IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Аплодирам БАДДПО

https://t.co/NJat01lXHz

Коментар

• Аз предлагам да се вземат всичките доходи на тези които работят за да се осигурят ПАСИВНИ доходи за хората когато няма да работят и ще се пенсионират.
      Пенсии няма да има след време, това изземване от хората които АКТИВНО заработват своите доходи ще му се види края..ако трябва може и СИЛА да се наложи да се приложи но ще стане, ще се промени това.
      D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение

Когато се говори с цифри за толкова сложни въпроси често се допускат грешки и неточности, понякога без да искаш, понякога съвсем нарочно. Изчисленията на г-н Христов на няколко пъти бяха оспорвани, също с числа, а няколко други въпроса си останаха съвсем некоментирани. Аз не очаквам от него или от друг да ми се явява на повикване и да ми задоволява желанието за отговори, така не го виня за това, че не е отговорил на абсолютно всичко, но понеже това е публичен форум държа да отбележя поне кои от моите въпроси останаха. Току виж и на някой друг му се дискутира.

1. Твърдението на г-н Христов, цитиращ НОИ, е, че 30% осигурителна вноска би покрила сегашния дефицит. Тази вноска би ли довела до също толкова увеличена пенсия, или не? Ако да, тогава не създаваме ли още по-огромен дефицит? Ако не, каква ще е доходността на НОИ след като всеки ще плаща двойна вноска а ще получава същата пенсия? Извън това, двойна осигурителна вноска няма ли да има много негативен ефект върху икономиката ни?

2. Делото в КС застрашава ли опцията всеки да се прехвърли еднократно в НОИ 5 години преди пенсионирането си? Ако не, тогава не е ли със сигурност по-добре за всеки човек да си държи парите в УПФ до този момент, възползвайки се от възможността те да бъдат наследени ако нещо му се случи през трудовия му стаж, и да направи изчисление къде ще му е по-изгодно чак тогава?

3. Защо г-н Христов хем обвинява пенсионните фондове в мошеничество, хем казва, че законът ги органичава и те нямат полезен ход? Това не е въпрос само към него, а към всички които са готови да захвърлят вторият стълб без първо да се опитат да използват лостовете за влияние с които разполагат държавата и всички ние като клиенти. Като се започне от законодателни промени, до по-адекватен надзор, и най-накрая до вътрешна конкуренция и борба за клиенти между самите фондове, може да се намери решение за всеки един от проблемите в момента. Защо никой не иска да се занимава с това? Единственото ми обяснение е, че на някои хора им е по-изгодно така, за да могат да агитират народа да се прехвърли в НОИ.
        Abnell, абе пак задаваш смислени въпроси, как да се въздържи човек !
        Накратко - долното е мое мнение, разбира се, и само го споделям - друг може да си има друго мнение.

1. Твърдението, че 30 % вноска ще "изчистят" дефицита на НОИ е на актюерите на НОИ (не съм правил оценки аз). Цитирам го, защото не съм намерил друга подобна оценка; Не мисля, че в оценката се включва някакво повишаване на пенсии. Става дума за сегашните.

2. Да, от изхода от делото в КС зависи дали "безплатната опция" да си увеличиш пенсията от НОИ като прехвърлиш по-малко пари от УПФ, отколкото очакваш НОИ да ти изплати, ще остане да важи в бъдеще. Запознайте се със "становищата", които заляха КС, в т.ч. и на мошениците от БАДДПО, които леят крокодилски сълзи за това как "осигурените ще загубят доходност и наследственост, ако се откажат от измамата ПФ" (нито едно, от които не е вярно). Преди месеци един умен човек в този форум забеляза, че опция да се откажеш от УПФ е "безплатна" за всеки по отделно, но е не и за всички заедно (т.е. вие и децата ви, които ще трябва да извадите парите, дължими на пенсионерите (т.е. на вас), които превишават парите по партиди, които ПОД-овете не са успели да подстрижат.

3. Сега ще ти кажа - като дам пример с теб (само пример! не го приемай лично!) Ще цитирам Бертолт Брехт : "Който не знае (ти) е само наивен глупак. Който знае и мълчи, е престъпник." (БАДДПО. Мислиш, че не знаят ли? Много добре знаят и то, вероятно, преди аз въобще да започна да смятам. Ако пък (случайно) не знаят - толкоз по-зле (за теб!).

