Първоначално изпратено от man_united
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скандалните Универсални Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ValentinskiНа мен ми минава през ума следното. Отпускането на пенсии по настоящия модел трябва да започне след около 12-13 години. Поне така мисля аз. Тогава жените от шестдесети набор ще навършат 60г. Ако доходността на фондовете продължи да бъде толкова ниска и въобще средствата, акумулирани във фондовете, са толкова незначителни, това няма ли да доведе до някакви социални бунтове. Представете си, че в един момент недоволството ескалира. И то заради "едната" доходност... Струва ми се, че това е бомба със закъснител в нашето общество.
Коментар
-
На мен ми минава през ума следното. Отпускането на пенсии по настоящия модел трябва да започне след около 12-13 години. Поне така мисля аз. Тогава жените от шестдесети набор ще навършат 60г. Ако доходността на фондовете продължи да бъде толкова ниска и въобще средствата, акумулирани във фондовете, са толкова незначителни, това няма ли да доведе до някакви социални бунтове. Представете си, че в един момент недоволството ескалира. И то заради "едната" доходност... Струва ми се, че това е бомба със закъснител в нашето общество.
Коментар
-
Много хубава статия:
http://investor.bg/?id=48914
Къде инвестират парите ни пенсионните фондове?
Мисля, че се вижда доста добре как се управляват всички пенсионни фондове и как масово влагат парите в свързани лица. И това са само акциите, от линковете всеки от нас може да види и в какви облигации се инвестира.
С тази политика пенсионните фондове стават като маркетмейкъри по позициите (ето защо само Еврофинанс стана такъв - те в холдинга си нямат фонд!), но от друга страна при промяна в мениджърския екип май някои акции могат да бъдат подложени на доста сериозен натиск.
N 500Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Коментар
-
Изводът не е коректен - тези 650 млн не са преведени преди 5 години, а регулярно, като вноските постоянно нарастват. Удържат се 5% на входа и 1% инвестиционна такса годишно. Това не значи, че някой ще забогатее от вноските си в такъв фонд, но идеята е лумпен-пролетариата да бъде задължен да внася част от доходите си за втора пенсия, а дейността на пенсионните дружества да съхрани тези пари от инфлацията от една страна и да ги пренасочи каъм капиталовия пазар от друга.
Коментар
-
От началото на 2002г. до края на 2006г. НОИ е превел на Универсалните Пенсионни Фондове 649,766 хил. лв.
Нетните активи на Универсалните Пенсионни Фондове в края на 2006г. са обаче едва 707,898 хил. лв.
За 5 години Универсалните Пенсионни Фондове са увеличили с по-малко от 9% преведените им от НОИ средства...
http://www.fsc.bg/kstatistika/UON_statistika_bg.html
Коментар
-
"Сила" имат относително малки фондове /като активи/ и преди да придобият 5% от акциите на "Химимпорт" /а по закон могат да вземат до 21, по 7 в трите си фонда/ биха нарушили друго ограничение, за концентрация - 5% от техните /на фондовете им/ активи в една акция. Предполагам, че държат по 3-4% от активите си в "Химимпорт". Няма как да са 5%, защото при всеки ръст на акцията ще нарушават КСО /изискването за 5%/ и трябва да продават.
Не разполагам с вътрешна информация за тези дружества, само разсъждавам на глас.
Коментар
-
Имат ли право "Сила" да инвестират в Химимпорт? Някой знае ли?
А иначе защо аз например не си сменям Алианц, който е шампион по ниска доходност:
1) много са ми малко парите в него за да си струва усилието;
2) ниски печалби на този етап значи ниска цена на влизане - следователно повече печалба в бъдеще при условие, че си вдигне доходността разбира се.
Коментар
Коментар