IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Застраховка със спестовен характер или не?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Понеже този форум е за инвеститори, едва ли е удачно да им се предлагат инвестиционни или спестовни застраховки. Най-добрият вариант за мен е човек да си направи само рискова застраховка - всичко се случва, така че поне при нетрудоспособност да вземе една сума. Така месечните вноски са много по-малки. Ако е възможно да се отделят повече пари - да се инвестират самостоятелно, без да се обвързваш с разни дългосрочни договори или определени инструменти.

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi

Идеята на животозастраховането не е доходност, а СИГУРНОСТ и гарантиране на бъдещи намерения, свързани с човешки фактор!

Колегата пак е прав / рийдър@хоум, здравословната пропорция на развитите пазари е до 10% от годишния доход, да се инвестира в подобен продукт.

Обяснявам го по-селски, понеже той пише с твърде много техническа терминология, която неговите 3 реда, в които казва толкова много, няма как да се разберат от някой, който не е в материята.

Поздрави!
      Ако идеята е сигурност, защо е необходима спестовната застраховка? Не е ли по-изгодно рискова живот, а разликата да се инвестира доходно?

Коментар

• Първоначално изпратено от stdmv
        Според мен и самата застраховка си е загуба в момента.
        Колкото пари трябва да внеса ще ми се върнат с почти нула доходност. (Срок 15 години). Т.е. рисковата част е много висока.

В същото време за 10 лв на месец по друга застраховка ми се покрива много по-голям риск и бис е получило по-високо обезщетение. (тези 10 лв са само рискова премия)

Първоначално изпратено от reader@home
        Принципно да, но тъй като съм пристрастен не искам да правя реклама. Не с такава цел се включих в дискусията.

Съвета ми е само в която и компания да е застраховката ви, да я поддържате, стига това да не е прекалено голям финансов товар. Предсрочното откупуване почти винаги е свързано със загуба - както от инвестираните вече средства, така и изразено в по-високи тарифи при последващо сключване на същата застраховка.

Идеята на животозастраховането не е доходност, а СИГУРНОСТ и гарантиране на бъдещи дългосрочни намерения, свързани с човешки фактор!

Колегата пак е прав / рийдър@хоум, здравословната пропорция на развитите пазари е до 10% от годишния доход, да се инвестира в подобен продукт.

Обяснявам го по-селски, понеже той пише с твърде много техническа терминология, която неговите 3 реда, в които казва толкова много, няма как да се разберат от някой, който не е в материята.

Поздрави!

Коментар

• Според мен и самата застраховка си е загуба в момента.
          Колкото пари трябва да внеса ще ми се върнат с почти нула доходност. (Срок 15 години). Т.е. рисковата част е много висока.

В същото време за 10 лв на месец по друга застраховка ми се покрива много по-голям риск и бис е получило по-високо обезщетение. (тези 10 лв са само рискова премия)

Принципно да, но тъй като съм пристрастен не искам да правя реклама. Не с такава цел се включих в дискусията.

Съвета ми е само в която и компания да е застраховката ви, да я поддържате, стига това да не е прекалено голям финансов товар. Предсрочното откупуване почти винаги е свързано със загуба - както от инвестираните вече средства, така и изразено в по-високи тарифи при последващо сключване на същата застраховка.

Коментар

• И аз не искам да правя реклами, понеже имам догорни отношения с още 4 брокера и изборът от компании е голям.

Важно е да се знае, че всеки случай е индувидуален и трябва да се разглежда като такъв и да се сравнява с цел максимална удовлетвореност нуждите на Клиента. Няма общи принципи на решения, изведени като аксиома или емпирични сметки.

Винаги ще излизат и по-добри нови продукти понеже и при животозастрахователите върви доста сериозна конкуренция, което е добре за Клиентите!

Но това не означава, да се отлага постоянно във времето вземане на подобно решение, с презумцията, че ще скоро ще излезе по-добър продукт!

Успехчета!!

П.С. В развити пазари като Австрия и Германия, ако кажеш на някой може ли да ти видя полицата по Застр. Живот, той ще ти донесе цяло тесте / 7-8 примерно /.