Така мисля аз.

Да повторя : айде да престанат да ви лъжат като канарчета, а вие - да се хващате. Знаете, че НОИ отпуска (и ще продължава) мизерни пенсии. Затова искате (и трябва) да се осигурявате допълнително. Да, ама не. (П. Бочаров) Не се осигурявате допълнително, а само си разделяте вноската на две. Е, как тогава очаквате "допълнителна пенсия"? От къде? Народа го е казал : "С трици маймуни" не се ловят, но повечето от вас май са ги хванали.
        Last edited by LChristoff; 14.12.2016, 19:26.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Това също е ного важен фактор. Само си представете следната ситуация:
          Ами представих си я и затова питам. Навремето учих за някакъв ефект на Лафер. Май не само аз трябва да си опресня знанията.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
            Брееее импе ти още малко ще кажеш, че социалистическото робство е по-жестоко от османското бе!!!!!?!?!?
            Какво прозрение. Сега го обнародвай до "широките маси".
            Ами такива са фактите. Щото поробителите са били наивни и недосетливи - как не са измислили един османски Ной - да кажат: всеки гяурин, който доживее 68 години, ще получава издръжка от хазната - а в замяна да прибират не 10%, а 30% от реколтата на хората? Ако някой стане на около 67 и очевидно е корав балканджия, дето не ще да мре - отиват башибозуците и му резват гръцмулят - уж да му земат уфтсътъ.
            Простаци, бе - простаци !!! Невежествени простаци.
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Брееее импе ти още малко ще кажеш, че социалистическото робство е по-жестоко от османското бе!!!!!?!?!?
              Какво прозрение. Сега го обнародвай до "широките маси".

Коментар

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение

1. Твърдението на г-н Христов, цитиращ НОИ, е, че 30% осигурителна вноска би покрила сегашния дефицит. Тази вноска би ли довела до също толкова увеличена пенсия, или не? Ако да, тогава не създаваме ли още по-огромен дефицит? Ако не, каква ще е доходността на НОИ след като всеки ще плаща двойна вноска а ще получава същата пенсия? Извън това, двойна осигурителна вноска няма ли да има много негативен ефект върху икономиката ни?

Това също е ного важен фактор. Само си представете следната ситуация:
                Човекът работи за 2 Б месечно.
                Ной му краде 30%, тоест 600 лв.
                Още 5% отиват в УПФ - 100 лв.
                НЗОК му взема други 8% - 160 лв.
                Остават му 1140 лв.
                От тях му вземат ДОД 10% - 114 лв, остават му 1026 лв - и това е само след преките осигуровки и данъци.
                От всяко нещо което си купи, включително хлебец и тетрадки за детето му, държавата му удържа ДДС 20%. Остават 820 лв.
                А разни други работи - винетки, данък за колата, данък за домът и т.н.? Колко от неговите пари въобще ще останат за човекът, без държавата да му ги е очесала? А което намекват и прокламират - прогресивно подоходно облагане? Накрая може да се окаже, че нашият герой е очесан със 70% от доходът си... е, кой ще остане в тая държава, че и ще работи "на светло", щом му вземат 70% от доходът, а в замяна получава неработещи институции, мираж за мизерна пенсия, дупки по пътищата, никакво здравеопазване? За капак се очаква да отгледа дете, ама да отглежда и старите си родители, получаващи мизерни пенсии?
                Навремето с потрес четяхме в учебниците, как през турското робство имало данък десятък, ама той се събирал от разни разбойници, дето вземали една пета, една трета, а понякога дори половината от реколтата на хората... а днес собствената ни държава ни чеше още по-жестоко от поробителят някога !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

Изключително много пресилваш нещата......От единични случаи правиш генерални заключения.....

А пък с това ,което съм ти оцветил в червено ,тотално не съм съгласен.......Колко "ного хора сами ще си събират пари за пенсия " ?!?!?!?!Аз...,ти ....и колко още?Десетина процента?!?! Та и сега болшинството от хората теглят кредити и си купуват куп неща,в това число и ненужни "буклуци" ,които не могат да си позволят,и после реват ,че не им стигат парите да си платят тока,например.....Ти ми говориш,че много ора щели да си събират "бели пари за черни дни" с времеви хоризонт 30-40 години.....Това си е направо вица на деня.....
                  Това е едно на ръка, но също е вярно. Вярно е обаче и другото - сега ного хора не се интересуват от късните си години, защото наивно продължават да вярват, че държавата ще се грижи за тях, а не за етносоциопаразитите.

