IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от bigpetka Разгледай мнение
    Мисля, че част от решението би било да се въведат мултифондовете. Ако не част от решението то би било добро начало. Аз лично бих искал да мога да си избирам стратегията в която всеки месец ми постъпват вноските.
    Спасението от инфлацията е държавническа грижа,и за това с закон или "мултифонд",ти пречи да мърдаш.-кое е предимството на "дестилация на отчети"-те продукт не създават

    Коментар


    • Мисля, че част от решението би било да се въведат мултифондовете. Ако не част от решението то би било добро начало. Аз лично бих искал да мога да си избирам стратегията в която всеки месец ми постъпват вноските.
      Мненията ми не са препоръка за търговия с финансови инструменти!

      Коментар


      • Внимание, по данни от същите доклади на КФН за дейността по допълнително пенсионно осигуряване.

        Има данни за прибраните такси и комисионни само от 2003 година до март 2011 година - 9-те месеца на 2002 липсват.

        Но и така данните са СКАНДАЛНИ!

        Значи, добавена стойност за осигурените в УПФ лица от професионално управление на фондовете за периода април 2002 г. - март 2011 година:

        89.4 милиона лева

        (както обясних това е разликата между брутни вноски за периода и натрупани средства към март 2011)

        Прибрани такси и комисионни от УПФ в периода 2003 година до март 2011 г. чрез закон отнемащ свободния избор на гражданите:

        245.6 милиона лева

        Ето как частните пенсионни компании се грижат за интереса на осигурените лица. Ето това е професионалния стандарт, който те спазват. А това, че инфлацията яде натрупванията на лицата със скорост 4.4% на година, никой не го интересува. Такси и комисионни трябва да се прибират.

        Сами вижте разликата между двете цифри и си правете изводите какви пенсии можем да очакваме.

        Това наистина е скандално.
        Last edited by knowitall; 21.07.2011, 09:57.

        Коментар


        • При висока инфлация, каквото има в България през последните 10 години, от както са създадени ПФ, е почти невъзможно ПФ да я бият. По една проста причина имат 70% от портфейла си в депозити и ДЦК, а те са почти винаги с отрицателна реална доходност. С едно изключение 2009-2010 година. През всички останали години ДЦК и депозитите всъщност носят реални загуби. Просто това са интересите и на държавата и на банките и не вярвам да се промени и в бъдеще.

          Какво се получава при средна реална доходност от около -3% от депозити и ДЦК, то останалите 30% в акции трябва да носят 15% средно за да бъде на 0 реално инвестицията. Е да но 15% средно е почти напълно невъзможно да се направи от развити пазари на акции за 10 години. Което означава че за да са на 0 ПФ трябва да влагат в развиващи се пазари. Но там проблема е че както доходността е по-висока, така и загубите са доста по-големи. А никой ПФ не иска все пак да реализира номинални загуби.

          Така стимулите им всъщност се превръщат не в това да имат реална доходност над нулата. А да имат номинална доходност над 0. Което обаче е в пряко противоречие с интересите на самите осигурени - чиито интереси би трябвало да са ПФ да им носи реална доходност след пенсиониране. И като се съчетаят тези факти с високите им такси при вход и до някъде за управление и крайния резултат е напълно възможно да се получи номинално отрицателен за вложителите в ПФ. Т.е. преведени пари, към натрупани пари да са на -

          За съжаление всички тези проблеми са заложени в самата идея за ПФ. Те няма как да правят реална положителна доходност, без да рискуват да направят и значителна номинална загуба, като инвестират тежко в пазара на акции. А това никой регулатор с акъла си няма да допусне, просто защото заплашва оцеляването на пенсионерите.

          Колкото и да е крайно единствения изход от това е да се даде избор на самите осигуряващи се как да спестяват за пенсия. Т.е. не само риска за парите им да се прехвърля на тях - както е в момента, но и отговорността за решенията.

          Коментар


          • Предвид скорошната публикация в Дневник и последвалата дискусия под статията:

            Най-любезно моля модераторите на форума да не трият линка:

            http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/07...dove_pada/?p=0

            В сайта КФН се публикуват доклади за резултатите от дейността по допълнително пенсионно осигуряване на тримесечна база. В тези доклади се публикуват данни за брутните постъпления и за нетната стойност на активите за всеки месец.

            http://www.fsc.bg/Statistika-i-analizi-bg-216

            След доста труд, една предварителна сметка за цялата система УПФ (без да се фокусираме върху отделни компании) показва следното:

            Брутни постъпления от вноски за периода от създаването на УПФ Април 2002 до Март 2011:
            3 025 413 хиляди лева

            Натрупани средства в УПФ към Март 2011 година:
            3 109 790 хиляди лева

            Плащанията към лица и наследници по данни на КФН за периода на съществуване са 5 050 хиляди лева.

