IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • КФН публикува данните си към 30.06.2011 за състоянието на частната пенсионна система. Фокуса ми естествено е върху задължителните фондове само, защото там е отнето изконното право на избор на осигурените и насила им се натрапва едно инвестиционно решение. През второто тримесечие пенсионните компании продължиха да работят в пълна липса на конкуренция при задължителните фондове и да налагат максималните възможни такси за дейността си, както през последните 10 години. Нито КФН, нито КЗК, нито парламентът взеха отношение по въпроса (за пореден път)...

    КФН и пенсионният бранш продължиха да публикуват естествено избирателни данни, които да маскират реалното катастрофално положение, та се налага ние осигурените сами да дъвчим планини от числа, за да видим истината, а именно:

    За УПФ - брутни вноски от осигурени лица за периода 04.2002 - 06.2011 - 3 186 891 хил. лв., изплатени към осигурени и наследници за периода - 5 846 хил. лв., натрупани средства към 06.2011 - 3 261 481 хил. лв. Т.е. "професионалното" управление е донесло доход от едва 80.44 милиона лева. За разглеждания период средните активи на УПФ са били малко над 1 милиард лева или доходност за периода - около 7.96% . На годишна база това прави - 0.832% Тотална подигравка с населението! Добре, че инфлацията за периода леко намалява до 5.177% на годишна база спрямо предишните данни, та ОБЕДНЯВАНЕТО на осигурените лица е останало стабилно около 4.35% на годишна база. Забележете - такси начислени върху УПФ от 2003 година до 06.2011 са 262.4 милиона лева!!!!!!!!

    За ППФ - приемаме, че за второто тримесечие на 2011 година не е имало значими плащания по параграф 4 от ПЗР на КСО и данните изглеждат по следния начин:
    брутни вноски от осигурени лица за периода 06.2001 - 06.2011 - 609 154 хил. лв., изплатени към осигурени и наследници за периода и пар. 4 към НОИ - 228 259 хил. лв., натрупани средства към 06.2011 - 441 285 хил. лв. Т.е. "професионалното" управление е донесло доход от около 60.39 милиона лева. За разглеждания период средните активи на ППФ са били около 274.38 милиона лева или доходност за периода - около 21.97% . На годишна база това прави - 1.99% По добре от УПФ, но не достатъчно! Тук инфлацията за историческия периода също леко намалява до 5.66% на годишна база спрямо предишните данни, та ОБЕДНЯВАНЕТО на осигурените лица е останало стабилно около 3.66% на годишна база. Забележете - такси начислени върху ППФ за целия период са вече над 60 милиона лева!!!!!!!! Почти колкото дохода от "професионално" управление. Сега става ли ви ясно защо ППФ е обречено да е фиаско?

    Естествено въпросите си стоят:

    1. До КФН - Кога ще вземете мерки за катастрофалното състояние? Няма ли да намалите таксите и комисионните административно? Вече се гледаха промени в КСО през месец Юли и там нямаше и помен? До кога?

    2. До президента, до парламента на Република България - защо сега има отстъпление от идеята ППФ да поеме ранното пенсиониране и сега се налага тезата за съвместно плащане с НОИ? Не разбирате ли, че ППФ е ненужен посредник, който само прибира такси (над 60 милиона лева) и намалява покупателната стойност на парите на осигурените вредейки на тях и на държавата? Също така, в никой случай не вдигайте брутната вноска за УПФ от 5% до 7% от осигурителния доход на осигурените...това няма да осигури по-достойна пенсия! Ще осигури единствено вреда за държавата, повече такси за компанията и повече средства на осигурените, които да бъдат оставени на произвола, за да намалява тяхната покупателна стойност с 4.35% на годишна база. Старо правило от химията и физиката е, че като смесите две бутилки с 3%-тов разтвор на кислородна вода, няма да получите 6%-тов разтвор!

    3. До Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване - какви са ви критериите за "най-добро" дружество на годината? Как е възможно компания с влезнало в сила наказателно постановление по член 126 от КСО да спечели тази награда? Публикувайте си критериите и методите на избор, защото будите недоумение!

