IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Осигуровки, НОИ, разбойници

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Осигуровки, НОИ, разбойници

Вижте сега, нямам намерение да ви убеждавам в необходимостта от задължително пенсионно осигуряване. Кажете ми една развита страна с високи (или най-малкото прилични) доходи, в която осигуряването да е само доброволно. Аз не се сещам.

Нашите родители може да са си внасяли цял живот пари, но при друга система, не в пенсионни фондове, така че с една сума - парите ги няма.

А иначе съм напълно съгласен, че е абсурд да ти искат осигуровки за период, в който не си работил и че в БГ като цяло системата е лайняна. Но императоре, по отношение на твоя конкретен проблем ти писах какво е трябвало ТИ да направиш (а не си направил). Както се казва в една много любима на мен книга: "Грижата за спасяването на давещите се е на самите давещи се".

Успехи

Коментар

подкрепям tototo НЕ МОЖЕ да ти искат пари при положение че ти като гражданин НЯМАШ доходи...
      или държавата ще се ангажира да осигури работа на всички (?) или НЕ МОЖЕ да ме кара да плащам ката НЯМА ОТ КЪДЕ да взема парите ...
      (към Avi )А тия глупости за солидарностите при здравноосигурените можеш да ги разказваш на хората дет се чудят как да съберат стотинки да бутнат на доктора да им изроди бебето ...
      Успехи ...
      ЗАЩО ДА ВЪРВИШ ТАМ КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ ?

Коментар

ЦЕЛИЯ АБСУРД е че ДАНЪЦИ се плащат когато имаш ДОХОД !
        В момента ти искат данък и за времето когато НЕ СИ РАБОТИЛ! т.е. не си имал доходи!
        Е НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО!
        можеш да внасяш СО за времето когато не си работил но ДОБРОВЛНО!
        Тия АЛЧНИТЕ съвсем се Унесоха!

Коментар

Avi ти май много ги обърка нещата! Какви пенсии ще изплащаш от вноските за здравно осигуряване?
          Други данъци се събират специално за това. Да си чувал за ДОД?
          Въпросът е друг.
          Осигуряването е застраховка, когато е доброволно. Плащат се вноски и застраховката се изплаща при настъпване на застрахователно събитие. Когато една застраховка е задължителна без право на отказ това вече не е застраховка. Това е данък! На народа трябва да се каже, че му се налага още един данък и толкоз. Нещата стават кристално ясни.

Коментар

Добре де, Ави, нашите "родители, баби и дядовци" цял живот са внасяли пари също като нас за старините си...е, КЪДЕ СА ТИЯ ПАРИ? Не ощетявам никого, напротив, аз съм ощетен, щото не им ползвам услугите, нито имам намерение някога да ги.
            За здравното осигуряване - теоретично нямам нищо против, но... в текстът към самата тема, казах защо не искам да плащам - просто не ща някакви мръсни чиновници да живеят като граффове с моите пари, а в сащото време болниците да тънат в мизерия.
            А пенсиите им не ги искам, не ща следователно да ми ги натрапват. Който не може сам да се грижи за бъдещето си, да си внася пари за пенсия, но АЗ не ща!!!
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Човече, не че някой ти определя бъдещето. Някой по-долу поясни, че осигуряването е на принципа на солидарността, както застраховането. Държавата при всички случаи поема някякви разходи за човек, който изпадне в положение на нетрудоспособност (поради инвалидност или просто старост) Всички хора в един момент остаряват (ако не се гътнат предварително) и социалното значение на този вид застраховка е голямо. Затова социалното и здравно осигуряване е задължително във всички цивилизовани страни. Ако ти не внасяш осигуровки, ощетяваш всички, които ги внасят. Преди да ми възразиш, че не е справедливо да се внасят задължително, се замисли, че от тези пари се изплащат пенсиите на нашите родители, баби и дядовци. Опитът в развитите страни и в БГ преди 1944 г. показва, че е по-ефективно да се формират пенсионни фондове, които да инвестират и умножават средствата си, отколкото това да е разход от бюджета. А по-скорошният опит в повечето развити страни показва, че най-добра е комбинацията с доброволно осигуряване.
              Не казвам, че е справедливо да внасяш осигуровки след като фирмата ти не е извършвала дейност. Но се чудя защо не си направил необходимото, за да не изпадаш в такава лайняна ситуация.
              Но е истина, че в БГ осигурителната система и пълен абсурд.