            Какво излиза - добавена стойност от управление след като се приспаднат колосалните такси и комисионни прибирани от пенсионните компании - 89 427 хиляди лева

            Допълнително ще сметна таксите и комисионните на пенсионните компании прибрани от вноските и партидите на осигурените лица, но те вероятно превишават значително "добавената стойност"

            Това е скандал, може би най-големия обществен скандал в новото време на България. Ако пресметнем, че средно нетните активи (по месечни данни) на УПФ са били около 949 милиона лева за разглеждания период, то истинския доход за осигурените лица е 9.42% за целия период на съществуване на УПФ или около 1% на годишна база.

            Инфлацията за периода Април 2002 - Март 2011 според калкулатора на НСИ:

            http://www.nsi.bg/files/Cpi_Calc/NSI...tility_xsl.xml

            е шокиращи 60.6%!!!!
            или 5.405% на годишна база

            Данните са публични и могат да се проверят. Тези данни са скандални и поставят огромни въпросителни относно управлението и състоятелността на частната пенсионна система в България.

            Трябва да бъде предизвикан публичен дебат за реформа в тази система, за да стане тя надеждна и гарант за бъдещето на милиони български граждани. Ако УПФ върви по тази траектория, то провалът може да е огромен и да засенчи този провал, на който сега ставаме свидетели при ППФ.

            Възможни първи стъпки са намаление на такса от всяка вноска от 5% на 2% и намаление на годишната такса върху активите от 1% на 0.6%. Премахване на всякакви такси и комисионни, срокове и други ограничения върху СВОБОДНИЯ ИЗБОР на гражданите при ИНФОРМИРАН ИЗБОР на пенсионна компания.

            Тези резултат провокират и много питания към КФН, данните за "доходност" публикувани там, защо истината е толкова различна и какво КФН разбира под "грижата на добър търговец". Смятам, че тези данни налагат влезли в сила актове по член 126 от КСО, а именно липсата на грижа на добрия търговец, да бъдат публично достояние и широко прокламирани, за да могат гражданите да правят ИНФОРМИРАН ИЗБОР относно надеждността на пенсионната компания и да упражняват свободно правата си на ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ.

            Съвсем естествено тези данни ще бъдат допълвани и за ППФ и ДПФ, както и ще бъдат допълнени със сметки относно размера на колосалните такси и комисионни прибрани от пенсионните компании.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
              Като си 10 години тук джролю, кажи кой стои за "Виенна иншуърънс груп"? Давам ти всякакви жокери-обади се на сульо, 50/50, както и помощ от публиката.
              Няма значение кой стои зад Виена Иншуранс груп - важното е, че УПФ представлява законорегламентирано одрусване на 3 милиона човека всеки божи месец. И няма мърдане. Пенсионните дружества си цакат 5% от всяка вноска и 1% от активите година след година. Ееех, че сладко - няма нужда да си мръднеш пръста и те заливат едни мангизи, няма нужда да се конкурираш, да се бориш за клиента - те без това 75% нямат представа какво е УПФ и в кой фонд са им парите. Ти представяш ли си какво дране пада всяка година? Най-странното е, че няма как да ги хванеш за картел На нас българите Мтел и Глобул ни виновни, а че пенсионните копмании ни смъкват по 70-80 милиона на година от такси?!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от olimpiec Разгледай мнение
                10-Години чета глупости и от скоро не издържах.Почнах да правя опити за някакъв диалог,ама не нестава.Толкова .....айде ще си спестя епитетите за "любимите" ми "съфорумци" има тук,че с лопата да ги ринеш пак няма къде да ги изринеш.
                Като си 10 години тук джролю, кажи кой стои за "Виенна иншуърънс груп"? Давам ти всякакви жокери-обади се на сульо, 50/50, както и помощ от публиката.

                Коментар


                • Споко, след 10-15 месеца тези фондове ще бъдат национализирани!!!!!!!!!