Коментар

• т. 2 е отговорът на възможно най-оптималната стратегия за текущо осигуряващ се човек. Стойте при мошениците от упефетата до 5 години преди пенсиониране, а после смятайте и ако ви изнася се местете при мошениците от старозаветния нои.
                    Разбира се по този начин вие ще облагодетелствате с таксите си за доста години мошениците от упефетата, но пенсията ви от мошениците от нои няма да пострада, а просто ще прецакате шибаната държава (всички вкупом). Но какво ви пука?!?!?
                    Това е така до поредната промяна в законодателството разбира се, което може да се случи по всяко време. До тогава - упефе, като по възможност криете колкото можете данъци, осигуровки и т.н. ))))

Коментар

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
                      Не ми се щеше да пиша за да не разводнявам темата и да не препокривам изключително качествените, конкретни и обусловани мнения на Л. Христов, който за разлика от повечето от нас говори с цифри а не с мантри.
                      Но последно поне за днес
                      Тезата на Импа по въпроса ми прилича на следното: Понеже знаем че от алкохолът може да се напиеш до степен на самоубийство, дай да забраним алкохола.
                      Вместо да си оправим полицията, нзок и т.н. дай да ги досъсипем та да видим че все нещо са вършили.
                      Хайде от мен за днес - Поздрави и спокойно харчене на кой колкото пенсии успее да натрупа .
                      Когато се говори с цифри за толкова сложни въпроси често се допускат грешки и неточности, понякога без да искаш, понякога съвсем нарочно. Изчисленията на г-н Христов на няколко пъти бяха оспорвани, също с числа, а няколко други въпроса си останаха съвсем некоментирани. Аз не очаквам от него или от друг да ми се явява на повикване и да ми задоволява желанието за отговори, така не го виня за това, че не е отговорил на абсолютно всичко, но понеже това е публичен форум държа да отбележя поне кои от моите въпроси останаха. Току виж и на някой друг му се дискутира.

2. Делото в КС застрашава ли опцията всеки да се прехвърли еднократно в НОИ 5 години преди пенсионирането си? Ако не, тогава не е ли със сигурност по-добре за всеки човек да си държи парите в УПФ до този момент, възползвайки се от възможността те да бъдат наследени ако нещо му се случи през трудовия му стаж, и да направи изчисление къде ще му е по-изгодно чак тогава?

3. Защо г-н Христов хем обвинява пенсионните фондове в мошеничество, хем казва, че законът ги органичава и те нямат полезен ход? Това не е въпрос само към него, а към всички които са готови да захвърлят вторият стълб без първо да се опитат да използват лостовете за влияние с които разполагат държавата и всички ние като клиенти. Като се започне от законодателни промени, до по-адекватен надзор, и най-накрая до вътрешна конкуренция и борба за клиенти между самите фондове, може да се намери решение за всеки един от проблемите в момента. Защо никой не иска да се занимава с това? Единственото ми обяснение е, че на някои хора им е по-изгодно така, за да могат да агитират народа да се прехвърли в НОИ.
                      Last edited by Abnell; 14.12.2016, 16:50.

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Всички данни за пенсионното са с източник КФН - Статистика на осигурителния пазар (то па един пазар, като Топлофикация).

Грешите за СОДС, консултант. Точно за това не можете да схванете разликите между пенсии от НОИ и УПФ.

СОДС няма отношение към вноските. Вноските са върху личния Ви осигурителен доход (до тавана, разбира се) :

СОДС в 12-те месеца преди пенсионирането Ви, обаче, са единият фактор, който определя "дохода, от който се изчислява пенсията" от НОИ, но той не влияе на пенсията от УПФ. Това означава, че вноските Ви в НОИ се индексират с растежа на СОДС. Например, внесли сте в НОИ х% от дохода си през 2002 г. Тогава СОДС е бил 300 лв. Тази вноска Ви купува 1.1 % месечна пенсия през 2016 г. Но 1.1 % не от СОДС през 2002, а от дохода през 2016, който вече е 750 лв.