Коментар

Добре де, Ави, що тия ще ми определят бъдещето, аз да не съм детенце или скудоумен? Както подчертах, аз съм дееспособен субект и това е насилие над личността ми. А и както казах, не виждам как могат да ме осъдят...

Благодаря ти за загрижеността, разбира се...

Коментар

Императоре, не мога да те разбера какво толкова недоволстваш, мамка му. Казусът ти е съвсем ясен. Имаш си някакво ЕТ и си регистриран в НОИ като самоосигуряващо се лице. Като такова трябва да си внасяш осигуровки върху две минимални работни заплати (или върху повече ако искаш). ЕТ-то ти може да не извършва дейност, но ти не си го прекратил и затова продължаваш да се водиш като самоосигуряващо се лице. Тук ти е грешката. Трябвало е да го прекратиш, да отидеш в НОИ, да се наредиш на опашка и като ти дойде реда да ги уведомиш, за да престанат да те водят като самоосигуряващо се лице. Не си го направил и затова сега дължиш осигурителни вноски за целия период на съществуване на твоето ЕТ. Знам, че е гадно и искрено ти съчувствам, но ще трябва да го преглътнеш този горчив хап. А по въпроса дали трябва да има задължително осигуряване спорът е безсмислен. Моето мнение е, че принципно трябва да има. Друг е въпросът, че в БГ не е направено като хората.
                  Поздрави и успешна търговия.

Коментар

Знам само, че тия типове от НОИ ще бъдат първите изправени до стената, когато дойде Революцията...
                    Аз човек хуманен съм, не бих ги разстрелял въпреки грабежите им... Бих ги осъдил на поправителен труд примерно - за срок от 8 години в някоя уранова мина... След четвъртата година няма да се нуждаят вече и от фенерчета на каските, щото ще светят самите те - с мека и приятна за окото зеленикава светлина...
                    Ех, мечти-и-и-и...

Коментар

Mislq, che temata, koqto raziskvame e dosta aktualna i che foruma e udobno mqsto za razmqna na mneniq, syveti i t.n. Tyj da se kaje "ne pitaj starilo, pitaj patilo".
                      Az kato jivql poslednite nqkolko godini izvyn BG imam sledniq vypros: Koj e dokumentyt, s kojto trjabva da ubedq NOI, che sym prebivaval v chujda dyrjava i kyde trqbva da byde predstaven? Dali e dostatychno da predstavq kopiq na stranizite na celiq si zadgranichen pasport ili e dostatychen dokument ot uchrejdenieto, v koeto sym bil?
                      Trqbva li da chakam po opashkite, za da razbera sled 4h, che ne sym bil za gishe 4, a za gishe 5, kydeto chakat oshte 50 choveka, a computrite sa blokirali?
                      Izobshto ima li zivilizovan nachin, po kojto moje da se poluchi informaciq v NOI bez da si chovek na "Drugarkata Georgieva" ot 18 etaj? Na telefonite, koito sa dadeni za vryzka ili nikoj ne otgovarq ili v prodyljenie na chasove e zaeto.

Коментар

След ровенията ми из сайта на НОИ възникнаха следните неясноти ..
                        1)"Българските граждани на работа в чужбина, които не са граждани и на друга страна, подлежат на здравно осигуряване по българското законодателство, независимо че не живеят в страната." из закона за здравното осигуряване.
                        Това означава ли, че лицата които живеят и се осигуряват в чужбина за в бъдеще трябва да плащат и в НОИ, и параграфа 280218 (че могат да възтановят правата си след плащане на 12 вноски) е само за да изкупят задълженията си до момента? Освен това не ми е ясно, ако човек се върне например юни и за 2005та е бил само 5 месеца в чужбина, трябва ли освен тези 12 месеца да заплати и последните 5 (защото в прословутия параграф пише, че трябва да е живял поне 183 дена за календарната година)?

