Първоначално изпратено от Арго
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Осигуровки, НОИ, разбойници
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ходА картата задължителна ли ще е? Ще има ли проблеми с пътуването, човек не притежаващ карта, ако не търси медицински услуги?
Европейската здравно-осигурителна карта ти дава възможност, ако си в страна от Общността да ползваш спешна помощ, за която не заплащаш ти,а нзок.Все пак човек никога не знае какво може да се случи.
Коментар
-
Я - коя стара измислена от мен тема вий извадили от праха !!! :-)
Споко - като ме изберете за президент, на всички тия разбойници-шефове от НОИ и НЗОК ще им се наложи да се крият като плъхове из Латинска америка... ама моите агенти и там ще ги сгащят и ще ги докарат туканка оковани във вериги. И после бой, бой, бой, бой, бой - посред София, пред очите на всички, с тояги, колци, винкели, оловни тръби, сухи шипкови клони, докато им изтекат крадените кинти през ушите.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Mnogo dobre ozaglavena tema!Naistina sa razboinici ot nai-lo6 vid. Po moe mnenie tezi zadaljitelni kolektivni shemi (NOI, NZOK) i sadebnata sistema sa dvete nai-golemi prestapleniya na horata koito sa konstruirali BG sled 89g. Ot edna strana gi opravdavam, v smisal kakvo moje6 da o4akva6 ot hora na koito v prodaljenie na godini im e nabivano v glavata polzata ot "kolektivnoto" i "zadaljitelnoto". Misleneto i mantaliteta se promenya s pokoleniya za jalost. Ot druga strana sa za zatvora, v smisal zadaljavat nakolko pokoleniya balgari da pla6tat za vtori pat ne6ta za koito ve4e e bilo plateno, no parite sa otkradnati. I savsem normalno tezi pokoleniya da se buntuvat na dumi, za jalost ne sa na vlast.
Po BG geografskite 6irini vinagi na individualniyt izbor i svoboda se e gledalo kato ne6to inferior...In Goze We Trust
Коментар
-
Първоначално изпратено от kefalaГеорги,мислиш ли ,че децата на ПОЛИТБЮРО ще внедрят тази система.СОЦИАЛИЗЪМА братче, Социализама.ДА ЖИВЕЙ.http://georgipiskov.blogspot.com
Коментар
-
Ето го и моят казус
Понеже и други представиха казусите си - да не остана и аз по назад
Майка ми е личен лекар в едно село с 95% ромско население (почти всички са безработни и държавата им плаща осигуровките). Дейността си майка ми упражнава чрез ЕТ като се самоосигурява и осигурява 3ма равотници включително мен.
Казусът е следния:
Пациентите и не плащат 1.60лв. такса за преглед защото са социално слаби и в такъв случай не дължат такса. Майка ми се крепи на на месечния превод от здравна каса който се формира от много фактори като основния фактор е броят на записаните при нея пациенти наброяващи около 1000. Но здравната каса не плаща за неосигурени пациенти и моментално от тези 1000 отпадат около 800 защото толкова са социално слабите на издръжка от държавата, която бави с месеци внасянето на техните осигуровки, следователно здравна каса ги третира като неосигурени и майка ми остава на улицата като не може заради немърливостта(или интереса) на държавата да си плати собствените осигуровки, както и на нейните работници. Историята е по заплетена но няма да навлизам в подробности.
Живеем в дървавата на абсурдите, на които гледаме с насмешка и приемаме без никаква съпротива....
