IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от man_united
    Аз се съмнявам някой да чака нещо сериозно от тези пенсии, след като се удържат по 2-3 лв на месец, не виждам каква сума може да очакваш освен 1-1.50???
    Колега, май още я карате на минимална официална заплатка - това не е модерно вече. На мен в този фонд ми влизат 40-50 кинта всеки божи месец и това си е значителна сума за 30 години (живот и здраве), пък и се наследява, т.е. това са си твои пари. Така че е важно как се управляват.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Valentinski
      На мен ми минава през ума следното. Отпускането на пенсии по настоящия модел трябва да започне след около 12-13 години. Поне така мисля аз. Тогава жените от шестдесети набор ще навършат 60г. Ако доходността на фондовете продължи да бъде толкова ниска и въобще средствата, акумулирани във фондовете, са толкова незначителни, това няма ли да доведе до някакви социални бунтове. Представете си, че в един момент недоволството ескалира. И то заради "едната" доходност... Струва ми се, че това е бомба със закъснител в нашето общество.
      Аз се съмнявам някой да чака нещо сериозно от тези пенсии, след като се удържат по 2-3 лв на месец, не виждам каква сума може да очакваш освен 1-1.50???

      Коментар


      • На мен ми минава през ума следното. Отпускането на пенсии по настоящия модел трябва да започне след около 12-13 години. Поне така мисля аз. Тогава жените от шестдесети набор ще навършат 60г. Ако доходността на фондовете продължи да бъде толкова ниска и въобще средствата, акумулирани във фондовете, са толкова незначителни, това няма ли да доведе до някакви социални бунтове. Представете си, че в един момент недоволството ескалира. И то заради "едната" доходност... Струва ми се, че това е бомба със закъснител в нашето общество.

        Коментар


        • ...

          Коментар


          • Браво, Мариане. Много добре си вършиш работата и докопваш интересна информация. Поздравления.

            Коментар


            • Много хубава статия:
              http://investor.bg/?id=48914
              Къде инвестират парите ни пенсионните фондове?

              Мисля, че се вижда доста добре как се управляват всички пенсионни фондове и как масово влагат парите в свързани лица. И това са само акциите, от линковете всеки от нас може да види и в какви облигации се инвестира.
              С тази политика пенсионните фондове стават като маркетмейкъри по позициите (ето защо само Еврофинанс стана такъв - те в холдинга си нямат фонд!), но от друга страна при промяна в мениджърския екип май някои акции могат да бъдат подложени на доста сериозен натиск.

              N 500
              Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

              Коментар


              • Изводът не е коректен - тези 650 млн не са преведени преди 5 години, а регулярно, като вноските постоянно нарастват. Удържат се 5% на входа и 1% инвестиционна такса годишно. Това не значи, че някой ще забогатее от вноските си в такъв фонд, но идеята е лумпен-пролетариата да бъде задължен да внася част от доходите си за втора пенсия, а дейността на пенсионните дружества да съхрани тези пари от инфлацията от една страна и да ги пренасочи каъм капиталовия пазар от друга.

                Коментар


                • От началото на 2002г. до края на 2006г. НОИ е превел на Универсалните Пенсионни Фондове 649,766 хил. лв.

                  Нетните активи на Универсалните Пенсионни Фондове в края на 2006г. са обаче едва 707,898 хил. лв.

                  За 5 години Универсалните Пенсионни Фондове са увеличили с по-малко от 9% преведените им от НОИ средства...

                  http://www.fsc.bg/kstatistika/UON_statistika_bg.html

                  Коментар


                  • "Сила" имат относително малки фондове /като активи/ и преди да придобият 5% от акциите на "Химимпорт" /а по закон могат да вземат до 21, по 7 в трите си фонда/ биха нарушили друго ограничение, за концентрация - 5% от техните /на фондовете им/ активи в една акция. Предполагам, че държат по 3-4% от активите си в "Химимпорт". Няма как да са 5%, защото при всеки ръст на акцията ще нарушават КСО /изискването за 5%/ и трябва да продават.
                    Не разполагам с вътрешна информация за тези дружества, само разсъждавам на глас.

                    Коментар


                    • ...

                      Коментар


                      • Съгласие със сигурност нямат. Сила е твърде вероятно да имат, а косвено доказателство е днешният дял спрямо вчерашния - това е първа преоценка на Химимпорт.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от VNM
                          Имат ли право "Сила" да инвестират в Химимпорт? Някой знае ли?

                          Коментар


                          • УПФ

                            Не трябва и да се забравя данъчният ефект от тези вноски. Реално с тях спестявате данъци (особено в ДПФ-тата).

                            Коментар


                            • Трябва да се има предвид , че много от тези пари не са имали време да трупат доходност - по една или друга причина НОИ и сега НАП бавят преводите на парите - със сигурност последните 3 месеца парите на ВСИЧКИ новоосигурени не се превеждат във фондовете.

                              Коментар


                              • Имат ли право "Сила" да инвестират в Химимпорт? Някой знае ли?

                                А иначе защо аз например не си сменям Алианц, който е шампион по ниска доходност:

                                1) много са ми малко парите в него за да си струва усилието;
                                2) ниски печалби на този етап значи ниска цена на влизане - следователно повече печалба в бъдеще при условие, че си вдигне доходността разбира се.

                                Коментар

                                Working...
                                X