IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Застраховка със спестовен характер или не?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Обученията са неизбежни и аз обучавам и съм обучил доста хора в БГ-то!

Важно е да не се превръщат в "секти", както се забелязва при някои от по-новите колеги.

Затова в по-предните постове съм отбелязал, за т.нар. "замърсяване" на пазара, когато млади и надъхани на 3 дена служба започнат да придават качества и "украси" на продуктите, които те нямат.

Достатъчно добри са и без да ги "доукрасява" някой или поне по-добро не измислено все още като финансов продукт в света, съчетано като сглобка в поне 5 действащи закона за нашата страна!

Коментар

• Да си призная, това надъхване по обучения и семинари, колко е велика НАШАТА компания/брокер и подобни, направо ми бърка в здравето.
      Имам известни скрупули към подобни агенти...
      Хората имат определена нужда, която покриваме - да спестят някой лев, независимо от всички останали фактори в личния им живот/сем. положение, доходи, професия и т.н./ и да подсигурят близките си, евентуално.
      Този изключително фалшив елитарен подход отблъсква твърде много потенциални клиенти. И вреди според мен на положителния имидж на Животозастраховането изобщо.
      На твърде много обучения съм присъствала /и от двете страни/, за да съм изградила лично мнение.
      Не казвам, че не е важно кой стои зад продукта, не се хващайте за това. Казвам, че тези надъхани "невероятни", "забележителни" и т.н. ръстове, приходи, проценти и бла-бла... идват малко вповече...

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
        Съгласен с каквото рече, но не отговори на въпросът ми.
        Бебе сладко, консултантският бизнес е скъп бизнес!!

Аз не пиша тук да ти правя просветни събрания или да ангажирам участниците във форума с "великата" си компания на една година служба и "феноменален" пазарен дял за 2007 година по премиен приход от 0.28% за БГ.

Нали си напред с материала, от 17 компании, лицензирани по животозастраховане, 7 от тях предлагат този продукт и то отдавна, в който Вие сте концентрирани и ти казах, че има пазарна ниша за него определено!

П.С. Виж си т.нар. високодоходен пакет на твоята компания, в какво се инвестира, колко процента и ми го сравни с думата сигурност!

Аз не искам ти да ми гарантираш някакви си числа за по 20-30 години напред, а държавата, нейните регулаторни органи и законодателството, както е в т.нар. класическа Застраховка Живот и рента, кръстена от теб!

Коментар

• Съгласен с каквото рече, но не отговори на въпросът ми.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Изобщо не говоря пренебрежително!!

Писал съм и друг път, че застрахователното проникване навлиза по-бавно от кредитното проникване, което е нормално.

Отделно съотношението Общо и Животозастраховане ще започне да гони баланса 50 на 50%, както си е в развитите държави.

При условие, че Общо-то бележи ежегоден ръст с по 15-25% по обясними причини, то Животозастраховане ще бележи ръст с повече, за да го догони.

Това нещо може да се види от статистиките за последните 5 години примерно.

На прав път си, затова ти се радвам, бебе сладко такова

Успехчета, бате и много договорчета ти пожелавам!

Коментар

• Добре, marandi, Императорът като застраховател - бебе сладко на 2 месеца служба. Хайде сега ти, старий, мъдрий ветеране, като говориш пренебрежително за пазарна ниша на този продукт и за предимства и недостатъци, кажи ми кои са недостатъците на този тип застраховка живот, всравнение с класическата. Но много внимавай какви ще ги напишеш, защото това е инвеститорски форум, защото тук си на МОЯ територия, в моят заден двор. Хайде - да видим кой е "бебето сладко".

Мименце - добро изказване.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
                Съчувствам ти, ако работиш и с нас - предлагаш продукт, от който не разбираш нищочко... за твоя утеха - не си само ти, дето не разбира.
                И дано най-после си разбрал за кого работя - и че нямам нищо общо с Евролайф.

Съчувствай на Кодекса за застраховане, не на миня, където пада ограничението при инвестиране и респективно гаранцията от държавата - хихихихих

От 7-те компании, които предлагат Застраховка Живот свързана с инвестиционен фонд у БГ-тУ, само с една не работя по обясними причини, ако въобще ги знаеш кои са. / но и с вашата денся /.

