IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Застраховка със спестовен характер или не?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Обади се в НАП и ги изюркай по телефона, те си имат срокове да ги обработят, макар че наистина се получават и забавяние понякога като твоето. Да ти се ангажират с конкретен срок: КОГА?

Поздрави!

Коментар

• Плащат, но става бавно. Аз още чакам за миналата година да ми върнат 300 лв

Първоначално изпратено от marandi
      Първоначално изпратено от Радо 78
      Благодаря за инфото. Очевидно ще започна да ползвам облекченията, въпреки, че е досадно да се занимаваш с данъчни и други подобни...

reader ако ти се обяснява, кое към кое в тази ситуация е leverage-а?

Трябва да си сметнеш какво ще ти бъде данъчното облекчение, респективно възстановяването на надвнесения ДОД. Това са сметки за 2-3 мин. и ако си струва го прави.

Няма да се разправяш с данъчни споки, пускаш една данъчна декларация, прилагаш копие от полицата ти / първа станица обикновено /, копие от платежното нареждане за разнесена вноска / може и със служебна бележка от Застрахователя / и го засилваш по пощата към НАП, посочваш в нея варианта по банков път, даваш сметка и си готов.

А колегите говорят да си възстановяваш кешовица от държавата сега, която да ти помага като "олекотява" вноската ти сега докато си внасяш, като след 15-20 години е ясно, че и да те "резнат" с малко данък, много важно.

Поздрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от Радо 78
        Благодаря за инфото. Очевидно ще започна да ползвам облекченията, въпреки, че е досадно да се занимаваш с данъчни и други подобни...

Трябва да си сметнеш какво ще ти бъде данъчното облекчение, респективно възстановяването на надвнесения ДОД. Това са сметки за 2-3 мин. и ако си струва го прави.

Няма да се разправяш с данъчни споки, пускаш една данъчна декларация, прилагаш копие от полицата ти / първа станица обикновено /, копие от платежното нареждане за разнесена вноска / може и със служебна бележка от Застрахователя / и го засилваш по пощата към НАП, посочваш в нея варианта по банков път, даваш сметка и си готов.

А колегите говорят да си възстановяваш кешовица от държавата сега, която да ти помага като "олекотява" вноската ти сега докато си внасяш, като след 15-20 години е ясно, че и да те "резнат" с малко данък, много важно.

Поздрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от reader@home
          @Императорът - точно. Затова и ми е интересно дали ползвате примери с подобен leverage за пордажбен аргумент.

@Лили - нямам претенции за перфектен правопис, а и не считам че в този форум е изключително необходим. Подобен коментар само разводнява темата ;-)
          Много ясно, че светваме клиенти за номерът, то се знай... ;-)
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

@Императорът - точно. Затова и ми е интересно дали ползвате примери с подобен leverage за пордажбен аргумент.

@Лили - нямам претенции за перфектен правопис, а и не считам че в този форум е изключително необходим. Подобен коментар само разводнява темата ;-)
            Това бе малка шега важното е да не се ядосваме!

Коментар

• Благодаря за инфото. Очевидно ще започна да ползвам облекченията, въпреки, че е досадно да се занимаваш с данъчни и други подобни...

Коментар

• @Императорът - точно. Затова и ми е интересно дали ползвате примери с подобен leverage за пордажбен аргумент.

Коментар

Здравейте отново и от мен. Радвам се, че темата продължава да предизвиква коментари и дискусии, въпреки че рядко намирам време да я следя.

@Радо 78 - по сега действащото законодателство щом не си ползвал данъчно облекчение не следва изплатената сума at maturity да се облага. За съжеление нашите БГ законотворци са скарани със завареното положение (освен когато не е за тяхна изгода) и никой не може да ти каже със сигурност каква ще е ситуацията след 2+ петилетки.