    До всички граждани - вие нямата много избор, защото той ви е отнет посредством КСО. Но ви е останал 1 избор, а именно коя компания да се грижи за партидите ви. Избирайте внимателно! Електронният регистър на КФН е направен за вас. Ако една компания има влезнало в сила наказателно постановление по член 126 от КСО, то това означава, че тя не се грижи за вашите пари с грижата на добър търговец. Не позволявайте това! Глоба от 20 000 - 30 000 лева не е достатъчна да ви защити, но вие можете се защитите. Проверете в електронния регистър на КФН и ако вашата компания е наказвана по член 126 от КСО, подайте веднага заявление за се преместите в компания, която е лоялна към клиентите си! Грижете са за пенсията си, доколкото може - ваше право е!
    Last edited by Pa Pa; 04.08.2011, 22:37.

    Коментар


    • Стоя си аз и си гледам спортни новини по БТВ, днес 31.07.2011:

      http://www.btv.bg/videos/sport/sport...1072011_g.html

      И някъде към 5-тата- 6-тата минута, пууууф....ПОК "Доверие" АД спонсорирало голф турнир от веригата Про-Ам на Блек Сий Рама

      Паднах от дивана....та се хванах и прочетох малко:

      http://www.blacksearama.com/news_sin...p?pid=1&nid=21

      ПОК "Доверие" спонсорирало най-големия такъв турнир някога провеждан в България!

      Добре, де...питам се аз, при положение, че ППФ не може да плати една пенсия на хората, та държавата покрива масрафа, при положение, че УПФ и ППФ са събрали стотици милиони лева такси и комисионни от осигурените лица, на какво отгоре се харчат така пари, които не носят полза на никой? Не е ли това проява на много лош вкус?! Нещо повече, това си е просто безобразие!

      Не е ли крайно време да им се клъцнат малко крилцата на тези компании и нормативно да се намалят тези колосални такси и комисионни? В крайна сметка данните от КФН показват, че ние - населението осигурено в тези фондове, обедняваме с над 4% на годишна база, а ние с таксите, които плащаме от нашите партиди си спонсорираме голф турнири? А пенсии ще взимаме ли, или ще чакаме на държавата да спасява и УПФ след някоя друга година?

      Виждали сме, как Алианц спонсорира подобни турнири на същата локация, ама те поне имат банка, застрахователи, лизинг, освен пенсионната компания...поне от кумова срама еквивалентно Виена Иншуранс Груп можеха да са спонсори на това събитие в този случай...или те може би не знаят за този разход, който намалява потенциалната им печалба и дивидент?!

      Също така, би било любопитно да се види от публичните имотни регистри дали определени фирмички притежават в Блек Сий Рама вилички и в крайна сметка дали няма някакви лични интереси от това спонсорство?!
      Last edited by knowitall; 31.07.2011, 21:14.

      Коментар


      • От страницата на КФН:
        "На свое заседание от 27.07.2011 г. КФН прие Наредба за изискванията към възнагражденията в застрахователите, в презастрахователите и в здравноосигурителните дружества.

        Наредба урежда въпроси, приети за важни и регламентирани в правото на Европейския съюз. Въвеждат се изисквания относно приемане на политика за възнагражденията на ключовите позиции в застрахователите, презастрахователите и здравноосигурителните дружества. Също така се определят принципни изисквания към формирането на различните eлементи на възнагражденията, като например фиксираното възнаграждение и различните видове допълнителни бонуси и стимули. Необходимо е приемането от дружествата на прозрачни правила за получаване на бонуси и допълнителни възнаграждения.

        Всички тези мерки са насочени към намаляване на вероятността ключовите позиции в дружествата да организират дейността на дружеството, така че необосновано да го излагат на рискове, с цел реализиране но по-високи доходи за самите себе си. Търси се подходящ баланс между интересите и стабилността на самото дружество и рисковия апетит на ключовите фигури в него."

        Интересно е, защо за пенсионните компании не се приема аналогична наредба. Или да приемем, че грижата на добрия търговец е безценна?

