...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кой пенсионно осигурителен фонд е най добър???
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от elnetПоявявям се с нов въпрос, който касае вече осигурените. Проблемът е следния : колежката ми се опитва да научи в кой фонд са и вноските при положение, че не е получавала известие за доходността в края на годината. не си знае естествено и т. нар. ПИК код
къде може най безболезнено (в интернет) да се установи къде е разпределена служебно.
https://applications.nssi.bg/ppf/
ОТНОСНО: Получаване на персонален идентификационен код (ПИК) от осигурените лица.
Със сведенията за осигурителен стаж и доход през 2004 г. осигурените лица получават издадения от НОИ персонален идентификационен код (ПИК), с който могат да проверят по всяко време осигурителния си статус чрез ИНТЕРНЕТ-страницата на НОИ – www.noi.bg или чрез информационните терминали в ТП на НОИ. Справка за актуалното състояние на осигурителния статус се генерира чрез въвеждане на ЕГН и ПИК.
В случаите, когато лицата не са получили своя ПИК на адреса, на който е било изпратено сведението по чл. 9 от Инструкция № 1/2000 г. на Управителя на НОИ за 2004 г., не са имали сведение или са го изгубили, се процедира по следния начин:
Лицето подава молба в териториално поделение на НОИ. За защита на данните, представляващи информация за икономическата му идентичност по смисъла на Закона за защита на личните данни, молбата се подава лично или чрез изрично упълномощено с нотариално заверено пълномощно лице. Молби, подадени по пощата, не се разглеждат.
При подаване лично на молбата за предоставяне на ПИК, лицата трябва да се идентифицират чрез документ за самоличност. Когато молбата се подава от упълномощено лице, към нея се прилага пълномощното.
С оглед предотвратяване злоупотреба с лични данни се генерира нов ПИК.
В тридневен срок от завеждането на молбата в ТП на НОИ, длъжностното лице издава удостоверение с ПИК, което следва да се получи лично или от нотариално упълномощен представител срещу подпис.
Удостоверенията не се изпращат по пощата.
Коментар
-
Появявям се с нов въпрос, който касае вече осигурените. Проблемът е следния : колежката ми се опитва да научи в кой фонд са и вноските при положение, че не е получавала известие за доходността в края на годината. не си знае естествено и т. нар. ПИК код
къде може най безболезнено (в интернет) да се установи къде е разпределена служебно.
Коментар
-
[quote="seagate"]Колеги, имам проблем. Малко е встрани от темата. Моля за извинение.
Роден съм след 1961 г. При избора на ПОК още в самото начало си избрах Алианц. Така няколко години получавах годишно извлечение по индивидуалната си партида от тях. Знаете ги - годишните справки. И изведнъж получавам такава справка за 2005 г. от ПОК Съгласие. ????
Изпаднах в недоумение и "дива" радост как така е станало преместването. След десетки телефонни разговори със Съгласие, казаха, че "някой" ме е разпределил служебно към тях ??? След още дузина разговори разбрах, че 2 години нямам право да сменя ПОК-а. Насочиха ме към НОИ, там да търся "истината". Така и не стигнах до там обаче. Може и да ми е грешка това.Интересува ме как да разбера как се е случило това "служебно" ПРЕразпределение от Алианц към Съгласие, без мое искане и съгласие ? И на кой да се оплача подобаващо, но така, че да има ефект за "служебните" ПРЕразпределители.[/quote
Ако наистина си служебно разпределен /а не са те прехвърлили с подправка на подписа и сега ти замзват очите/ - възможно е - подписваш заявление за Алианц , но ти си започнал работа и работодателя ти е внасял осигуровките няколко месеца /мин3/ преди да си избереш фонд - НОИ правеше на всеки 3 месеца служебно разпределение за всички който са започнали работа и не са си избрали фонд до 3 тия месец и ката дори да съвпаднат в един и същи месец служебното разпределение е 12 дни преди датата за подаване на заявления за новоосигурени лица през съответния месец. Има и друга възможност - ти подписваш за Алианц , някой от счетоводството те "подписва" за друга ПОК - като има подадено заявление от 2 /и повече / компании за едно лице в един и същи месец- то отива на служебно разпределение.
Коментар
-
далавери
http://www.fsc.bg/Q_A/pension/p3.htm
Подай жалба до КФН, те ще направят проверка и ще ти отговорят със сигурност.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tintiri-mintiri
Някъде през 2002-2003 имаше скандал за прехвърляне от едно дружество в друго без знанието на клиентите!
Едно от дружествата беше "Нютон Сила"!
Коментар
-
Първоначално изпратено от seagateКолеги, имам проблем. Малко е встрани от темата. Моля за извинение.
Роден съм след 1961 г. При избора на ПОК още в самото начало си избрах Алианц. Така няколко години получавах годишно извлечение по индивидуалната си партида от тях. Знаете ги - годишните справки. И изведнъж получавам такава справка за 2005 г. от ПОК Съгласие. ????
Изпаднах в недоумение и "дива" радост как така е станало преместването. След десетки телефонни разговори със Съгласие, казаха, че "някой" ме е разпределил служебно към тях ??? След още дузина разговори разбрах, че 2 години нямам право да сменя ПОК-а. Насочиха ме към НОИ, там да търся "истината". Така и не стигнах до там обаче. Може и да ми е грешка това.
Интересува ме как да разбера как се е случило това "служебно" ПРЕразпределение от Алианц към Съгласие, без мое искане и съгласие ? И на кой да се оплача подобаващо, но така, че да има ефект за "служебните" ПРЕразпределители.
Някъде през 2002-2003 имаше скандал за прехвърляне от едно дружество в друго без знанието на клиентите!
Едно от дружествата беше "Нютон Сила"!
Коментар
-
Колеги, имам проблем. Малко е встрани от темата. Моля за извинение.
Изпаднах в недоумение и "дива" радост как така е станало преместването. След десетки телефонни разговори със Съгласие, казаха, че "някой" ме е разпределил служебно към тях ??? След още дузина разговори разбрах, че 2 години нямам право да сменя ПОК-а. Насочиха ме към НОИ, там да търся "истината". Така и не стигнах до там обаче. Може и да ми е грешка това.
Интересува ме как да разбера как се е случило това "служебно" ПРЕразпределение от Алианц към Съгласие, без мое искане и съгласие ? И на кой да се оплача подобаващо, но така, че да има ефект за "служебните" ПРЕразпределители.
Коментар
Коментар