Коментар

• Първоначално изпратено от reader@home
              ...........
              За Евролайф - зависи от гледната точка. Не мисля, че има компания или брокер универсално добра или универсално лоша. Евролайф са боркера с най-голям дял в животозастраховането, което трябва да има своята причина.
              П.П. И бяхме брокера за 2006 и 2007 лидери в БГ от всички брокери, заедно с тия по общо застраховане, които минаха 300 вече май, лицензирани, по премиен приход.

И при нас има колеги, които правят опити за "замърсяване" на пазара, но много бързо им се отнемат правата на такива,т.е. ако тръгнат да подвеждат клиентите.

Сега имаме "трус" в администрацията за България, застраховане / живото или общо / винаги ще има, така че и с нас и без нас, водата ще си тече!

Колегата е прав, за всичко си има причини!

Успехчета!!

Коментар

• Принципно да, но тъй като съм пристрастен не искам да правя реклама. Не с такава цел се включих в дискусията.

Коментар

• А можете ли да изброите 5 компании, които са лидери с тези продукти?
                  @mimeto.com
                  Това с краткосрочните застраховки не е точно така. Колкото по-възрастен си при началото на застраховката, толкова рисковите премии и тарифните числа са по високи, като след определена възраст нарастването е в пъти или въобще следва отказ от сключване.

А доходността на застраховаките живот е един от основните аргументи при продажбата им. Презумцията е, че съотношението риск/доходност (като за форум на инвестор-а µ - σ ;-)) е на едно доста прилично ниво, за резерва, който се инвестира. Тук често се срвнява само доходността, без да се отчита риска, което с хоризонт около 20 години може да доведе до огромна волатилност при размера на крайната сума.

Това и е един от гоемите рискове при застраховка живот, свързна с инвестиционен фонд - състоянието на пазара при изтичане. Представи си например полица, свързана със СОФИКС, сключена на 30.11.1997 и друга сключена на 01.03.1998 - и двете със срок десет години. През целия период не са имали почти никаква разлика, но при изтичане втората губи драстично, заради моментното състочние на пазара. Въпреки, че вече има продукти, които минимизират и този риск...

Коментар

• @mimeto.com
                    Това с краткосрочните застраховки не е точно така. Колкото по-възрастен си при началото на застраховката, толкова рисковите премии и тарифните числа са по високи, като след определена възраст нарастването е в пъти или въобще следва отказ от сключване.

А доходността на застраховаките живот е един от основните аргументи при продажбата им. Презумцията е, че съотношението риск/доходност (като за форум на инвестор-а µ - σ ;-)) е на едно доста прилично ниво, за резерва, който се инвестира. Тук често се срвнява само доходността, без да се отчита риска, което с хоризонт около 20 години може да доведе до огромна волатилност при размера на крайната сума.

Това и е един от гоемите рискове при застраховка живот, свързна с инвестиционен фонд - състоянието на пазара при изтичане. Представи си например полица, свързана със СОФИКС, сключена на 30.11.1997 и друга сключена на 01.03.1998 - и двете със срок десет години. През целия период не са имали почти никаква разлика, но при изтичане втората губи драстично, заради моментното състочние на пазара. Въпреки, че вече има продукти, които минимизират и този риск...

Коментар

• За съжаление не те прочетох по-рано и се набутах. Сега мисля как да се измъкна. Пише че мига да я откупя след 2 години...

Първоначално изпратено от mimeto.com
                      Въпреки спестовния си характер, застраховките живот нямат за основна цел да ти докрват доходност. Така че и вие не търсете висока доходност. Евентуалната висока доходност от днешните сметки се изяжда от съществуващата инфлация, независимо колко е малка или голяма.
                      По-добре средносрочни застраховки /или дори краткосрочни/, подновявани в края спрямо новите пазарни условия и съответно актуалния личен доход.

Веща съм в занаята. Ако ме чуе "Търговска мрежа" ще ми "скочи", но това е лично мнение.

Коментар

• Въпреки спестовния си характер, застраховките живот нямат за основна цел да ти докрват доходност. Така че и вие не търсете висока доходност. Евентуалната висока доходност от днешните сметки се изяжда от съществуващата инфлация, независимо колко е малка или голяма.
                        По-добре средносрочни застраховки /или дори краткосрочни/, подновявани в края спрямо новите пазарни условия и съответно актуалния личен доход.