Коментар
-
Re: Осигуровки, НОИ, разбойници
Първоначално изпратено от jakalЧудя се защо вноските които правим в НОИ не се записват - сумите които си внесал.И после ако се наложи да се лекуваш да ти удьржат от тях. А не да ни льжат че е безплатно но като отидеш на преглед да ти вземат два лева. И понеже от общо практикуващите лекари няма да получиш никаква помощ и пак ще трябва да ходиш на частно а те не те питат дали си платил вноските а директно ти казват една сума дето ти се завива свят и на теб ти идва да ги благославяш всичките ония горе до девето коляно.А ако имаш такава книжка няма да има нужда да чакаш личния си лекар да му свьрши партито че да те обслужи а ще отидеш при когото си искаш и просто след прегледа ще ти ударжат сумата от книжката.[/i]http://georgipiskov.blogspot.com
Коментар
-
Като говорите за здравни осигуровки да ви напомня, че от 01.2007 ако пътувате често в Европа или учите там е добре да си извадите Европейска здравно-осигурителна карта.
Покрива само спешни и неотложни случаи.
Издава се за 1 месец и е с валидност 1 година.Т.е. ако искате да я имате в началото на януари, си подайте молбата през декември.
Необходимо е да сте имали непрекъснити здр-осиг. права до този момент.Молбата се подава в РЗОК
Ако имате други въпроси - тел на межд.отдел в НЗОК/много са любезни там/- 9659116
самата молба мисля, че беше на сайта им http://www.nhif.bg
или www.nap.bg
Коментар
-
НОИ
Здравните вноски към НОИ не се вписват в здравна спестовна книжка, защото нашата система работи не на капиталовият принцип, а на разходопокривният принцип (както е и с държавните пенсии). С други думи НОИ не си прави труда да ти води лична здравно-осигурителна партида (сметка), от която да харчиш, когато имаш нужда и да се управлява и да носи доход през останалото време. Вместо това, когато се прави бюджета на НОИ се казва: "тази година откраднахме от болниците еди-колко си мил.лв., еди-колко си дадохме за някакво подобие на лечение и лекарства и затова предвиждаме и за догодина такива разходи. Как ще ги покрием? Ами знаем (или предполагаме) колко хора се осигуряват и като разделим разходите на тях, ще получим здравните вноски, които трябва да съберем от тях."
По тази причина ти плащаш, а се лекуват още 4-5 човека покрай теб и затова никога няма пари за всички.
Моето мнение е, че трябва постепенно да се въведе капиталовият принцип и в ДОО като цяло и всеки да си има своя осигурителна сметка. Срещу нея получаваш нещо като чекова книжка (или кредитна карта) и харчиш където и колкото си прецениш до размера на натрупаните ти вноски и дохода от тях (както в доброволните ПФ и здравни др-ва). При това можеш да харчиш от тази сметка и за членове на твоето семейство. За да има все пак някакъв елемент на солидарност към социално слабите, съм съгласен примерно 10% от всяка осигурителна вноска, която се прави за мен (от работодателя и лично) да отиват в общ фонд, от който да се лекуват тези хора, но останалите 90% си ги искам по лична партида.
Коментар
-
Re: Осигуровки, НОИ, разбойници
Чудя се защо вноските които правим в НОИ не се записват - сумите които си внесал.И после ако се наложи да се лекуваш да ти удьржат от тях. А не да ни льжат че е безплатно но като отидеш на преглед да ти вземат два лева. И понеже от общо практикуващите лекари няма да получиш никаква помощ и пак ще трябва да ходиш на частно а те не те питат дали си платил вноските а директно ти казват една сума дето ти се завива свят и на теб ти идва да ги благославяш всичките ония горе до девето коляно.А ако имаш такава книжка няма да има нужда да чакаш личния си лекар да му свьрши партито че да те обслужи а ще отидеш при когото си искаш и просто след прегледа ще ти ударжат сумата от книжката.[/i]
Коментар
-
Браво, Тото, браво, Тото!!!
Само камшик за тия негодници.
Благодаря и на модераторите, че не са ми изтрили изказването и сори, че пак ги карам да цензурират, ама... цензурирайте и някои други, не само мене, става ли?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
тангра
Инператор ли си къв си незнам ама много хубаво го каза
Коментар
Коментар