IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо българина не си прави застраховка "Живот"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Защо българина не си прави застраховка

С две думи - умираш и още на другия ден ставаш богат и вече можеш да си купиш мечтаната цял живот яхта
    При какви условия можеш да изтеглиш натрупаното и каква е доходността в сравнение с дългосрочни ДЦК, например?

Коментар

Ако може аз да се опитам да обясня.
      Най-вече, зависи от продукта защото у нас се предлагат и разни хибридни неща - например животозастраховка със инвестиционен елемент, при което средствата ти примерно се делят на две и се олихвяват по различен начин - едното е същинската ти застрахователна сума, а другото е нещо като сметка за управление... Може малко да съм неточен с термините.
      В класическия случай обаче е следното - всеки месец или веднъж годишно внасяш някакви суми (част или целите от които ти намаляват и облагаемия данък), срещу което си "купуваш" изплащането на определена сума (или на посочено от теб лице) когато нещо ти се случи или след определен брой години. Обикновено е дългосрочно, може дори да стигне до 30 години. Сумите естествено се инвестират и по тях има доходност - когато настъпи събитието (тоест умреш или изминат примерно 20 години), получаваш покритието което си си "купил" (например 10000лева) плюс всичко внесено досега със съответната му доходност.
      Изобщо, на запад а според мен и у нас, това е преди всичко механизъм за осигуряване на старините + разбира се покритие на риск.
      Забравих да кажа че при определени условия може да изтеглиш внесеното и натрупано (без самата застрахователна сума) и преди да изтече срока на полицата.

Коментар

Аз например нямам никаква идея за принципа на застраховка живот. Ако тук има агент, моля да обясни с пет изречения.

Коментар

Права си, но донякъде.
          Принципът облагаемият доход да се намалява с размера на премиите, а накрая получената сума (или при предсрочно изтегляне) да се облага е железен, не е променян от години и моето лично очакване е, че няма да се променя. Защото това е в същността на данъчното третиране на животозастраховките.
          Променят се обаче конкретните тавани, проценти и т.н. - например за настоящата година данъчната преференция е по-малка от тази за 2002 година, но пак зависи в кои категории ти е доходът...
          Горе-долу такива ми бяха съображенията като си купих застраховка живот. Освен това както сама казваш, избягването на данъците не е единствената цел в случая (както спестяването в банка не е мотивирано от данъчни цели, нали?).

Коментар

А според мен нещата опират до законодателство. Няма как да ме примами застрахователен продукт (дългосрочен, а не само с цел избягване на данъчно облагане), защото мразя всяка година условията да се променят. Можете ли да ми посочите две последователни години, в които данъчният режим за дългосрочна застраховка "Живот" е един и същ? Е, аз не се сещам. Нормално е клиентът да не е доволен от продукт, който си купува, а след една година той се оказва съвсем различен.

Коментар

Prosto vskeki zapochna da tursi v zastrahovkata dalaverata. i veche kato niama dalavera ne se pravi zastrahovka.Inache za danuchnite oblekchenia e taka - niama li gi niama i da ima niakakvo razdvijvane.

Коментар

Кибик, не разбрах какво погрешно са правили застрахователите с избягване на ДОД. Според мен е нормално за осигурените да има подобни данъчни преференции.
                Стига разбира се да се стимулира истинското дългосрочно застраховане, а не краткосрочни финансови ефекти с цел неплащане на данъци.

Коментар

Ot skromen opit za men neshtata opirat do mantalitet. Svidetel sum kak po lesno skluchvat zastrahovki hora
                  s predimno niski dohodi. Dokato tezi s po-visoki dohodi zapochvat s vuprosa - "A az kakvo shte spechelia?" -
                  koeto spored men ne se nujdae ot komentar. Dopulnitelno politikata na zastrahovatelite ot poslednite dve godini
                  sus zastrahovkite , s koito se izbiagvashe plashteneto na DOD dopulnitelno srina pochti vsichko izgradeno za poniatieto
                  "zastrahovane". Po tozi nachin jivotozastrahovatelite sami si otriazaha klona, na koito stoiat. Makar che v kraina
                  smetka tova beshe edinstvenia nachin da vurjat dvata kraia.

Коментар

agresivni da i zabravqt da ZADRASKVAT PO SPISAKA I ZVWNQT PO DESET PATI

Коментар

Брокер, интересно че съм попадал на агент на AIG, но самият продукт не ми хареса. Може би си зависи от човека.
                      В крайна сметка според мен самите застрахователи носят някаква вина за ниската финансова култура по отношение на животозастраховките.

Коментар

Вече застрахован, явно не си попадал на агент на AIG Life, защото ако беше, щеше да знаеш какво е агресивност!
                        Освен тоав има една наука, наречена "маркетинг", която често се бърка с рекламата. А маркетингът започва с клиента - ако чрез предварителни проучвания се установи, че той няма голям интерес към продукта, който възнамеряваш да му предложиш, няма смисъл да хвърляш средства за агресивна реклама, защото тя не може да го убеди. Най-много да постигне обратен ефект.

Доколкото ми е известно животозастрахователните компании се насочват (напълно оправдано) по-скоро към големите работодатели, на които по- може да се разчита, отколкото към обикновения потребител. Може би затова смяташ, че не са достатъчно активни.

Коментар

Агент, дали застраховките ще са валутни или не няма в случая голямо значение.
                          Първо, ако е в евро практически валутен риск няма. Второ (което е по-важно от първото) - валутните застраховки са точно толкова негарантирани, колкото и останалите. Когато си направих животозастраховката (тя е валутна) съвсем искрено поех риска да внасям непрекъснато валутни премии срещу което имам просто договореното със застрахователя. Валутната клауза никъде по закон не е гарантирана. Просто въпрос на договор.

Коментар

Не можеш да накараш човек, който в рамките на 20-30 години съзнателен живот е видял и държавно-планова икономика без право на частна собственост, и опашки с купони за храна, и охранително-застрахователен рекет, и хиперинфлация, и хипер-данъци и осигуровки, и какво ли още не, че трябва да вложи парите си в продукт с 10 години минимален срок. Всички видове по-дългосрочни инвестиции на българина през последните 2 десетилетия изгоряха:

жилищно-спестовни влогове;
                            финансови пирамиди;
                            включване в строеж на жилища, които още не са довършени;
                            фалиралите банки;
                            фондова борса (1998 - 2000 г.);

и какво ли още не. Тези примери показват, че българинът е правил опити да инвестира по-дългосрочно, но те винаги са се проваляли.

Коментар

Брокер, по темата за по-високата ликвидност практически потвърждаваш последното написано от мен.
                              По първите ми три аргумента, пак съм готов да ги пътвърдя. Хората нямат пари за дългосрочно спестяване (а не за "съхранение" както ти го наричаш, което е всеки масов банков депозит) - това се опитах да обясня. Животозастраховането е такова.
                              А че самите застрахователи не са агресивни и непопуляризират - това напомня за една друга дискусия тук, дали ИП достатъчно рекламират стоката си. Недостатъчно, казвам аз. Хората масово не познават продуктите на животозастрахователите, нима последните също нямат вина за това?

Коментар

Тогава да си правят валутни застраховки. Има компании, които предлагат само такива. Но може би сте прави, че не е въпроса да инвестираш, а да съхраниш. И все пак сигурен съм, че хората, които не мислят само за съхранение на средствата също нямат застраховки живот

Коментар

Working...
                                X