                  Коментар


                  • продължение от предния пост
                    Пенсионният фонд на енергийния бос Христо Ковачки - "Топлина", е 6-и по доходност през 2009 г. - плюс 7.76%. Тогава фондът оперира с едва 15 млн. лв. За разлика от всички останали компании той инвестира близо 69% от активите в един от най-консервативните инструменти - български ДЦК. За сравнение - "Доверие" инвестира 0% от активите си в този инструмент, а "Алианц" - 2%. Другата основна част от средствата на "Топлина" - 22%, са в банкови депозити. Минимални суми са влагани в акции на компании на родната борса ("Монбат", "Софарма", "Енемона", "Благоевград БТ", "Неохим" и др.), в колективни инвестиционни схеми и в корпоративни облигации ("Метизи" АД, "Обединена млечна компания").

                    Най-младата компания на осигурителния пазар - "Пенсионно-осигурителен институт" (ПОИ), е с лиценз от 2008 г. и затова през 2009 г. нейният универсален фонд е работил с нищожните за този бизнес 2.4 млн. лв. Няма почти никакво разнообразие в инвестициите му - 1.1 млн. лв. от средствата са вложени в родни ДЦК, 0.6 млн. лв. - в банкови депозити, а 0.5 млн. лв. са били на каса или по разплащателни сметки.

                    ---------------------------------------

                    *Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

                    ----------------------------------
                    има и някои таблици след статията

                    Коментар


                    • Къде пенсионните фондове инвестират парите ни?

                      Най-масовите пенсионни фондове - универсалните, са управлявали почти 3 млрд. лв. към края на 2010 г., сочат данните на Комисията за финансов надзор (КФН). Това са спестяванията за старини на три милиона българи, родени след 1959 г. и работещи в трета категория труд. Доколко тези хора ще получат прилични пенсии, зависи от много неща, сред които и от това как се управляват парите им. Защото близо половината от пенсията на днешните младежи един ден ще идва от лихвите, които са се натрупали върху техните пенсионни вноски в продължение на около 40 години. Затова, ако човек не е доволен от това как фондът управлява парите му, по-добре да го смени.

                      Доходността на универсалните частни фондове за периода 2002-2009 г. е средно 5.85%, става ясно от данните на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Важно е обаче да се отбележи, че през тези 8 години спестяванията на хората за старини реално нито са се стопили, нито са се увеличили. По една проста причина - инфлацията за периода е средно 5.9%. Неслучайно, за да не стресне хората, Комисията за финансов надзор миналата година не посмя да обяви реалната доходност на фондовете - лихвата, от която е извадена инфлацията, и отложи публикацията чак за 2015 г. И без обобщените данни на надзора обаче е ясно, че

                      реалната лихва върху спестяванията за пенсия на българина клони към нула

                      Истината е, че в първите години от работата си - от 2002 до 2004 г., пенсионните фондове отчитаха много добра доходност - 10-11% при средна инфлация около 4%. През 2005 и 2006 г. имаше известен спад докъм 7-8% при инфлация 6.5%. През 2007 г., когато в световен план се надуваха огромни финансови балони, доходността на родните фондове очаквано експлодира до 15-16%, но и инфлацията стигна рекордните 12.5%. През 2008 г. обаче на борсите настана тотален срив, който за пръв път доведе до отрицателна годишна доходност, и в резултат спестяванията на хората се стопиха с 20-25% при инфлация 7.8%. Възстановяването на доходността започна през 2009 г., когато се реализира средна лихва в размер на 8% при ценови индекс в размер на едва 0.6%. През 2010 г. положителната тенденция продължи, но с по-скромни темпове. Фондовете излязоха на плюс средно с около 5% при инфлация 4.5%.

                      Доходността на фондовете изцяло зависи от това

                      как се управляват гонещите вече 3 млрд. лв. активи

                      По закон има сериозни ограничения къде могат да се инвестират пенсионните спестявания - целта е парите да отиват в по-малко рискови ценни книжа и в компании и държави с доказано висок кредитен рейтинг. Секторът отдавна настоява за повече свобода в това отношение, за да се осигури по-голяма доходност, но от друга страна, точно ограниченията спасиха спестяванията на хората от по-голям крах в кризата. Защото ако парите във фондовете се стопиха с 20-25%, то вложенията в акции на компаниите от родния борсов индекс SOFIX се изпариха на 60-70%.