В същото време вноската Ви в УПФ от 2002 е такава, каквато е - номинално. За да Ви "купи" заместваща намалението на пенсията от ДОО пенсия през 2016 г. тя трябва да е растяла поне с темпа на нарастване на СОДС. Който темп (поне до сега) безнадеждно е оставил доходността Ви в УПФ да му диша праха. А за в бъдеще, както знаете, пазарите могат да ходят и нагоре и надолу. СОДС обаче все ще расте, макар и по-бавно. Защото ако не расте - имате проблем и той не е пенсионен.

Та затова, ако доходността на УПФ не догонва и не ИЗПРЕВАРВА темпа на СОДС,
                        ДВЕ ПЕНСИИ ПО НЕОБХОДИМОСТ СА ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА.

Казах.

Вие сте млад човек (допускам) и не сте длъжен да знаете, та ще Ви кажа: През 1994 г. казах (в публикация и в непубликувани писма до тези, които вземаха решения), че банковата ни система ще фалира. Не пожелаха да чуят. Тогава го казах с оставката си от УС на БНБ. Изтеглих си депозитите от банки и ги изнесох от страната.

Сега Ви казвам : Няма начин 2 пенсии да не са по-малко от една и ПОД-овете не могат да направят нищо по въпроса. Те го знаят много добре. Но не им изнася да Ви го кажат. Вие изчакайте докато станете на 65, ако желаете. Тогава ще установите, че 2-те ви пенсии са по-малко от една, а от ПОД-овете ще Ви се извинят : "Такава беше регулацията." Да де, такава е. И това се вижда днес.

Бъдете здрав ! На Вас и на форума казах, каквото имах да казвам. От тук нататък всеки има глава на раменете и ще си носи последиците от това как (и дали) я използва в свой интерес.
                        Имах предвид, че при нарастване на осигурителния доход расте и вноската в УПФ и съответно и партидата. Не формулата за изчисляване на пенсията и коефициента, който се изчислява на база на СОДС за последните 12 месеца. Т.е. пак да кажа, както и да го гледам, кучето от "бараката" е заложено в НОИ - пенсиите, такива каквито се изчисляват се правят по формула, която не отразява реалното състояние на солидарния стълб и възможността да плаща пенсии, което води до поемане на ангажимент от държавата да финансира тази разлика с пари от данъци. Пенсията се изчислява на база декларирани, а не на реално внесени вноски и т.н.

В този смисъл, защо не хвърляте енергия да показвате тези негативи на НОИ, а правите точно обратното - казвате, че независимо внасял, не внасял, допринасял, недопринасял и т.н. в НОИ получаваш - първо, пенсия по-висока от тази, която НОИ може да плаща в резултат на постъпленията от вноски в солидарния стълб, второ, решението за размера е политическо, за осъвременяването също. Със сигурност трябва да се правят подобрение в капиталовия стълб, но съдържателния проблем, както и да го погледнем е в НОИ.

Това е странен вид "социализъм", при който всъшност вземаме веднъж от редовно внасящите, за да платим пенсията на невнасящите или "деклариращите", вземаме втори път от данъците на всички, за да попълним дефицита и определяме формула за изчисление на пенсията, както е политически изгодно и фискално допустимо за управляващите в момента. Това е кофти тръпка и за млад и за стар човек и за настоящ и бъдещ пенсионер. И още повече за внасящите вноски - крайно демотивиращо.
                        Last edited by konsultant_hr; 14.12.2016, 15:53.

Коментар

• Не ми се щеше да пиша за да не разводнявам темата и да не препокривам изключително качествените, конкретни и обусловани мнения на Л. Христов, който за разлика от повечето от нас говори с цифри а не с мантри.
                          Но последно поне за днес
                          Тезата на Импа по въпроса ми прилича на следното: Понеже знаем че от алкохолът може да се напиеш до степен на самоубийство, дай да забраним алкохола.
                          Вместо да си оправим полицията, нзок и т.н. дай да ги досъсипем та да видим че все нещо са вършили.
                          Хайде от мен за днес - Поздрави и спокойно харчене на кой колкото пенсии успее да натрупа .
                          Last edited by VNM; 14.12.2016, 15:53. Причина: правопис

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

.................................................. .................................................. .................................................. .................................

