IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Изпуснал си, това го дъвкахме. Така са решили народните ти дупетати - да ти плащат пенцията 1/2 под формата на осигурителни вноски и 1/2 - под формата на данъци. Ако - по официални сметки - ти направят осигуровката 30 % от дохода, НОИ връзва баланса. Внимавай к-во си говорим тук.
    Точно това е проблемът и точно за това всякакви сметки за 2042 г., при условие, че едно законодателно решение утре може да промени нещата във всяка посока, са малко фентъзи сценарий, с който цели да се обслужи в случая тезата, че две пенсии са по-малко от една. Ето, прост пример - утре законодателя казва, че вноските за фонд Пенсии и УПФ не са част от една обща вноска, а са две отделни вноски като процент от осигурителния доход и редукцията на пенсията от НОИ за осигуряващите се в УПФ заминава, тогава две пенсии по условие стават повече от една или не?

Първи проблем: в държавното обществено осигуряване изцяло е нарушен принципа на солидарност на поколенията, който казва, че днешните работещи с вноските си плащат пенсиите на днешните пенсионери. Т.е. в нашия случай и във всички случаи където солидарните системи се финансират от данъци има "двойна солидарност". Да не говорим пък за извращението, в нашия случай, че през косвените данъци пенсионера си субсидира собствената пенсия! Която е продукт на политическо решение.

Втори проблем: личният принос в солидарните системи може да работи само при демографска и икономическа среда, в която вноските които ние плащаме в парично изражение са точно толкова или повече от тези, които ще внасят тези, които ще ни плащат нашата пенсия - т.е. ще плащат и личния ни принос. Това съобразно каквито и да е демографски прогнози към момента е абсолютно невъзможно.

Трети проблем: увеличава се вноската на 30% и на теория ситуацията с дефицита е решена, на практика дефицитът се увеличава. При сегашните нива на данъци и осигуровки сивия сектор се изчислява на 1/3 от икономиката, какво ще се случи при 30% вноска и обща данъчно-осигурителна тежест на физическите лица около и над 50% от легалните им доходи...

И се връщаме на съшностния въпрос. Ако 50% от днешните пенсии се финансират от данъци - по политическо решение и ще продължат да се финасират така, при сравнение на представянето (ако изобщо трябва да се прави такова сравнение, защото е като круши с тикви), на УПФ, не трябва ли да се смятат само пенсиите формирани от вноски. При спазване на принципа на чистата солидарност. И тогава какво ще се окаже? Че НОИ за всичките ми вноски може да ми плати половината от пенсията, която ми дължи, при условие, че вноската е значително по-голяма от тази в УПФ? Това сравнение правил ли сте?

И между другото, да се върнем на стр. 92 от доклада, данните на фондовете, които са представили за периода 2012-2015 не са грешни - за цената на управление и дохода. При Вас има известни грешки в изчислението на цената на управление.
    Last edited by konsultant_hr; 14.12.2016, 10:42.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Аз може и да искам да съм солидарен с тебе, ама ти няма да искаш да си солидарен с мене. Затуй: всеки да си знае неговото. Солидарството - на масата с винското и свинското.
      не разбирам точно ти защо си недоволен от солидарния модел след като внасяш минимални суми в НОИ??? ако стигнеш до пенсия ще вземаш доста над изчисленото ти от вноските, защото ще те хване някоя вълна на голяма минимална пенсия. въобще напред си от всякъде и пак недоволен !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение
        Абе чиче, т, А хич не мисля да те питам за хиляден път, докога държавата ще харчи 2 пъти повече за пенсии, отколкото получава.
        Изпуснал си, това го дъвкахме. Така са решили народните ти дупетати - да ти плащат пенцията 1/2 под формата на осигурителни вноски и 1/2 - под формата на данъци. Ако - по официални сметки - ти направят осигуровката 30 % от дохода, НОИ връзва баланса. Внимавай к-во си говорим тук.

Коментар

• Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение
          Абе чиче, ти взе кинчичье за тая щуротия дето Юнкер и Барозу слушали и кимали, и сега ще се скъсаш да пишеш простотии.
          Я ми кажи във вариант "а", откъде ще се пръкнат пари за "20-100 хиляди лева по-малко", ако тия с големите вноски се прехвърлят в УПФ? Ще има по една социална пенсийка за всеки. Или казано по друг начин - "ако си прехвърлите 100% от вноската в УПФ, останалите в НОЙ ще получат ХОЙ (не се сдържах за римата, иначе - ще получат по-малко и от вас)", А хич не мисля да те питам за хиляден път, докога държавата ще харчи 2 пъти повече за пенсии, отколкото получава.

