IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Гари Разгледай мнение

Кой да ти ги изчисли за 20 г. като фондовете съществуват от 2004 г.? На 1 юли 2004 г. всички дялове са 1.000 и оттогава се изчисляват. Сега средната стойност на 1 дял в УПФ е 1,60. 60% за 12,5 г. са 3,83% средногодишна доходност. На ДПФ средната стойност на един дял е 1,66 - значи 4,13% средногодишна доходност. Не е толкова зле колкото всички разправят. Разбира се, 5% входна такса е много и тя правилно ще намалява в следващите години. 2016 г. беше 4,5%, тази година вече е 4,25%. Ще стане 3.75% през 2019 г.. Инвестиционната такса от 1% вече не е 1%, а 0,85%. Ще падне на 0,75%.
    За ДПФ таксите винаги са били по-ниски отколкото за УПФ.
    Същото е и с инвестиционните фондове - да не говорим, че някой може да си е турил парите в един фонд и да не ги е бутнал, а друг някой с 2-3 врътки в нужните моменти от агресивни към консервативни фондове и обратно да си е направил двойно по-висока доходност. Не знам какво не съм си написал, ама на невежествени въпроси трудно се дават смислени отговори.

А и в твоята сметка - Гари - не влизат по 10% данъчни облекчения от всяка вноска. Щом отчитаме минусите (таксите) да отчитаме и плюсовете (прецакването на г-н горанов (проклетдае)). Така де факто 19-а година човекът ще е 6.25% на плюс от всяка вноска още при внасянето и.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

не измествай фокуса . питам за 20 години колко е средно а не за миналата година. това 1.53 за колко годинИ е. защото ако е за 20 си е живо набутване. то не покрива дори инфлацията
      Кой да ти ги изчисли за 20 г. като фондовете съществуват от 2004 г.? На 1 юли 2004 г. всички дялове са 1.000 и оттогава се изчисляват. Сега средната стойност на 1 дял в УПФ е 1,60. 60% за 12,5 г. са 3,83% средногодишна доходност. На ДПФ средната стойност на един дял е 1,66 - значи 4,13% средногодишна доходност. Не е толкова зле колкото всички разправят. Разбира се, 5% входна такса е много и тя правилно ще намалява в следващите години. 2016 г. беше 4,5%, тази година вече е 4,25%. Ще стане 3.75% през 2019 г.. Инвестиционната такса от 1% вече не е 1%, а 0,85%. Ще падне на 0,75%.
      За ДПФ таксите винаги са били по-ниски отколкото за УПФ.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Различно. По ДПФ - лесно можеш да провериш. Щом всички дялове са стартирали от 1.00000 лв - а сега - напримерно - 1.5398 - ето колко.

Човешките застраховки - зависи от ужасно ного неща - каква е застраховката - инвестиционна или проста, ако е проста - колкогодишен човек е бил когато е подписал, дали е женски или мъжки човек (навремето имаше разлика, но скудоумната вивиан рединг забрани това - било "дискриминация" жените да плащат по-малко за риск), ако е инвестиционна - в какви и кои фондове си инвестирал, как си ги управлявал и ного други работи. Например миналата година - от някои фондове човекът може да е малко на минус, от други е над 20% на плюс. Как да ти отговоря с точност на отчайващо неточен въпрос?
        не си си подготвил домашното , ама си тръгнал брокер да ми ставаш, Въпроса ми е точен . дай пример за некой фонд ама не за 1 година а поне за 15

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Различно. По ДПФ - лесно можеш да провериш. Щом всички дялове са стартирали от 1.00000 лв - а сега - напримерно - 1.5398 - ето колко.

