IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой пенсионно осигурителен фонд е най добър???

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Не е така! Никога не си имал възможност да теглиш от тези фондове.
    Само от доброволен пенсионен фонд може да се тегли! Всичко е с отрицателна доходност. И взаимни и всякакви фондове. За период от 20-30 години тази криза няма да я усетиш защото преди са били с + 8, а след кризата ще бъдат. Така, че не се коси! Тук въпроса е коя ПОК ти управлява парите? Дали си избрал правилната?
    Лек ден!

Коментар

• Наскоро получих извлечения от Универсалния, Професионалния и Доброволния задължителен пенсионни фондове в които се осигурявам и се втрещих - всичките са на загуба за 2008 г.! Освен това са променили Правилниците си и сега при навършване на пенсионна възраст, няма да ми изплатят натрупаните в индивидуалните ми партиди суми, а ще ми ги дават разсрочено (освен ако не съм трудоустроена над 71%). Мисля, че това е възмутително, в нормалните европейски страни и САЩ пенсионерите имат възможност да избират, парите са си техни и даже могат да ги изтеглят предварително, ако платят съответния данък на държавата. Какво може да се направи по въпроса и кой трябва да защити интересите на бъдещите пенсионери?

Коментар

• Първоначално изпратено от малката сестра
        предлага се следната схема за плащане на дълга

Според дневния ред на събранието компанията предлага на облигационерите да отстрочи шест от бъдещите си девет плащания по главницата. В момента на всяко тримесечие компанията погасява 542 хил. евро от главницата, като предложението е отсрочката да е за периода от 30 юни 2009 г. до края на 2010 г. Идеята е след това всичко, дължимо по емисията, да се изплати през последните три тримесечия до падежа на равни вноски по 1.625 млн. евро. В буферния период компанията ще изплаща само дължимата лихва на тримесечие при актуализирана ставка от 9.95% на годишна база.

това е направо неплатежоспособност
        накрая пак ще има или разсрочване или рефинансиране /ако някой се излъже да даде пари/
        долу горе загубени пари за облигационерите
        ""Ален мак" издаде обезпечените си облигации в средата на 2006 г. и набра общо 6.5 млн. евро. Падежът им е на 30 юни 2011 г., като настоящите параметри по емисията са лихва от плаващ - EURIBOR плюс 4.75%, но не по-малка от 7.5%, изплащана на тримесечна база заедно с главницата. При първичното предлагане книжата бяха изкупени от дузина институционални инвеститора, сред които пенсионни фондове на "Доверие", "Съгласие" и"Родина".

Все отбор Юнаци....

Коментар

• предлага се следната схема за плащане на дълга

Според дневния ред на събранието компанията предлага на облигационерите да отстрочи шест от бъдещите си девет плащания по главницата. В момента на всяко тримесечие компанията погасява 542 хил. евро от главницата, като предложението е отсрочката да е за периода от 30 юни 2009 г. до края на 2010 г. Идеята е след това всичко, дължимо по емисията, да се изплати през последните три тримесечия до падежа на равни вноски по 1.625 млн. евро. В буферния период компанията ще изплаща само дължимата лихва на тримесечие при актуализирана ставка от 9.95% на годишна база.

това е направо неплатежоспособност
          накрая пак ще има или разсрочване или рефинансиране /ако някой се излъже да даде пари/
          долу горе загубени пари за облигационерите

Коментар

• Първоначално изпратено от toto
            Първоначално изпратено от dragoki
            Първоначално изпратено от toto
            Мои познати на доброволно осигуряване в различни фондове (те не са мнаого 5-6)

последната година са на МИНУС 15-20% ?!?!?

единия от тях излезе в пенсионна възраст и Очудо! за една година НЯКОЛКО хилки НАЗАД!

Ся ме питиа какво да правел - тегли му викам и Бегай! Ма на загуба бил ... не може да схване че утре миоже да няма нищо ...
            Toto, Абе според моите скромни зичисления, за да е няколко хиляди назад, то твоя приятел трябва да е набутал поне 10 хил. А всички знаем че ако сега вкараш 10 бона в пенсионно, няма шанс да спечелиш след 1 година. Аз на такива им казвам лакоми гъзове, които си заслужават наказанието. Защото, той е видял голямата доходност от 2007-8 година, подлъгал се е че ще изкара 15-19 % лихва и дай да праим пари, това същото като голямия дето го ядоха същите тия хора на борсата. Ако се осигуряваш на реална заплата и си достатъчно добре полатен, мисля че ще се натрупа една добра сума след 20-30 годинки
            Пич в конкретния случай не става дума за 2-3 години дори ... освен това ако искаше доходност съответния човек щеше да ги вложи другаде...

