялата получена сума. Даже не знам да имаш начин да декларираш стойност на закупената стока. Но и да е само горницата, пак имаш само 30% нормативно признати разходи, като куриер и т.н. няма как да се отчетат.
                            - На дохода дължиш осигуровки до 24000лв годишно(2000лв на месец)
                            - След осигуровките си смяташ данък 10%
                            За ЕТ поне фактурите ти се признават, но след това на печалбата имаш реално следните данъци:
                            - осигуровки на сумите до 24000 на година.
                            - данък 15%
                            При ЕТ носиш и отговорност с цялото си имущество...
                            Единственият добър вариант е ЕООД. Там можеш да си взимаш и допълнителни фактури за разходи(и при ЕТ, де), а освен това дължиш следните данъци:
                            - осигуровки на примерно 420лв като самоосигуряващ се
                            - данък печалба 10%
                            - след изплащане на дивидент- 5%
                            Отговорността при ЕООД ти е до капитала на дружеството, като той вече може да е и примерно 1000лв.
                            С фирмата имаш само един проблем- при плащания в брой трябва да имаш касов апарат. Ако нямаш такъв, всичко трябва да ти минава през банка. Плащането през ПОС също се води кешово и се чука на касовия апарат!
                            Вариантът с плащане на доходи като физическо лице(Не визирам и ЕТ, което също в законите е вид физическо лице.) не става май изобщо за търговска дейност, защото наистина не се предвижда никъде стойността на стоката да му се пише разход. А и данъчните биха имали доста възражения, въпреки че най-много да те ударят да плащаш данък не на 10лв горница, а на 1000лв получени като превод.
                            Сега, да ти дам и един съвет- НЕ ПРАВИ НИКАКВА ПОДОБНА ТЪРГОВИЯ БЕЗ ФИРМА. Оправяй си данъците с разходи на фирмата, но не и с укриване на дохода. В твоя случай имаш плащания през банка- кредитни карти, имаш и куриерски пратки, декларации на митница и т.н. Кредитните карти данъчните при проверка ги проследяват и като нищо ще ти натресат огромен акт за укрити данъци(Имаше наскоро случай познат да се чуди как да спасява човек, който е с начислена сума, защото си плащал с карта насам-натам, а не се усетил през банка да минават само декларирани в данъчното пари. Изкарали му разпечатка за 5г назад и...). Твоята търговийка би могла да е на черно само, ако купуваш 100% от България и плащаш кеш. Всяка стотинка със следа в банка, митница трябва да ти е отчетена като приход.
                            Та крайният ми съвет е да регистрираш ЕООД и просто да си намериш начин да пишеш разходи.

Коментар

• Не знам кой какви данъци ще плаща и какви няма. Ама нашата фирма получи известие за данъци върху недвижими имоти повишени в пъти спрямо 2010г.
                              За имоти в Русе и Шумен близо 10 пъти по-висок данък (вкл. и такса смет)
                              За имоти в Търговище- 8 пъти повече.
                              За имоти във Варна само шест пъти повече.
                              Благодаря ти бат Бойко! С това си спечели за поддръжници всички малки и средни и големи фирми.
                              И техните собственици ти благодарят!
                              И на всичките ти роднини благодарят!

Коментар

• Първоначално изпратено от p0lki Разгледай мнение
                                осигуровките няма да "паднат" при регистриране на нова фирма
                                ако човека се осигурява на 2000 лв в другата му фирма то тогава няма да може да се осигурява и тука защото това е максималната сума

Коментар

Working...
                                X