2)"Самоосигуряващите се не внасят здравноосигурителни вноски в качеството си на такива, ако са подали декларация за прекъсване или прекратяване на личната си трудова дейност в съответното териториално поделение на НОИ." пак от там
                        Ако лицето е живяло в чужбина и БГ фирмата му не е имала дейност (но разбира се не е подал заявление към НОИ), откупването му с тези 12 вноски важи ли и за фирмата (ЕТ, без дейност)?

Много ще съм благодарен на вашите коментари!

Коментар

Абсолютно, мирише на чист данък

Коментар

О, държавата знае, че съм безработна - при всички тези известия които се подават в НОИ от работодателите. Бих отишла да се регистрирам като безработна, без да искам обезщетение, ако беше опция. Хем ще и спестя на държавата пари, хем няма да отнемам време на служителите и в БТ. Прав си, че трябва да се регулират нещата - но да отпадна от здравноосигурителната система след накакви си три месеца, след като години съм внасяла доста големи суми, на нищо не прилича. Сега се замислих, че би могло да има определен, дори не дълъг, гратисен период след като напуса работа - най-малкото намирането на нова работа изисква технологично време. А обезщетението е право, не задължение, нали?

какви услуги получавам е нова тема ... Вече има и възможности да се осигурявам в частно здравноосигурителни дружества. Вноските са колкото и за самоосигуряващи се към НОИ, получавам теоретично същата, а на практика много по-добра услуга. По този начин със сигурност не ползвам услугите на НОИ, но пак съм длъжна да ги плащам. Това ако не е нелоялна конкуренция! Разбира се, ако имаше възможност за избор в НОИ щяха да останат само хората, които най-много се нуждаят от помощ и най-малко могат да плащат - за тях вноските в частни 'каси' са много високи. Аз съм съгласна да заплащам определена сума в името на общодостъпно здравеопазване - примерно част от осигуровките ми да отиват в НОИ за тази цел. Но да не се заблуждаваме че ползвам услуги, да ги наречем 'данък', и да има и втори компонент на осигуровките, който аз си избирам къде плащам..

Коментар

Добре ако направим аналогия със социални осигуровки.
                              Не плащаш осигуровки 5 години - щото не работиш - получаваш ПЕНСИЯ! социална но пенсия. И не дължиш пари за този период!
                              Не плащаш 5 месеца здравни - СЪБИРАТ ти ги със съдия изпълнител?!?!?
                              Ами Конституцията??? Или се позоваваме на нея само когато ни отърва!

Коментар

Така излиза. Но пък нещата трябва да се регулират някак Проблемът е, че вноските се дължат от всички задължително, независмо дали искат да ползват системата или не. А щом се дължат задължително - трябва да си ги плащаш. Ако си безработна - ако не се регистрираш някъде държавата няма как да знае, че си, та да ти ги плаща. А кат се регистрираш и д-вата ти ги плаща - трябава да ти търси работа, и ти не трябва да я отказваш. Защото иначе няма да има край. Освен това като си безработен теоретично не си могъл да си мнамериш сам работа, и щом д-вата ти плаща вноските - аквато раб ти предложи - такава... Би трябвало или да плащаш и получаваш качествени здравни услуги обаче, или да имаш опция по твой избор да не плащаш, и да нямаш право на ез услуги. А не както аз сега си плащам и никога не ползвам клинични пътеки и т.н. а си плащам частно. Само че рябва да се има предвид, че престои по болници, операции и т.н. са скъпи, и в определени случай може да ти е много от полза де...

Коментар

Working...
                                X