Мисля, че този продукт беше отразен в годишните данъчни декларации от 2003 г. насам / смятай откога се предлага на пазара /?

Но добре, че беше ти бебе сладко на една година служба и словенската компания да ни "светнете" колко сме зле у БГ-тУ и да внесете световната финансова мода в животозастраховането

Какво щяхме да правим без вас?

П.П. При всеки приоритите са различни и този продукт също си има своята пазарна ниша, заедно със съпътстващите го предимства и недостатъци.

Коментар

• Питате за петте най-добри. Ще постъпя като всички останали - няма да давам имена, за да не предизвиквам безмислени спорове. Колкото хора - толкова и продукти. Различните компании имат различни предимства и недостатъци.
                  Лично мнение - колкото по-малко клаузи, толкова по-малко главоболия, неясноти и естествено повече сигурност за клиента.

Основното стана ясно /сборно от различни постове/ - спестяваш бели пари за черни дни, не търсиш висока доходност, осигуряваш близки при инциденти. Съчетал си доходността на банката със застрахователната защита.

Сега навлизат нови продукти - застраховки живот свързани с инвестиционни фондове - гарантират сумата, с която влизаш, тя ти е застрахователната сума, но и те не гарантират висока доходност.
                  Има варианти естествено.

Отделяйте за застраховка живот толкова, че да не го усещате в бюджета си, а търсете доходност тук.

Коментар

• Съчувствам ти, ако работиш и с нас - предлагаш продукт, от който не разбираш нищочко... за твоя утеха - не си само ти, дето не разбира.
                    И дано най-после си разбрал за кого работя - и че нямам нищо общо с Евролайф.

Коментар

• Bau, какъв чаршаф - хихихихих

Имаш качества бебе сладко, дано екипният ти успее да ги развие на макс.

Жалко, че не сме се познавали от по-раничко, щях да те направя от космическа совалка - нагоре

П.С. А какво значи: калкулатор критични заболявания и калкулатор фондполица - хихиххихи

П.П.С. Намекнах ти мастър Импи, че и с вас работя, ама ти не ме разбра - хохохохо

Успех, бебе сладко!

Коментар

• marandi, всеки, който има малко опит на Фондовите борси, ще ти обясни, че несигурността при тях е само в краткосрочен хоризонт, но в дългосрочен не е така - защото борсите имат възходи и спадове, но при времеви хоризонт над 10% ти са винаги печеливши.

cityindex - прав си - и аз казах, че под спестяване си представям гувичник-касичка или зарче-касичка или куче-касичка, които се пълнят със стинки. Застраховката, за която говорим е с инвестиционен характер - има огромна разлика между едното и другото.

Само-четящ - съгласен с тебе и аз призовавам към същото.

Гари - поздравления за този пост !!! И аз се опитвам да обясня на моят устат колега, че 800% ръст на 30-годишна база е нищо и много лесно бих се обзаложил срещу него, но той няма да има с какво да ми плати... Вярно е, че и други компании предлагат нашият продукт - и това, в което ги преъзхождаме, са единствено детайлите. Иначе ако гледаме самият продукт като цялост, не сме вече единствени - и ВСКИЧКИ животозастрахователи трябва да го включат, ако не искат да отидат в небитието.