Човешките застраховки - зависи от ужасно ного неща - каква е застраховката - инвестиционна или проста, ако е проста - колкогодишен човек е бил когато е подписал, дали е женски или мъжки човек (навремето имаше разлика, но скудоумната вивиан рединг забрани това - било "дискриминация" жените да плащат по-малко за риск), ако е инвестиционна - в какви и кои фондове си инвестирал, как си ги управлявал и ного други работи. Например миналата година - от някои фондове човекът може да е малко на минус, от други е над 20% на плюс. Как да ти отговоря с точност на отчайващо неточен въпрос?
          не измествай фокуса . питам за 20 години колко е средно а не за миналата година. това 1.53 за колко годинИ е. защото ако е за 20 си е живо набутване. то не покрива дори инфлацията

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala Разгледай мнение

Само доброволно пенсионно осигуряване!!!Всичко друго е мошенничество!!!
            Да, ама същото тоже се отнася за Ной. Да ти прибират едни пари и не да ти удържат 5%, но да ти профекват 100% без остатък, не е ли мошшшшшеничество?

Коментар

• Е, какво точно да направят те? От 2008 г. има закони, предложения за закони, четени, недочетени. Приети даже на първо четене в НС и така си останали.

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
                Я да каже Императора като запознат , колко е средната доходност за последните 20 години по застраховките живот или разни там доброволни пенсионни фондове

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                  Уф, значи много ме кефят теми като тази - от една страна е интересът на хората с парите, т.е. на всички нас, а от друга - на тези, дето ни ги "управляват". Аз съм от тези, дето дават "доброволно", сиреч задължително към УПФ и съм абсолютно убеден в следните неща:
                  - 5%, или там 4,5% са безумно много за всяка една вноска - няма бизнесм освен монополите, на който да са му гарантирани толкова
                  - 1% такса управление на година са безумно много - и това се начислява всяка година, без значение дали са на "отрицателна доходност", че ако кажем загуба и звучи гадно.
                  - преди 10 години един дял във фонда ми е струвал 1,4 лв, сега струва 1,6 - невероятна доходност, която не бие дори банков депозит, да не говорим, че е със съвсем малко над абсолютната сума на вноските ми за периода
                  - до момента нито един фонд не е платил дори и един лев пенсия - уникална далавера, а? Да ти наливат едни пари в продължение на десетилетия, а ти да им плащаш с обешания
                  - фондовете са бъкани с булшити на свързани предприятия - разни велграфи и т.н., дето се водят на едни пари, а колко ли струват реално?

Само факти - аз съм принуден да вкарвам пари в УПФ, ако зависи от мен, не бих им дал и една стотинка и без това после нищо няма да видя или ще ме вкарат в общ пул и ще плащам и за тези, дето ниущо не са вкарали, точно като ноЙ.

Толкоз - фондовете са най-голямото зло у нас, което съм задължен по закон да захранвам всеки месец с пари, моля служителите на подобни фондове по не да не наглеят като гусин конултанта, а да рекат по едно Благодаря на държавата и на баламурниците, дето още си плащат вноските!
                  +1
                  мисля същото

Коментар

• Я да каже Императора като запознат , колко е средната доходност за последните 20 години по застраховките живот или разни там доброволни пенсионни фондове

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                      Уф, значи много ме кефят теми като тази - от една страна е интересът на хората с парите, т.е. на всички нас, а от друга - на тези, дето ни ги "управляват". Аз съм от тези, дето дават "доброволно", сиреч задължително към УПФ и съм абсолютно убеден в следните неща:
                      - 5%, или там 4,5% са безумно много за всяка една вноска - няма бизнесм освен монополите, на който да са му гарантирани толкова
                      - 1% такса управление на година са безумно много - и това се начислява всяка година, без значение дали са на "отрицателна доходност", че ако кажем загуба и звучи гадно.
                      - преди 10 години един дял във фонда ми е струвал 1,4 лв, сега струва 1,6 - невероятна доходност, която не бие дори банков депозит, да не говорим, че е със съвсем малко над абсолютната сума на вноските ми за периода
                      - до момента нито един фонд не е платил дори и един лев пенсия - уникална далавера, а? Да ти наливат едни пари в продължение на десетилетия, а ти да им плащаш с обешания
                      - фондовете са бъкани с булшити на свързани предприятия - разни велграфи и т.н., дето се водят на едни пари, а колко ли струват реално?

