IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо българина не си прави застраховка "Живот"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Защо българина не си прави застраховка

Както сам казваш, Агент, хората предпочитат депозитите пред ЗЖ. Следователно причината не е липсата на пари, а по-скоро същността на продукта. Може би " вече застрахован" донякъде е прав за "непознаване на продуктите и по принцип ниска финансова култура". Но с другите му 2 аргумента категорично не съм съгласен. Според мен най-главната причина е общото чувство за несигурност. ЗЖ е много по-дългосрочна инвестиция от банковия депозит. Българинът не гледа на депозита като на инвестиция, а като на начин за съхранение на парите. Той разсъждава така: Ако утре стане напечено - настъпи криза или нещо такова, мога веднага да си изтегля парите, дори и да загубя част от лихвата. Тоест хората се нуждаят от ликвидност, каквато ЗЖ не може да предложи.

Коментар

Пари в банката имат много хора, но все пак се съгласи първо че средният размер на депозитите не е голям и, второ, ликвидността на банковия депозит е доста по-голяма. Животозастраховането си е дългосрочно спестяване, а това не е по силите на повечето българи.
      Плюс това става дума и за култура - депозити хората са имали и по времето на социализма, докато застраховка "Живот" е нещо практически непознато.
      Доходността по полицата може и да е по-висока, при приемлив риск, но да обясниш това е доста трудно - защото продуктите около застраховки "Живот" са доста разнообразни.
      Но този пазар му предстои бум, вярвам.

Коментар

Липсата на пари май не е основен аргумент, защото има много хора, които имат депозити в банки, а нямат застраховка живот. А доходността от полицата е по-висока отколкото по банковия депозит. А какъв е начина хората да бъдат убедени, в това че има полза от тези продукти? Според мен хората нямат доверие, неясно защо. В застрахователите, които се занимават с имуществено застраховане има достатъчно доверие, а в застрахователите, които предлагат застраховки живот няма. А в крайна сметка хората имат по-скоро лоши спомени за мутрите от общото застраховане, а не от животозастраховането.

Коментар

Много важен въпрос!
          Според мен има няколко причини, специално за застраховките "Живот":
          - хората нямат пари да отделят
          - непознаване на продуктите и по принцип ниска финансова култура
          - недостатъчна агресивност и реклама от самите застрахователни дружества
          Но съм убеден, че животозастраховането има огромен потенциал в България и това ще стане ясно в близките години.

Коментар

• Защо българина не си прави застраховка "Живот"?

Здравейте,
            искам да чуя вашето мнение защо според вас българинът не си прави застраховка "Живот"? За мен инвестицията е приемлива, носи някакъв доход. А хората предпочитат все още банковите депозити пред застрахователна полица. А иначе колата и къщата си винаги застраховаме (е, почти винаги)
          Working...
          X