        Коментар


        • Бъдещето на частните пенсионни фондове – по модела на осигурителния принос
          Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

          Коментар


          • Повече и по-честна конкуренция

            Всъщност, трябва да се ревизира моделът, а не да се вкарват нови административни ограничения (или облекчения). Таксите не се намаляват с въвеждане на лимити или бариери, а с конкуренция и алтернативи за по-добра доходност.

            Коментар


            • Така, днес с огромна изненада установявам, че ПОК "Доверие" АД не е единствената пенсионна компания, която е злоупотребила с доверието на осигурените лица като не е спазвала принципите на надеждност, ликвидност, доходност и диверсификация и не е действала в интерес на осигурените лица.

              Оказва се, че и ПОД "Алианц България" АД има влезнало в сила наказателно постановление номер Р-10-102 по член 126 от КСО от Юни 2009 и влезнало в сила на 18.01.2010 г.

              Какво излиза - данните от КФН след внимателен анализ показват, че пенсионните компании са прибрали над 300 милиона лева такси и комисионни, а са довели до ОТРИЦАТЕТЕЛЕН РЕАЛЕН ДОХОД или ОБЕДНЯВАНЕ на осигурените лица с 4% на годишна база. В допълнение - двете най-големи пенсионни компании са санкционирани за действия, които показват липсата на грижата на добър търговец и противоречат на интереса на осигурените лица?

              Какво се случва? Това е огромен незапомнен скандал!
              Last edited by knowitall; 26.07.2011, 10:27.

              Коментар


              • Ето го поредния триумф на частното задължително пенсионно осигуряване. Наречен е Ален Мак:


                (Умолявам модераторите да не трият линка)

                Ок, изтриха единия линк - а този може ли?:
                http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=976525

                Интересното , че тези около 4.5 милиона евро или 9 милиона лева стоят акто актив в балансите на УПФ и ППФ и влияят на калкулацията за доходност Т.е. ако се направи реална оценка, резултатът става още по-трагичен от тези -4% на годишна база реална доходност. А то не е само това.....

                Няма смисъл да се споменава основния купувач на тази емисия и кой я доведе до пазара....интересното е, че офшорната ситуация там е отпреди облигацията да излезне, но сега става проблем
                Last edited by knowitall; 25.07.2011, 15:22.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
                  Не си прав!Не е без работа - плащат му да плюе по фондовете
                  Опияняват се от цинизма си само държавни чиновници с ....недъзи..
                  Човека нагледно показва че пари ,Държавно отнети,се управляват с грижата на недобър стопанин.И пенциите увисват да ги дотираме с нови данъци. :confusedКое не е ясно?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
                    Не си прав!Не е без работа - плащат му да плюе по фондовете
                    Погледни малко цифри, посмятай малко и тогава говори. Не знам защо когато една истина започне да изплува, веднага се почват лични нападки към някои хора, които се опитват да я покажат...да не би да е поради липса на аргументи?

                    Аз не знам откъде идват калкулациите на suniverse, ама виж моите са единствено базирани върху данни, които гордо стоят в раздел "Статистика" в сайта ана КФН

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнение
                      Човек без работа...
                      Не си прав!Не е без работа - плащат му да плюе по фондовете
                      Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

                      Коментар


                      • Без работа са тези, които ходят да протестират срещу мобилни оператори, топлофикации, ски писти и какви ли не други неща

                        А данните в Комисията за финансов надзор са си налични. Просто не са систематизирани и обобщени. Но всеки интересуващ се може да сметне.

                        Пенсионните компании са прибрали над 300 милиона лева от такси и комисионни от УПФ и ППФ, а пък като се вземат предвид всички тези такси и се направи опит да се сметне истинска реална доходност на база брутните вноски на гражданите си излиза -4% на годишна база.

                        Те пенсионните компании с измислените си доходности дето публикуват, които изобщо НЕ взимат предвид 5% такса вноска не могат да надвият инфлацията....а пък реалната ситуация е тотална катастрофа.

                        Но иначе Мтел и ЧЕЗ са ни виновни

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнение
                          Луд умора няма...
                          Човек без работа...