п.п. ууу баси гадния е новия форум
          Абе, момче - откъдето и сега, бе пич. От данъци и осигурителни вноски

Коментар

• Абе чиче, ти взе кинчичье за тая щуротия дето Юнкер и Барозу слушали и кимали, и сега ще се скъсаш да пишеш простотии.
            Я ми кажи във вариант "а", откъде ще се пръкнат пари за "20-100 хиляди лева по-малко", ако тия с големите вноски се прехвърлят в УПФ? Ще има по една социална пенсийка за всеки. Или казано по друг начин - "ако си прехвърлите 100% от вноската в УПФ, останалите в НОЙ ще получат ХОЙ (не се сдържах за римата, иначе - ще получат по-малко и от вас)", А хич не мисля да те питам за хиляден път, докога държавата ще харчи 2 пъти повече за пенсии, отколкото получава.

п.п. ууу баси гадния е новия форум

Коментар

Искам просто право на избор - щом не желая Ной, да мога да се отърва от него. Който се кефи на Ной, това си е негов избор и лично негово извращение.
              Внимавай какво искаш, Импе,

Да не вземе са ти се случи, Сметнал съм и твоя ищах :

Да речем, че се осигуряваш 40 години в три варианта :
              а) Само НОИ,
              б) НОИ и УПФ и
              в) само в УПФ - цялата вноска - 100 %

Да речем, също, че получаваш пенсията си 17.8 години, а УПФ-то поддържа доходността, реализирана през 2002-2015 (именно 0.53 % реално на година)

Товава, за 17.8 години ще получиш :
              вариант б) 20 до 70 000 днешни лева по-малко, отколкото по вариант а)
              вариант в) 100 000 лв. по-малко, в сравнение с вариант а)

Та колкото пара искаш, толкоз остави на хъхреците.

Коментар

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение

На теория ми се струва супер, но на практика не решава проблема НОИ + нашата демография. ДЗПО съществува точно за да помогне да се реши този проблем. В този смисъл не съм съгласен с никакво решение, което всъщност пренебрегва най-големия проблем пред пенсионната ни система. Ако сляпо следваме системите на белите държави ще свършим със старци на социална помощ.
                Точно това е проблемът. Затова бе създаден и тристълбовият модел, затова и бе предвидено от 17-а да нарастне вноската в УПФ. Вместо това тия 2% също ще бъдат крадени от Ной, защото - както всяка държавна структура "инвестиционният хоризонт" на Ной е само до петнайсето число на другия месец. Гледат как тогава да залъжат за още месец хората с жалки пенсии, а нататък вече не мислят. Говориш за най-големият проблем - демографията - ти искаш от Ноевите чиновници да мислят с хоризонт от няколко години, това е НЕПОСИЛНО за тях. Ной е като юридически мегахъхряк, който сега - посред зима - изсича плодните дървета от градината на заграбената къща, за да си топли краставият дирник, и въобще не мисли, че тия дървета могат поне отчасти да хранят него и чааветата му след няколко месеца.
                Казваш: старци на социална помощ - а кой ще им плаща и социалните помощи? Международни благотворителни организации ли? Трудно - тия организации бели хора не подпомагат !!!

Трябва да си доста дебелоок (не ти: такъв е изразът), за да хвалиш и препоръчваш Ной и да караш хората да си дават там всичките пари, щом пред очите им и сега са днешните пенсионери, които водят мизерно съществуване !!! Аз на очите си да вярвам ли - или на калфин и на нашият съфорумец Л. Христов, дето ми обещават, че като стана дрът, хъхряците ще ми заработват пенсията?

Искам просто право на избор - щом не желая Ной, да мога да се отърва от него. Който се кефи на Ной, това си е негов избор и лично негово извращение.
                Last edited by Императорът; 13.12.2016, 23:38.
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

не искаш ли да си солидарен с мен?
                  Аз може и да искам да съм солидарен с тебе, ама ти няма да искаш да си солидарен с мене. Затуй: всеки да си знае неговото. Солидарството - на масата с винското и свинското.

Коментар

Иначе няколко пъти забелязвам да казваш, че проблемът е заложен в закона и КСО. Защо тогава не насочиш енергията си към промяна на тези неща вместо към самите фондове? Толкова по-трудно ли е да се промени закон отколкото да се закрият куп дружества с милиони клиенти и милиарди активи?
                    Правя го, приятелю от 2007 г., в т.ч. 2011 г. - вж тук
                    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/...nnata_sistema/

Никой не ще да забележи, че има проблем
                    Затова се насочих към очертаване на проблема. А и друго - до 2015 - и да знаеш и да не знаеш, че има проблем, все тая - нямаш избор. Сега поне можеш да се отървеш от мошениците, подвизаващи се като управляващи и представляващи членовете на БАДДПО. (Щото ако не са мошеници, значи са глупаци. Нито в единия, нито в другия случай е препоръчително да им даваш парите си за ... подстригване).