                      Огромната част от парите на универсалните фондове - средно между 40 и 60%, отиват в по-нискорискови книжа - облигации, които носят по-малки печалби в добри години, но и по-малки загуби в лоши, става ясно от сравнение на портфейлите на 9-те универсални пенсионни фонда на пазара за 2009 г. В акции и дялове, които са по-рискови и съответно - по-печеливши и губещи, фондовете влагат между 3 и 30% от парите, поверени им от хората.

                      Всеки четвърти лев пък се държи в банка

                      Най-добра доходност през 2009 г. е постигнала най-дребната компания на пазара - "Бъдеще". Тя е умножила парите на бъдещите пенсионери със завидните 14.09%. Дружеството, което е наследник на ДЗИ, се държи от десетина компании с родни и чужди собственици, повечето от които имат интереси в недвижимите имоти. Универсалният фонд на дружеството през 2009 г. управлява едва 38 млн. лв., което е скромно на фона на огромните активи на големите играчи на пазара. Близо 29% от тези пари са отишли за облигации. В български ДЦК са вложени 3.2 млн. лв. В корпоративни облигации, търгувани на родната борса, са инвестирани 3.5 млн. лв. Те са отишли основно в курортното дружество "Св. Св. Константин и Елена", в строителната компания "Балканстрой", в пловдивския телекомуникационен оператор "Ай Ти Ди Нетуърк", в "Бросс холдинг", който е доставчик на продукти и технологии за химическата и фармакологичната промишленост и др. 3.9 млн. лв. са инвестирани в облигации на чужди компании - унгарската компания за добив и търговия с нефт и газ Hungarian Oil and Gas, в компанията за управление на имоти Dubai Holding Commercial Operations, а също и в македонски ДЦК. Вложенията на родната борса на фонда са в акции на част от традиционните блу чипове - "Оловно-цинков комплекс", "Каолин", "Юрий Гагарин", "Холдинг Пътища" и т. н. През 2010 г. обаче компанията не успя да повтори рекордната си доходност и застана в средата на класацията с лихва около +4.3%

                      Най-голям успех през 2009 г. бележи най-големият фонд на пазара

                      - "Доверие", който е успял да умножи огромните си активи - 802 млн. лв., с доходност от 9.05%. Около 38% от тези пари са вложени в облигации, става ясно от отчетите на компанията. Интересното е, че тя не е вложила нито лев в български ДЦК. За сметка на това 108 млн. лв. са отишли в държавни ценни книжа на Германия, Белгия и Дания, а още около 4% от активите - в Македония и Хърватия. Компанията е давала заеми и на общини - Дупница, Попово, Саксония, Букурещ и Варшава. Към 117 млн. лв. са отишли в корпоративни облигации, например в "Алианц Лизинг", компанията за производство на плодови и зеленчукови сокове "Флорина", в строителните дружества "България Платинум груп", "Артекс инженеринг" и др. В акции на компании на родната борса "Доверие" е инвестирала 46 млн. лв., например в "Софарма", в производителя на акумулатори "Монбат", в "К. К. Албена", в компанията за бои и лакове "Оргахим" и т. н. Повече пари - 53 млн. лв., са насочени към различни колективни инвестиционни схеми. Извън страната "Доверие" е насочила 38 млн. лв. за акции в комуникационния гигант "Сименс", в банките Банко Сантандер и "Креди Агрикол", в енергийните дружества "Роял дъч шел", "Ени спа", в производителя на питиета "Перно Ришар" и др.

                      В Топ 3 по доходност през 2009 г. попада и фондът на "Съгласие", който е успял да постигне 8.64% за една година. Компанията е сред големите на пазара и управлява в УПФ 259 млн. лв. Тя е част от икономическата империя "Химимпорт" и неслучайно много от инвестициите на фонда са в компании, свързани с холдинга - например "Зърнени храни", Параходство "Българско речно плаване", "Холдинг Варна", "Св. Св. Константин и Елена" и др. Близо 50% от активите на фонда - 127 млн. лв., са вложени по-консервативно - в облигации. Например 33 млн. лв. са отишли в български ДЦК и още 15 млн. лв. - на Румъния, Словения, Литва, в датската Данске банк и др. 30 млн. лв. пък са инвестирани в облигации на компании, търгувани на чужди борси - "Петрол", Хърватска банка за възстановяване и развитие, ОТП Банк, "Загребски холдинг" и т. н. Компанията е влагала в акции и дялове само в България. Сумата е 56 млн. лв. "Химимпорт" до неотдавна държеше още два от пенсионните фондове - "ЦКБ Сила" и "ЛУКойл Гарант", но в началото на м. г. второто дружество се вля в "ЦКБ Сила". През 2009 г. универсалният фонд на "ЦКБ Сила" е управлявал 96 млн. лв., но е предпоследен по доходност с постигнатите 7.02%. Повече от половината от парите са вложени в облигации - основно в ДЦК и в корпоративни облигации у нас и в чужбина. За акции и дялове на родната борса са отишли 12 млн. лв.