и трето никъде в пенсионните дружества НЕ ТИ казват че можеш ДА ЗАГУБИШ както при акциите - а точно това стана.
            Всички са си мислили че просто парите са им в Банката ... не че банките са цъфнали де

аде не се изказвай щото ства дума за възрастни хора - излъгани и подведени по най-балъшки начин
            Според мен заблуден може да си помисли, че няма разлика между банка и пенсионна компания. За годините ми е ясно, че не може да има повече от 10 години, а и да ти кажа, според мен това е точно вкарване на много пари от ламтеж, той по колко е вкарвал по 100 лева на месец ли си е правил допълнително осигуряване, за да говорим за загуби от хиляди левове? Ако се е осигурявал 10 години по 100 лева на месец го приема, ама иначе, ли той те врътка яко, или се е натрясъл като трабант в стена от лакомия. Когато почнеш да влагаш пари някъде според мен е умно или да не кажа задължително да попиташ за всичко. Не може да отидеш и да дадеш 10 хил и да не питаш за рисковете. Та по колко пари е вкарвал на месец твоя човек? Или отвори страницата на кфн, там поне всичко е обяснено, и написано, ако имаш калкулатор (щото иначе не знам дали можеш на лист) ще сметнеш, колко месеца е вкарвал, при каква цена на дялове и сега колко има, така че честито ти, или само говориш да не заспиш, ли премълчаваш нещо, или са те взели за шаран.
            Да само дето докато си говорим - попълних молбата за теглене с въпросната сума и я занесохме в дружеството.

Еле човека разбра за какво става дума.

. В България няма истински портфейлни инвеститори, има разни спекулантчета. Поведението на пенсиите е меко казано не адекватно. Виждал съм и крайности. Няма специалисти и това си е, менят си оценките за компаниите през пет минути и то в огромни стойности, кво да ви кажа.

Коментар

• Първоначално изпратено от dragoki

единия от тях излезе в пенсионна възраст и Очудо! за една година НЯКОЛКО хилки НАЗАД!

Ся ме питиа какво да правел - тегли му викам и Бегай! Ма на загуба бил ... не може да схване че утре миоже да няма нищо ...
              Toto, Абе според моите скромни зичисления, за да е няколко хиляди назад, то твоя приятел трябва да е набутал поне 10 хил. А всички знаем че ако сега вкараш 10 бона в пенсионно, няма шанс да спечелиш след 1 година. Аз на такива им казвам лакоми гъзове, които си заслужават наказанието. Защото, той е видял голямата доходност от 2007-8 година, подлъгал се е че ще изкара 15-19 % лихва и дай да праим пари, това същото като голямия дето го ядоха същите тия хора на борсата. Ако се осигуряваш на реална заплата и си достатъчно добре полатен, мисля че ще се натрупа една добра сума след 20-30 годинки
              Пич в конкретния случай не става дума за 2-3 години дори ... освен това ако искаше доходност съответния човек щеше да ги вложи другаде...

и трето никъде в пенсионните дружества НЕ ТИ казват че можеш ДА ЗАГУБИШ както при акциите - а точно това стана.
              Всички са си мислили че просто парите са им в Банката ... не че банките са цъфнали де

аде не се изказвай щото ства дума за възрастни хора - излъгани и подведени по най-балъшки начин
              Според мен заблуден може да си помисли, че няма разлика между банка и пенсионна компания. За годините ми е ясно, че не може да има повече от 10 години, а и да ти кажа, според мен това е точно вкарване на много пари от ламтеж, той по колко е вкарвал по 100 лева на месец ли си е правил допълнително осигуряване, за да говорим за загуби от хиляди левове? Ако се е осигурявал 10 години по 100 лева на месец го приема, ама иначе, ли той те врътка яко, или се е натрясъл като трабант в стена от лакомия. Когато почнеш да влагаш пари някъде според мен е умно или да не кажа задължително да попиташ за всичко. Не може да отидеш и да дадеш 10 хил и да не питаш за рисковете. Та по колко пари е вкарвал на месец твоя човек? Или отвори страницата на кфн, там поне всичко е обяснено, и написано, ако имаш калкулатор (щото иначе не знам дали можеш на лист) ще сметнеш, колко месеца е вкарвал, при каква цена на дялове и сега колко има, така че честито ти, или само говориш да не заспиш, ли премълчаваш нещо, или са те взели за шаран.
              Да само дето докато си говорим - попълних молбата за теглене с въпросната сума и я занесохме в дружеството.

Еле човека разбра за какво става дума.

Коментар

• Драгоки айде без много умозаключения.

Мойте хора са вкарвали по 500 лв. от време на време вместо в банка в Доброволен фонд. Ако ме бях питали по-рано щех да им обясня че е рисково, ама не са ме питали.... Проблема е че никой от пенсионния (УМИШЛЕНО) не е счел за неохобходимо да ги УВЕДОМИ че може и да загубят пари ... нали е пенсионно - значи е сигурно. Не ства дума за взаимни фондове дори.
                Ства дума че под прикритието на Пенсионен фонд част от парите са Загубени на Акции, друга част са набити в Имоти където ще отчетат огромни загуби в края на таз година

аре да не защитаваме пенсионните че ми приличат на Приватизационните фондове

и аз имам няколко хилки по задължителното и ме е яд да ги гледам като са на загуба, макар че докато навърша пенсионна възраст има още доста време!
                Що трябва да рискуват по борсите КАЖИ МИ? Нито съм им ги дал на доверително нито нищо. Държавата им ги превежда и това е!