Веща съм в занаята. Ако ме чуе "Търговска мрежа" ще ми "скочи", но това е лично мнение.

Коментар

• marandi, за твърде голямото възхваляване на продукти на КД от някои съфорумци съм съгласен с теб. На пазара и в момента има по-качесвени продукти. Предвид дългосрочния характер на застраховката "Живот" е логично човек да си зададе въпроса къде ще са след 20-30 години застрахователите и най-вече фондовете, който се предлагат като избор за инвестиция.

На мнение съм, че винаги трябва да се стремим да създадем и предложим нещо по-добро.

За Евролайф - зависи от гледната точка. Не мисля, че има компания или брокер универсално добра или универсално лоша. Евролайф са боркера с най-голям дял в животозастраховането, което трябва да има своята причина.

Коментар

• Добре сега,
                            аз не разбрах,
                            бива ли ги тия Евролайф или не?

Коментар

• Колега, прочети спора от самото начало и глупостите, на които се наслушах, нарочно съм го "драматизирал" на 12%, даже съм писал в началото, че реалното е 7-7.5% средно за целия период.

Опитвам се по "селски" да го обяснявам, понеже това, че има несеквестируемост, "техническа" лихва, математически резерв, възможности за нисколихвен кредит без обезпечение - само срещу залог на полицата, допълнително споразумение за незабавно инкасо по полицата, данъчни преференции за физ. и юридически лица и т.н. ..........предполагам малко хора са те разбрали

Няма лошо и аз се радвам за колегата, единствено спорим да не подвежда с някой неща и да "придава" качества на финансовия продукт, които той няма!

Достатъчно е добър и нищо по-добро не е измисляно досега в света, така че няма нужда от допълнителна "украса"!

Поздравчета!!

Коментар

• Ще си позволя с първото си мнение да се намеся в дискусия между някои от ветераните (по брой мнения) на форума, но имам желание да осветля дискутираната тема и от гледна точка на създателите на застрахователни продукти и до някаъде на акционерите на застрахователни компании (в класическия смисъл).

Без да искам да засегна никой, но от споделените мнения оставам с впечетлението, че най-активните участници в дискусията са "пордавачи" на застрахователни продукти, но никога не са имали поглед върху "кухнята" на създаването им.

Консервативността на класическите спестовни застраховки живот се дължи до голяма степен на строгото регулиране, на което подлежат компаниите. Възможностите за инвестициите на резерви по тези застраховки са силно ограничени и регламентирани в кодекса по застраховането. Който се интересува може да прочете там всички рестрикции. Презумцията е гарантиране на стабилност на живото-застрахователните компании от финансово-инвестиционна гледна точка, поради важности им от макроикономическа и социална гледна точка (това важи в развитите страни, в по-малка степен в БГ).
                                Застраховките "Живот", свързани с инвестиционен фонд (т. нар. unit-linked) са опит на застрахователите да представят на пазара конкуретен финасов продукт. Особеното при него е, че рискът от инвестициите се поема частично или изцяло от клиента. При класическите спестовни застраховки е заложена при изчисляване на премиите гарантирана лихва (това е т. нар. "техническа лихва", както някой беше споменал по-рано), която за БГ пазара е най-често около 3%. Реализираната доходност над 3% при инвестиране на резервите се разпределя към клиентите под формата на допълнителна доходност, бонус и т.н.
                                Принципно спестовната застраховка "Живот" е дългсорочен продукт и има смисъл само когат се разглежда като такъв, с всичките му плюсове и минуси - от данъчни облекчения, през несеквестируемост до дългосрочно затваряне на капитал (което донякаде може да се избегне чрез използването на застраховката като залог за кредит).

PS. marandi, при посочения от теб пример на тарифа на Алианц, предлагана ексклузивно от Евролайф, както и при другите подобни калкулатори, трябва да се има в предвид, че доходност от 12% в продължение на 30 години се постига изключително трудно (за да не кажа невъзможно), а и се начислява само върху резерва, който през първирте години е малка част от премията (основното тегло в началото е на рсиковата част и разходите, остатъка не е точно откупната стойност). Доходност на анюитетни плащания като общ процент за цялата сума и срок се смята доста сложно.

Коментар

Working...
                                X