IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо българина не си прави застраховка "Живот"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Защо българина не си прави застраховка

za sujalenie V suznanieto na goliama chast ot potencialnite klienti, jivotozastrahovkata e svurzana sus smurt i izplashtane parite na naslednicite. E kak shte vurvi?
    Lichno az imam 3 zastrahovki sus spestoven element s padeji 2004,2005,2006 g. V smisul che ako za shtastie nishto ne se sluchi, na padeja shte mi bude izplatena natrupanata suma - e veche shte ia namaliat s 20 % danuk za chasta ot vnoskite ot tazi godina.+1 zdravna s vnoski ot 2.5/mesec + 1 riskova s ednokratna vnoska 12 lv i zastrahovatelna suma 2000 lv.

Коментар

Според мен застрахователите се издъниха тотално с лобирането покрай законовите промени. За мен ползите от животозастраховане са само две - "бонусът" при неприятно събитие и данъчните преференции.
      Бонусът си утеха за близките и това е, всеки се надява да не се случва и толкоз.
      Аз съм и застрахован, и се осигурявам доброволно за пенсия, но само до размера, който ми се приспада от данъците. Сори, обаче мисля, че сам мога да си управлявам инвестициите, нямам нужда от мениджърите им да ми купуват дългосрочни ДЦК с доход около и малко над инфлацията.
      Ако вдигнат тия 10% признати за приспадане от данъците, ще си увелича и застраховките.
      Ясно ми е, че по предните условия за пълно приспадане се правеха далавери с теглене още следващата година или прехвърляне на деца и пенсионери, но можеха да се напънат да намерят компромисен вариант за до определен срок години или нещо такова.

Коментар

Агент, както коментирахме хората просто непознават продуктите на животозастраховането, освен това нямат достатъчно култура. Това са фактите, които ограничават ръста в животозастраховането. Въпреки това обаче, бумът предстои. Всичко с времето си.
        И друго важно - не съм убеден, че е голям делът на осигурените в доброволни фондове наистина "доброволно", с убеждаване. Но това е друго тема.

По въпроса за сравнението. Дълго и дискусионно е. Най-важното е както сам казваш, че сумата която се получава накрая при животозастраховането е доста по-голяма. На второ място, при животозастраховането за разлика от доброволните пенсии наистина се усигуряваш срещу риск (не само смърт, но забележи в зависимост от продукта може и за счупване на крак или трайна загуба на работоспособност).
        И не си прав, че парите се получават само при смърт - това е масова заблуда. Парите се получават при изтичане на срока на полицата - точно затова на запад това е основен доход при пенсиониране!
        При предсрочно изтегляне, грубо казано доброволното пенсионно и животозастраховането имат едни и същи условия и ефект.... Но вече много пъти казвах: не е това целта. Целта трябва да бъде да инвестираш дългосрочно. Ако искаш да правиш данъчни далавери, има си други начини. Точно този начин на мислене убива истинския потенциалн на животозастраховането и много застрахователи сами са си виновни - защото са свикнали да предлагат само данъчния ефект.

(Брей, че от мен май ще стане добър застрахователен агент. Учудвам се, че точно аз трябва така да обяснявам ползите.)

Коментар

Ние точно това правим, но когато акционерите са едни и същи не виждам какво пречи на агентите покрай задържителното да популяризират и доброволното осигуряване, а застрахователите просто не могат да го правят.
          А според теб какви са предимствата на животозастраховането пред доброволното пенсионно осигуряване. И според теб при желание да се ликвидира полица или да се закрие осигурителна партида кой вариант ще бъде по-изгоден за клиента?
          За основното предимство на животозастраховането - обезщетение доста по-голямо от направените вноски (при пенсионните фондове наследниците получават сумата по партидата) май няма нужда да говорим. Не за друго, а защото лицето, което прави избора не се интересува много от това. В крайна сметка той ще е умрял и няма да може да харчи парите от застраховката (парадоксално звучи, но българина е егоист човек).

Коментар

Абсолютно съм съгласен. За мен коректното сравнение е между доброволното пенсионно осигуряване и животозастраховането.
            Това е интересната дискусия, защото и двете са доброволни.

Коментар

Съгласи се обаче с агент, че животозастрахователите нямат такъв достъп до потребителя. Дори и да похарчат толкова пари за реклама, колкото пенсионните дружества, те няма да стигнат толкова до крайния клиент именно защото го няма задържителния елемент.

Коментар

Агент, съгласен съм с теб единствено дотолкова, доколкото рекламната кампания и ПР на пенсионните фондове беше много по-силна и по-добра. Всъщност от самото начало твърдя, че това е един от основните проблеми на животозастрахователите - не се рекламират достатъчно.
                Не знам масовият българин с какво впечатление е останал за фондовете, но аз съм категоричен че животозастраховането има предимства пред доброволното пенсионно осигуряване (не коментирам задължителното, именно защото там нямаме избор).

