IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Осигуровки, НОИ, разбойници

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Осигуровки, НОИ, разбойници

знам че не му беше точно тук мястото на постинга ми, но знам че тук ще оценят абсурдността на ситуациата :-)

Коментар

ей го и моя казус: безработна съм, търся си работа в момента. ще си намеря, но ще отнеме три-четири месеца, придирчива съм. в това време нямам доходи и имам право на обезщетение от Бюрото по труда. Но аз не искам да се редя на опашката в бюрото и на определени дати да ходя на трудов посредник, недай си боже и работа да ми намерят Не искам да ми плащат обезщетение. ОБАЧЕ ако не получавам обезщетение, няма да ми се покриват и здравни осигуровки. И в момент, когато наистна нямам доходи аз се регистрирам като самоосигуряващ се и плащам по сравнително високите ставки!!
      ако не платя, ще ги дължа тези суми, и то зашото НЕ СЪМ ПОИСКАЛА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ - т.е. не съм ощетила държавата, даже напротив! дали ще ми разпродадат имуществото ?!?

Коментар

Или другият вариант - да последвам примерът на Хотблек Десиато /от Пътеводителят на галактическият стопаджия/ и да бъде мъртъв в продължение на 3 години... ))
        Благодаря за идеята, г-н Марков.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

И какво? Около 3 години в нелегалност да мина ли?

Коментар

Ако ЕТ ти няма дейност и го декларираш в РУСО - ( Раионно управление социално осигуряване ) не дължиш осигурителни вноски. В противен случаи си длъжен да внасяш осигурителни вноски. Няма смисъл да обсъждаме дали е целесъобразно или не. Това е законово задължение.
            Има вариант да се отървеш ако преди да те проверят мине 5 годишния давностен срок от когато е възникнало задължението. В този случаи просто няма да ти признаят осигурителните права но няма да ти търсят парите. Също не си длъжен да се осигуряваш око повече от половината година пребиваваш , работиш и се осигураваш извън България, но едва ли твоя случаи е такъв.

Коментар

Ами аз по-миналата година бях осигурен /бачках учител/ и имах проблеми с един мъдрец... те тоя зъб ми излезе 200 кинта грубо. Къде са ми отишли паричките за тая година?
              Да беше данък, имат основания, ама нали не е... кво ще ми опишат, без съд не могат да ми пипнат нищо, доколкото знам, а в темата написах защо не могат.

Коментар

кво значи ако съм внасял като поп примерно N години здравните вноски и ако не си внеса за два месеца си губя правата на здравно осигурено лице?
                Ми тия пари дет съм ги внесъл ?
                Само че кат ти напишат ВЪВ ВЕСТНИКА че може да дойдат да ти описват имуществото и цялото стадо се сурне да си внесе вноските.
                Друг е въпросът че си внесъл примерно някви пари в здравната каса и срещу тях може да ти направят пломба и да ти извадят един зъб годишно !!!
                Ми тва е все едно да имам частен самолет обаче някакъв ТЪП закон да ме кара да летя с националната авиокомпания два пъти годишно срещу вноска от 500лв месечно.

Коментар

Аз мисля че въпросния рекет неправилно е наречен вноска за здравно осигуряване. Точното му име е здравен данък, защото има всички характеристики на данък, а не на застрахователна вноска! Тогава всичко ще си дойде по местата и няма да има недоразумения. Едно време турците са имали данък "кътни зъби". Било е вид здравен данък!

Коментар

НЕ МОЖЕ ДА ИСКАТ ДА СЕ ОСИГУРЯВАМ ПО КАКЪВТО И ДА БИЛО НАЧИН, АКО НЯМАМ НИКАКВИ ДОХОДИ

Коментар

Относно прецедентът... какво пречи на фризьорите напримерно да основат Национален фризьорски институт и под негово влияние да прокарат закон, според който българският гражданин е длъжен да се подстригва веднъж на всеки две седмици? И хич няма да им пука, че аз напримерно обичам да ходя с дълга козина и да си я развявам - ще ми сочат законът и ще ме плашат с 18 000 глоба, конфискация, съд и прочие.

Отново ще става дума за услуга, натрапена на хората със закон против волята им - както и осигуровките. Абсурдно е, но не виждам разлика.

Коментар

• Разбойници и не само НОИ

Задължения, част от които от 2000 година. Пет години ли беше давността?

Коментар

Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
                          (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
                          (3) Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му.

Коментар

Аз мисля че да ми събират ЗДРАВНА ВНОСКА за 2000 г. когато не съм работил е РЕКЕТ
                            И закон за задължения със сзадна дата НЕ МОЖЕ да СЕ ПРИЛАГА!! КОНСТИТУЦИЯТА ГО ЗАБРАНЯВА!
                            за този период не дължа никакви СО!!!!!!!!!!!!!
                            Социални осигуровки можеш да внасяш ПО ЖЕЛАНИЕ ако не работиш !! Никой не ти ги търси със задна дата!
                            Според мен това е ход за сплашване на народа и е МНОГО ТЪПО упражнение в PR!!
                            по този начин няма да съберат задълженията на 500 000 българи и ще откажат и малкото съвестни платци!
                            Да му мислят в следващото правителство.........

Коментар

НОИ работи на принципа на солидарността, т.е. това е като застрахователна компания, в случай, че нещо се случи, ти ползваш услуга, която де факто струва повече от твоите вноски. Като не внасяш вноски, ти ощетяваш останалите осигуряващите се. Дръг е въпроса, дали могат да ти искат осигуряване със задна дата. Аз трябваше да платя вноски за 2000 г., когато не съм бил в БГ въобще, и не съм ползвал никакви услуги.
                              Абе системата е разбойническа и популистка.

Коментар

Основанието е банално и е това, което ти сам посочваш - Закон за здравно осигуряване и последващите го разпоредби и правилници.

Според него и тях си абсолютно задължен да ги внасяш, едва ли не безусловно. Дължиш ги, от както са в сила разпоредбите на въпросния закон.

Принципите на правото, често се формулират (по-скоро - доформулират) със законите в съответната държава. Основен закон за всяка една е Конституцията, на която не може да противоречи никой от който и да е останали закони, укази, правилници, разпоредби и т.н., приети от/в същата държава.

Не съм проверявал лично, дали има нещо противоречащо на Конституцията в ЗЗО. Нищо чудно да има, но това е често явление.

Противоречия, дебати и коментари има ежедневно по темата, но обикновено завършват със заплащане на дължимото, колкото и да не ни се иска.

Коментар

Working...
                                X