Коментар

ДЗПО съществува точно за да помогне да се реши този проблем. В този смисъл не съм съгласен с никакво решение, ...
                      Точно така, решава ГО като спестява разходи за пенсии на НОИ - до 3.4 % от БВП всяка година. Това, че като си слагаш парите в УПФ всъщност си намялаваш пенсията, си е лично твой проблем. Нали знаеш, чий е проблема за спасението на давещети се?

Нали си гражданин на България, а България (все още) е член на ЕС, а пък в ЕС движението на капитали е свободно. Тегли им една майна на ПОД-овете (щот те правят на глупак) и засилвай парите си навън - сам - без тяхна помощ. Те и без това се хвалят, че точно това правят.

Коментар

На мен така ми се струва, а на теб?
                        На теория ми се струва супер, но на практика не решава проблема НОИ + нашата демография. ДЗПО съществува точно за да помогне да се реши този проблем. В този смисъл не съм съгласен с никакво решение, което всъщност пренебрегва най-големия проблем пред пенсионната ни система. Ако сляпо следваме системите на белите държави ще свършим със старци на социална помощ.

Иначе няколко пъти забелязвам да казваш, че проблемът е заложен в закона и КСО. Защо тогава не насочиш енергията си към промяна на тези неща вместо към самите фондове? Толкова по-трудно ли е да се промени закон отколкото да се закрият куп дружества с милиони клиенти и милиарди активи?

Коментар

Чакай сега, защо налагаш твоето солидарство на другите? Ами аз не ща да съм солидарен с някой хъхряк, дето не е работил и една секунда в животът си. Ако ти искаш - дарявай на хъхрякът и целият си доход.
                          Както казах - искам избор, нищо повече. Не Л. Христов да ми обяснява как на Ной съм длъжен да си подарявам парите, ама в УПФ не съм длъжен да отделям пари за себе си. Защо ти да имаш своя избор (ако приемем, че си от Ной), а аз да нямам моя?
                          не искаш ли да си солидарен с мен?

Коментар

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение

+1 (дано е проклета)
                            с другото не съм съгласен.
                            1. Убеден съм че който е дарен с повече трябва да подхожда солидарно а не строго егоистично, макар да разбирам че не тук е форумът за такива идеи. Пример. Ако си спомням ти работеше в сферата с бакшишите навремето. Предполагам тогава си се отнасял положително към хората които са давали бакшиш или казано другояче са плащали повече за същото нещо. Тоест част от парите им са отивали бадева без да им носят полза?
                            2. Няма как да ме убеди някой че е добре да ме задължават да участвам в корупционни и мошенически схеми, защото ПОД-овете са конституциирани така че не носят никакъв риск те личо а го прехвърлят изцяло на моя гръб. Сори, не, тц, даже сакън но ресто.
                            Чакай сега, защо налагаш твоето солидарство на другите? Ами аз не ща да съм солидарен с някой хъхряк, дето не е работил и една секунда в животът си. Ако ти искаш - дарявай на хъхрякът и целият си доход.
                            Както казах - искам избор, нищо повече. Не Л. Христов да ми обяснява как на Ной съм длъжен да си подарявам парите, ама в УПФ не съм длъжен да отделям пари за себе си. Защо ти да имаш своя избор (ако приемем, че си от Ной), а аз да нямам моя?

Коментар

Ако питаш мене - вярвай САМО на себе си
                              Отчети една разлика между сметките на БАДДПО и моите : Моите сметки са публикувани - изцяло, със статистиката и източниците й, с допусканията и с формулите. Могат да бъдат проверени, повторени и човек да стигне до същите изводи. Може - човек - да намери и грешки - Не твърдя, че съм безгрешен. Само да ми ги посочи - веднага ще си призная и поправя (Няма да се натрапвам пак с линка към публикацията, но който иска - ще го получи).

БАДППО - публикува една таблица с числа. Сметките им не могат да бъдат проверени и остават недоказани твърдения. Както казват, очакват да им вярваш.