Коментар

Според мен пък пенсионните фондове са предпочитана схема за спестяване на пари за по-дълъг период от време. Мисля, че хората останаха с впечатление, че в пенсионните фондове са обслужвани по-добре. Пък и разходите по рекламните кампании за универсалните фондове донякъде направиха продуктите им по-популярни. Пенсионните фондове със сигурност имат пряк досег с много повече хора, отколкото животозастрахователите.

Коментар

Данъчна предвидимост според мен има. Непредвидими са някои от детайлите, които обаче не са решаващи за избора. Поне относно животозастраховането.

Въпроса който задаваш е ключов! Според мен, хората с пари не предпочитат доброволните пенсионни фондове - там осигуряването има друга история. Малко натиск от шефа, малко стимули... После вече ги лицензираха. Не съм убеден, че ръстът в доброволните фондове е по-голям.
                    Има си и конкретни предимства в животозастраховането, вярвам хората сами се убеждават. може да коментираме.

Коментар

Мисля, че нещата ще са много по-ясни ако имаш данъчна предвидимост да речем за няколко години напред и точно и ясно да е дефинирано каква е крайната цел, която фиска гони при облагането на премиите при животозастраховане. Тогава остава едно неизвестно по-малко.
                      А защо според теб хората с пари предпочитат доброволното пенсионно осигуряване пред животозастраховането?

Коментар

Ако внимателно прочетеш последния си постинг, ще откриеш как сама си отговаряш

Естествено, че е проблем освен всичко и на култура и на манталитет. От самото начало го казахме. Но недостатъчните данъчни преференции са субективна, а не обективна пречка за развитието на животозастраховането. По просто казано, не е разумно ако имаш парите и ако искаш да спестяваш за старини и ако искаш да се осигуриш срещу смърт, да не го направиш само по причините по които ти изтъкваш.
                        А това че някои индустрии в БГ бяха поразглезени от данъчни преференции е друга тема.
                        Ти като си откриваш срочен депозит в банка данъчни изгоди ли търсиш?

И още нещо, МНОГО важно. Повтарям, данъчни преференции при премиите е имало, има и най-вероятно винаги ще има. Променят се само процентите. Дори при действащото в момента законодателство обаче, е напълно възможно ако доходите ти са големи а премията по-малка, да си се признава 100%. При това се получават съвсем прилични суми. Провери сама.

В крайна сметка не съм застрахователен агент. Изборът е твой

Коментар

Според мен хич не е пресилено и мисля, че ако попиташ няколко собственика на животозастрахователни компании кой е основният им проблем ще ти кажат, че това е данъчната рамка. Интересното е, че ситуацията при общото застраховане и животозастраховането е подобна като при зъболекарите и лекарите. Хората от години са свикнали, че за зъболекар се плаща и не роптаят срещу това. За общо застраховане също се плаща и застрахователните премии не са данъчно признат разход. При животозастрахователите е като при лекарите - хората още не са свикнали, че за това се плаща и не може цялата сума да е призната за данъчен разход. По-просто казано в моите очи изглежда така - общото застраховане е построило капитализма, докато животозастраховането още не е. И ще минат десетки години докато обществото промени културата си по отношение на животозастраховането.

Коментар

Красимира, това е малко пресилено. Неприятно е да се правят подобни промени наистина, но те са реалност която обаче не променя общата полза.
                            Виж пак предишните ми постинги - отговора ми от снощи по въпроса за данъците и днешните.

Коментар

За мен все пак данъчната рамка е определяща при избора дали да си направя застраховка или не. Може би принципът се запазва, но условията се променят. Ако миналата година си бях направила застраховка, тази година щях да съм недоволна от обслужващата ми компания, защото щяха да ми кажат, че законодателството се е променило, а това значи че се е променила и ефективността на моята инвестиция.

Коментар

По първата ти шега - да, парадоксално но си прав. Естествено не ти, а примерно жена ти ще получи яхтата. Заради това на запад предполагам са толкова разпространени застрахователните измами. Гледали сме такива американски филми.
                                По второто - например след две години внасяне вече можеш да теглиш. Доходността предварително не ти е гарантирана, а се обявява след изтичането на годината. Няма как иначе, това не е пирамида.
                                Доходността е съвсем прилична. Освен това ти повтарям, че това е само една от целите - другото е спестяване, по-малко данъци (това също си го калкулирай), плюс покритие на риск.
                                Не искам да звучи като реклама, но разгледай всичко свързано с животозастраховането в www.allianz.bg
                                Съвсем сериозно е всичко, иначе на запад нямаше всеки втори да има такава застраховка.

Коментар

Working...
                                X