reader@home - благодаря за смисленият пост, обаче доходност от 11-12% на Фондовите борси въобще не се постига трудно и всеки опитен играч на БФБ ще потвърди, че това е жалък годишен резултат. ВСИЧКИ тук правят повече, дори и в години със борсови сривове. Разбира се, когато пазарът се поуталожи и печалбите ще намалеят, но пак ще са по-високи, но за строгата регулация си прав. Просто мнозина мислят инвестирането на фондовите борси за високорисково. Това е так и не е така - защото, както казваше чичо Уорън, няма рискови инвестиции, има рискови играчи. И рискови времеви хоризонти, бих добавил аз, защото дългосрочно рисковете са нищожни, особено при добри диверсификационни нива. За това къде ще са застрахователите след 20 години - нашата компания е презастрахована в Мюних Рай (втората по сила застрахователна и презастрахователна компания в светът), те на свой ред са презастраховани в Лойдс. Сам каза за строгият лицензионен режим на животозастрахователите, по строг дори от бамковият. Мангизите на клиентите ни са на сигурно място.
                        mimeto.com - добро мнение - ние туканка сме инвеститори и се справяме и сами с инвестирането. За нас продуктът има смисъл само доколкото ни дават някаква сигурност при внезапни неблагоприятни обстоятелства, защитавайки същевременно вложенията ни от инфлацията. Защото това, което на практика дава огромното превъзходство на нашият продукт пред класическият, е именно защитата от инфлацията - тоест нарастване на застрахователната сума на клиентът с темпове по-високи или поне съизмерими с инфлационните. Казано с пример свързан с "абсолютните мангизи" - ако клиентът плаща застрахователна премия, равна като зялостна сума на 20 тройунции златце, като дойде след 20 години жив и здрав да си вземе сухото (риск доживяване - този който всички застрахователи с удоволствие изплащат ;-) ), да може да си купи с него отново 20 тройунции най малко (дай боже повече) а не само чифт обувки. Тоест инвестирайки парите, ние запазваме абсолютната им стойност. Само че, Миме - ако подновиш застраховката си след 8 години (напримерно) условията, които ще може да ти даде застрахователят ти ще са по-неблагоприятни поради напреднала възраст, респективно риск - това знаеш ли го?
                        reader@home - друга тънкост при нас е, че можеш да сменяш фондът - пример - застраховащият Геле (примерно) в краят на септемврий 2007 прехвърля парите си от фонд Акции във фонд Облигации, борсата се срива, но той се оттървава с минимални загуби поради малкият спад на облигациите... и май 2008 отново си връща кинтите във фонд Акции, очакващ ново повишение... нищо трудно, дори на нас, самостоятелните играчи на БФБ ще бъде по-трудно да направим такава врътка - или поне по-времеемко и кинтоемко. Прав си, че направената осигуровка трябва да се поддържа.
                        stdmv, marandi ти го обясни. Ако си опитен играч, можеш да печелиш повече, отколкото можем да ти донесем ние или които и да е застрахователи. но я си представи, че се случи нещо с теб? Ако се осакатиш и не можеш вече да работиш? Ако пукнеш и имаш деца? Ако нямаш застраховка, става лошо, ако имаш, ще разбереш именно в такъв момент, че застрахователят не е някакъв, дето само ти лапа сухото, а ти е пръв приятел и другар !!! А и да приемем най-добрият вариант, че не се смряскаш преждевременно, а до старост доживееш? И какво - ще разчиташ на държавната пенсийка ли? На каква сума се осигуряваяш пенсионно? Колко пенсийка ще вземаш и за какво ще ти стига по-напред? Ако нямаш инвестиции си загубен, драги - а животозастраховката е вид инвестиция. Ние даваме именно сигурност.
                        Гари - аз съм именно на вариантът рискова - като инвеститор си се справям достатъчно добре - но който няма понятие от инвестиции е по-добре да се набие по-здраво с един такъв продукт, даващ му хем печалба, хем сигурност.

И, marandi, да е жив и здрав спорът ни туканка - покрай него съфорумци (никове няма да споменавам), сами почнаха да ми се обаждат, търсейки договор. Така че - сполай ти, "бебе сладко" ;-)

Коментар

• Вариант 1 ти е по Общо застраховане, там някъде излиза при сумите, за които говориш. Трудно е без да се познават детайли, затова ще мятам и аз общо.

Вариант 1:

е за трудова злополука, която важи само на работното място и радиус около него колко метра беше + най-прекия път до раб. място от дома.

Не ми се търси сега как беше точно по наредбата, сорка за което.

Примерът с летателния край от Злополука / които са 4 вида по нашето законодателство - злополуките/ , е с най-голям "ефект", също и трайна загуба на трудоспособност, но ако е временна такава или мед. разноски, болничен престой и т.н. там са СМЕШНИ обещетенията.

-3% над 10 до 30 календарни дни
                          -5% от 30 дни до 60 дни
                          -7% над 60 до 120 дни
                          -10% от 120 календарни дни нагоре <-- това го цитирам по памет!!