Защо са институции, които работят СРЕЩУ гражданите, на чиито гръб съществуват? В много случай по-добре да ги НЯМАШЕ !!! Ако Ной го нямаше, ного хора сами щяха да си събират пари за пенсия - и щяха да имат тая възможност, защото нямаше да им крадат 22% от доходът. Ако полицията я нямаше, ного хоря щяха да си купуват револвери или шмайзери и да се защитават сами - и то ного по-ефективно... ако го нямаше и съдът - да ги вкарва в затворът, затова, че са защитили имотът и животът си - защото има ного такива случаи. Сега те вкарват в затворът, ако си стрелял срещу орда бандити, нахлули в домът ти, за да те ограбят и убият... щото видиш ли - те били въоръжени само с мотики и сопи - а ти - с револвер !!! И какво - утешаваш се, че от затворът се излиза, но от гробът - не?
                            Изключително много пресилваш нещата......От единични случаи правиш генерални заключения.....

А пък с това ,което съм ти оцветил в червено ,тотално не съм съгласен.......Колко "ного хора сами ще си събират пари за пенсия " ?!?!?!?!Аз...,ти ....и колко още?Десетина процента?!?! Та и сега болшинството от хората теглят кредити и си купуват куп неща,в това число и ненужни "буклуци" ,които не могат да си позволят,и после реват ,че не им стигат парите да си платят тока,например.....Ти ми говориш,че много ора щели да си събират "бели пари за черни дни" с времеви хоризонт 30-40 години.....Това си е направо вица на деня.....

Коментар

• Първоначално изпратено от konsultant_hr Разгледай мнение

СОДС има отношение към вноските. Расте СОДС, растат вноските и съответно партидите в УПФ. Доходността е върху тях. Т.е. плюс. Между другото данните за доходността за 2002 г. от къде са?
                              Всички данни за пенсионното са с източник КФН - Статистика на осигурителния пазар (то па един пазар, като Топлофикация).

Грешите за СОДС, консултант. Точно за това не можете да схванете разликите между пенсии от НОИ и УПФ.

СОДС няма отношение към вноските. Вноските са върху личния Ви осигурителен доход (до тавана, разбира се) :

СОДС в 12-те месеца преди пенсионирането Ви, обаче, са единият фактор, който определя "дохода, от който се изчислява пенсията" от НОИ, но той не влияе на пенсията от УПФ. Това означава, че вноските Ви в НОИ се индексират с растежа на СОДС. Например, внесли сте в НОИ х% от дохода си през 2002 г. Тогава СОДС е бил 300 лв. Тази вноска Ви купува 1.1 % месечна пенсия през 2016 г. Но 1.1 % не от СОДС през 2002, а от дохода през 2016, който вече е 750 лв.

В същото време вноската Ви в УПФ от 2002 е такава, каквато е - номинално. За да Ви "купи" заместваща намалението на пенсията от ДОО пенсия през 2016 г. тя трябва да е растяла поне с темпа на нарастване на СОДС. Който темп (поне до сега) безнадеждно е оставил доходността Ви в УПФ да му диша праха. А за в бъдеще, както знаете, пазарите могат да ходят и нагоре и надолу. СОДС обаче все ще расте, макар и по-бавно. Защото ако не расте - имате проблем и той не е пенсионен.

Та затова, ако доходността на УПФ не догонва и не ИЗПРЕВАРВА темпа на СОДС,
                              ДВЕ ПЕНСИИ ПО НЕОБХОДИМОСТ СА ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА.

Казах.

Вие сте млад човек (допускам) и не сте длъжен да знаете, та ще Ви кажа: През 1994 г. казах (в публикация и в непубликувани писма до тези, които вземаха решения), че банковата ни система ще фалира. Не пожелаха да чуят. Тогава го казах с оставката си от УС на БНБ. Изтеглих си депозитите от банки и ги изнесох от страната.

Сега Ви казвам : Няма начин 2 пенсии да не са по-малко от една и ПОД-овете не могат да направят нищо по въпроса. Те го знаят много добре. Но не им изнася да Ви го кажат. Вие изчакайте докато станете на 65, ако желаете. Тогава ще установите, че 2-те ви пенсии са по-малко от една, а от ПОД-овете ще Ви се извинят : "Такава беше регулацията." Да де, такава е. И това се вижда днес.

Бъдете здрав ! На Вас и на форума казах, каквото имах да казвам. От тук нататък всеки има глава на раменете и ще си носи последиците от това как (и дали) я използва в свой интерес.