                      Вторият по големина фонд на родния пазар - "Алианц", с управляваните от него 467 млн. лв.

                      е в дъното на класацията по доходност през 2009 г.

                      - едва 6.72%. 58% от парите са вложени в облигации - основно в първокласни германски ДЦК (147 млн. лв.). Корпоративните облигации също са били насочени предимно навън - 56 млн. лв. са инвестирани в компании като "Кока-кола", "Комерцбанк", "Рабобанк" и т. н. 38 млн. лв. пък са вложени в родни фирми, сред които "Аутобохемия", "Спектър нет", "TBI Кредит", "Евролийз ауто", "Енемона" и т. н. За колективни инвестиционни схеми навън "Алианц" е отделил 48 млн. лв., а за акции на родната борса - 22 млн. лв., вложени предимно в блу чиповете.

                      Другите два фонда, които са част от транснационални финансови групи, са ING и "ДСК Родина". Универсалният фонд на ING управлява 219 млн. лв. през 2009 г., но по доходност е на седмо място от общо девет - плюс 7.49%. По-големи суми фондът е инвестирал в ценни книжа на чужди държави и банки (52 млн. лв.) - Германия, Данске банк, "Кредитанщалт фюр Видерауфбау", в корпоративни облигации на дружества на чужди борси (38 млн. лв.) - Банк ъф Америка, "Даймлер Крайслер", "Голдмън Сакс", "Крафтфудс", "Метро", "Рабобанк", "Телеком Италия" и др. В акции на родната борса са вложени 16 млн. лв., в колективни инвестиционни схеми - 12 млн. лв.

                      "ДСК Родина", която е част от унгарската "ОТП груп", е пета по доходност през 2009 г. - плюс 7.93%. Фондът оперира със 195 млн. лв., от които 47 млн. лв. са в банкови депозити, 23 млн. лв. в облигации на родни компании, 21 млн. лв. - на чужди, 22 млн. лв. - в ценни книжа, издадени от Европейската инвестиционна банка, 8 млн. лв. - в акции на родната борса и т. н.
                      .

                      Коментар


                      • Още един въпрос: Има ли на достъпно място в нета информация за доходността на УПФ в последните години, както и структурата на инвестициите им?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от benedict Разгледай мнение
                          Знае ли някой как мога да разбера в кой УПФ се осигурявам? Не получавам никаква справка по пощата, не знам кой ми е номера... Някаква идея към кого да се обърна за информация?
                          Прати ми ЕГН на лично съобщение (ако не те е страх, че ще ти използвам личните данни) и ще те проверя набързо.

                          Коментар


                          • Знае ли някой как мога да разбера в кой УПФ се осигурявам? Не получавам никаква справка по пощата, не знам кой ми е номера... Някаква идея към кого да се обърна за информация?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Minavast Разгледай мнение
                              "10-Години чета глупости и от скоро не издържах" Малко на шега,но то папото е май било разчетено за 10.Сега загубите на бюджетни пари си се водят държавна субсидия и се задават глоби?
                              Ей това "Заминаващ" е много лош сигнал,иначе това,че ние си се бъзикаме тук майната му.http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/03..._v_sreburniia/

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от olimpiec Разгледай мнение
                                10-Години чета глупости и от скоро не издържах.Почнах да правя опити за някакъв диалог,ама не нестава.Толкова .....айде ще си спестя епитетите за "любимите" ми "съфорумци" има тук,че с лопата да ги ринеш пак няма къде да ги изринеш.
                                "10-Години чета глупости и от скоро не издържах" Малко на шега,но то папото е май било разчетено за 10.Сега загубите на бюджетни пари си се водят държавна субсидия и се задават глоби?

                                Коментар

                                Working...
                                X