@Императора - далавера си е наистина отлагането на данъци във времето. При типа застраховки, който предлагаш ти ще е интересно да се направи примерно представяне на лостовия ефект от едно такова отлагане, въпреки че това не е основната мотивация при продажба, мисля си, че може да е допълнителен аргумент в цифри...
                  Именно при тоз тип ще е не само интересно, но и сосно, щото накрая ще снесеш данъче само върху вноските си, но не и върху якият ръст на мангизите... ;-)

Коментар

Здравейте отново и от мен. Радвам се, че темата продължава да предизвиква коментари и дискусии, въпреки че рядко намирам време да я следя.

@Радо 78 - по сега действащото законодателство щом не си ползвал данъчно облекчение не следва изплатената сума at maturity да се облага. За съжеление нашите БГ законотворци са скарани със завареното положение (освен когато не е за тяхна изгода) и никой не може да ти каже със сигурност каква ще е ситуацията след 2+ петилетки.

@Императора - далавера си е наистина отлагането на данъци във времето. При типа застраховки, който предлагаш ти ще е интересно да се направи примерно представяне на лостовия ефект от едно такова отлагане, въпреки че това не е основната мотивация при продажба, мисля си, че може да е допълнителен аргумент в цифри...
                    типа застраховки, който предлагаш ехооо има правописна грешка пише се които

Коментар

• Според Кодекса за застраховането:

Чл. 69. (1) Техническите резерви се изчисляват по всеки вид застраховка, за която е получен лиценз, като частта на презастрахователите не се приспада.
                      (2) Застрахователят поддържа достатъчни по размер техническите резерви по чл. 68 в съответствие с общия обем на неговата дейност и задълженията по сключените от него застрахователни договори, доколкото е възможно основателното им предвиждане.
                      (3) Основата и методите за изчисляване на техническите резерви по застраховките - са публични. Застрахователят е длъжен да ги предостави на всяко заинтересувано лице при поискване.

Т.е. – онова, което те касае за даден вид (в случая – дългосрочна) застраховка, която си сключил при даден застраховател – можеш да разбереш при същият този застраховател, защото той (и само той!) изготвя ежегодно застрахователно-техническите си планове. Тук пък са от значение начините за образуване на техническите резерви, както и прогнозата за приходите и разходите, очакваният размер на премийния приход, очакваните претенции за застрахователни плащания, както и очакваните разходи за комисиони на застрахователни или презастрахователни посредници, аквизиционните, административните и други разходи, прогнозният баланс, включващ очакван размер на техническите резерви и тяхното покритие с активи, както и границата на платежоспособност и покритието й със собствени средства... (това съм извадил от Кодекса, но всеки може и сам да го прочете...)
                      "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Здравейте отново и от мен. Радвам се, че темата продължава да предизвиква коментари и дискусии, въпреки че рядко намирам време да я следя.

Коментар

• Радо, един колега го беше писал в по-долните постове, ама си изпуснал. Той зависи от срока до и над 10 годишни договори - 15% и 10% май беше съответно. Уредено е със закон, прав си, ама това не е основното на тия продукти, понеже данъчните преференции се променят и никой не може да ти каже отсега колко ще бъдат като изтече твоя договор.

Не го мисли това, както ти казва мастър Имп

Поздрави!

Коментар

• Ако си ползвал данъчни облекчения сега, ще ти вземат данък после, макар че има си врътки, да укриеш сухото.
                            Но дори и да не го - данък отложен във времето си е далаверка, както всички знаем да... :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
                              "Резачката" е след изтичане срока на договора, а в животозастраховането няма 3 годишни срокове.

Засега споки
                              Да, де... Аз нали това казвам "Какво ще стане сега (в този случай) при матюритито (изтичането на срока на договора)?" Той между другото е след две и отгоре петилетки... Логиката казва, че ако не си ползвал облекченията не би трябвало после да ти вземат данък, но как е в действителност не знам... Както и да е, ще го проверя...

zarco, въпроса с данъците не е ли регламентиран от закона? Не би трябвало процедурата да е различна в различните компании.

Коментар

• Е, направи, де. Ние ще го отчетем като "просветно" събрание

Нали сме любознателни всички.

Коментар

Working...
                                X