                          Коментар


                          • Луд умора няма...
                            Custodite sortem vestram

                            Коментар


                            • Реалните доходности

                              А реалните доходности на УПФ и ППФ са както следва:

                              Към март 2011 УПФ съвкупно, измерено по стойността на парите във времето през май 2011
                              и за всички осигурени лица: реална загуба от 415,2 милиона лева или 11,7%

                              Към декември 2010 ППФ съвкупно, измерено по стойността на парите във времето през май 2011
                              и за всички осигурени лица: реална загуба от 191,6 милиона лева или 25,5%
                              Last edited by suniverse; 25.07.2011, 08:15.
                              Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

                              Коментар


                              • Ето и данните от КФН относно ППФ. Тук бе много сложно, защото се оказа, че плащанията по параграф 4 от ПЗР на КСО представляват един вид професионална браншова тайна – може би има защо да са тайна, тъй като те показват безсмислието на ППФ като схема. ППФ не е направен да може някога да осигури достойна пенсия на хората, а да бъде един посредник между хората и държавата, който единствено прибира колосални такси и комисионни.

                                Но все пак - http://www.fsc.bg/Statistika-i-analizi-bg-216 :

                                Брутни вноски от осигурени лица от началото Юни 2001 година до Март 2011 година:
                                594 838 хиляди лева

                                Изплатени средства – Март 2011 – 106 858 хиляди лева, 2001-2011 година на наследници и осигурени лица - 11 199 хиляди лева, и прословутия параграф 4 2000-2010 година – 109 400 хиляди лева (благодарности на г-жа Митрева за разкриване на тази тайна
                                http://www.bnews.bg/article-23767 (моля модераторите - не трийте линка)

                                Натрупани средства към Март 2011 година
                                430 029 хиляди лева

                                Какво ни казва това – добавена стойност за осигурените лица от професионално управление 62 648 хиляди лева.

                                Ако приемем, че средно за периода (на база месечни данни от КФН) активите на ППФ са били 270 657 хиляди лева, то ИСТИНСКАТА ДОХОДНОСТ постигната от тези фондове е едва 23.15% за цяло десетилетие или мижави 2.14% на годишна база!

                                Познатият вече калкулатор на НСИ
                                http://www.nsi.bg/files/Cpi_Calc/NSI...tility_xsl.xml
                                Показва ШОКИРАЩИ 75.5% инфлация от 06.2001 година до 03.2011 година – или 5.89% на годишна база.

                                Т.е. „високо професионалното” управление е довело до обедняване на осигурените в ППФ лица с 3.75% на годишна база. Това е пълна катастрофа.

                                Едновременно с това – пенсионните компании са прибрали над 57 милиона лева от колосални такси и комисионни, а са добавили стойност от малко над 62 милиона стойност.

                                Макар и леко по-благоприятни от УПФ, тези резултати остават СКАНДАЛНИ! Те показват защо ППФ никога не е бил и никога няма да бъде работеща схема. Тя е създадена да е в ущърб на лицата и на държавата и в полза единствено на акционерите и мениджърите на пенсионни компании.

                                Излиза, че при двете задължителни частни схеми, тези компании са прибрали над 300 милиона лева от такси и комисионни, а са довели до реално обедняване на осигурените лица с над 4% на годишна база. Това е кощунство, недопустимо, нелепо.

                                Необяснимо е, защо КФН продължава да публикува измислени данни за „доходност” при положение, че именно тази комисия-регулатор разполага и поддържа истинските данни.

                                Необяснимо е и желанието на определени мениджъри да имат претенции за лидерство и морално стожерство в нашето общество при такива катастрофални резултати. Необяснимо е също, защо когато липсата на грижа на добър търговец се наказва, това остава в тайна за обществото като цяло. Гражданите ИМАТ ПРАВО да знаят що за мениджър и пенсионна компания стоят срещу тях, за да си говорят спокойно в бъдеще време, с който и да е било.

                                Време е за действия, за радикални законодателни промени, за незабавно значително намаление в колосалните такси и комисионни. Време да се оцени надежността на цялата система, както и на отделни компании – да не се правят компромиси с нищо...!
                                Last edited by knowitall; 22.07.2011, 10:43.

                                Коментар

                                Working...
                                X