Но, хайде да забравим г-н Христов за момент, той тия работи не ги разбира, и чуем "експертите" от БАДДПО :

Значи, осигуряваш си се ти 40 години кротко на мах доход и, за предпочитане, не задаваш въпроси. Накрая, хоп, 2 пенсии, които са (според "сгрешените" сметки на БАДДПО) с 2.21 лв. на месец повече, отколкото би получавал от НОИ. (Това прави цели 26.52 са лева на година, но лева от 2042 година, нали се сещаш). Да ти дава Господ здраве, да получаваш 2-те си пенсии поне барем 20 години. Излиза, че с 2 години вноски си купуваш една година пенсия.

За една година пенсията ти от УПФ ти носи 26.52 лв. допълнително
                              За две години върху вноските си платил такси за ... 191.88 лева (днешни! 2015 и 2016 г.)
                              ето я бакалската сметка : https://app.box.com/s/velmikwdqv282rromkumi11joxbyfp4p

Та голяма далавера е това УПФ-то. Няма да те подценявам и да те питам, за кого?
                              Ако приемем, че сметките на БАДДПО са верни, значи 2 пенсии > 1 пенсия. Извън това, за всичките тези десетилетия, аз ще имам спокойствието да знам, че моите пари са си наистина мои, и ако ми се случи нещо ще отидат за наследниците ми. Обикновено за такова спокойствие се плаща допълнително вместо да се получава повече, макар и само 2 лева.

За таксите вече казах, че има много начини да се преборят, но ние не използваме нито един от тях. Кой управлява пари безплатно? Някой изчислявал ли е съоотношение банкови такси:лихви? Така или иначе се наблюдава намаление на пенсионните такси последните години, така че съм оптимист.

Иначе сега ми хрумна един въпрос, който до този момент не дискутирахме, а именно предстоящото решение на КС. Доколкото знам, в момента има два варианта на прехвърляне в НОИ, единият е по всяко време на трудовия стаж да можеш да минаваш между пенсионен фонд и сребърния фонд колкото пъти искаш, а другият е 5 години преди пенсиониране да можеш да избереш еднократно. Един от двата, или и двата са въпрос на делото?

Ако опцията да се прехвърлиш 5 години преди пенсиониране си остане, то тогава трябва да се съгласиш, че за всеки човек би било по-добре да бъде в пенсионен фонд до този момент, и чак тогава да изчисли къде ще му бъде по-изгодно.
                              Last edited by Abnell; 13.12.2016, 21:04.

Коментар

Тази гледна точка ми се струва малко по-различна от http://www.mediapool.bg/zadalzhiteln...ews257552.html, със заглавие "Задължителният втори пенсионен стълб трябва да се закрие"

Така че нека да питам съвсем конкретно, без доходности, коефициенти и периоди, според теб полезно ли би било за България да има втори капиталов стълб или не? Ако да, тогава какво според теб трябва да се направи със сегашния, за да стане по-изгоден, и ако не, какво трябва да се направи сега като реформа, след като в заварено положение имаме втори стълб, а по твойте думи единствената алтернатива е нещо с което ти самият се радваш, че нямаш нищо общо.
                                О,ооо - чак сега видях. Това, какво трябва да се направи, го дъвча поне от 2007 г. Имам цял списък. Първо : пет вродени порока на ПОД (придоитите са башка) Вродени - в смисъл, че са вградени в КСО и не са вина на ПОД-овете (само дето на тях им е изгодно да мълчат).

Ще пиша в подробности след Нова година, ако още се интересуваш.

За сега - ще кажа само 2 неща ми се струват необходими :
                                1) Повече почтеност и
                                2) Повече стабилност в параметрите (поне за 40 години, така че всеки да може, ако иска, да си направи сметката).

Под повече "почтеност" разбирам, например, КСО да не ви заблуждава с "допълнителността" на осигуряването в УПФ, щото не е допълнителна.

Ако ти трябва едно изречение, то е :

Допълнителни пенсии - само срещу допълнителни вноски (то си е така по целия бял свят, само у нас се опитват с трици да ловят маймуни : хем вноската еднаква, хем 2-те пенсии - повече от една).

Цялата задължителна осигурителна вноска - в НОИ. Допълнителни вноски - в УПФ, ДПФ и т.н. Само така можеш да имаш гаранция, че и 1 лв. пенсия да получиш от УПФ, тя ще е допълнителна.

Полезно ли е за България да има втори стълб - Не и в този му вид.

Ако зависеше от мен :
                                1. Първи стълб - разкрепостяване

2. Втори стълб - замразяване (с смисъл - парите по партиди са си на хората и само те могат да решат какво да правят с тях; повече задължителни вноски в УПФ - не!)

3. Трети стълб - разширяване

На мен така ми се струва, а на теб?

Коментар

Working...
                                X