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

Ти искаш СВОБОДЕН ИЗБОР,дето не съществува в нито една нормална държава по света...Искаш ти да прецениш,как ще се осигуряващ за старините си...Махаме Ной!Всеки да се оправя,както намери за добре на старини.Искаш ти да се грижиш сам за здравето си.Махаме НЗОК,правим медицинските университети на 100% платени,да видим колко хора ще могат да си позволят да станат лекари и колко хора ще имат достъп до тях!Махаме и полицията,според теб никаква работа не вършат!Ти ще се въоръжиш с пушка или АК-47 !Махаме и съдилищата .И те за нищо не стават,всеки ще си раздава правосъдие по собствена преценка!Махаме и пожарната,ще си гасим пожарите сами...С кофи ,лейки ,кой с каквото намери...Проблема си е негов!Махаме и градския транспорт.Има коли,велосипеди....Ама защо само ,медицинските университети да са платени?!?!Правим цялото образование 100% платено.Който може да си позволи,ще учи,който не може,,да пасе патките...Махаме и чиновниците,за какво са ни притрябвали?!?!Спираме да плащаме и данъци!!!В нашата държава ,всеки ще си е сам за себе си.....

Мислиш си ,че в "белите държави" всички системи работят перфектно,без проблеми?!?!Мислиш си ,че там няма злоупотреби?!?Злоупотреби има навсякъде по света....Хъхряци,каквито и да са те, има във всяка една държава....Целта е работата на системите да се подобрява и злоупотребите да се намаляват(те никога и никъде няма да изчезнат),а не всичко ,тъй като не функционира идеално,да се премахва с лека ръка,,защото на негово място ще дойде хаоса.....Всяко едно подобрение на системите изисква ежедневни усилия от ВСИЧКИ и става бавно ,мнооооого бавно....Навсякъде по света,без изключения...
                                Не си разбрал. Не казвам ПО ПРИНЦИП да махаме институциите... но не е ли все едно дали ще ги махнем, щом очевидно не вършат никаква работа? За чий да се осигурявам в НЗОК - не защото е държавна, а защото ако ме фане рачец, ще ми кажат: "Ми оправяй се !!!"? Полиция по принцип трябва да има - ама я питай майката на Боби Райнов или оня нещастен фермер от Видинско - над сто пъти ограбван и десет пъти пребиван - искат ли с данъците си да хранят полиция, която не си мърда пръста да ги защити? - Каквото с нея, това и без нея - за тях и за още стотици хиляди хора !!! Съд също трябва да има... ама садии, дето пускат под "домашен арест" убийци, за да ИЗБЯГАТ от правосъдието в чужбина, какво "правосъдие" раздават - и не е ли по-добре близките на жертвите сами да си разчистят сметките? Или нормално ли е според тебе садия да даде за умишлено убийство ДВЕ И ПОЛОВИНА ГОДИНИ затвор?
                                Да - целта е работата на системите да се подобрява, само дето тя се ВЛОШАВА ПРОГРЕСИВНО !!! Биха ли могли немците преди 30 години например да си представят дори, че посред Кьолн орди нахални диви талибани ще нападат, обарват и изнасилват немски жени и момичета, "полицията" ще гледа отстрани, а "съдът" ще осъди само един? Или биха ли могли нашите родители преди 30 години да си представят, че орди озверели хъхряци ще нападат и убиват хора посред бял ден, а органите на реда ще ги гледат отстрани?

Защо са институции, които работят СРЕЩУ гражданите, на чиито гръб съществуват? В много случай по-добре да ги НЯМАШЕ !!! Ако Ной го нямаше, ного хора сами щяха да си събират пари за пенсия - и щяха да имат тая възможност, защото нямаше да им крадат 22% от доходът. Ако полицията я нямаше, ного хоря щяха да си купуват револвери или шмайзери и да се защитават сами - и то ного по-ефективно... ако го нямаше и съдът - да ги вкарва в затворът, затова, че са защитили имотът и животът си - защото има ного такива случаи. Сега те вкарват в затворът, ако си стрелял срещу орда бандити, нахлули в домът ти, за да те ограбят и убият... щото видиш ли - те били въоръжени само с мотики и сопи - а ти - с револвер !!! И какво - утешаваш се, че от затворът се излиза, но от гробът - не?

Коментар

Working...
                                X