Но тези проценти са от месечната брутна заплата !!!! Сметни си ги сам колко са

Дотук е само за Трудова злополука!!

Вариант 2:

ако е световна полица предполагам, понеже не знам компанията, тя важи на всички континенти / и без мед. разноски от злополука, понеже нашата Здравна каса няма сключени договори с останалите здравни каси, но всичко останало се покрива.

И двете имат данъчни преференции, в зависимост от Застр. премия, като ефектът е ясно къде ще бъде тъй като по закон е до 10% от данъчната основа.

При вариант 1 няма спестовна част, при вариант 2 има.

Това накратко, колега трудно е да се обхване материя с 20 реда.

П.С. Ако на 2-ра година я спреш едната / тази по живото / не е страшно, после може да я реактивираш до 3 години по 2 начина, ама не ти знам компанията и параметрите и ми е трудно така

В момента, ако не я подновиш ти се води безпремийна.

Дано съм ти бил полезен!

Коментар

• Ще дам пример за да стане по-ясно: Имам 2 застраховки
                            Застраховка 1) давам по 10 лв/месец. Нищо не се спестява. При летален изход застрахователя плаща около 110 хил евро.

Застраховка 1) давам по 120 лв/месец. След 14 години тези 120 лв ще ми се върнат долу горе като: 120 лв х 12 месеца х 14 години. Т.е сигурна доходност около 0, плюс несигурна (неясно колко). При летален изход застрахователя плаща 30 хил. евро.

Направих сметка, нетна настояща стойност и т.н. При определени допускания за доходност 7-9% / год. се оказа, че спестовният елемент е около 70 лв, а рисковият около 50 лв (от общо 120 които плащам).

С една дума, хем плащам 50 лв, сравнено с 10 (при застраховка 1), хем обезщететнието е по-ниско 30 хил евро спрямо 110 хил (при застраховка 1).

Отбелязвам, че и двете компании са световни. И честно казано си мисля да прекратя втората застраховка. Дал съм две вноски - халал да са им!

Не мога да се оправя в тъпите им лъжливи бумаги как да я откупя. То пише че може, ама не пише точно как, за да си направя сметката.

Така да мразя такива дребни мошеничества - ама всички застрахователи са такива, подобно на банките...

Коментар

• Първоначално изпратено от Human
                              Първоначално изпратено от marandi

Идеята на животозастраховането не е доходност, а СИГУРНОСТ и гарантиране на бъдещи намерения, свързани с човешки фактор!

Колегата пак е прав / рийдър@хоум, здравословната пропорция на развитите пазари е до 10% от годишния доход, да се инвестира в подобен продукт.

Обяснявам го по-селски, понеже той пише с твърде много техническа терминология, която неговите 3 реда, в които казва толкова много, няма как да се разберат от някой, който не е в материята.

Поздрави!
                              Ако идеята е сигурност, защо е необходима спестовната застраховка? Не е ли по-изгодно рискова живот, а разликата да се инвестира доходно?

Мастър Хюмън, кой какво разбира под думата инвестиция в сглобка от сигурност и печалба, срокове и т.н. си е индивидуален избор на всеки.

Никой никого не задължава за нищо!!

Просто се оказа преди седмица, че здравно осигуряване било всъщност здравно застраховане и попада под съответните закони и регулаторни органи.

Но като пускаш партийни парашутисти, които хал-хабер си нямат от нещата се стига до комедийни сериали!

Успех, бате!!

Коментар

• Кой какво иска си е негов проблем!

Тъй като законодателството се синхронизира с Европейското, особено в тази част, никой няма да пита никой, какво иска!

Пример: Член 52 от ЗБУТ, там все още може да се варира между общо и животозастраховане, което вече е задължително за работодателите в БГ по едни критерии от класификатора за икономически дейности от 2003 година и ежегодната статистика на НОИ.

Втори пример: Работодателите в развити пазари като Австрия и Германия като наема служител го пита, имаш Застр. Живот? Ако нямаш направи си и ще те наема, защо ли?

И аз искам колко много неща, ама ... никой не ме пита

Успехчета, бебета сладки!

Коментар

Working...
                                X