Само факти - аз съм принуден да вкарвам пари в УПФ, ако зависи от мен, не бих им дал и една стотинка и без това после нищо няма да видя или ще ме вкарат в общ пул и ще плащам и за тези, дето ниущо не са вкарали, точно като ноЙ.

Толкоз - фондовете са най-голямото зло у нас, което съм задължен по закон да захранвам всеки месец с пари, моля служителите на подобни фондове по не да не наглеят като гусин конултанта, а да рекат по едно Благодаря на държавата и на баламурниците, дето още си плащат вноските!
                      Само доброволно пенсионно осигуряване!!!Всичко друго е мошенничество!!!

Коментар

• Уф, значи много ме кефят теми като тази - от една страна е интересът на хората с парите, т.е. на всички нас, а от друга - на тези, дето ни ги "управляват". Аз съм от тези, дето дават "доброволно", сиреч задължително към УПФ и съм абсолютно убеден в следните неща:

Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от konsultant_hr Разгледай мнение

Даже им се чудя на тях, като асоциация или като отделни играчи, защо не алокират виртуално един портфейл и да дадат възможност на хората, като игра, като състезание с награди даже, да го управляват при ограниченията за УПФ примерно и регламента на наредбата им. И всяка година да се вижда спрямо техните мениджъри какво постигат играещите и дали е толкова лесно, а и награда може да учредят "Алтернативен инвеститор на годината". Далеч по-интересен и смислен ще стане разговора тогава.
                          аз пък се чудя пф защо не правят нищо по въпроса, да стане пенсионната система по добра
                          може би им харесва ситуацията, единствено показаха признаци на живот около реформата преди година и нещо
                          и не си представям как имат милиарди зад тях (някои даже си ги преброи, като техни си пари) и не можели да направят нищо

Играч: ти тоже имай уважение към парите. Най-малкото за туй, че срещу твоите 100 лв вноска, държавата ти позволява да не плащаш 10 лв данък, тоест внасяйки 100 лв ти не си 5 лв назад (вече и по-малко), а 5 лв напред... и тия 10 лв неплатен данък ти няма да върнеш никога.
                          80% се инвестират в ДЦК, защото такава е държавната регулация, ПФ не са си го измислили това.
                          стига с тия данъци и ограничения де, ако има по-съвършена система що си мислиш, че при нея ще ти взимат данък и ще има ограничения
                          “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Играч: ти тоже имай уважение към парите. Най-малкото за туй, че срещу твоите 100 лв вноска, държавата ти позволява да не плащаш 10 лв данък, тоест внасяйки 100 лв ти не си 5 лв назад (вече и по-малко), а 5 лв напред... и тия 10 лв неплатен данък ти няма да върнеш никога.
                            80% се инвестират в ДЦК, защото такава е държавната регулация, ПФ не са си го измислили това.

Коментар

.............

Ако се опитваш да кажеш, че изобщо не трябва да има такава такса - пак да се върнем на това, че форумът е икономически, а не на синдикална организации и синдикални "експерти", изисква се повече финансова грамотност и култура за елементарните неща. Много пада нивото.

И понеже съм "пич", ще ти кажа, че ако очакваш някой да ти управлява пари безплатно - сори, ама дай ги на жена си - може пък да ти излезе по-изгодно (да ме прощават жените за грубото изказване), това е горе долу реципрочното на това дето казваш, по начина по който го казваш.
                              Не искам да е безплатно, но:
                              1.) Човек да може да прави избор... до 2015 г. просто ми даваха "избор", са си избера на кой рабойник да си давам 5 % от вноската (знам че сега ще кажеш, бат'Бойко ми даде възможност да ги вкарвам в общия кюп на държавната пенсионна система, но това е друга тема....);
                              2.) Ако ще се взема такса, трябваше да е нормална и пропорционална на ефективността на услугата, която ми предлагат.

Да ми вземат 5 %, за да инвестират 80 % в ДЦК и депозити.... ?!?

И моля те - имай малко повече уважение към стойността на парите !

В момента банките дават кредити на 3-4 % лихва.... т.е. за 3-4 % получаваш чужди пари, от някой който носи и риск дали изобщо ще му ги върнеш ?
                              А когато давам моите си пари ми вземат 5 %.... ?!?