ШИИ .. и Пенсионите ШИИ... !!!

P.S. виж дядото се пенсионра преди 2 години и си ГИ издърпа за 12 м. - шапка му свалям. Там тяхното Доброволно си беше почти задължително

Коментар

• Re: Пенсионни фондове

Първоначално изпратено от derk
                  Вижте един добър анализ според мен за пенсионните фондове. Мисля, че почти всичко е казано.
                  http://www.capital.bg/show.php?storyid=723430
                  http://www.poc-doverie.bg/files/Resu...F_31.12.08.pdf
                  Честно казано не виждам много на борй "малки" компании... Виждам нормални компании за БГ стандартите. Автора ги е изчислил на 10%, което трябва да е 2,789 мил. (към датата на публикуването на таблицата)
                  Отделен е въпроса на какви нива са ги купували, особено "големите"
                  Аз лично ги следя от време на време, по една столевка всеки месец прехвърча при тях от мен, но на повечето хора не им пука

Редакция: Е той човека писал за ДПФ, но и там е подобна фигурата

Коментар

Коментар

• Мои познати на доброволно осигуряване в различни фондове (те не са мнаого 5-6)

Коментар

Първоначално изпратено от Bango
                        и каква ти е доходността върху"твоите" пари за 2008?
                        Въобще, като гледам от въвеждането на дяловете, мисля от 01.01.2004, един дял към 31.12.2008 е 1,14, което прави 14% за 5г-направо велико постижение, още повече, че през доста от тези години имахме годишна инфлация между 5 и 10%.
                        И какво искаш да кажеш? Да спра да се осигурявам, и да чакам след 25 години да ми дават подеяния по улиците, защото, в България тогава ще има 1.5 - 2 милиона работещи, които, няма да искат да ми плащат "Държавната" пенсия на мен, и ще ги боли, че аз съм плащал с моите социални осигуровки пенсията на бащите ни. Айде дай по добра идея ако имаш?
                        То и да искаш, не можеш да спреш да се осигуряваш в УПФ. Също тези 1,5-2 млн. дето нямало да искат да ти плащат държавната пенсия, също никой няма да ги пита дали искат или не да ти я плащат. Ако пък мислиш, че със средно 600-700-те лева на партида, натрупани за близо 10г. след 20г. ще получиш свестна допълнителна пенсия, си е още една заблуда. Именно затова ми стана странно, какъв е смисъла едва ли не ежедневно човек да следи как се движат "трохите" в партидата му, камо ли да гледа и доходност. Виж ако вкараш 100 хил в доброволен фонд тогава има смисъл, ама и там нещата са затънали сериозно. Прочети статията от Капитал, линк към която някой е пуснал по-надолу и ще видиш още колко допълнителни рискове има в портфейлите на пенсионните фондове.
                        Просто системата трябва да се реформира в почти всичките си основни принципи на функциониране, но засега за това няма нито консенсус, нито дори изразено желание от тези от които зависи въпроса.

Коментар

Първоначално изпратено от Радо 78
                          Полиучих тези дни справката за 2008 от Доверие. Май трябваше по-рано да ги разпратят, не че има голямо значение.
                          По закон мисля че след май започва разпращането, така че юни месец като си го получил не е много голямо закъснението, като се вземе впредвид колко клиенти имат.
                          А "Доверие" имат и възможност за интернет проверяване на състоянието по партида. Трябва само да отидеш в някой от офисите им и да си извадиш парола, аз имам и следя всичко което получавам и самата доходност върху моите пари
                          и каква ти е доходността върху"твоите" пари за 2008?
                          Въобще, като гледам от въвеждането на дяловете, мисля от 01.01.2004, един дял към 31.12.2008 е 1,14, което прави 14% за 5г-направо велико постижение, още повече, че през доста от тези години имахме годишна инфлация между 5 и 10%.

Коментар

• Пенсионни фондове

Вижте един добър анализ според мен за пенсионните фондове. Мисля, че почти всичко е казано.
                            http://www.capital.bg/show.php?storyid=723430

Коментар

• в какво са добри
                              да харчат чужди пари ли
                              купили облигации от фалирала компания - ален мак
                              и сега уж им оставили пари, за да работят
                              гратисен период до края на 2010г
                              това е тотална неплатежоспособност, едвам не паднах от смях
                              и им оставили лихвата 7,5% в момента
                              тези са направо луди, но нали парите не са техни, много лесно ги харчат и се правят на велики мениджъри

Коментар

• Полиучих тези дни справката за 2008 от Доверие. Май трябваше по-рано да ги разпратят, не че има голямо значение.

Коментар

Working...
                                X