Наистина, имай малко повече уважение към парите ! Знам, че на чужд гръб лесно се правят анализи, но повярвам 5 % не се изкарват лесно. Има и много бизнеси, които работят за по-малка рентабилност..... а ПОФ си ги получават гарантирано, наготово и по закон.... за да ми вложат парите в депозити/ДЦК....

Коментар

Очевидно не си гледаш партидата или не разбираш за какво става въпрос. Първо, нямаш 5 лв. на "входа", вече втора година. Тъй че няма как в партидата да ти пише, това дето разправяш наизуст. Второ, това е еднократна такса, която се взема от вноската. И тя никога в осигуряването ти изобщо повече не се взема от тази вноска. И естествено, че говоря за ръст на партидата след като са взети тези такси и след като разпределения в пари доход ги компенсира и надхвърля значително, защото иначе нямаше да имаш ръст по партидата.

Ако се опитваш да кажеш, че изобщо не трябва да има такава такса - пак да се върнем на това, че форумът е икономически, а не на синдикална организации и синдикални "експерти", изисква се повече финансова грамотност и култура за елементарните неща. Много пада нивото.

И понеже съм "пич", ще ти кажа, че ако очакваш някой да ти управлява пари безплатно - сори, ама дай ги на жена си - може пък да ти излезе по-изгодно (да ме прощават жените за грубото изказване), това е горе долу реципрочното на това дето казваш, по начина по който го казваш.
                                Не знам как пишеш доктарантура... по-скоро се чудя дали наистина правиш грешни сметки или по някаква причина целиш да ги интерпретираш погрешно....

За две неща си прав:
                                1.) Таксата за 2016 г. вече не е 5 % (но за предните ~15 години си беше толкова). Не смятам, че това е причина да ме упрекнеш в неточност;
                                2.) Форума наистина е икономически, затова се надявам да си наясно с понятия като "Главница" и "сложна лихва" !

Сега по отношение на партидата, ще ти изредя абсолютно всички колони в извлечението (не че има смисъл, но да не ме обвиниш че говоря наизуст):

1.) дата
                                2.) Сума в лв. (това е сумата, която ми удържат от заплатата) - в примера 100 лв.
                                3.) вид операция
                                4.) месец/година
                                5.) Удържана такса (тук с минус се вижда таксата от 5 %.... от 2016-а вече малко по-малка)
                                6.) Сума след направените удружки (раликата между колона 2 и колона 5)
                                7.) брой дялове
                                8.) стойност на един дял

След като показвам, че знам какво виждам, моля поправи ме ако наистина смяташ, че бъркам в следното:
                                1.) по колона 2 е сумата, която ми вземат от разполагаемия доход (~100 лв.)
                                2.) по колона 6 е сумата, която реално разполагам и която ще взема след години като пенсия с евентуалната доходност (~95 лв.)

Надявам се не бъркам нали ?

А сега, след като сме инвестиционен форум, много те моля да ми сметнеш двата варианта на реализиране на доходност:
                                1.) Колко пари имам за получените 95 лв. (остатъка след таксата) преди 15 години (през 2002 г.) към днешна дата в партидата ми ?
                                Ще ти дам джокер - стойността на 1 дял в моя фонд се води ~1,60 (закръглено нагоре, което подават от фонда, но реално не съм и сигурен колко е вярно). Вероятно при някой от другите може да е малко повече, но едва ли ще е много повече....

2.) Колко пари щях да имам ако тези оригинални 100 лв. (сто), вместо да ги пратят в ПОФ (и ми вземат таксата на входа) просто ми ги бяха оставили да си избирам обикновени депозити на пазара (т.е. пасивно спестени, без активно управление) ?
                                И тук ще ти дам джокер - трябва да ползваш сложна лихва. Сметни примерно при средно 5 % лихвен процент (имаше и години с лихви доста повече, но айде да сме рестриктивни).

В кой от двата варианта сега щях да имам повече пари ?

Коментар

Working...
                                X